Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Zanechte vší naděje, kdo sem vcházíte! ... Vítejte ve světě, kde je 97hodinový pracovní týden. Vítejte ve světě, kde se dělají rozhodnutí o životě a smrti. Vítejte ve světě s nepřetržitou tsunami tělesných tekutin. Vítejte ve světě, kde vyděláváte míň než automat na nemocničním parkovišti. Dejte sbohem svým přátelům a vztahům. Vítejte v životě začínajícího lékaře... Adaptace autobiografického bestselleru Adama Kaye s hvězdným Benem Whishawem v hlavní roli (česky Bude to bolet, doktore?, nakl. Jota, 2018) upřímně, bez obalu a s řádnou dávkou černohumorného nadhledu líčí poměry v britském státním zdravotnictví a daň, kterou si práce lékaře může vybírat v osobním životě. Seriál byl po svém uvedení nominován na prestižní cenu BAFTA v šesti kategoriích. (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Rozpačité dojmy, pretože v niektorých sekvenciách seriál nemá chybu. Napríklad tie vtipné vsuvky, ironické frky, proste britský humor, ako má byť. A potom je skvelo poukázané na britský zdravotnícky systém. Kto osobne zažil, vie, že si u nás nemá na čo sťažovať. Máte zdurené vajce, dáme vám paracetamol. Objaví sa Parkinson - jednoznačne paracetamol. Nádor na mozgu? Paracetamol. Je to totiž na ostrovoch zázračný všeliek, ktorý vylieči všetky neduhy a keby aj nie, tak ste brali nesprávne dávkovanie, treba tri krabičky denne, hlavne pri HIV. Seriál zároveň dobre ukazuje, že na tie kliniky chodia všelijakí pacienti a to pacienti aj na hlavu, pretože ako gynekológ našiel náš lekár v hlavnej úlohe v ženskej vagíne naozaj čokoľvek a neboli to len tradičné fľašky alebo banány. No a potom je tu jeho osobná rovina, ktorú som toleroval, pretože mi je jedno, že je homosexuál a je to podľa jeho knihy, ale tak tá explicitnosť sa tu stále viac stupňovala. Najprv leb bošteky, potom už bozky, zrazu lizáky, naraz vidíte dvoch spotených samcov kĺzať sa v kvapkách potu po sebe v opare semena, no a ku koncu už reálne ukázali ako nejaký brigádnik z Bombaja nakladá nášho doktůrka do s určitosťou neosprchovanej riti. Tak to som si už povedal, že pŕŕŕŕ. A po otretí si žaludočného výmetku som si len povedal, že aká škoda. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Zdráhám se říci, že je tato minisérie komediální. Je tíživá, ubíjející, bezvýchodisková a humor obsahuje čistě proto, aby se na ni dalo koukat. Doslova: "Náš vztah je to jediné, co jsem ve svém životě nepodělal. A i tím si přestávám být jistý." Adam mi zvláštním způsobem nesedl. Ne proto, že je gay, ale proto, že se uzavírá do sebe a nehovoří o svých starostech, které nakonec stejně v ještě horší podobě vybublají na povrch (bohužel lidé, u kterých starosti nevybublají, dopadnou ještě hůř). Britské veřejné zdravotnictví je prostě podfinancované a nad hladinou ho drží primárně entusiastičtí a sedření lékaři (což mi připomíná, jak jsem nedávno slyšel od doktorky svých dětí, jak toho má moc). Dejme ale ruku na srdce - největší stres způsobujeme lékařům my. V porovnání s generacemi před námi jsme rozmazlení, přecitlivělí, chováme se agresivně. K tomu současná hyperkorektní společnost nutí lékaře chovat se ke "klientům" maximálně korektně, čímž na ně ještě víc zvyšuje tlak. Žijeme v časech, které lékařům nepřejí. ■ Maximální hodnocení, protože poselství seriálu šlo jen těžko předat líp. ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Seriálové adaptaci autobiografické knihy This Is Going to Hurt nelze upřít velkou dávku originality, neotřelý styl a snahu něco důležitého sdělit. Musím říct, že tvůrce Adam Kay je pro mě zjevením v tom nejlepším slova smyslu. Prostřednictvím sarkastického humoru na ploše sedmi epizod divákům předkládá nelichotivý obraz britského státního zdravotnictví. Tahle nepěkná sonda je bolestná, sžíravá, vtipně ironická a zároveň v určitých momentech až nečekaně otevřená a brutálně upřímná. Zvláště chci vyzdvihnout strhující herecký výkon Bena Whishawa a naprosto úžasný soundtrack. (90%) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Sedmidílná adaptace knižního bestselleru Bude to bolet, doktore? se odehrává na porodnickém oddělení britské státní nemocnice. Hlavní postavou je mladý porodník Adam Kay – kvůli nekonečně dlouhým pracovním týdnům věčně nevyspalý, přepracovaný, chybující, bez energie věnovat se svému partnerovi nebo čemukoliv dalšímu. Od rána do noci jej zaměstnávají císařské řezy, vyhřezlé pupeční šňůry, obrácené dělohy, silné krvácení nebo vytahování roztodivných předmětů z vaginy. Seriál je v tomhle dost názorný, zakládá si na autentičnosti v tom, co ukazuje i v tom, co postavy říkají (Adam se občas obrací do kamery, aby nám některé medicinské termíny vysvětlil). Odstup si Adam udržuje cynismem, černým humorem a až bezohlednou upřímností (kombinace, která vyprávění spolu s protagonistovým rušením čtvrté zdi dodává vibe à la Fleabag). Ne všichni kolegové a pacientky jeho přímost kvitují. Komediální vsuvky jsou do každodenních zápasů o něčí život zapuštěny vcelku organicky, stejně jako se podrobnosti ze soukromí doktorů dozvídáme bez toho, aby to brzdilo rychlý spád příběhu. Přechody mezi komedií a dojemným nebo drásavým dramatem člověka zlomeného systémem bezvadně fungují i zásluhou nenuceného projevu Bena Whishawa v hlavní roli. Adam je své práci sice oddaný, ovšem hlavní problém nepředstavuje jeho nasazení, ale podfinancovanost přetížené nemocnice, což je jeden z nejnosnějších motivů seriálu. Díky němu This is Going to Hurt vyniká mezi zástupem děl ze stejného prostředí (na druhou stranu se od nich tolik neliší v tom, jak lékaře staví na piedestal a pacienty trochu shazuje). Vedení špitálu dbá hodně o to, aby zaměstnanci nepoužívali nevhodné výrazy a doširoka se usmívali během návštěvy ministra, méně již o to, aby měl personál dostatek sterilního oblečení nebo aby mu kvůli nedostatku lidí a času na odpočinek neustále nehrozil psychický a fyzický kolaps. Seriál na příkladu konkrétní instituce a dobře vystavěných dramat několika postav ztrácejících iluze nesmlouvavě analyzuje systém dvojí morálky, kdy se namísto reálných problémů a skutečné nerovnosti (dané zde např. třídním nebo etnickým původem lékařů) řeší primárně to, jak se věci jeví, jaký je jejich symbolický rozměr. Pokud se používají správná slova a dodržují určité vnější, někdy od praxe odtržené normy, je vše (navenek) v pořádku. Ve skutečnosti se za touhle fasádou hroutí instituce i jednotlivci. Nejvíc to přitom odnášejí ti, kdo mají největší zásluhu na tom, že úplný rozklad struktur navzdory přívalu krizí ještě nenastal. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Sliboval jsem si od seriálu více, než mi nakonec dal. Postavy se chovají divně, nesnášenlivě, občas vtipný moment na to nestačí. Poslední epizoda to trochu napravila, celkový dojem ze seriálu mám ale nevalný. V každém případě souhlasím s poselstvím, že britské zdravotnictví je to poslední, po čem toužím. ()

Galerie (153)

Zajímavosti (13)

  • Mnohí z komparzistov tvoria skutočný nemocničný personál; producenti si mysleli, že to bude jednoduchšie ako trénovať hercov, ktorí nemali žiadne skúsenosti z nemocničnej práce. (Arsenal83)
  • Scény exteriéru nemocnice boli natočené v nemocnici Ealing v Londýne. Natáčanie začalo vo februári 2021 a skončilo v júni toho istého roka. (Arsenal83)
  • Soundtrack k seriálu zložil Jarvis Cocker pod vedením skupiny Jarv Is, ktorý tieto piesne opísal ako „náš milostný song k NHS (Národná zdravotná služba Spojeného kráľovstva). Každá epizóda relácie obsahuje aspoň jednu pieseň s textom Cockera. (Arsenal83)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama