Reklama

Reklama

Sisu

Trailer 1

Obsahy(1)

Na sklonku druhé světové války najde osamělý prospektor (Jorma Tommila) v divočině Laponska na severu Finska bohatou zlatou žílu. Když se s nově nalezenou kořistí vydá na cestu do nejbližšího města, narazí na ustupující oddíl nacistických vojáků vedený nelítostným obersturmführerem SS (Aksel Hennie), který chce zlato zabavit pro svůj oddíl. Bohužel pro celou vojenskou jednotku se nejedná o obyčejného kopáče, ale o mýtickou „armádu jednoho muže“, která ztělesňuje kvintesenci finského pojmu „sisu“ – blyštivou formu odvahy a nepředstavitelného odhodlání čelit, byť i drtivé přesile. (Falcon)

(více)

Recenze (476)

POMO 

všechny recenze uživatele

Zábavné béčko z nehostinného Laponska. Stylové, krvavé, vtipné, rázné, až lehce karikaturisticky fantaskní. Námětem ne zrovna objevné, ale v některých scénách nepředvídatelné a nápadité. Potěšila přítomnost Aksele Hennieho coby vrchního nácka. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Sisu? Nejsu su! Byl jsem su minulý měsíc a dost mě to prudilo, kdo se má furt zašívat a reponovat! Nepřeložitelné slovo „su“ přeneseně znamená vcelku nudného urputného dědka, kterého nezabije ani zmrd. Bidos western a jakože pocta (čti „pohlupavý plagiát“) Drtidomu, nedosahující kvalit či poetiky ani jednoho a působící asi jako nejnudnější film s Bronsnovic Karlíkem nebo nejunylejší sračka od Kventýna. Nesmrtelné Laponsko personifikované do železného senila, potírajícího uprostřed monotónní tundry četu úchylných dementů Wehrmachtu. Nic víc, nic míň. Půlka hrací doby je spíše otravný turistický průvodce, jako hezká krajinka, ale na dokument Národní geografie jsem se fuckt netřásl, k tomu trocha poměrně retardované akce a několik málo roztomilých fatalit, kvůli nímž zdejší kohorta omezených kečupových frotérů zase brutálně přebušila procenta. Tři s hodně odřeným Helanderem. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tleskám kreativitě scénáristy, řvu smíchy nad ahistoričností prakticky čehokoliv, co se objeví na plátně a souvisí to s Němci, a konstatuji, že slabá hodinka a půl (bez titulků) je dnes už trestuhodně málo vídané umění, zvlášť pokud jde o žánrové filmy. A tohle není nic jiného než přepálená "one man army Nazi killing spree" žánrovka, kterou zjevně tvůrci dělali s velkou radostí:) Westernová, resp. Tarantinovská stylizace funguje na výbornou, ale přesto ke konci už to všechno bylo i přes neskrývaně záměrnou přehnanost prostě moc. Ale i tak nelituji ani jediné minuty, kterou jsem u téhle brutální záležitosti strávil. Ryzích 80%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Situace je daná. Máme finskou krajinu, finský zlato, který vykope neskutečný finský hovado na který jsem po celou dobu nevěřícně zíral a skupinu bloumajících nácků s tankem, autama, finskejma děvkama, když je pro dramatizaci děje potřeba, přiběhne na scénu ještě finský pes. O hovadu se během filmu dovíme jen to, že se mu říká Kostěj nesrmetelný a že sám zabil 300 rusáků, škoda, že mezi nima nebyl Putin. Sám kostěj se rovněž uráčí promluvit a to když cítí potřebu nám sdělit, že zlato je těžší než peníze. Takže to podstatný víme a můžeme se oddávat krásnému kočkovaní mezi kostějem a náckama. Během tohoto kočkování je odděleno spoustu hlav i končetin od těla, ale dočkáme se scén i z jiných oblastí jako třeba potápění nebo chirurgie. Tohle je zkrátka žánrovka, která nemá v našich kinech obdoby, zajímavá, nápaditá, zábavně drsná, žádná velkolepost, ovše perfeketně napsaná a hlavně natočená žánrovka, která v sobě nemá součesnej filmovej mor "hlavně abych nezašel moc daleko" tenhle film si prostě jde jak chce a působí při tom hrozně sympaticky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $-miliónov║ Tržby USA $7,220,495║ Tržby Celosvetovo $11,056,621▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ Tak už aj Fíni sa zbláznili, ďalšie bláznivé drsné vojenské dobrodružstvo s vyšinutým kopačom zlata, ktorého je neradno nasrať. Tarantino je určité hrdý, že takéto úlety ako z jeho súdka vznikajú. Pobavilo v rámci medzí. /70%/ ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Jalmari Helander měl v rukách něco speciálního, ale úplně to neproměnil. Leč jednoduchá, tak efektivní, zábavná, špinavá, drsná a po čertech chlapácká rubačka, měla našlápnuto se stát skvostným zážitkem, který bych doporučoval kudy bych chodil. Krásné Finsko, zachyceno v krásných záběrech, zachycující špínu a hnusy války má neuvěřitelnou atmosféru až severského westernu s nácky. Náš hlavní hrdina, je ten obávaný rubač, se kterým si nechcete zahrávat, ale zlato které převáží je příliš lákavé. Film krásně vybuduje každou kapitolu, každé střetnutí a překážku pro hlavního hrdinu, kdy si člověk říká, že to už přece nemůže nijak zvládnou ne? A to tvoří efektivní napětí, které vám dá ještě uspokojivější překonání překážek. Jenže co mohlo být přizemnější a chytřejší, se stalo až moc přímočarý a hloupý na úkor drsňáctví. Neberte mě špatně hlavní motiv SISU (Silné vůle a odhodlání) mě zde bavil a já jim i na tu hru přistoupil. I když jezero i benzínka byla na mě přehnaná (radši bych viděl uzemněnější verzi), nakonec jsem chápal proč to tak zvolili. I to letadlo a souboj se záporákem beru. Ale proč je tam ten finální moment navíc? Ten je krom spektáklu fakt o ničem a podrazil mi to úplně. Nebýt toho, se čtyřma hvězdama neváhám, ale takhle to nemůžu doporučit úplně každému a bez rozmyslu. Škoda, příště to chce mít trochu více nohy na zemi a byla by to drsňácká kultovní rubačka, jak vyšitá. Takhle je to "jen dobrý", avšak mohlo to být skvělý. Ovšem pro fandy akčňáků, je to skoro povinnost. Víc podobně laděných filmů prosím! V jednoduchosti je krása. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Předobrazy jsou jasné; autor ani nijak neskrývá, že by neměl nakoukané to samé co vy. V první serióznější (neplést se seriózní) polovině to šlape o poznání lépe než ve druhé, která záměrnou guilty pleasure rovinu tlačí poněkud na sílu. I tak je to dobré, hravé a stylové. Jen to mělo být celé buďto ve stylu první poloviny či od počátku ve stylu té druhé. Takto je to trochu jako kdyby se vzala první polovina z Ramba jedničky a závěr z trojky. Stylem a pojetím to neštymuje jako jeden celek. Každopádně prequel ze Zimní války s pořádným rozpočtem bych si nechal líbit, ne že ne. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Finové si natočili takový válečný western. Nádherná krajina hodně pomáhá a dodává tomu punc izolovanosti. Hlavní drsňák není žádný akční herec, ale postupné budování jeho legendy mě bavilo, že jsem pak s chutí toleroval ty nesmysle, co přežil. Je sympatické, že si natočili takovýhle přímočarý film, ale na nejvyšší ligu chybí lepší hrdina, akce nebo alespoň rafinovanější děj. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

S TÍMHLE SRÁČEM SE NECHCEŠ DOSTAT DO KŘÍŽKU...“   Válečnej (béčkovej) western, ve kterým finskej superhrdina za pomoci Tarantinovskejch nápadů ukazuje náckům, jaký má koule. Ve vodě, na souši, ve vzduchu. KILL EM ALL! ///   -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Inspirací pro Helandera byl film Rambo: První krev a skutečný příběh finskýho odstřelovače Simo Häyhä , který bojoval proti Rudé armádě. 2.) Autor po příznivých recenzích uvažuje o pokračování. 3.) Thx za titule „titulkomat“. ///                         PŘÍBĚH  ***  HUMOR  ne (nebo ** záleží, jestli jste „v pohodě“)  AKCE  ****  NAPĚTÍ  * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Finská Revenge žánrovka z 2.Světové uchvátila trailerem roku, výsledný film sice není žádný nový žánrový milník, ale je to dost v pohodě. Né příliš zkušený Jalmari Helander originálně obohatil oblíbenou synopsi nynějších akčních filmů. kde vybral obávaného hlavního hrdinu ( Wick, Nobody), ze kterého všichni mají strach, má temnou minulost a v akci je brutální zvíře a vyměnil klasické mafiány za nácky, což je zkrátka super a příjemně svěží. Příběhově je to však velmi jednoduché. Hlavní hrdina nalezne u svého domu zlato a rozhodne se zlato dopravit do nejbližší banky, cestou však bude muset vymlátit bandu nácků, kteří mu chtějí zlato ukrást. Hlavní hrdina toho moc nenamluví, za něj zkrátka mluví činy a když došlo na "krájení chleba" je to hezky brutální a špinavá podívaná až s Westernovským nádechem, která je sice dost přitažená za vlasy. Pokud nejste ochotni přistoupit na to, co vše hlavní hrdina může a nemůže přežít, tak si to neužijete. ( Pokud Vám to vadilo ve Wickovi, tak zde to platí dvojnásob), ale já jsem s tím OK. Mimo akční pasáže je to trochu pomalejší a komornější, ale naštěstí to má celé jen 90 minut, takže film velmi rychle uteče. Pochválit musím i záporáka, který evil nácka zahrála skvěle. Podobné žánrovky se moc netočí a rozhodně jde o mou krevní skupinu. Kdo rád Revenge filmy a nácky, tak by s kinem váhat neměl. 75% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Vlastne jsem od toho cekal asi vic. Na naprostej zaklad osekanej pribeh ve stylu nasrali jste me, tak vas vsechny zabiju, kdy se tady fakt nic jinyho nez nahaneni hlavniho borce s nackama nedeje a vsechny dialogy by se vesly na pul stranky, by mi nevadil, jenze ono se to i pri kraticky stopazi vcelku tahne. Laponsko sice vypada nadherne, Tommila je bezchybnej, ale chtelo by to proste trosku dravejsi rezii, sviznejsi hudbu a aspon nejaky napeti. Takhle je to jen sled ultra brutalnich a krvavejch scenek, kdy se zabijej nackove na sto zpusobu. Navic obcas uz je to fakt desne prehnany. Na druhou stranu je tu i par fakt skvelejch a stylovejch scen a je videt inspirace Tarantinem. Na jedno skouknuti v pohode, ale nejakej kult se z toho asi nestane. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Sympatický finský válečný grindhouse, kde nevrlý nesmrtelný zlatokopec, elitní veterán a lovec lidí narazí na konvoj nácků hovad. Jako nadsazený béčkový krvák je to (zejména pak finále) řekněme mix Machete a Dead Snow, přičemž svý dělá pustá severská krajina, mystický ráz a podobenství o síle a neporazitelnosti národa. Proč tři hvězdy, protože v součtu nijak nevyniká a nebyla to až taková zábava. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Možná máme problém." To máte chlapci. Několikrát jste zabili nesprávnýho důchodce a teď se dobývá krumpáčem do letícího letadla. Že to nedává smysl? A mělo by? Tady se prostě hra na realitu nehraje. Tady se zábavně krájí náckové a pokud má film nějaký vyšší poslání, tak jsem ho neodhalil. Možná se ukrývalo na dně rybníka, kde Aatami Korpi dýchal vzduch z mrtvejch nácků. Možná bylo v tý hlavě, na kterou dopadla mina. A možná ho finský děvky skrývaly pod sukní. Ale kdo by hledal nějaký moudra tam, kde se nedá brát vážně nic. Vůbec nic. A to mě baví. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Moc by se mi líbilo, kdyby něco takového bylo zpracováno zcela vážně a v rámci možností uvěřitelně. Šlo to ve Staré pušce, šlo to v Green Room, mohlo by to jít i v tomhle případě. Jenže tato témata se zcela vážně (právě s výjimkou Green Room - díky bohu za něj!) zpracovávala naposledy v 70. letech. Bohužel. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Opravdu věříš, že je nesmrtelnej?!“ - „Ne. Jen odmítá umřít. Ve Finsku pro to máme slovo, ale nedá se přeložit. Tady nejde o to, kdo je silnější. Je to o tom se nevzdat. A on to nevzdá. Nikdy.“ Krátký mapový úvod i neznalého diváka rychle vpraví do děje. A hned první souboj publiku ukáže, že ho čeká řádně krvavá podívaná. Jenže od chvíle, kdy si Aatami udělá z rýžovací pánve neprůstřelný pancíř, člověku dojde, že na autenticitu a uvěřitelnost se tu vskutku hrát nebude. A postupně se tvůrci už ani nesnaží předstírat, že není nesmrtelný. A tak nám předvede, že disponuje žábrami, na souši zas může zřejmě dýchat kůží (ostatně, kdo by si nedal šlofíka s utaženou oprátkou na krku, že), pro jeho záda není nic příjemnějšího než projížďka pod náklaďákem…a řadu dalších kouzelnických triků na své velmi přímočaré až fádní cestě za pomstou. Z hlediska brutality, boje a atmosféry jsem ještě byl docela spokojen, na vše ostatní mi postupně nestačila ani koňská dávka nadhledu. Bohužel jsem u filmu nedokázal zcela vypnout, takže za mě jen slabší průměr. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Sejmi rezidenta. Laponska.. Konkrétně veterána Korpiho, jehož pes sice vypadá jak jehně, ale on sám není žádný beránek. Má totiž sisu větší jak Mirek Topolánek! Trailer nabízel lákavou podívanou na sisu-osinu v nacistických arsche, ale kdo mohl tušit, že je to tak nějak všechno. Helander nepokrytě okrádá jiného zloděje (od fontu názvů epizod až po hroudy Au svítící do obličeje jak otevřený kufr na Vincenta Vegu), ale v tom penzu fyzikálních anomálií, násilí, krve a zpomalených záběrů mě ten způsob nadsázky docela míjel. Jinak předpokládám, že tenhle snímek byl přílohou k žádosti Finska o vstup do NATO.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tarantino vs. John Rambo vs. nacisti v Laponsku. Z čista-jasna nám severania servírujú abnormálne prekvapenie, ktoré svojou akciou zatienilo aj tohtoročné pokračovanie Johna Wicka. Hlavná postava, mĺkvy hrdina druhej svetovej vojny, ktorý sa postaví osudu a z nemeckých nacistických hajzlov by naplnil svojou zabijáckou spanilou jazdou masový hrob. Toto by v amerických štúdiách v dnešnej dobe neprešlo, a tak som rád, že v nadšenci žánru ešte nevymreli, a že sa odvážia prísť do kín aj s takouto hardcore chuťovkou. V danom žánri už mám toho napozerané naozaj mnoho, a myslel som, že už ma len tak hocičo neprekvapí, ale takú razanciu a originalitu jednotlivých scén a usmrtení som naozaj nečakal. Dôraz na surovú atmosféru, realistickosť súbojov bez zbytočných 'tanečných' kreácií, aby scény vyzerali cool z dnešných moderných produkcií. 85%. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Úvod vypadal skutečně zajímavě. Komornější příběh na způsob zestárlého finského Johna Wicka na konci druhé světové války. Hned v druhé kapitole se to slušně rozjede a vypadá to na solidní tří hvězdičkovej akčňák. Tomu se však poměrně rychle podlamují kolena a snad ještě v tentýž kapitole tomu dochází šťáva. I když zpočátku tolik nevadilo, že hlavní postava popírá snad všechny přírodní i fyzické zákony, postupně to začínalo být otravné, až to ke konci působilo spíše jako velmi špatný vtip. Dílo navíc velmi rychle začíná být monotónní a nudné až mne finální scéna v letadle znechutila natolik, že jsem byl nucen ještě jednou poupravit hodnocení. A samozřejmě, že to přežil! Mělo to i několik světlých momentů a tak nechávám alespoň 50%, ale sledování to bylo prázdné a příliš jsem se nebavil. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama