Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Sametová revoluce nepřinesla jen politickou a ekonomickou svobodu. Druhou stranou mince byl nebývalý rozmach zločinu. Mnohé kriminální činy divokých devadesátek zůstaly i po více než třiceti letech nedořešeny nebo nesou pachuť podivného vyšetřování, ovlivněného mocnými kmotry a politiky. To, co se v tehdejším polosvětě událo, totiž ovlivňuje život i dnes. Nastal čas se za těmi nejzásadnějšími kauzami ohlédnout a po letech je důstojně uzavřít. Dokumentární seriál Polosvět představuje výsledky unikátního pátrání po kořenech vzniku českého organizovaného zločinu devadesátých let a zkoumá fenomény vývoje tehdejšího kriminálního podsvětí. Obsah tvoří nejzajímavější dobové kauzy a jejich hlavní aktéři. Propojení s dramatickým seriálem ČT Devadesátky umožňuje pochopení nebezpečné vlny vzrůstající polistopadové kriminality a má i preventivní funkci před nebezpečnými kriminálními jevy v soudobé  společnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

celticek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povědomé kauzy zpracované průměrným stylem. Některé epizody lehce nadprůměrné, ale jinak nic, k čemu se budete vracet. Ani ztvárnění ani náměty nejsou žádné topky. Mě nejvíc zajímají kauzy, kde jsou zapleteni naši "skvělí" politici. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Dokumentární vzpomínka na porodní bolesti naší demokracie, která se povedla líp, než by se dalo v devadesátých letech očekávat.  Výborný mix vzpomínek, aktuálních výpovědí i hraných pasáží. Nejvíc mi bylo líto Běly mladšího, když naznal, že jeho otec dělal vše jen pro sebe a cítil jsem satisfakci u Jonákova příběhu -  jezdil pár let po Praze s "kozatým autem," pak bručel a až vyšel, zemřel. To je teda výhra! Hlavně by se z Jaroslava Kmenty neměl stát druhý Josef Klíma, který často zaměňuje podezření a domněnky za fakta (viz Kajínek). Na to pozor! 90%. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Proč to říkáš do telefonu? Někde to zakopej, polož na to granát a schovej se, než přijedu." Devadesátky byly parádní jízda. Trošku připomínaly anarchii. Každej si říkal, co chtěl, dělal, co chtěl, kradl, jak chtěl a zabíjel, koho chtěl. Prostě svoboda a já děkuju za její připomenutí. Bylo skvělý slyšet názory policajtů, gaunerů a novinářů na to, co se to tady vlastně dělo. Já mám jen problém s tím, že moc nevěřím policajtům, gaunerům a Jankovi Kroupovi. A GIBSu - to jsou skuteční zmetci. Takže vítejte v polosvěte, ve kterým policie spolupracuje s gaunerama, politici mění zákony dle přání "podnikatelů" a jeden velikej mafián si dělá reklamu s kozama na Václaváku. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Solídna vec, mapujúca kriminalitu v ČR po "Zamatovej revolúcii", ktorú študenti spontánne zorganizovali, aby tak zapríčinili pád Komunizmu - ale no istežé :D Každopádne, baví to, len to nemá takú dávku emócie ako slovenský dokument "Mafiáni". Ten je určite formou spracovania o triedu lepší, pričom z pohľadu rozmachu kriminality po 89´, sme ako správni, "bieli cigáni" čo by všetkých zapredali za päť korún, bratov Čechov dokonale tromfli .. toto nám naozaj môžu "závidieť". ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nepochybně zajímavé jak pro nás, co bychom si měli tu dobu pamatovat, tak i pro ty, co si ji pamatovat nemohou. Mám trošku problém se samotným konceptem, některé informace se zbytečně opakují a na provázanost mafie s vrcholovou politikou pak není čas. Jedna zmínka u olejářů fakt nestačí. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Snad nikdy jsem se netěšil na další díl...dokumentu! Tedy kromě rybářské tématiky :-) Snad to bylo způsobenou kvalitou souběžného seriálu "Devadesátky", snad tím, že tuto historii jsem zažil a mnozí aktéři žijí také dodnes, ale hltal jsem každý díl a dohledával další informace. Musím vyzdvihnout, jak zajímavou sestavu "vypravěčů" se podařilo autorům sestavit. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

povedená dokumentární minisérie,která i ty nejprovařenější kauzy dokáže podat natolik zajímavě,že čas uteče jako nic a divák si rád nechá zopakovat i to co už slyšel tisíckrát.Osobně mě nejvíc bavil poslední díl,který se zaměřil čistě na Ivana Jonáka a jeho discoland a kamarádíčky.Celé to povídaní od Uwy a nebo Romana Skamene bylo tak zvláštně tragikomicky hloupé až to bylo skoro strašidelné...80% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zpracovanim se nejedna o tolik kvalitni dokument. Jeho sila je v nametu, archivnich zaberech a vypovedi zucastnenych ze vsech stran barikady. Cim jsou ty kauzy starsi, tim nabyvaji absurdnejsich rozmeru. Za vsechny levne topne oleje..., neuveritelne. Zajimave od zacatku do konce! ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šest výborných dokumentů, které přibližují svět devadesátek. V mnohém objevné, v mnohém bohužel i smutné. Dobré vidět, ještě lepší se nad tím vším zamyslet. Hudební režie: Eva Javůrková & Jan Paukert ml. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tenhle "serošodokumentoš" dělal někdo chytrej. Nejchytřejší na tom bylo načasování s Devadesátkami. Páč to fakt oslovilo hodně lidí vč.mě a tohle je parádní dokument o tom seriálu :o). Jedinej díl, kterej mě uplně nebra byl s těma topnejma olejema, i když i tam byli mrtví, tak to nemělo koule. Zbylejch pět dílů naprostá pecka. Jen tak dále ()

Chmur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkově se jedná o výborný dokumentární cyklus, který poutavě přibližuje lesk i bídu 90. let. Svým způsobem to byla šílená doba. I když, která doba není šílená? Velcí i malí žraloci roztrhali na cucky ideály lidí o krásném a bezpečném životě v demokracii. Někeří dravci se naštěstí zardousili navzájem, jenže těm nejhorším se zas tak moc nestalo. Vlastně je to celé hrozně smutné. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Výborná séria dokumentov, ktoré sú akousi príručkou a pomocníkom k veľaúspešným ,, Devadesátkám,, ,  obohacujúca o viaceré dnes už toľko menej známe, či zapomenuté pikošky z politického, či skutočného sveta. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Běla, Mrázek, Berdychův gang, Orličtí vrazi a Jonák. Kvalitní přehled devadesátkových zločinců scénáristicky pod taktovkou Kmenty s mluvícími hlavami z obou stran barikád, přičemž v prvních dvou dílech kraluje syn Běly, Berdych to má s věrohodností padesát na padesát, Večeř jede 100% , ale třeba Jonák sem už moc nepatří. Překvapivě to nejdůležitější, co mi to dalo, je pocit frustrace jak tohle všechno dovolila, tolerovala nebo dokonce na tom participovala tehdejší moc. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Ďalší výborne spracovaný dokument na tému krimi v CZ resp. v Československu. Začiatky rokov 1990 + boli známe ako divoké obdobie kedy sa pomaly majetok dostával z rúk ľudu do rúk organizovanému zločinu. Na začiatku chceli na tomto mega veľkom kšefte sa priživiť aj malý nadšený jednotlivci ale všetci do jedného skončili ako skončili. Postupne ten nadnárodný organizovaný zločin prevzal správu tých majetkov ľudu CZ a SK v rámci globalizácie k sebe. Drobné ryby skončili a keďže majetky sú napevno rozdané a pravidlá, že veľké zvery sa beztrestne neokrádajú tak táto éra skončila. Bola to pestrofarebná gýčovitá a strašne rýchla doba v ktorej sa veci menili zo dňa na deň a niektorí jedinci v tom vedeli plávať už z čias socializmu. Ako som písal vyššie tak niekedy na začiatku tisícročia si veľká mafia ktorá vládne svetom vzala všetko. Seriál je spracovaný výborne, práca policajtov v tej dobe bola obdivuhodná a často ich životy bolo ohrozené. Hodnotím kladne a ešte by som pár častí na vyše bral. Za každým veľkým majetkom sa skrýva zločin. 90 % ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv mám k panu Kmentovi jisté výhrady, musím uznat, že tento projekt je nadmíru povedená záležitost, která krásně doplňuje objev roku, seriál Devadesátky. Každý díl se věnuje jedné kauze z tohoto divokého období, zaujalo mě množství dobového materiálu, kvalitní poutavé zpracování, největším překvapením však byl zajímavý výběr účinkujících, některé osoby, např. Berdych či Běla, bych v tomto dokumentu opravdu nečekal, divák má tak jedinečnou možnost danou problematiku vidět ze dvou různých úhlů pohledu. Byť série v podstatě nepřinese téměř nic nového, prakticky jen poutavou formou shrne všechna známá a dostupná fakta, Polosvět všem vřele doporučuji, chválím Českou televizi, párkrát do roka se na ní vyplatí dívat. 9/10. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Dokumentární série doplňující seriál Devadesátky. Mluví tu skuteční vyšetřovatelé a odkrývají minulost, která by se snad nedala ve filmu ani uvěřit, nebýt to realitou. ()

Reklama

Reklama