Reklama

Reklama

Dům z třísek

(festivalový název)
  • Dánsko Et hus af splinter (více)

Obsahy(1)

Válka na východě Ukrajiny rozdělila rodiny a probudila v řadě lidí jejich stinné stránky i závislosti. Děti, o které se vlastní rodiče v této situaci nedokážou či nechtějí postarat, teď v ústavu nedaleko bojové linie čekají na rozhodnutí o svém dalším osudu. Film naplno odkrývá důsledky rodičovského selhání, které děti nutí dělat dospělá rozhodnutí. Cílem dočasných obyvatel ústavu tak často není dostat se zpět k rodičům, ale především udělat co nejlepší dojem na potenciální pěstouny a vyhnout se státnímu sirotčinci. Působivý dokument sleduje příběhy ztělesňující úplné popření hlavních atributů dětství. Zároveň však vykresluje sílu vztahů s vychovatelkami a pouta vznikající mezi dětmi s traumatickou rodinnou zkušeností. Film, v němž se dánský režisér Simon Lereng Wilmont opět věnuje východní Ukrajině i tématu dětí, obdržel na festivalu Sundance 2022 cenu za nejlepší režii ve své kategorii. (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

6thSun 

všechny recenze uživatele

Film reaguje na původní válku na Krymu, dotočen byl ještě před celonárodní invazí v únoru 2022. Ústav byl následně ve válce zničen, personálu ani dětem se nic nestalo. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Je to vlastně „jen“ krátká epizoda ze zařízení, kde pobývají děti z problémových rodin, která se mohla odehrávat kdekoliv a kdykoliv. Někdo by mohl namítnout, že se dokument pokouší schvátit diváka svým tématem, protože se v jádru nesnaží řešit žádný problém, prostě „jen“ ukazuje, jak to v takové instituci chodí. Na začátku se sice dozvíme, že se nacházíme 20 km od válečné fronty (ne té z roku 2022, ale té méně nápadné z roku 2014), ale to nemá na samotný děj žádný vliv. ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama