Reklama

Reklama

Erupce lásky

  • Kanada Fire of Love (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Katia a Maurice Krafftovi měli v životě dvě vášně – sebe navzájem a sopky. On přímočarý a odvážný, ona klidná a opatrná, ale vždy spolu. Po celé dvě dekády se tito vulkanologové nechali svádět krásou a nebezpečím bublajících obrů a při své cestě za poznáním zachránili desítky tisíc životů. Jejich neuvěřitelný příběh a autentické záběry sopek pořízené z dechberoucí blízkosti na 16 mm film nyní ožily v kreativním zpracování režisérky Sary Dosy. Hit ze Sundance, připomínající estetiku Wese Andersona, je nejen o vybuchujících sopkách, ale i o dynamice unikátního vztahu dvou svérázných vědců. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (70)

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Nesmírně působivý film o vulkanických jevech a zároveň o obdivuhodném partnerském vztahu. Bohužel byla pominuta problematika supervulkánů, které jsou vůbec nejničivějšími přírodními jevy. Většinou se mluví o supervulkánech v Asii, Americe, nebo na Sibiři. Ale dva velké supervulkány se nachází i v Evropě. Jeden leží nedaleko Neapole v Campi Flegrei. Jeho exploze byla zaznamenána před 40 000 lety. Druhý evropský supervulkán se nachází pod německým jezerem Laacher nedaleko Bonnu. Ten se ozývá každých 12 000 let, odpočíval již 12 900 let. Od roku 2010 přicházejí zmínky o náznacích jeho seismické aktivity. Výbuch tohoto vulkánu by pokryl prachem většinu Evropy. Především Anglii, Dánsko, Francii, Česko, Slovensko a polovinu Itálie. ()

Dakken 

všechny recenze uživatele

Krásny, intímny príbeh o oddaných vulkanológoch a o láske k ničivej kráse sopiek. Zimomriavkové zábery lávových fontán a magmatických jazier, ktoré vzbudzujú rešpekt a stoja zato, byť videné. Zo snímku je cítiť veľké úsilie, odhodlanie a obeta. Celé to umocňuje až hypnoticky upokojujúci audiokomentár. Skvelý dokument. ()

Reklama

hlošík 

všechny recenze uživatele

Hodinu a půl dlouhá reklama/esej o tom, proč se člověk může stát (přírodním) vědcem, která strhne i ty, pro něž zkoumané téma doposud nebylo v ničem zajímavé. Celek dokumentu je rámován romantickým vztahem obou protagonistů, ten je ale neodlučitelný od jejich vědeckého a podobně emocionálního zájmu o sopky. A stejně jako mezilidské vztahy i takový vztah může nabírat na dynamice. Původní útěk od chaotičnosti a nebezpečí lidských dějin ke klidnějším přírodním procesům se postupně přetváří do riskantního obdivu přírodní síly, která může být stejně tak ničivá jako fascinující. Erupci lásky se daří v sobě obsáhnout přístupy obou vědců – jak detailní pozorování nejmenších změn, tak posedlost spektáklem, který nabízejí monstrózní sopečné výjevy. Právě druhou cestou ale nabízí film nejpůsobivější záběry, které v ostrých kontrastech mezi vědci a sopečnou erupcí zachycují miniaturnost lidské existence vůči vznešené síle přírody. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Poetické, filozofické a tak trochu i romantické. Režisérka z životního příběhu dvojice vulkanologů, který skončil před desítkami let, vydolovala maximum, plus přispěla jeho hezkým lyrickým orámováním. V neobvyklé a životu ne úplně bezpečné zálibě dvojice, stejně jako v jejím absolutním partnerském poutu, nachází osudovost i životné poslání. Šťastnou a naplněnou životní cestu. Záběry dvojice z televizních rozhovorů jsou vtipné, ty z terénu při natáčení chrlících sopek zajímavé. A ty, kdy stojí metry od proudící lávy, dech beroucí. “As in love, there are mysteries. You fall hard for what you know. Harder, for what you don’t.” Film, který ve vás zůstane. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film sledující milostný příběh dvou vulkanologů ve stínu impozantních záběrů těch největších světových vůlkánů. Láska, kterou zhaslo až to, co bezmezně milovali. Fascinující příběh Katii a Maurice zastiňují záběry vukánů a pro někoho, koho podobné výjevy fascinují je to asi ''must see'' podívaná. Pro mě osobně nic čím by vybočovalo dokumentárně z řady kromě ústřední dvojice a přírodních krás. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama