Reklama

Reklama

Nestvůra z Essexu

(seriál)
  • Velká Británie The Essex Serpent
Trailer

Epizody(6)

Obsahy(1)

Londýnská vdova Cora Seabornová se přestěhuje do Essexu, aby mohla prošetřit zprávy o mytickém hadovi. S místním vikářem ji nečekaně sblíží věda a skepticismus, ale když vesnici postihne tragédie, místní ji obviní, že k nim nestvůru přilákala ona. (Apple TV+)

Recenze (20)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Dal jsem čtyři hvězdy, protože to na ně je, ale vůbec bych se nedivil, kdybych dal tři. Nestvůra z Essexu - jejíž předlohu jsem nečetl - oplývá skvostnou dobovou atmosférou dobového Essexu, perfekrními hereckými výkony (Hiddleston, Clémence i Claire Danes). Mysteriózní linka je slušná, ale vlastně vůbec není podstatná, tenhle příběh je skutečně hlavně o lidech a jejích vztazích. A já jsem se u toho místy nudil více, místy méně, každopádně výsledkem nijak ohromen nejsem. Essex Serpent je skutečně fajn minisérie, ale klidně bych si ji dokázal představit o díl (i více) kratší. Apple i samotní aktéři mají na kontě lepší záležitosti. Netuším, jak moc se seriál liší od knihy, ale hádám, že minimálně. Možná můj komentář působí až příliš kriticky, ale výsledek se mi vlastně líbí, příběh je zajímavý, seriál je tradiční britská škola filmařiny a zobrazovaní dobového prostředí, postavy jsou skvěle napsané, ale opravdu je to zejména lidské drama. Špetka mysteriózna navíc by asi neuškodila. 70 %. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Tak nám zase nějaká neumětelská velkobritská proletářka, probuzenářka a rovnodžendrářka  naházela do mixéru plytkých náhodných pyré pro dokonale sebeurčené otylé chovatelky koček pojmy „viktoriánský román, Karel Marx, osudová láska a sufraštětky“. A ten po důkladném promísení vyblil nekonzistentní a veskrze bezradnou šestákovou sračku o životem zklamané, sice týrané, ovšem řádně emancipované, držkaté a sociálně uvědomělé, vdově, která neví, do čeho píchnout, tudíž se vypraví na essexská blata hledat obřího hada, až jej najde v kalhotách správňáckého, sličného, zemitého a bažinnými větry ošlehaného vesnického vikáře. První dva díly se tento špatně sexeroxovaný viktoriánský hybrid vcelku hezky atmosféricky ubírá k ponurosti Daphne du Maurier, pak přichází první „spisovatelská“ krize, tak proč si z ničeho nic neskáknou do Salemu a žump zdegenerovanými feudály a bezskrupulózními kapitalisty tolik utiskovaného londýnského proletariátu, načež někomu hrklo v kukačkách už definitivně a lačně se vypravil chtivou rukou vstříc zarostlým a netknutým klínům panen Brontëových. A onen tajemný prehistorický had? Ten tam nakonec jen souloží jako pseudometafora sexu v Essexu, rurálního utrpení, rustikálního i maloměstského tmářství, šovinismu, slepé víry v konfrontaci s vědeckým pokrokem nebo dvou žen, které jsem v životě miloval ... Úděsná pičočalamáda pro přitroublé hospodyňky, se kterou si zjevně nevěděla rady ani sama autorka a jíž slouží ke cti snad pouze to, že ji jako obvykle fiktivně příliš nepřenegrovali. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Těžká nuda, těžká herecká nuda a těžká příběhová nuda. V tom seriálu se vlastně většinu času vůbec nic neděje a to prosím pěkně mluvíme o mysteriózním příběhu. Asi proto, že celou tu dobu chodí kolem horké kaše, ale ve výsledku z toho není vůbec nic. Zbývá tajuplná atmosféra, která je ku prospěchu, ale to je asi tak nějak všechno. Průměrná špaténka, takhle se fanoušci seriálu nezískávají, takhle se zaplácává čas, kdy nemáte do čeho píchnout a tak čumíte na to první, co Vás napadne. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

První tři díly jsou celkem fajn. Divák se seznámí s postavami, nasaje atmosféru doby a pokochá se jak špinavým prostředím essexského venkova, tak šosáckým Londýnem, kde se začínají probouzet socialisté ruku v ruce se sufražetkami. Jenže po třetím díle už jsem se začal ptát, kde je ku*va ten had? Já chápu, že ta potvora plní i jinou roli, než je ta zvířecí, ale to přece není důvod k tomu, aby z té vody, alespoň občas nevystrčil hlavu. Místo toho se tu postavy zaplétají do milostných propletenců, které jsou čím dál tím protivnější a tendence uchýlit se k rychloposuvu jsou větší a větší.  Alespoň že herecky je to jakž takž, ačkoliv na místě Claire Danes bych si dokázal představit řadu jiných hereček. A nejen proto, že ten anglický přízvuk moc nezvládá. Zklamání. 30% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

The Essex Serpent hodně mate tělem a zatímco v traileru sliboval mysteriózní podívanou, v reálu je to spíš dobové vztahově drama se skvělým vizuálem a solidní atmosférou. Mysteriózní linka tu sice je taky, nicméně titulní had funguje spíš jako metafora .Slouží tu jako něco do čeho si lidé promítají svůj strach z neznámého, popřípadě ho berou jako boží trest za svoje hříchy. Do toho všeho vstupuje postava Claire Danes, která se snaží záhadu vysvětlit ze strany vědy a dát "hadovi" ukotvení v realitě. Což samozřejmě na vesnici, kde bůh a rybaření je skoro to jediné co lidé znají působí jako pěst na oko. Ač sem očekával něco jiného nakonec zklamaný nejsem.Apple každopádně má i lepší kousky...70% ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Popis a název mě nalákali na mysteriózní hororovou dobovou vztahovku, ale je třeba říct, že úvodní premisa je dost zavádějící, a o žádnou "Nestvůru" tu v podstatě nejde. V první řadě je to klasická dobová vztahovka, takový protiól k Panství Downton a dalším, které ukazují to pozlátko doby přelomu 19.-20. století, a tady naopak dostáváme všechnu tu špínu a bídu té doby, což je určitě příjemná změna, a zas něco nového. Herecky je to výborné, což se na základě obsazení hlavních rolí dalo čekat, ale přiznejme si, že dějově jsme asi čekali něco trochu jiného. Tvůrci se snaží nahodit několik témat, točících se okolo spodní vrstvy společnosti, a jejich charakterů, přesvědčení, ale nic z toho není až tak zajímavě podáno, aby to stálo za velké vychvalování. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Typická červená knihovna o zakázané lásce mezi osvícenou, pokrokovou, vzdělanou, dříve týranou vdovou a doslova po všech stránkách dokonalým, ale zadaným vesnickým farářem. Vše kolem toho – ostatní lidé, krajina, sociální problémy, had z mokřad atd., slouží jen k ředění a zdržování výše zmíněné zápletky. Romantický vztah vdovy a faráře, plochých to postav, působí předvídatelně a křečovitě. A Claire Danes má paruku směšně nepřirozené barvy… ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Claire Danes s najškaredšími vlasmi/parochňou vo svojej kariére sa hrabe v piesku, aby vyhrabala megahada či čo. Všetky postavy nesympatické a nelogické, až na tú kozu, ktorá skončila podrezaná a jej majiteľa, ktorého radšej z toho prostredia porazilo. Z Toma Hiddlestona som mala vždy slizsko-neúprimný pocit, ale v tomto seriáli ho vyšperkoval. Mám z neho taký dojem, že niečo predstiera, aj keď nemusí. Asi aj doma pri čaji. Alebo pri háčkovaní. Alebo v spánku. Proste ďalšia predvídateľná, nezmyselná PIČOVINA! Mohli radšej natočiť príšeru z Loch Ness, prípadne ju aj ukázať, a keby ju aj skrotili ako domáce zviera, bola by som spokojná. ()

Daiker 

všechny recenze uživatele

Bohužel zklamání...... Viděl jsem jen tři díly a už nepokračuji ...... Kdo čekal mysteriózní seriál (trailer klamal) jako já, bude zklamaný. Kdo má rád dobové vztahové drama, bude spokojený.... Hlavní hrdinka s umělou peroxidovou žlutooranžovou hlavou řeší své problémy odjezdem do Essexu a doprovází jí komunistická služebná a divné děcko..... Tam se potkává s farářem a řeší se problémy všeho druhu + plus je tam příběh doktora co chce operovat srdce...... Nevím proč mě to má zajímat...... Oceňuji výpravu, stará Anglie nikdy nezklame...... Jinak nuda ()

Brooks 

všechny recenze uživatele

Dobovka pre nežnejšie pohlavie. Riešia sa tu predovšetkým romantické problémy a občas preblyskne trocha náboženského fanatizmu (ale nič extra vyhrotené). Mysteriózny prvok zaberá z celkovej minutáže asi päť minút a v závere vyšumí do stratena. Hiddleston je skvelým, láskou a vierou trápeným kazateľom, ale do úlohy navonok arogantnej, no v srdci krehkej bádateľky ma napadajú aj vhodnejšie herečky ako Claire Danes. ()

Arkagas1989 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetla, takže nemohu posoudit. Nestvůra z Essexu je ale příběhem o lidském strachu, zpátečnictví, lásce, která si nevybírá a jednom monstru, které údajně sužuje obyvatele Essexu. Když se Cora, která byla týrána svým mužem vydá se synem do Essexu najít hada, který by mohl být plesiosaurem, který utekl evoluci a nyní zabíjí obyvatele v jezeře, tak sama rozhodně netuší, že se její život změní od základu. S místním Vikářem ji postupně začne spojovat více než láska k vědě a touha po vysvětlení, zatímco obyvatelé vesnice ji rádi nevidí, protože mají za to, že přivedla Ďábla.  Kdo čeká hodně mysteriózní záležitost, bude nejspíš zklamaný, ale za shlédnutí rozhodně stojí. Už jen pro tu nádhernou přírodu a výpravu. Člověk hned touží žít v Essexu u jezera a pozorovat východy slunce.  Tom Hiddleston je tu fajn, jen já osobně mám problém, že už pro mě bude prostě navždy Loki a když se usměje, člověk čeká nějakou zákeřnost :-D Celkově se mi ale seriál líbil a možná se dočkáme další řady.  8/10 ()

1Vojta1 

všechny recenze uživatele

Od Essex Serpent dostanete jen napůl to, co očekáváte. Samotným monstrem se seriál zabývá tak málo, že je název neadekvátní. Místo toho se zabývá postavami, u nichž polovina nemá ani s Essexem mnoho společného. I s relativně dobře obsazeným Tomem Hiddlestonem se pak jedná o pouze lehce nadprůměrné drama o osudech postav z několika společenských vrstev na konci devatenáctého století. ()

mata77 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dej tejto minisérie plynie ako olejová rieka. Jednotlivé epizódy si držia komornú atmosféru a len kde tu sa dynamika mierne zrýchlila. Viem si predstaviť aj filmové spracovanie, stále by sa ale jednalo skôr o artrový počin, pretože knižná predloha proste nepustí. Aj napriek tomu, že sa jedná o čistú drámu, ktorá sa odohráva medzi hlavnými postavami a misterióznosť tu prestavuje zhmotnenie ľudského strachu z neznáma naprieč spoločenskými vrstvami, som sa nenudila. ()

klariz 

všechny recenze uživatele

A mně se to líbilo. Moc hezky zahrané, postavy nejsou černobílé, mají svoje slabosti i přednosti. Dillaneovo vtipný ale zároveň i trochu arogantní doktůrek je postava zajímavě rozporuplná. Původně jsem také čekala větší mystično, ale nápad se strachem a zpátečnickým myšlením vesničanů také funguje dobře. Přijde mi, že je hodně načatých témat, připravených na další pokračování, ale možná se pletu... ()

dunbar 

všechny recenze uživatele

Cora Mathison je späť! Rovnako otravne sebecká ako v Homelande. Tom Cruise-ish doktor mi najskôr liezol na nervy, neskôr som si ho celkom obľúbil... Vizuálne je to ale veľmi pekné. ()

vopajslikova 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál mi znechutil zelenou barvu se všemi odstíny. Nesympatická a nehezká hlavní hrdinka, údajně vědkyně, sebestředný doktůrek vypadající věkově jako její syn, vikář bloumající po depresivní krajině závislé na odlivu a přílivu, služkokamarádka hlavní hrdinky mající na krku jejího možná postiženého synka.  Nevzdělaní a středověce pověrčiví obyvatelé vesnice. Potoky slz konkurující vodě vůkol.  Dějové linie jsou zkratkovité a nedotažené, samozřejmě kromě ústředního páru. Vraždu nevinného zvířete a záběry na jeho mrtvolu považuji za zvrácenost. ()

AtemuLukas 

všechny recenze uživatele

Opravdu hodně zajímavý seriál, který má dobrou myšlenku a je zasazen do zajímavé doby. Ačkoliv se jedna o seriál z dílny Apple TV, tak zpracování tu je velmi dobré.co je tu trochu problém je ten děj. Mysteriózní záhada je tu spíše kulisu, která tam je jen proto, že tam musí něco být. Dost se v seriálu řeší spíše vztahy mezi lidmi, než daná záhada. Možná to další série změní možná ne. Ovšem tento nedochází si všimnete už cca po čtvrtém dílu. Na druhou stranu mi to vadilo asi méně, jak hlavní herečka, která mi nepřipadala zrovna sympatická. Ovšem i tak se jedná o povedený seriál, který stojí za to shlédnout. ()

Reklama

Reklama