Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Sametová revoluce nepřinesla jen politickou a ekonomickou svobodu. Druhou stranou mince byl nebývalý rozmach zločinu. Mnohé kriminální činy divokých devadesátek zůstaly i po více než třiceti letech nedořešeny nebo nesou pachuť podivného vyšetřování, ovlivněného mocnými kmotry a politiky. To, co se v tehdejším polosvětě událo, totiž ovlivňuje život i dnes. Nastal čas se za těmi nejzásadnějšími kauzami ohlédnout a po letech je důstojně uzavřít. Dokumentární seriál Polosvět představuje výsledky unikátního pátrání po kořenech vzniku českého organizovaného zločinu devadesátých let a zkoumá fenomény vývoje tehdejšího kriminálního podsvětí. Obsah tvoří nejzajímavější dobové kauzy a jejich hlavní aktéři. Propojení s dramatickým seriálem ČT Devadesátky umožňuje pochopení nebezpečné vlny vzrůstající polistopadové kriminality a má i preventivní funkci před nebezpečnými kriminálními jevy v soudobé  společnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Běla, Mrázek, Berdychův gang, Orličtí vrazi a Jonák. Kvalitní přehled devadesátkových zločinců scénáristicky pod taktovkou Kmenty s mluvícími hlavami z obou stran barikád, přičemž v prvních dvou dílech kraluje syn Běly, Berdych to má s věrohodností padesát na padesát, Večeř jede 100% , ale třeba Jonák sem už moc nepatří. Překvapivě to nejdůležitější, co mi to dalo, je pocit frustrace jak tohle všechno dovolila, tolerovala nebo dokonce na tom participovala tehdejší moc. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tenhle "serošodokumentoš" dělal někdo chytrej. Nejchytřejší na tom bylo načasování s Devadesátkami. Páč to fakt oslovilo hodně lidí vč.mě a tohle je parádní dokument o tom seriálu :o). Jedinej díl, kterej mě uplně nebra byl s těma topnejma olejema, i když i tam byli mrtví, tak to nemělo koule. Zbylejch pět dílů naprostá pecka. Jen tak dále ()

Reklama

zahadum 

všechny recenze uživatele

Ďalší výborne spracovaný dokument na tému krimi v CZ resp. v Československu. Začiatky rokov 1990 + boli známe ako divoké obdobie kedy sa pomaly majetok dostával z rúk ľudu do rúk organizovanému zločinu. Na začiatku chceli na tomto mega veľkom kšefte sa priživiť aj malý nadšený jednotlivci ale všetci do jedného skončili ako skončili. Postupne ten nadnárodný organizovaný zločin prevzal správu tých majetkov ľudu CZ a SK v rámci globalizácie k sebe. Drobné ryby skončili a keďže majetky sú napevno rozdané a pravidlá, že veľké zvery sa beztrestne neokrádajú tak táto éra skončila. Bola to pestrofarebná gýčovitá a strašne rýchla doba v ktorej sa veci menili zo dňa na deň a niektorí jedinci v tom vedeli plávať už z čias socializmu. Ako som písal vyššie tak niekedy na začiatku tisícročia si veľká mafia ktorá vládne svetom vzala všetko. Seriál je spracovaný výborne, práca policajtov v tej dobe bola obdivuhodná a často ich životy bolo ohrozené. Hodnotím kladne a ešte by som pár častí na vyše bral. Za každým veľkým majetkom sa skrýva zločin. 90 % ()

gemi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zdaleka nejlepší dokumentární série o devadesátkách all-time. Nic lepšího tady nikdy nevzniklo. Berdychův gang, Jonák, Mrázek, LTO, orlické vraždy. Je tu všechno zásadní vč. autentických výpovědí aktérů (Berdych!). Jako kluk jsem ty kauzy vnímal, ale nerozuměl podrobnostem ani souvislostem. Díky této sérii už rozumím. Místy je vysloveně strhující. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Snad nikdy jsem se netěšil na další díl...dokumentu! Tedy kromě rybářské tématiky :-) Snad to bylo způsobenou kvalitou souběžného seriálu "Devadesátky", snad tím, že tuto historii jsem zažil a mnozí aktéři žijí také dodnes, ale hltal jsem každý díl a dohledával další informace. Musím vyzdvihnout, jak zajímavou sestavu "vypravěčů" se podařilo autorům sestavit. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Jeden z kriminalistů, který nás provádí dílem, je Jaroslav Hruška, který pracoval na Útvaru pro odhalovaní organizovaného zločinu. Po odchodu od bezpečnostních složek provozoval ekofarmu a moštárnu. (sator)
  • Světští je označení pro komunitu lidí provozujících zábavní parky, kolotoče, cirkusy. Pojmenování označuje něco pozemského (přízemního) v protikladu k posvátnému, sakrálnímu, církevnímu. Bývá vnímáno jako pejorativní. (sator)
  • Magnetofon z počátku dílu je z řady Nagra 4.2 představený v roce 1968. Vyráběný byl švýcarskou firmou Kudelski SA. (sator)

Reklama

Reklama