Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sváděl heroický boj o národní charakter uměleckého výrazu, ale v zápase o svou lásku žalostně zklamal... Kdo byl Josef Mánes (1820–1871) a máme si ho představit ve slovanské čamaře jako bojovného Čecha, který se zarputilým výrazem nekompromisního obrozence svírá své válečné nástroje – paletu s barvami a štětec? Takto by jej ráda viděla tradiční národovecká ikonografie 19. a 20. století, ale pravdě se více přibližují jiné obrazy. Třeba ten, v němž vidíme Mánesa jako zanedbaného a zdeptaného člověka, který ze sebe nepříčetně chrlí torza nesrozumitelných vět. Jaký byl vlastně vnitřní svět tohoto geniálního umělce, jenž chvíle šťastné tvorby velmi draze vykupoval v zápase s nejrůznějšími démony i se sebou samým? (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

topi 

všechny recenze uživatele

V tomto případě mě ty polohrané části tolik nevadily, jakož u většiny podobných dokumentů. Každopádně Josef Mánes byl mega osobnost, o čemž svědčí dílo, zde ukázané i méně známější kousky jeho tvorby. Démoni Mánesa byli strašliví a konec života prožil v opravdovém šílenství. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

To, že česká televize není schopna udělat film (televizní) nebo inscenaci není tak katastrofální, pokud se jí občas podaří udělat nějaký solidnější dokument jako v tomto případě. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Poutavé a zasvěcené líčení života a tvorby Josefa Mánesa ze strany znalců, malířů a historiků.(max.70%) ()

Hanka_M 

všechny recenze uživatele

Velmi slušný dokument. Je paradoxní, že dokumentaristé umí často lépe vyprávět, než režiséři hraných filmů. Obrazově půvabné. ()

Reklama

Reklama