Reklama

Reklama

Polosvět


Polosvět sexklubů (E06)

(epizoda)

Obsahy(1)

Zdánlivě obyčejnému taxikáři Ivanu Jonákovi, se podařilo vybudovat snad nejpopulárnější klub své doby. Nevkusný Discoland Sylvie navštěvovaly celebrity, politici i kmotři. Proč se ale stal kolébkou organizovaného zločinu a polosvěta nájemných vražd? ... Ivan Jonák. Mohutný muž mnoha profesí, kriminálně trestaný již v dospívání, se během sametové revoluce proslavil, jako statečný taxikář z Václaváku. Miloval krásné ženy, drahá auta a exotická zvířata. Stal se ikonou nastupujícího českého mafiánství a zahrál si i v několika filmech. S německým společníkem, který byl zároveň milencem jeho manželky, vystavěl Jonák proslulý noční klub kombinovaný s luxusním bordelem. Discolandem Sylvie prošla řada celebrit, herců a politiků a začínaly tu i nejrůznější smutně proslulé zločinecké gangy. V roce 1994 byla zastřelena Ludvika Jonáková, která klub spoluvlastnila. Za nepřímo prokázanou vraždu byl její manžel sice odsouzen, ale k činu se nikdy nepřiznal. Po propuštění se mu zašlou slávu Discolandu již obnovit nepodařilo a případ zdánlivě skončil Jonákovou smrtí. Je možné, že díky novým důkazům i skutečnostem vyjde najevo, že vše bylo možná jinak? A jaký vliv měl polosvět tehdejších nočních klubů na rozvoj české kriminality? (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl je divácky možná nejatraktivnější. Do této vyhlášené diskotéky s nevěstincem normální návštěvníci diskoték ani v divoce tanečních devadesátkách neměli odvahu vejít.. Chodili tam snobové, mafiáni. Jonák hostil politiky, herce, kteří dodávali módní lesk. Na Polosvětu je vidět pracnost , kouzlo působivého detailu a ucelenost.  Jonák ukazuje jediného krokodýla na světě, který byl na diskotéce. Jezdí s polonahou kráskou v autě po Václavském náměstí. Nevěděl jsem, že tento "milý chlapík, co všechno zařídil", jak říká jeho kamarád Roman Skamene, chtěl naivně Discoland Silvie po svém propuštění bez peněz obnovit. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Sice je to jen o Discolandu, žádné jiné sex cluby zde zmíněny nejsou a celý díl se motá hlavně kolem Ivana Jonáka. Je to však tak poutavě natočeno a archivní záběry, které poskytnul DJ Uwa jsou vyloženě raritní. Doslova jsem tento díl hltal s otevřenou hubou. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ve výpovědích účastníků tehdejší velké párty mi chybí pohled dodnes žijících celebrit, které se vesele s tímto kontroverzním "dojičem" kapitalismu nechaly fotit. Ivan Jonák byl obrazem té doby, v jeho podniku se scházela různorodá společnost a vzešly zajímavé postavy kriminální historie naší země. Sám pan podnikatel byl tragikomická postava tehdejšího divadla. O Romanovi Skamene by bylo možno natočit speciální díl a myslím, že tak rozverně by nevyzněl. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celé téma se smrsklo na povídání o Ivanu Jonákovi, králi podsvětí devadesátých let, který si hrál na mafiána a taky tak skončil. Kromě tohoto obsáhlého příběhu je velmi hodnotný epilog, kdy je řečeno, že v lidech zůstala pachuť devadesátek v tom, že mohu jít ve svém jednání za hranu a zároveň se mi nic nestane. Smutné, ale jak pravdivé. Hudební režie: Eva Javůrková ()

Chmur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě osobně se jedná o nejméně zajímavý díl. Čekal jsem něco jinýho, než že se to bude celé točit okolo Jonáka, který si, dle slov jednoho z policistů, spíš na mafiána hrál, než že by jím skutečně byl. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když se epizoda jmenuje svět sex klubů, tak jsem čekal, že se bude věnovat tématu sexbyznysu v devadesátkách tzn. zrod obchodu se ženskýma po pádu železné opony, o vzniku bordelů nebo zločinech spojených s pouliční prostittucí, kdy tady u hranic stáli u kilometrů silnic prostitutky, nebo městečko Dubí s rekordním  počtem nigh clubů na metr čtvereční i s těmi co vlastnil nejbrutálnější pasák Belčev, jenže tenhle poslední díl je jen o Jonákovi a jeho Discolandu Sylvie, přičemž velkou část věnuje třeba Dj Uwa popisu provozních záležitostí toho podniku. Neříkám, že to není zajímavý, ale v rámci tohoto cyklu je to jasně nejslabší díl. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Méně poutavý díl. Ivan Jonák byl typickým příkladem loosera, který se stal šéfem a dirigoval životy ostatních. Tak to ovšem bývá. Je překvapivé, že tahle víra v sama sebe některým stačí k tomu, aby se nechali ovládat, a to i tehdy, když je zřejmé, že dotyčný je jen pozér, „šikanované dítě“, které si na hraje na to, čím vždycky chtělo být. Proč nejsou v dokumentu skuteční šéfové tehdejšího pornoprůmyslu? Ti dělali reálný, tvrdý byznys, to oni byli leadery. Česká republika byla na špičce obchodu s bílým masem i sexbyznysem nejrůznějšího druhu. Ale novináři si na ně netroufnou a taky to možná není až tak divácky přitažlivé. Devadesátky nebyly negativní dobou, na kterou chceme všichni zapomenout, jak se  vyjádřil Hynek Vlas. Discoland většinu lidí nezajímal. Všichni o něm věděli, ale maximálně se mu zasmáli a tím to skončilo. Orlické a další vraždy se týkaly úzkých okruhů lidí, ostatní nezajímaly a všichni jsme o nich věděli jen letmo ze zpráv. Nic z toho nezajímalo ani ty, kdo si budovali vlastní firmy nejrůznějšího druhu, ani ty, kdo na podnikání zvesela kašlali. Tohle nebyla podstata devadesátek. Jen jejich koření, šaškovská korunka. Která, pravda, někomu zadělala na problémy, ale rozhodně ne většině. Léta, která se nebudou opakovat, to byla pro mnohé z nás, jen zkrátka úplně jiným způsobem. Neopakovatelný byl třeba bohatý underground s mnoha směry, který formoval miliony lidí kulturně i fizoloficky, od folku přes rock a house až po techno. Byla to doba otevřenosti, kdy nešlo jen o pózu, jako je to dnes, ale o svět mnoha paralelních, reálně žitých životních stylů. Mohli jste si vybrat, neexistovala uniformita, být jiný neznamenalo nemít šanci nebo se neuživit. Žít podle svého bylo možné. Epocha skutečné tolerance, která skončila proto, aby o ní mohl aktivismus jen planě a nesmyslně plácat. A také to byla doba, kdy existovala „komerce“ a alternativa proti ní. Kdo chtěl, umazat se nemusel. A to se skutečně nevrátí. Že by dnes bylo méně porna? Nebo že by se nevrátila lidská blbost, zkorumpovatelnost a řiťozelectví, které vytváří mafiánské struktury a systémy prorůstající celou společnost a okrádající ve velkém stovky tisíc lidí? A to žijete kde, Hynku Vlase? Souhlas též s komentářem mira007 i rakovnik. ()

strikeman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkově velmi poutavý dokumentární seriál, který zdařile faktograficky doplňuje kriminální minisérii Devadesátky a dotváří divákovi celkový obrázek tehdejšího dění... 80% ()

gemi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl je malinko jiný než ostatní, věnuje se proslulému Discolandu, jeho obchodnímu modelu a fungování. Dostalo mě, že e ten podnik svého času generoval mega denně. V době, kdy průměrná mzda v ČR byla 5k brutto. Neskutečné! Ve 22. minutě je dobré vyprávění Romana Skamene, kterému Jonák zachránil prdel. Skamene si totiž po revoluci, stejně jako řada jiných herců, otevřel hospodu, ale věděl o tom prd, takže ho pinglové okrádali. Půjčil si 250k od lichvářů. Kdysi jsem s ním viděl dokument, že ho v x-tém patře paneláku drželi za nohy hlavou dolů z balkónu... No a prdel mu zachránil Jonák. Tady popisuje, jak. ()

celticek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kolotočářský styl Jonáka mě nijak neohromil. Ani Jonák samotný - dement od pohledu, který se neumí ani vyjádřit. Pobavil Skamene - to je taky figurka. Žádná atmosféra, mluvící hlavy. ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už jen jak tento díl začíná mě ubezpečil že se nudit nebud. Jonák promlouvá z basy "Když máte jako nějakej řekněme bohatej duševní život tak netrpíte nikde, nepotřebujete prostor. A trpíte tím co si vlastně odpíráte. Kdysi jsem měl třiadvacet luxusních aut mě napočítali. A můžete jezdit jenom jedním." Viděla jsem devadesátky a teto dokument to skvěle doplňuje. Dost mě to zajímá, byla jsem v té době děcko a svět jsem znala uplně jinak. O "ikoně" té doby a jeho přátelých. A opět tu máme zradu a intriky jako v každém napínavém příběhu. ()

Dobry_clovek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatim asi nejslabsi dil. Nevim jestli mel Ivan Jonak dva tisice zen, ale oci jeho milenky Jahudky mluvily samy za sebe... V kazdem pripade ta kombinace stylizovaneho mafianstvi a ceskeho buranstvi pusobi strasne smesne. ()

Reklama

Reklama