Reklama

Reklama

Vlk samotář a mládě: Námezdný zabiják

  • Japonsko Kozure Ôkami: Kowokashi udekashi tsukamatsuru (více)

Obsahy(1)

Legendární série podle komiksu Kazua Kaikeho. Intriky, zášť a závist způsobí, že Ogamiho rodina je vyvražděna a on sám se vydává pouze s malým synkem cestou pomsty a života námezdného zabijáka. (oficiální text distributora)

Recenze (53)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Největší tvrďák akčních filmů všech dob Ogami Ito, podsaditý chlapík, který kdysi sloužil jako nejlepší kat, se po vraždě své ženy vydává na dlouhou pouť za pomstou a bere si sebou dřevěný kočárek se svým synkem a arzenálem zbraní. První díl šestidílné série, je jeden vůbec z nejlepších, ovšem dle mého kvalita všech dílů je excelentní. Tohle je KULT!!! Absolutně dokonalý samurajský film, jeden z nejlepších filmů, jaké znám a jednoznačně nejlepší samurajský film. Ogami je nezlomným prázdným strojem na smrt, který se živí jako námezdný zabiják, zabíjí většinou důležité osoby, ale před tím si často musí poradit s nějakou tou ochrankou. Brzy si udělá nekonečnou řadu nepřátel, která se jej snaží zastavit na jeho pouti, ovšem výsledkem je pouze Ogamiho cesta posetá stovkami mrtvol, potoky krve, usekanými končetinami, rozčtvrcenými a probodanými těly atd. Neuvěřitelně dokonale podaný atmosférický film, který se pohybuje svojí atmosférou od komixu (podle kterého byl také natočen), až po horror. Film se vyznačuje pro Japonsko již v raných 70. letech výraznými explotačními scénami a záběry ... A to nejen v rámci dokonale choreograficky zvládnutých soubojů (zejména na meče), ale i dalšími násilnostmi, jako je ponižování, vraždění žen a dětí, znásilňování atd. Tímto popisem vystihuji přibližně podstatu všech dílů, ovšem první díl považuji za zcela excelentní. Film je navíc vyprávěn pomalým tempem, ale jakmile se Ogami rozhodne bojovat, předvádí neskutečné kousky. Naprosto nikdo z jeho nepřátel nemá nejmenší šanci, je to absolutně dokonalý bojovník, který navíc postrádá emoce jako je strach, soucit apod. Věk filmu ještě podtrhuje tu dokonalost a "nádheru" této klasiky. Je opravdu s podivem, jaké skvosty se v 70. letech točily a že byly některé z nich zapomenuty. Samozřejmě film je pro jistý druh publika, jako jsou milovníci japonské kinematografie, historických, akčních, samurajských filmů apod. Není to pro každého. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci úvod k sérii Vlk samotár a mláďa. Obézni ľudia sú vo filmoch vždy na posmech, no po tomto filme sa im smiať prestanete. Ogami Ittó má síce dve brady, ale protivníkov porcuje zručnejšie než väčšina samurajov, akých ste kedy videli na plátnach a obrazovkách. A nie je to len o brutálnych bojových scénach - je tu aj atmosféra a výborná dejová koncepcia s prehádzanou časovou postupnosťou, plná flashbackov, pritom však prehľadná a maximálne účelná. Akcie nie je toľko ako v ďalších častiach, ale zato všetko skvostne graduje k záverečným jatkám. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Obézny samuraj. Neobvyklé. Živí sa vraždami na zákazku. Putuje pritom s malým chlapčekom v drevenom vozíku. Ďalšia neobvyklosť. Zamestnávateľ ho zradil, manželku mu zavraždili. Dej preskakuje v čase, ukazuje, ako došlo k zrade, i ako sa s ňou samuraj Ogami vysporiadal. Tam začínajú krvavé orgie špliechajúcej krvi, nôh odrezaných jedným úderom meča a odseknutých hláv. Explicitne krvavé divadlo spolu s pomerne otvorenými scénami nahoty boli reakciou filmového štúdia a zároveň snahou dostať divákov do kina od televízií, ktoré sa vtedy riadili rigidnými pravidlami, ktoré v záujme ochrany detí neumožňovali takto explicitné zábery vo vysielaní. V kontexte deja však nejde o samoúčel, celkové dobre zapadajú tieto obrazy do doby, v ktorej sa odohrávajú. Doby, kedy sa krajmi pohybovali tlupy opustených samurajov, ktoré sa vydali na dráhu zločinu, doby, kedy každý zrádzal každého v záujme dosiahnutia moci, výhod a peňazí na úkor zradeného. presne to sa stalo aj hlavnému hrdinovi, z ktorého sa stal riadne namosúrený mčanlivý čudák s chlapcom. Ktorý si ale okamžite dokázal získať všeobecný rešpekt po tom, ako predviedol ukážku svojho bojového umenia. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Povedený příběh z Japonska, který mě zase přenesl do doby, která je na příběhy prostě jedinečná. Tohle není doba, kde byste chtěli žít, ale je to doba, o které chcete slyšet vyprávět. A tohle je jeden z příběhů, které rozhodně stojí za to slyšet. Muž a dítě jsou tématem, které je v tomhle ohledu v podstatě věčné a pořád parádní. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Komiksové panely původní mangy Kazua Koikeho byly použity jako storyboard pro filmovou sérii. (Tomihiro)

Reklama

Reklama