Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po dlouhém vývoji nastává změna vedení USA. Lidský faktor byl překonán, když programátor Charles Forbin vytvořil superpočítač, který nebude dělat chyby, bude propočítávat všechny možnosti, vyvažovat pozitiva a negativa a to vše bez hamižnosti a pro objektivní dobro Ameriky. Po svém spuštění si ovšem Colossus najde kamaráda, a to sovětský superpočítač vytvořený pro ty samé účely. Následně se oba dohodnou na společném postupu pro celé lidstvo. Odzbrojit, vytvořit a udržovat mír, a to za jakoukoli cenu ztráty osobní svobody lidí. (liuk)

(více)

Recenze (16)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak až teraz som si uvedomil, ako boli scenáristi Ja, Robot alebo Eagle Eye nepôvodní a že vlastne iba skopírovali to, čo videli v Colossus a zmodernizovali do divácky príťažlivejšieho kabátu. Colossus ako keby nedokázal vizuálne podporiť pocit novej a nečakanej hrozby, ktorý je prítomný v scenári. Film je akousi dobovou verziou Black Mirror, ale dnes už si pri ňom uvedomujeme, že negatíva technológií sa prejavujú niekde inde, ako v duchu v mašine, pričom Colossus sa snaží vsugerovať, že práve toho sa máme v blízkej budúcnosti obávať. Záver považujem osobne za veľmi odvážny. 70% ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Naprosto parádně film graduje. Jak Colossus dostává Forbina do pasti je super. Na to, že se jedná o sci-fi bez jakýchkoli speciálních efektů jsem se bavil moc dobře. 70% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Z vynikajúceho námetu spravili scenárista a režisér nudnú konverzačku. Plusy za záverečné minúty, výpravu a triky Alberta Whitlocka. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Docela mile mě tenhle film překvapil. Jsou tu jen interiérové scény, ale přestože je to ukecané, bavilo mě to a jako sci-fi je to funkční. Díky tomu, že od počítače se dá očekávat cokoli, ale strach z něj se graduje, je tu vytvořena velmi dobrá atmosféra, s čímž jsem ani nepočítal. Navíc to má celé takový parádní béčkový look své doby. Za mě nečekaně dobře. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, kdy se program utrhne ze řetězu. Dnes možná ještě strašidelnější než tenkrát. Na tu dobu ale dané dohromady s celkem odpovědným přístupem. Hezké sledovat, jak Colossus prochází svojí vlastní evolucí, které se od té lidské zase tolik neliší. Podtitulek filmu The Forbin Project odkazuje na druhou hlavní postavu, doktora Forbina. Dobře zahraná role chudáka odpovědnéhé za celou tu spoušť. Konec výborný. -"In time you will come to regard me not only with respect and awe, but with love." ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Pro subžánr politických thrillerů točících se kolem hrozby globální termonukleární války mám slabost, takže časem došlo i na Colossus. Protože si celou dobu drží hutnou atmosféru, a navzdory dobové počítačové technice nepůsobí zastarale ani úsměvně, tak jsem si ho v rámci možností užil. Jenže bohužel musím poměřovat s těmi nejlepšími. Fail Safe je pochopitelně někde jinde a Dr. Strangelove exceluje ve své úzké kategorii - i v těch ostatních. Jenže Colossus prohrává i s méně ambiciózní By Dawn's Early Light, a dokonce i s mírně odlehčeným War Games. Špatný film to není, jenže laťka je opravdu nechutně vysoko. ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu mám dost smíšené pocity: na jednu stranu téma, které mne vždycky bavilo – superchytrý počítač se vymkne kontrole lidí a začne si dělat, co se mu zachce. Na druhou stranu se na zde zobrazených technologiích už dost podepsal zub času – není dobré ukazovat ve filmu monitory počítačů nebo záznamová média, stačí aby uběhlo 10 let a obojí už vypadá archaicky:). Ve scénáři mi navíc pár věcí nesedělo: počítač, který je géniem v X vědeckých oblastech, má zásadní nedostatky informací z oblastí jiných… Stejně tak způsob, jakým si dva PC vytvoří vlastní komunikační jazyk, mi přišel docela úsměvný. Ale i přes výše zmíněné nedostatky mne Colossus bavil, Eric Braeden zde předvádí velmi dobrý herecký výkon, prezidenta USA hraje Gordon Pinsent, který vypadá jako Kennedy, počítače si dělají co je napadne a krátká romantická část je vyřešena přímo na jedničku. ()

liuk 

všechny recenze uživatele

Hrozně lektorské a naivní. Sice se může zdát, že v roce 1970 bylo pekelně originální napsat příběh o nebezpečí umělé, kybernetické inteligence, ale to přece není tak úplně pravda. Vždyť už i takový Dick si toto vzal tak trochu na paškál. Povedená je sice přidaná hodnota ve formě tohoto zlotřelého armádního superpočítače jako Velkého bratra, ale tím to bohužel končí. Zbytek je přeidealizovaná pravdoláskovná divnost o povídání si amerického a sovětského počítače o světovém míru. Ale tak prosím, to by ještě šlo, kdyby to mělo nějakou hloubku. Což teda nemá. Jenže zažijete tady i hroznou romanci nebo vysvětlování člověka počítači, co dělá muž se ženou v posteli. A to už si fakt radši pustím jakéhokoli Knight Ridera. Wargames o počítači nebo Fail-Safe o lidech jsou prostě mnohem, mnohem lepší. Colossus: The Forbin Project právě naopak vypadá jako když ho napsal počítač vytvořený pro vyučování v mateřské. ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Film, který vám trošku připomene Terminátora, ale spíš celkovým vyzněním. "Hlavním hrdinou" je totiž počítač Kolos, který byl sestrojen americkou armádou aby chránil USA. Jenže SSSR taky vytvořilo podobný superpočítač. Americký systém po spuštění žádá o propojení s ruským protějškem. A oba počítače si začnou žít vlastním životem a hodlají ovládnout svět. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Obsahuje SPOILERY! Dr. Forbin vymyslí počítač Colossus, který má řídit veškerou obranu ve Spojených státech. Ten se spojí s počítačem v Sovětském svazu a brzy pomocí hrozeb odpálení raket ovládá stále více jak Forbina, tak celý svět. Nejvíce mi to připomělo Válečné hry, ale zatímco to byla poměrně optimistická záležitost, Colossus přes naivní začátek a technickou zastaralost přitrvzuje až do nečekaného konce - počítač odrazí všechny pokusy o zničení a zvítězí. Mno a právě pro ten konec nemůžu víc jak tři hvězdičky, přišlo mi to useknuté, Forbin nevyzkoušel spoustu možností a hlavně takové konce fakt nemám rád. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Jak mě to ze začátku moc nebralo, tak postupem času jsem to sledoval s napětím. Ono se tam toho moc neděje, jen samé dialogy, ale ten počítač je napsaný opravdu dobře. Otevřený konec to dobře zakončil. 3-* ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Fikce nebo blízká budoucnost? No uvidíme, ale našlápnuto máme dobře. Ze slov počítače mrazí a elektronický hlas tomu moc neubírá. V dnešní době by to sledování měl ještě jednoduší díky všem mobilům, chytrým hodinkám a podobně. Konec mě tedy velmi překvapil a hlavně naštval, no co už dvojka už asi nebude :-D. Dobře zahrané. Hodnocení: 76/100. ()

Reklama

Reklama