Reklama

Reklama

Pochody smrti

(TV film)
  • Francie Les Marches de la mort : Printemps 1944-printemps 1945 (více)
Francie, 2021, 90 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Pod tlakem postupující Rudé armády a Anglo–Američanů se nacisté rozhodli v letech 1944 a 1945 vyklidit řadu koncentračních táborů. Týkalo se to téměř sedmi set tisíc vězňů. Kolony nešťastníků se pak v posledních válečných měsících pohybovaly na území dnešního Polska, Čech, Německa a Rakouska. 250 až 300 tisíc žen a mužů zemřelo na cestě zimou, hladem, žízní, vyčerpáním nebo násilnou smrtí. Obrazový materiál z této etapy nacistického běsnění je spíše vzácností. Důležitým proto zůstávají vzpomínky těch, co přežili. Pochody smrti zůstávají méně známou částí dějin zločinného režimu. S koncem Třetí říše však úzce souvisejí. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Je smutné, že dabing ČT pustí takovou hloupost jako je "vlčí hnízdo". I kdyby netušili, že jde o Vlčí doupě, což je dost známé i laikům, tak by je mělo zarazit, že vlci si hnízda opravdu nestaví. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dobré, ale ani zďaleka nie tak dobré, ako sme videli v seriáli Osvětim: Nacisté a konečné řešení. Tam bolo tiež veľa o tých pochodoch, ale tie príbehy boli mrazivé. O udusení spoluväzňa vo vlaku len preto, že bol nesprávnej, vtedy už nemeckej, národnosti. A samozrejme veľa o zverstvách. Tento dokument je len taký slabší vývar. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to žánr horor.  Dozvíte se, že 30 procent vězňů pochody smrti nepřežilo. Umačkání k smrti ve vagonu, dvanáctidenní pochody bez jídla a pití a někteří se přitom do kamery usmívají, načeš v dalším záběru leží mrtví v lese. Ubytování v mrazu bez oblečení a mnohdy bez bot. "Sníh byl rudý od krve i brambory. Napadali do nich totiž naši kamarádi, kterým rozstříleli hlavy. Ale měli jsme takový hlad, že jsme ty brambory jedli" říká pamětník. Dokument na České televizi. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama