Reklama

Reklama

Krásné země z výšky: Montana, území velkého nebe

(TV film)
  • Česko Montana z výšky (více)
Velká Británie, 2020, 53 min

Obsahy(1)

Montana je téměř dvakrát větší než Španělsko, ale má jen milion obyvatel. Až do roku 1889, kdy byla přijata do Unie a stala se čtyřicátým prvním státem, byla známa jako Montana Territory. Na jejím území najdeme jednu z nejrozmanitějších krajin USA – od zasněžených hor a dramatických říčních kaňonů až po rozsáhlé oblasti pastvin, jehličnatých lesů a širokých řek. Po tisíce let byla Montana domovem původních obyvatel, ale díky železnici sem dorazily tisíce přistěhovalců, kteří chtěli získat půdu. Farmáři vytlačovali domorodé Američany, což vedlo k takzvaným „Indiánským válkám“, například i ke Custerovu poslednímu boji v bitvě u Little Big Hornu. Velkolepost krajiny Montany dnes obdivují miliony návštěvníků. Tady se našlo zlato a stříbro, bojovaly se bitvy, směřovali sem osadníci, aby zde obdělávali půdu. To vše formovalo její dějiny. Montana má co nabídnout a je často označována jako „Poslední nejlepší místo“. Zdejší krajina zůstala po tisíce let nezměněna, a tak se historie Montany nemusí obdivovat jen v muzeích, ale přímo v jejích nádherných scenériích. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tady už skoro nemám co dodat. Naštěstí jsou místa na zemi, kam se lidská zhouba ještě nedostala a kterým průmyslová revoluce neublížila tak moc. Dech beroucí nádhera, nedotčená příroda, hory, lesy, čisté řeky...tak už vím, kde bych se chtěl v příštím životě narodit. USA je zkrátka rozmanitý soubor států. Naprosto jiný je New York, Florida i Las Vegas. Jsou to i tyto božské kouty. Takže nakonec přeci jen jedna veliká výtka...nemohlo to být delší? Střihl bych si ještě 100 minut a pořád by se mi to neomrzelo. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Turistický překrásné! Ani vysinuti americti developeri věřící v Boha dolar nedokázali krajinu bez vody, orné půdy a dřeva osidlit. HOMO ECONOMICUS nerozdejchal odstraňovat na silnici v červnu až 25metrovou vrstvu sněhu na silnici v průsmyku. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama