Guy RitchieKamera:
Ed WildHudba:
Christopher BensteadHrají:
Jake Gyllenhaal, Dar Salim, Alexander Ludwig, Emily Beecham, Antony Starr, Bobby Schofield, Jonny Lee Miller, Sean Sagar, Jason Wong, James Nelson-Joyce (více)VOD (1)
Příběh seržanta Johna Kinleyho, který na své poslední pracovní cestě do Afghánistánu využívá služeb místního tlumočníka Ahmeda. Ten neváhá riskovat život, aby v náročném terénu Johna dopravil do míle vzdáleného bezpečí. (Prime Video)
Videa (8)
Nebyť Butlerovho Kandaháru, tak by som úplne zabudol, že sa mi už nejaký čas točí na disku tento film. Je to rozhodne o triedu lepší film, ale okrem prostredia Afganistanu nemajú nič viac spoločné. Prvá hodinka je vydarená. Spoznáme sympatické postavy, ktoré sa neskôr dostanú do šlamastiky behom ktorej musia bojovať o život v Rambo móde, keď ich prenasleduje presila, ktorú postupne kynožia. Ale po hodine sa film prepne do iného režimu a sledujeme kopu byrokracie a snahu o kritiku USA, kým sa zase na konci dočkáme zase trocha solídnej akcie. Druhá polovica ma dosť nudila, takže výsledný pocit je zmiešaný a druhýkrát si to už pravdepodobne nepustím. Celkovo ok jednohubka. 6/10. ()
Pecka, konecne zadny srance se Stathemem a poradny chlapsky, feels good, emotivni, spravnacky, valecny film k veceru kdyz pritelkyne usne. Skvely cast, dobra hudba, vyborna kamera, skvela atmosfera, jednoduchy pribeh se srdcem ale bez filmarskych natahovacek a zbytecnosti. Moc jsem si to uzil a zitra si musim zahrat Escape from Tarkov... ()
Tak tohle jsem čekal mnohem lepší aneb další zklamání od jednoho z mých oblibenců. Úvod sice vypadal slibně a začal stylem přiblížit nám co možná nejvíce práci a život amerických vojáků v Afghánistánu. Pak následuje trocha řemeslně dokonalé akce, ale to se bohužel rychle láme do nezáživně podané záchranné mise. To vše by ještě tolik nevadilo, co však nedokáži pochopit, je až směšná glorifikace Amíku ve filmu. Nejen, že si žádnou chválu nezaslouží, neboť všichni víme jak to vlastně ve skutečnosti bylo (taky jak to celé dopadlo), ale hlavně to ve filmu občas působí až trapně. A jaké pohnutky vlastně vedly Brita, Guye Ritchieho, aby se navíc pustil do něčeho pro sebe tak atypického? Být to dokument nebo akčňák tak dobrý, ale rádoby oslavné válečné filmy mi ani jemu příliš nesedí a měl by se vrátit zpět ke svým gangsterkám, detektivkám a money heistům, což za ta léta vypiloval k naprosté dokonalosti. 60% ()
Guy Ritchie a jeho válečná pecka Covenant ! Kdo má rád tyhle moderní válečné vřavy z Afghanistánu, tak zde nebude rozhodně zklamaný. Sice to příbuzné bratry žánrově nepřevyšuje, ale udržuje si podobný vysoký řemeslný nadstandard a to je nejhlavnější. První půl hodina je sice pomalejší, ale potom se to slušně rozjede parádní akční sekvencí s přepadením Talibanců, která vrcholí v nekompromisní Survival dvou skvělých herců. Gyllenhaal i Salim hrají párádně ( skvělá chemie, osudovost, chlapské slovo). Jde o hodně napínavou sekvenci s úderným soundtrackem, kde se divákovi pomalu zatajuje dech. Druhá půlka filmu je trochu jiná, ale rozhodně né špatná. Gyllenhaal předvádí své herecké schopnosti na max a ikdyž ubyde akce, pořád jde o velmi poutavou a kvalitní podívanou, která opět vrcholí akčním intenzivním finále na mostě. Filmu se nedá moc, co vytýkat, tady je zkrátka vše, co od poctivého a skvěle natočeného moderního akčňáku čekáte, sice nemám úplně potřebu vidět Covenant hned znova, jak jsem měl například u 13 hodin vojáci z Benghazi či Lone Survivor, které mám o chlup výše, ale i tohle je skvělá trefa do černého, která by neměla urazit nikoho. Ritchie je frajer a expert přes chlapské filmy. Nechat ženské u plotny a Covenant s pivem nezklame. 8/10. ()
„AMERICKÁ ARMÁDA ZAMĚSTNALA 50 000 AFGHÁNSKÝCH TLUMOČNÍKŮ V RÁMCI DOHODY, KTERÁ ZAJISTÍ JEJICH NÁROK NA PŘISTĚHOVALECKÁ VÍZA…“ Charakterový drama o slibech Amíků lidem v Afghánistánu. Film, zaměřenej na příběh, kterýmu víc než Gyllenhaal (překvapivě) šéfuje Dar Salim. Jeho osud táhne film!... Je to jinej Ritchie. Není zde prostor pro konverzační ftípky, akce je stroze vojenská… teda až na ten akčňáckej závěr. Každopádně to baví – ale jinak. Trochu to připomíná „Americkýho snipera“, ale oproti němu je The Covenant „jen“povrchním válečným dobrodružstvím o lidské volbě a obětavosti. Což ovšem neznamená, že by neodrážel pocity skutečných vojáků a diplomatů. /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Zvláštní název filmu: „Guy Ritchie's The Covenant“ je hlavně kvůli odlišení od ostatních. 2.) Na téma pout mezi americkými vojáky a jejich afghánskými protějšky vznikl např. dokumentární film „Retrograde“. 3.) Thx za titule „Grossmelmen“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ ** ()
- Film je inšpirovaný skutočnými udalosťami. (Makky)
- Po zneškodnění celé US jednotky v dolech a po útěku Johna K. (Jake Gyllenhaal) a Ahmeda (Dar Salim) z ukořistěného auta letí v záběru tři vrtulníky UH-60 Black Hawk. V dalším prostřihu v čase 38:36 ale takovýto vrtulník nenese insignie USA, ale Izraele, což je samozřejmě nesmysl. (SsgtJira)
- Během závěrečných titulků se zobrazují fotografie skutečných vojáků s afghánskými tlumočníky. (sirjohn)