Reklama

Reklama

Polosvět


Polosvět světských (E02)

(epizoda)

Obsahy(1)

Zákeřná vražda krále světských Antonína Běly rozštěpila v roce 1996 rychle sílící české podsvětí. Její vyšetřování trvalo neskutečných 21 let, a přesto nikdy nebyla dořešena. Otázkou zůstává proč? ... Antonín Běla byl skutečným králem světských své doby. Prošlo mu mnoho kriminálních činů, včetně vraždy policisty. Mocný kmotr František Mrázek se prý řemeslo naučil právě od Běly. Podle manželky a syna to byl skvělý otec a rovný chlap. Podle vyšetřovatelů brutální násilník, který se neštítil ničeho. Bělův konec předznamenala střelba protitankovými střelami na jeho dům, která se nikdy nevyšetřila. Stejně jako brutální vražda samotného Běly ozbrojeným komandem. Vyšetřování se táhlo neskutečných 21 let a složky policie se při něm doslova likvidovaly navzájem. Případ vyšuměl do ztracena, ale to neznamená, že bychom se po letech neměli ptát: Kdo měl zájem na smrti krále světských? A kdo a proč řídil zpackané vyšetřování a bezvýsledné soudy? (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V podstatě pokračování prvního dílu, kdy odkrýváme případ vraždy Antonína Běly, nejdříve učitele, potom první ruky Františka Mrázka. Dvojí strana pohledu vyšetřovatelů a syna Antonína Běly není ke škodě. Nejsilnějším momentem dílu je však závěr, kdy Běla polemizuje nad tím, zda Mrázek i jeho otec všechny své nekalé praktiky dělali kvůli svým dětem nebo kvůli sobě. Silné téma tradičně zpracované. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Dokument podepsaný Jaroslavem Kmentou, kterému prostě nejde odepřít atraktivitu a nasycenost informacemi, taky mu ale nejde upřít dost rozporuplné kvality. ___|Mezi prvním a druhým dílem je asi takový rozdíl mezi klasickou a uměleckou narací. První opakuje informace zprostředkované z různých zdrojů, použije (bez ohledu na její úroveň) hranou rekonstrukci  a snaží se ve valné většině zahlazovat informační mezery nebo na ně alespoň neupozorňovat. Druhý díl na to jde jinak - přeskakuje mezi tématy, časy a osobami bez očividné vnitřní koherence prezentovaného příběhu. Co je teda jednotící linkou dokumentu? Svět světských? Ale jaký? Jaký světský, když s kolotočem Běla nejezdil? Nebo to akorát v dokumentu nebylo? Jak mám sakra vědět, kdo byla Hanka, která poznala Šrytra? A co byla bomba, na kterou přišla zásahovka? atd. atd. atd. Tematicky rozbředlé do šířky. __| Kvůli všemu zmíněnému těžko říct, proč se jmenují díly polosvět světských a ne polosvět J. Běly, F. Mrázka a dalších__| Spousta nedovysvětlených věcí. A nejvíc bizarní jsou drobné zmínky, které odkazují na součást rozhovoru, která v díle není. Některé informace ale byly v díle předchozím.___| Jestli něco dokáže iritovat, tak jsou to naprosto WTF záběry z divných prostředí - je pěkné, že bývalý kriminalista je teď soukromý zemědělec, neznalý divák ale sleduje kohosi, kdo stojí na poli uprostřed balíků slámy. Po chvíli se stává otravným i způsob snímání respondentů - obzvlášť tedy, když sledujete Kmentovu knihovnu nebo zabordelený stůl ředitele muzea policie. __| Velkou část dílu sledujeme jen záběry na magnetofonové pásky, ze kterých se patrně přehrává zvukový záznam - z dokumentu je pak poměrně dlouhá rozhlasová hra. __| Je fascinující, jak se nakládá s pojmy loajalita a rodina, jakým způsobem vnímala paní Bělová vlastní život, jak mladý Běla reflektuje svého otce... Inu Kmotr... ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je štěstí, že se tento kriminální systém na rozdil třeba od Ruska či USA podařilo zastavit v zárodku. Ruské mafie u nás jsou, ale soustředí se hlavně na prostituci a snaží se chovat nenápadně. Rusove nás berou spíš jako azylové bezpecne místo pro sve rodiny před jejich organizovaným zločinem. Pribeh je zde silny, protoze je duverny, s podrobnostmi. Jsou zde rozhlasové archivy, svědectví matky, postřehy tehdejších detektivů. Nejvice prinasi Beluv syn a jeho naplno strizlive vypraveni.Zminuje treba, ze jeho tatinek se citil urazen, ze nebyl Mrazkem pozvan do nadace pro pozustale po zahynulych policistech, kterou zakladali spolu s Karlem Gottem. Čast ktera pojednava o kmotru Mrazkovi má hrane casti, ale tak osobni neni. Opet nejzajimavejsi postavou je Beluv syn. Mrazek je vykreslovan , ze se nezajima o politiku a v dedictvi nezanechal moc majetku krome uheraku a telefonu. Je zde dost nezodpovezenych otazek jako odvolani policistu z pripadu, spekulaci. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O jakéhokoli zločince méně je vždy dobře. Není tedy na škodu, pokud se likvidují mezi sebou. Ideální svět bez zločinu bohužel neexistuje. Nicméně je opět škoda, že ani tento zločin nebyl vyřešen, opět i kvůli zásahům odněkud shora. Každopádně RPG a granáty už jsem zapomněl nebo jsem je tehdy nevnímal a jsem za to upřímně rád. Myslím si, že po upřímné (?) otevřené zpovědi mafiánova syna bude mít tato linka zločinu ještě pokračování. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Světští je označení pro komunitu lidí provozujících zábavní parky, kolotoče, cirkusy. Pojmenování označuje něco pozemského (přízemního) v protikladu k posvátnému, sakrálnímu, církevnímu. Bývá vnímáno jako pejorativní. Překvapivá sebereflexe mladého Běly... ()

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Dle mě to Michala poznamenalo a trpí tím dodnes." No, tak už jen fakt, že zatímco mladej Běla natáčí dokument v teplákách a mladej Mrázek v klídku utrácí prachy a má jednoduše v piči svědčí o opaku. Dle vyprávění mladýho Běly nabydete pocitu, že být hajzlem a profi mafiánem je vlastně na pohodu a úplně normální. Práce jako každá jiná. Je šílené, že akce spáchané ani ne před 30 lety asi zůstanou neobjasněné, stejně jako Jack Rozparovač před nějakými 140 lety. A to hlavně díky tomu, že to stoupá mnohem do vyšších pater než si asi můžeme myslet a stále je dost osob, kterým by objasnění kauzy Běla/Mrázek mohlo udělat vrásky. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoduchý dokument na téma život a dílo mafiána pardon podnikatele, kolotočáře, guru Františka Mrázka Antonína Běly. Několik zajímavých informací - už v sedmdesátých letech mu asi prošla vražda policisty, v osmdesátých letech patřil k boháčům, dokonce jeho manželka mohla oficiálně podnikat a dosahovali denně příjmů  dvojnásobek průměrné měsíční mzdy, chtěli ho sejmout protitankvou střelou.... Plusem je, že jsou zde Bělovy fotografie a nepoužívá se jen ta jedna známá z jeho náhrobku, ale hlavně celé to o řád výš posouvá "upřímná" výpověď jeho syna, kterýmu se asi hřejivě vzpomíná z kriminálu na časy, kdy v šestnácti dostal nejnovější merecedes, kdy se bavili po bordelech a kdy obdivoval tátu, kterýho má za boha.. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako studijní materiál sociopatie je to vynikající. Posedlost mocí, absence strachu, narcismus, schopnost milovat jen svou rodinu (a ty, kdo pro ni něco dělají), patologické lhaní, které je právě proto, že je patologické, uvěřitelné (dotyčný sám v dané minutě věří tomu, co právě říká, proto může obelstít i detektory apod.). Část takových lidí končí v kriminále, druhá ve sněmovnách a na důležitých místech. A dokud to jde, obě části spolu tokají jak tetřívci. Série se zdá být prozatím jedním z nejdůležitějších dokumentárních počinů ČTV od onoho (ne)šťastného roku 1989. Tohle je cena naší svobody a „svobody“, o níž spřádáme jen ty nejidealističtější vize. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

O Bělovi jsem toho příliš nevěděl. Trochu mi kazí dojem to, že hodně věcí bylo spíše jen naznačeno a na konci zůstalo mnoho otázek nezodpovězeno. ()

gemi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uff, to je drsný a hutný materiál. Rozhodně pro člověka, který tu dobu zažil a jména Běla a Mrázek mu nejsou neznámá. Naprosto klíčovou roli tady hraje autentická výpověď Bělova syna. To posouvá dokument na úplně jiný level, než kdyby se jen tak teoretizovalo. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kmenta tentokrát o Antonínu Bělovi, v podstatě praotci zakladateli novodobé mafie v Česku, jak tam zmiňuje nekorunovanému králi, který se nebál použít značně násilné metody a stejným způsobem taky skončil. Ale která verze o jeho vraždě je ta správná? ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak cikánští kolotočáři k majetku přišli aneb Běla a další šmejdi. A jak karma konala z vlastních řad. Velký zvedlý prst nad rozcupování morálky s převlečením jiného kabátku a zřízení celé země. Je mi z toho zle, né z dokumentu ten je dobře natočenej, ale z těch lidí kteří se podíleli na podobných svinstvech. Tohle by měl vidět každej a kterej ví tak ať si to připomene. A hlavně ať si chytráci nechají své moudré řeči o tom že tohle by se za komunistu nestalo. Protože tohle dělali lidi kteří vyrostli v době před revolucí, tam se naučili morálce a "laskavosti k bližnímu svému" jen je pustili z řetězu. A nejhezči je že tihle lidi ještě volně chodí po naší zemičce, jen převlekly kabáty. Nepřišlo se na ně nebo jim to nikdo nedokázal. ()

A.MacGyver 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavé a vlastně strašidelné. Samopaly, protitankové střely...? Češi se tomu smějí v amerických filmech a tady to byla realita... ()

toos 

všechny recenze uživatele

Zlatým hřebem bylo vystoupení Bělova syna, recidivisty. Zvláštní směs snad i upřímnosti, adorace otce, fanfarónství. Zábavný i strašný zároveň. ()

domeniqeue 

všechny recenze uživatele

Seriálový dokument skvělý, jen tedy nebylo vysvětleno, jak Běla patřil k světským ?! Copak jezdil s cirkusy, kolotoči apod.? ()

Reklama

Reklama