Reklama

Reklama

Malý krámek hrůz

  • USA Little Shop of Horrors (více)
Trailer

Obsahy(1)

Květinářství pana Mushnika nemá štěstí na zákazníky. Obchody jdou špatně až do okamžiku, kdy dá prodavač Seymour jedné rostlině několik kapek vlastní krve. Neví, že její zvláštní vlastnosti pocházejí z vesmíru. Kvvětinu pojmenuje Audrey II. Podle kolegyně, po které touží. Chtěl by s ní žít, ale Audrey chodí se sadistickým zubařem. Cestu ke štěstí by mohla otevřít zázračná rostlina. Pan Mushnik díky ní má neuvěřitelný obrat. Ukáže se však, že je nejenom masožravá, ale také nenasytná. Připraví sice Seymoura o protivníky, ale láká ji i Audrey. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (161)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie/muzikál u které se budete bavit od začátku do konce. My máme Adélu, amíci mají Audrey II. Fantastické písničky Alana Menkena (jinak skladatele hudby k novějším Disneyovkám od Krásky a zvíře po Pocahontas), úžasný Steve Martin jako šílenéhý zubař, dobrý Rick Morranis a hlavně věčně glosující kytka, která má hlad a pořád vás bude otravovat svým "Feed me!". ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Rocky Horror Picture Show, Noční můra před Vánocemi a Mallý krámek hrůz jsou nejlepší muzikály od dob Zpívání v dešti. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„This is between me and the vegetable.“ S vysokou pravděpodobností nejlepší adaptace divadelního muzikál, který byl adaptací kultovního béčkového filmu. A zcela určitě nejlepší film se zpívající masožravou kytkou. Ještě blíže než ke Cormanovu úletu má Ozův film k Rocky Horror Picture Show, jiné rockové šílenosti těžící z estetiky amerických sci-fi a katastrofických filmů z 50. let (Ashmanovým dalším inspiračním zdrojem byly očividně monstr horory a životní styl poválečné Ameriky). Narativ Malého krámku hrůz, mísící faustovský motiv s kritikou (maso)žravého kapitalismu (dovedenou do důsledků v režisérském sestřihu s hodně temným koncem), je ovšem mnohem konzistentnější a styl filmu promyšlenější v tom, jak zrazuje formální i tematické konvence hollywoodských muzikálů. Písně nepředstavují útěk do jiného světa (a pokud ano, jde o zpotvořenou variaci na „american way of life“ dle reklamního katalogu). Naopak ironicky pojmenovávají, čím a v čem hrdinové žijí. Mizanscéně vládne chudoba, ošklivost, špína. Není postavy, která by nebyla cvok, sadista, masochista, looser nebo všechno uvedené dohromady. Díky campovému přehrávání a veselým melodiím je ale tohle převrácení hodnot (potěcha z bolesti, smrt s úsměvem) úchylné milým, nikoli zvrhlým způsobem, takže se nám nakonec paradoxně dostává stejné divácké satisfakce jako z rozšafnějších muzikálů klasického střihu. Zásluhou upřímných textů, promyšleně komponovaných záběrů (bez přemíry střihů) a skvělé gradace scén ve filmu fungují i složitější emoce než smích a znechucení. Stejně jako RHPS, ani Ozův film nelze díky spoustě drobných vtípků vyčerpat napoprvé. Můžete si například všímat toho, jak mění barva šatů trojčlenného chóru, který doprovází vyprávění, v závislosti na atmosféře a obsahu scény (fialová pro smrt, zelená ke zdůraznění sci-fi prvků…). Nejpádnějším argumentem k opakovanému zhlédnutí pro mne každopádně zůstane životní kreace Steva Martina jako sadisty bez příčiny, zato s vrtačkou, motorkou a parodií Elvise na hlavě. 90% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $38,748,395Tržby Celosvetovo $39,100,000║ Tak toto ma moc chytilo, mix muzikálu a horroru tak to teda hej. Jednoduchý príbeh o mäsožravej rastlinke ubieha ako voda, popri tom dej spríjemnia aj malé výstupi známejších hercov, hlavná dvojica tiež nie je na zahodenie a celkovo sa to nesie v takom odľahčenom štýle aký mám rád. A poteší aj technické prevedenie filmu. /90%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Výtečná horrorová komedie s několika muzikálovými čísly. A právě ty jsou kamenem úrazu. Zatímco půlka z nich je bezesporu geniální, tak ta druhá je naopak neskutečně trapná. Ovšem celkově je Malý krámek hrůz skrz na skrz prolezlý originalitou a především zábavou, která veškeré zápory spolehlivě přebíjí. Jsem zvědav na původní verzi. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Sweeney Todd meets Adéla ještě nevečeřela. Je to super pozitivní komediální muzikál a aby ne když se v něm sešla téměř kompletní elita komiků 80. let. Nejlepší byl klasicky John Candy a chyběl tam snad už jen Dan Aykroyd :) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jasne, je to hodne zabavnej hororovej muzikal s fakt hodne chytlavejma pisnickama, vtipnym pribehem a paradne zanimovanou kytkou, jenze tohle vsechno naprosto zastinil Steve Martin. Jeho sadistickej zubar vypadajici jak Elvis je super ultra giga mega hyper brutalni postava, v lepsi roli jsem ho nikdy nevidel, ten to tam rozjel takovym zpusobem, ze mi malem odlitly spodary. Navic mu na chvily perfektne sekunduje Murray. A i kdyz je celej film hodne fajn, pamatuju si z nej fakt hlavne toho neskutecne masakralniho Martina a pak taky trochu kytku no. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Tohle je asi nejlepší komedie Franka Oze, parodující horrory a muzikály, což je zvláštní kombinace, ale s tímhle příběhem to kupodivu vychází. V rozsahem malé excentrické roli uvidíte Steva Martina jako sadistického zubaře a jeho píseň "I am your dentist" je opravdu skvělá, stejně jako scéna s masochistickým pacientem (Bill Murray). Ale, jak už bylo napsáno, skutečnou hvězdou tohoto filmu není Rick Moranis ani Ellen Greenová, ale masožravá rostlina Audrey II. 90 % ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Stejně jako my máme Adélu, Američani mají zase svojí Audrey II. Remake Cormanovy klasiky vznikl jako ztřeštěný muzikál, v němž sice nechybí chytlavé melodie, ale na můj vkus tu těch písniček bylo už příliš - tipuju tak 70% stopáže. Každopádně Martina jako šílenýho zubaře a Murrayho jako ještě šílenějšího pacienta si budu pamatovat dlouho. Co je ale opravdu velká škoda, tak je škrtnutí alternativního závěru. V této původní verzi totiž "řízky" z Audrey vyrostou do obřích rozměrů, přičemž zničí New York a sežerou polovinu jeho obyvatel. Tahle scéna stála několik milionů a je vážně skvělá. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

K botanice nemám nijak vřelý vztah, takže mne snad nikdo nemůže podezírat z toho, že bych si vypěstoval zubatou kytku, krmil jí svou krví a ještě bych si s ní zpíval duety. Kdybych ji však vlastnil, tak nepochybuji o tom, že bych pro ni ve svém okolí nenašel dostatek krmiva v podobě nepřizpůsobivých občanů. Co se týká filmu, tak ten je chvílemi geniální, chvílemi trapný, chvílemi neodolatelně zábavný, chvílemi obyčejně nudný a ač skoro nikdy není průměrný, tak prostý aritmetický průměr mi neumožňuje udělit jiné než průměrné hodnocení. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Potřeboval bych tu postavy. Sympatické, nesympatické, ale nějak budované. Ty tu prostě chybí a lidi tu nejsou o nic menší rekvizity než ta umělohmotná kytka. Pak nemůže zaujmout příběh. (Viděn DC i normální konec.) ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Trojice mejch oblíbenců (Steve Martin, John Candy a Bill Murray) se sešla v jednom filmu a oni se tam skoro neukázali. Steve Martin má sice naprosto úžasnou, ale bohužel jen vedlejší roli, John Candy a Bill Murray tady dostali jenom štěky. Jinak originál z roku 1960 jsem viděl před několika lety a dal jsem mu 3 hvězdy a tenhle remake podle mě lepší neni. Takže taky 3 hvězdy. Buzikály holt nejsou můj šálek čaje. I když teda písnička "Dentist" byla fakt super. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Taková zábavná blbost, která toho s hororem nemá moc společnýho, ale za to o to víc dokáže perfektně pobavit a to co tam předváděl Steve Martin, to byla neuvěřitelná řežba, v lepší roli sem ho snad nikdy neviděl, řezal sem se od jeho příchodu až po jeho odchod a jemu ještě zdatně sekundoval Bill Murray, kterej se tam bohužel jenom mihnul, stejně jako Candy a Belushi, ale ty už nestojí moc za řeč. Krom toho písničky jsou docela chytlavý a spolu s vtipným dějem nenechávaj moc prostoru na nudu ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ujetá blbost, ale zábavná. Písniček (a docela chytlavých) je zde celkem dost, i když některé z nich trochu ruší kontinuitu děje (hodně se mi líbily Dentist! a Mean Green Mother From Outerspace). Není zde sice tolik hlášek, ale to vynahrazují výborní herci svým komediálním herectvím (Rick Moranis, John Candy, Bill Murray a hlavně Steve Martin). Zvláště poslední 2 zmiňovaní mají naprosto dokonalou společnou scénku v ordinaci (a Martinův zubař má fakt říz). "Z rande si máš nosit květiny, ne vícenásobné fraktury." ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Vřele doporučuju originální konec (není součástí DVD), který není jen jinou variantou jedné scény, ale více jak 20 minut původního zakončení broadwayského muzikálu. Byla to verze upřednostňovaná tvůrci i režisérem, přetočená po silně odmítavých reakcích testovacího publika a posouvá film od komedie více k hororu. Nářky některých hodnotících nad tím, že v muzikálu se zpívá, mě celkem pobavily, muzikál skvěle těží ze své absurdní komičnosti a "Rocky Horror Picture Show" poráží alespoň o tři délky. A také to je snad jediný film, kde snesu Steva Martina. ()

Související novinky

Malý obchod hrůz čeká návrat

Malý obchod hrůz čeká návrat

16.03.2024

Pokud si občas říkáte, že masožravé rostliny nemají na velkém plátně dostatek reprezentace, možná se to brzy změní. Podle informací serveru Deadline je totiž v přípravách nová verze klasické… (více)

Chris Evans jako sadistický zubař

Chris Evans jako sadistický zubař

25.02.2020

Herec Chris Evans (Avengers: Endgame, Na nože) se čerstvě upsal roli sadistického zubaře v chystaném remaku Malého krámku hrůz pro studio Warner Bros. Film chystá Greg Berlanti (Green Lantern, Já,… (více)

Reklama

Reklama