Reklama

Reklama

Identita ES

  • angličtina The Identity ES (festivalový název)
Trailer
Česko / Slovensko / Kanada, 2022, 81 min (Alternativní 76 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Režisérka Alena Činčerová natočila celovečerní dokument Identita ES. Předcházela tomu dlouhá etapa předběžného shromažďování archivních materiálů z Kanady a Prahy. Dokument přináší neuvěřitelný životní příběh jednoho z nejuznávanějších světových imunologů a genetiků, Čechokanaďana profesora Emila Skamene. Celý život zasvětil odhalování tajemství genů a přitom sám neznal po desítky let svou vlastní identitu. Jen souhrou náhod objevil, že je někdo úplně jiný. Poté co opustil Československo, žije již léta v Kanadě. A zcela výjimečně nosí na klopě malou zlatou lilii jako rytíř řádu nejvýznamnějších Quebečanů. A nad ním kulatý nenápadný odznáček, vyznamenání od britské královny Alžběty pro Kanaďany, kteří jsou významní pro Britské impérium. Profesor ES se narodil za II. světové války v haličské Bučači asi v srpnu1941. Přesněji to neví. Svou pravou identitu neznal třicet let. Narodil se jako Emil Kleiner, jako dítě židovských rodičů, jako syn významného haličského notáře Benio Kleinera a jeho manželky Gizely. Jeho rodiče zahynuli při pogromu v roce 1943. Krátce před svou smrtí však dokázali zařídit, že osmnáctiměsíční synek byl složitou cestou dopraven do Prahy. Z 16 000 bučačských Židů přežili válku jen čtyři lidé. Za celoživotním snažením profesora Skamene stojí touha dokázat, že záchrana jeho života měla cenu. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (9)

blondboss 

všechny recenze uživatele

Príbeh Emila Skameneho v sebe nesie jeden veľký odkaz počínajúci ešte z dôb druhej svetovej vojny. Človek, ktorý ako jediný z vojny prežil jej hrôzy, sa rozhodol naplno venovať činnosti, ktorá akousi formou vracia spoločnosti to, že mohol žiť. Je veľkým paradoxom, že imunológ nemal veľa informácií o svojej identite a dokument pekne a citlivo ukazuje jeho históriu. Hudobný klavírny podmaz krásny. 70 % ()

TORTERAjirka 

všechny recenze uživatele

Do kina jsem přišla s velmi neurčitou představou. Do přibližně čtvrtiny filmu, čekáte nějaké překvapení, ale nic moc se neděje. Pak se nicméně před vámi rozloží příběh, který vámi obrovským způsobem pohne. Dokument je sice zpracován více do filmové podoby, a možná to mu dodává nezapomenutelnou atmosféru. Už dlouho se mnou dokument, který by se mně vůbec osobně nedotýkal tak nepohnul. Opravdu doporučuji. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Z některých historek vyprávěných se samozřejmostí mrazí. Dokument je  ke shlédnutí v archivu České televize. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Některé příběhy jsou tak neuvěřitelné, že pořád stojí za to jim věnovat pozornost. I když jde převážně o vyprávění jednoho muže o okolnostech jeho vlastního začátku života, film to utáhne. Nejslabší pasáže jsou ty hrané. Nemůže za to Jiří Ployhar, ale nejspíš to, že na ně tvůrci neměli odpovídající rozpočet. A záběry osamělého muže s batohem se tam zbytečně opakují. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama