Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Založeno na skutečných událostech po hurikánu Katrina. Záplavy, přerušení dodávky elektrického proudu a spalující vedro způsobily, že vyčerpaní pracovníci nemocnice v New Orleans museli činit drastická rozhodnutí. (Apple TV+)

Recenze (22)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vtahující série dle skutečných událostí, který v těch nejlepších chvílích připomene bezchybný Černobyl (který je ale samozřejmě o kus dál). Velice napínavé vyprávění o ničivé povodni, která na pět dní uvezní New Orleanskou nemocnici a všichni si sáhnout nejen na dno ale budou muset zajít ještě dál, aby se postarali o desítky svých pacientů, z nichž určitě ne všichni mohou přežít. Poslední tři díly, které se soustředí na vyšetřování, postrádají napětí a nálehavost a možná by šli skrouhnout na díly dva, ale jinak velice poutavé a profesionálně natočené i zahrané. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Čistě asi hlavně americké téma. I když to neskutečné opírání větru o tu nemocnici během toho hurikánu mi mnohdy připomínalo i to, jak se opírá vítr o náš dům, když se nějakej ten saigon přes pole k nám dostane. To co se tam ale dělo a jaké to mělo důsledky, nad tím jsem nestačil zírat. To, že do oblasti, která trpí na hurikány, dorazí hurikán, je asi logické. To, že v tu chvíli trhá všechny rekordy, i to se může stát. Že se ale v jeho důsledku protrhne hráz bůhví z jaký prdele a zaplaví tak finálně samotnou nemocnici, jenom proto, že byly špatně vyprojektované, to už začíná trošku smrdět kanálem. V tu chvíli byste opravdu nečekali to, že se na Vás všichni (všichni myšleno všichni – od armády, přes hasiče až po samotný stát) vykašlou a neudělají vůbec nic, což se zde vlastně stalo. To už je pak krůček od toho, aby se z nemocnice Memorial bez elektřiny, bez přístupu k pitné vodě, jídlu nebo k jakékoliv jiné humanitní pomoci stalo peklo na Zemi, které ztratí poslední opěrné body toho, co dnes nazýváme lidskost. Nezbývá tedy nic jiného než sledovat to dění tam. Jak zdravotníci dělají všechno proto, aby všem pomohli – jenže co je v dané chvíli v daném prostředí opravdová pomoc? ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Až dokumentárně podaný seriál o řádění a dopadech hurikánu Katrina lokalizovaný v New Orleans a konkrétně pak v jedné místní nemocnici. Tvůrci do něj spojili dva vnitřně související příběhy, které se však liší žánrově a seriál tak rozdělují na dvě poloviny - opravdu silná katastrofická první část (upomínající k seriálu Treme) a posléze procedurální soudní drama v druhé půli...když díky nepředstavitelné přírodní katastrofě selže všechno, všechny základy a podpěry vyztužující civilizaci, zhroutí se infrastruktura, energetické sítě, komunikační kanály, záchranářské služby, vedení města, kraje, státu, armáda, komunitní sounáležitost i vládní pomoc, vypukne humanitární katastrofa, začne rabování, chaos a anarchie, dojde jídlo i voda, objeví se neustále vzrůstající tlak na lidskou psychiku, má člověk právo vyvázat se z civilizačních norem a rozhodovat se podle jiných pravidel? A má za tato rozhodnutí být po návratu civilizačních standardů trestán? Skvělé je, že tvůrci nezaujímají jednoznačná stanoviska, kladou otázky, ale odpovědi nechávají na divácích... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jak málo stačí, aby se vyspělá západní společnost propadla do hlubin, kde skrze nedostatek informací, odpovědnosti a zdrojů začnou krůček po krůčku vítězit paranoia, dezinformace, anarchie, panika a nižší pudy. Jak málo stačí, aby pojmy jako etika, morálka, lidskost pozbyly významu. Těžko někoho kritizovat, hledat viníky (byť právě o to tu jde), ovšem chybná rozhodnutí učiněná v dobré víře vedou ke katastrofickým důsledkům. Jsme zvyklí to sledovat v (zombie) apokalyptických sci-fi a nikoli v ani ne dvě dekády staré události z instituce "na výslunní lidského pokroku". Rekonstrukce událostí několika dní po Katríně na ploše jedné nemocnice, kde se pokazilo co mohlo. S echt tragickými důsledky. A následný hon na viníka skrze procedurální vyšetřování a soudní ukazování prstem. Nejlepší katastrofická záležitost od Černobylu, se kterým to sdílí část společné DNA. Mrazivé, působivé, vypovídající. Na škodu jedině délka (sedlo by tomu prostřihání napříč epizodami tak, aby to celkově bylo o díl kratší), zlom nemocnice/soudní patálie (obě pasáže vynikající, ne že ne, za mě však lépe promíchat je než půl tak a půl onak) a nepasující melodramatičnost druhé epizody. Sice to slouží jako "klid před bouří" (po bouři), ale nesedne to do jinak syrového konceptu ani za mák. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// "What is the value of life?" Tenhle seriál trochu trpí na to, že vypráví dva příběhy, které spolu sice souvisí, ale žánrově jsou oba něco úplně jiného. První část je totiž klaustrofobní katastrofické drama s kupou postav v nemocnici, kde šlo všechno špatně, a ta druhá pro změnu pomalé procedurální vyšetřování se dvěma hrdiny, kteří jako jediní pohlíží na celou tragédii s odstupem. Zatímco vás ta první tak uvrhne do naprosté depky bez jakékoli vidiny happyendu, v té druhé se pomalu ani nestačíte srovnat s předchozím dějem, než to celé poněkud antiklimaticky skončí. Je to výborně napsaný, skvěle zrežírovaný a prvotřídně zahraný? Ano, ale jako dvě samostatné minisérie by to fungovalo o poznání lépe. 7/10 ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Po druhém dílu, který v jedné hodině nepřinesl doslova NIC, co by děj nějak posunulo, to se seriálem vzdávám. Nejsem si totiž jistý jeho výpovědní hodnotou a po zhlédnutém dílu ani jeho filmařskou kvalitou natolik, abych s ním chtěl marnit další čas… ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Díly odehrávající se v nemocnici jsou sugestivní koncentrací stupňujících se beznaděje a zoufalství. Nemocniční personál se pohybuje na hranici sebeobětování s vědomím, že to nebude stačit a šok, který vyvolá skutečnost, že některé z pacientů nebude možné zachránit, je naprosto hmatatelný. Upřímně řečeno nevybavím si, kdy naposledy jsem inkasoval takhle ostrou emotivní bombu. Jestli vůbec někdy. Doktoři, sestry, zřízenci, i ta holka od počítače, ti všichni se pro mě stali absolutními hrdiny. Další tři díly se pak nesly ve znamení vyšetřování lékařky, která měla podat pacientům smrtící koktejl a zároveň se řešila etická otázka a totiž zda je správné bezbolestně zabít pacienta, anebo ho nechat osamoceného celé dny umírat. Z hlediska práva je to jasné a na první pohled se může zdát, že i rozhodnutí o nedobrovolné eutanázii je v pořádku, ale jen do určité chvíle. Pak nad tím společně s některými z postav začnete přemýšlet a dost možná vás to přinejmenším nalomí. Herecky bezchybné a vedle spolehlivé Farmigy bych zmínil Julii Ann Emery, která mě tady hodně bavila. Za mě naprostá pecka, ke které se ale v budoucnu raději vracet nebudu. 100% ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Kroťte očakávania, nie je to ďalšie Treme. V porovnaní s Treme to je vlastne veľmi komorné, no aj na svojej malej ploche jednej nemocnice a časovom rámci len pár dní celkom hutné drama, ktoré má svoje silné momenty. Minimálne prvú polovicu krásne funguje budovanie tej čoraz zúfalejšej, beznádejnejšej atmosféry. Viete, že každá epizóda bude dusnejšia a náročnejšia a podmienky horšie a horšie. Posledné tri epizódy sa však zmenia v súdne ťahanice a tie očakávané najvypätejšie momenty sa dozvedáme už len retrospektívne skrz výpovede. Je to zo zrejmých a úplne pochopiteľných dôvodov a vďaka postave prokurátora Butcha tu funguje ten širokoperspektívny pohľad na prebiehajúce vyšetrovanie... No predsa len tomu pocitovo trošku padne reťaz práve v momente, keď človek čaká, ze ho to chytí pod krk práveeže najsilnejšie a ukážu to najväčšie beznádejné nemocničné inferno, aké žiadneho z nás ani len nenapadlo, keď sme pred rokmi kukali na správy v bedni. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

seriál se zaměřuje na události v jedné nemocnici v New Orleans během hurikánu Katrina a po něm. V první fázi sledujeme doktory a pacienty, kteří zde zůstali "uvězněni" v ne zrovna super podmínkách. V té druhé pak sledujeme co se dělo ve chvíli kdy bylo v nemocnici objeveno několik desítek mrtvých a vzniklo podezření, že došlo ze strany personálu ke zločinu Kontroverzní případ o kterém sem neměl tušení je rozhodně zajímavé téma a jelikož nám neukazuje úplně všechno nechává diváka úspěšně na vážkách skoro celou dobu. Důkazy se sice přiklánějí na stranu obžaloby, ale i tak ve vás bude hlodat červíček pochybnosti. Zahrané je to skvěle a to samé platí i o technické stránce, která je během hurikánu správně skličující...80% ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Sice jsem se v mnoha momentech cítil opravdu sklíčeně, přeci jen tahle jednohubka pojednává o jedné z největších přírodních katastrof, co v 21. století postihla značně obydlenou část světa, v jiných pasážích na mě to až přespříliš melancholické vyprávění moc nefungovalo, a právě proto musím jít cestou prostředního hodnocení. Apple umí skrze své vysoké rozpočty točit na oko lahodící záležitosti, ale to ne vždycky stačí k řádnému požitku. [viděno na Apple TV+] ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na to, že toto nie je dokument, má výrazne dokumentárny charakter a podľa mňa je výborne vykreslený. Celé to tam v podstate vyzeralo tak ako keď spláchnete halzel plný splaškov, ľudí, zvierat, trosiek, a postupnej hniloby, ktorú stále splachujete na nejakých ľudí, ktorí ešte prežili. A nemáte elektriku, vodu, jedlo, lieky, pacienti sa dusia, vzlykajú od bolesti, teplo ako v riti, nijaká sprcha, nijaký spánok... Proste šialenstvo. Nečudovala by som sa, keby si tí lekári niečo šľahali, aby sa nezbláznili. Vera Farmiga ma všeobecne serie s tým jej ksichtom trpiacej Panny Márie, aj keď je dobrá herečka. Ale tej lekárke, ktorú hrala, by mali dať medailu, nie ju pranierovať ako vrahyňu. Každého, ktorý na jej počiny pičuje, by som sa spýtala, čo by urobil so 170-kilovým vyžratým Američanom na siedmom poschodí bez výťahu a bez vody a bez jedla... Možno by som ho nejako s pomocou privliekla k oknu a šplechla do tej toxickej vody. Ale to by bola vražda tak či tak. Alebo by som si prehodila cez plece rakovinovú vychrtlinu, ktorá ledva dýcha a trmácala sa s ňou po tých schodoch, pričom by mi asi desať ráz spadla, lebo sama by som nebola v dobrej kondícii. Ale to by bola tiež vražda. Takže neviem... Podľa mňa urobila to najhumánnejšie, čo mohla. Bolo tam zlyhanie mnohých faktorov, ale vláda sa na nich vysrala a myslím si, že to je hlavný problém. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Vynikající záležitost a za mě automaticky adept na seriál roku. Jako až teď si uvědomuji, jak Katrina byla vlastně ničivá a jak hrozné to pro všechny obyvatele muselo být. Všude voda, všechno zaplavené, plovoucí mrtvoly, zničené domy, bordel, rabování. A uprostřed toho všeho jedna nemocnice ( vlastně dvě ), která zůstala napospas osudu, a které po celých pět dní, až na výjimku několika vrtulníků a pár dobrovolníků, nikdo nepomohl. Ukázka fatálního selhání FEMY a celé vlády. Nemocnice Memorial samozřejmě nebyla jediná, komu se pomoci nedostavilo a seriál na to dobře poukazuje a to i díky skutečných záběrů, a také rozhovorů, kterých je zde několik a dodává to tak celému dílu na autenticitě. První díl nám ukáže ničivou sílu Katriny ( mimojiné slušné vizuální efekty a zpracování, tohle jsem nečekal ), následně strávíme další čtyři díly v Memorial. A tady to začne pořádně houstnout. Tvůrci se snaží skvěle nalíčit, jako by hurikán samotný nebyl to nejhorší, ale spíš to, co přijde po něm a to právě na takovém místě. Inu, jak vlastně může vypadat chod nemocnice v takové nouzi, kdy jste odkázáni sami na sebe ? Co se stane, když přestane fungovat elektřina, začne docházet voda a jídlo, potýkáte se s dalším přívalem přicházejících lidí a stoupající se vody a do toho všeho bojujete s úmorným vedrem ? Přesně takovou skutečnost a odpověď seriál nabídne. Po evakuaci se vše začne otáčet úplně jiným směrem a doktoři, zejména tedy Vera Farmiga, nebudou bojovat v zaplavené nemocnici o přežití, ale za svoji čest a bezúhonnost. V této chvíli si myslím, že se seriál snaží udržet jakousi vlnu neutrality a nepřiklánět se k ani jedné straně. Spíše nastolit fakt a skutečnost obou stran a divák ať se rozhodne sám. Five Days at Memorial je místy emocemi nabitá minisérie, která perfektně znázorňuje lidské utrpení, když si myslíte, že jste úplně na dně a hůř už být nemůže. ()

Daiker 

všechny recenze uživatele

Další trefa pro AppleTV+.... Tentokrát jsme dostali příběh nemocnice MEMORIAL a vše co se dělo během a po hurikánu Katrina... Vraždilo se v nemocnici a nebo se jen pomáhalo ulevit od utrpení? Vera Farmiga je opět skvělá. Příběh ukazuje názory všech stran, soudní proces a dopad na všechny zúčastněné.... Teď je otázka, jestli uvěříte doktorce a nebo druhé straně, pozůstalým..... Drby, fakta a názory všech lidí vytvoří takovou atmosféru, že vlastně nic nevíte a vše jsou jen domněnky a každý má tu svoji správnou pravdu.... ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Co se stalo v nemocnici Memorial jsem nevěděl, takže jsem do téhle minisérie šel téměř s čistým štítem. Prakticky okamžitě od začátku jsme hozeni doprostřed nemocničního dění těsně před hurikánem Katrina. A jen tak mimoděk tu jsou prostřihy do "současnosti", kdy probíhá vyšetřování..45 zemřelých... A divák si najednou řekne "nodopr*ele". Logicky je seriál nejsilnější v té 2/3, kde vidíme přímé následky a první dny po Katrině. V posledních dílech je to už "pouze" po událostech a vidíme vyšetřování a soudní přetahovačky. Tady jde seriál svou kvalitou dost dolů, ale ta první polovina to furt na ty 4* utáhne. Skvělá a přesvědčivá Farmiga a vlastně úplně všichni, kteří hráli personál i pacienty nemocnice Memorial. Nesmírně těžké a hutné téma, které dolehne i na Evropana. Pro Američana to musí být ještě silnější. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Serial nám ukazuje aký dopad mal hurikán Katrina na najviac postihnuté mesto New Orleans.K tejto hrôze sa pridalo aj pohrdanie Bushovou administrativou,ktorá zanechala tých ktorý prežili bezmocných,umierajucích uprostred záplav,chaosu a násilia.Serial Five Days at Memorial sa zaoberá tým,čo sa stalo v jednej z hlavných nemocníc mesta a ako po velmi neskoréj evakuácii miesta-pät dní po huríkáne-zomrelo 45 pacientov.Prvých pät epizod je venovaným tymto  piatim dnom a umožnuju nám zažiť katastrofu spolu so štábom nemocnice,ktorý je uplne zdrvený udalostami,ktoré sa okolo ních odohrávaju.Táto prvá čast je mimoriadne pôsobivou a hodnovernou rekonštrukciou faktov doplnenou o archivné záberyktoré potvrdzujú pravdovosť popisovanej situácie.Záverečne tri epizody su o vyšetrovani ktore sa neskor začalo a malo určiť si zosnulí sa stali obetami vrážd.Tieto tri epizody su už menej velkolepé,ale na kvalitách serialu to nič neuberá. ()

kockodan 

všechny recenze uživatele

Jestli někdo umí disaster movie drama tak jsou to bezesporu Američani. The moral of the story is: Nebuď 180kg vyžrané, chorobami prolezlé, nemohoucí prase aby tě až jednou půjde do tuhého a dojde na lámání chleba, nemuseli nechat na pospas tvému osudu v nějakém apokalyptickém špitále, či ti dokonce píchnout uspávačku, ať je od tebe pokoj a nemuseli tě tahat do šílenejch schodů k heliportu! HAWGH! ()

Eddemi 

všechny recenze uživatele

Sila. Ked si vrazdy ospravedlnime tym, ze bola kriza... Ci uz tych zvierat alebo ludi. Bleee....  Inak kludne stacilo 5, max 6 dielov. Zbytocne natiahnute za mna. A fuj som znechutena ako sa tam ty usmievavi paposkoci kryju. Teraz nemyslim len tych lekarov, ale celu US, ktora situaciu nezvladla, ale usmievala sa do kamery. Fujky. ()

Kritickej 

všechny recenze uživatele

8/10 Uff, už dlouho ve mně nic tak nerezonovalo, jako tenhle seriál. Kombinace popisu skutečné katastrofické událostí a etických otázek, před kterými stojí hlavní hrdinové, to se vidí málokdy. Řemeslně to nemá slabší stránky, ale ani to nijak nevyniká. Ale síla příběhu tady přebíjí všechno. Dost jsem tady vzpomínal na Černobyl, který mi to místy připomínalo, ten je ale pořád výš. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama