Reklama

Reklama

Mauthausen: Cesta bez návratu

(TV film)
  • Francie Mauthausen, le camp de l'horreur (více)

Obsahy(1)

Ve východní části Rakouska byla nacisty vybudována rozsáhlá síť více než čtyřiceti pobočných táborů systému Mauthausen, řízených muži vycvičenými zabíjet... V srdci Rakouska, více než 100 kilometrů západně od hlavního města Vídně, stál jeden z nejhorších koncentračních táborů nacistického zřízení. V lednu 1941 byl Mauthausen označen za tábor, z něhož není návratu. Pokud tam někoho poslali, neměl šanci přežít. Táborem prošlo nejméně na 200.000 vězňů z celé Evropy. Více než polovina jich zahynula. Od práce v kamenolomech pro výstavbu budov nacistického Německa, až po podzemní továrny na tajné zbraně německé armády. Systém Mauthausen se významně podílel na dalekosáhlých plánech Adolfa Hitlera. Po válce hodně stop po Mauthausenu zmizelo. Buď je zlikvidovali nacisté, po osvobození zničili spojenci, nebo na ně rakouské obyvatelstvo záměrně nechtělo vzpomínat. Jenže pevnost Mauthausen stále stojí. A mnohé pozůstatky z války je možné si prohlédnout i dnes. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

"Sú to kriminálnici. Nezaslúžia si nič lepšie." Povedal veliteľ tábora svojmu malému synovi. Je zaujímavé, že nacisti sa snažili každý koncentračný tábor pred príchodom spojeneckých vojsk zničiť a zahladiť stopy. A potom sa vyhovárali, že to bola ideológia, alebo že len poslúchali rozkazy. Ak to bola ideológia a bola správna, tak na čo zahladzovať stopy? Veď to robím len vtedy, ak viem, že som konal niečo zlé. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem dva jiné dokumenty o tomto koncentračním táboře, ale tento má nejvíce dobových fotografiíí a provede vás i uvnitř , po kamenolomu a po přidruženém koncentráku, který pak nepochopitelně upadl v zapomnění. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Historicky ne úplně přesný a na informace relativně chudý, nicméně vizuálně velmi vydařený dokument o tom, jak nacistické bestie uměli zúročit práci vězňů. I po tak dlouhé době z toho mrazí. ()

Anianna 

všechny recenze uživatele

Francouzské historické dokumenty využívají nejen archivní materiály, staré filmy, vstupy odborníků nebo, jako v tomto případě, svědectví pamětníků, ale taky velmi zdařilé animace a vizualizace. Takže informací můžete mít hafo, ale až když to vidíte názorně, tak si všechno složíte do obrázku jako puzzle. V tomto případě  do moc smutného obrázku. Doporučuji. ()

mosem 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, využitelný pro výuku dějepisu nebo pro někoho kdo nemá nejmenší informace o tom, co byly koncentrační tábory a jak fungovaly. Nových informací poskrovnu, pokud vůbec. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je šílené, co museli podstupovat vězni v tomto táboře. Můžeme být rádi, že existují důkazy, které byly zachráněny. Je to rozhodně část historie, která se musí připomínat a na taková místa by se měly konat pravidelné povinné školní exkurze. Mě přišla zajímavá informace, že jak USA, tak Rusové koncentráky vybrakovali a všechno cenné odvezli. V tomto si skutečně nemá západ s východem co vyčítat. ()

Reklama

Reklama