Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Zanechte vší naděje, kdo sem vcházíte! ... Vítejte ve světě, kde je 97hodinový pracovní týden. Vítejte ve světě, kde se dělají rozhodnutí o životě a smrti. Vítejte ve světě s nepřetržitou tsunami tělesných tekutin. Vítejte ve světě, kde vyděláváte míň než automat na nemocničním parkovišti. Dejte sbohem svým přátelům a vztahům. Vítejte v životě začínajícího lékaře... Adaptace autobiografického bestselleru Adama Kaye s hvězdným Benem Whishawem v hlavní roli (česky Bude to bolet, doktore?, nakl. Jota, 2018) upřímně, bez obalu a s řádnou dávkou černohumorného nadhledu líčí poměry v britském státním zdravotnictví a daň, kterou si práce lékaře může vybírat v osobním životě. Seriál byl po svém uvedení nominován na prestižní cenu BAFTA v šesti kategoriích. (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

Matty 

všechny recenze uživatele

Sedmidílná adaptace knižního bestselleru Bude to bolet, doktore? se odehrává na porodnickém oddělení britské státní nemocnice. Hlavní postavou je mladý porodník Adam Kay – kvůli nekonečně dlouhým pracovním týdnům věčně nevyspalý, přepracovaný, chybující, bez energie věnovat se svému partnerovi nebo čemukoliv dalšímu. Od rána do noci jej zaměstnávají císařské řezy, vyhřezlé pupeční šňůry, obrácené dělohy, silné krvácení nebo vytahování roztodivných předmětů z vaginy. Seriál je v tomhle dost názorný, zakládá si na autentičnosti v tom, co ukazuje i v tom, co postavy říkají (Adam se občas obrací do kamery, aby nám některé medicinské termíny vysvětlil). Odstup si Adam udržuje cynismem, černým humorem a až bezohlednou upřímností (kombinace, která vyprávění spolu s protagonistovým rušením čtvrté zdi dodává vibe à la Fleabag). Ne všichni kolegové a pacientky jeho přímost kvitují. Komediální vsuvky jsou do každodenních zápasů o něčí život zapuštěny vcelku organicky, stejně jako se podrobnosti ze soukromí doktorů dozvídáme bez toho, aby to brzdilo rychlý spád příběhu. Přechody mezi komedií a dojemným nebo drásavým dramatem člověka zlomeného systémem bezvadně fungují i zásluhou nenuceného projevu Bena Whishawa v hlavní roli. Adam je své práci sice oddaný, ovšem hlavní problém nepředstavuje jeho nasazení, ale podfinancovanost přetížené nemocnice, což je jeden z nejnosnějších motivů seriálu. Díky němu This is Going to Hurt vyniká mezi zástupem děl ze stejného prostředí (na druhou stranu se od nich tolik neliší v tom, jak lékaře staví na piedestal a pacienty trochu shazuje). Vedení špitálu dbá hodně o to, aby zaměstnanci nepoužívali nevhodné výrazy a doširoka se usmívali během návštěvy ministra, méně již o to, aby měl personál dostatek sterilního oblečení nebo aby mu kvůli nedostatku lidí a času na odpočinek neustále nehrozil psychický a fyzický kolaps. Seriál na příkladu konkrétní instituce a dobře vystavěných dramat několika postav ztrácejících iluze nesmlouvavě analyzuje systém dvojí morálky, kdy se namísto reálných problémů a skutečné nerovnosti (dané zde např. třídním nebo etnickým původem lékařů) řeší primárně to, jak se věci jeví, jaký je jejich symbolický rozměr. Pokud se používají správná slova a dodržují určité vnější, někdy od praxe odtržené normy, je vše (navenek) v pořádku. Ve skutečnosti se za touhle fasádou hroutí instituce i jednotlivci. Nejvíc to přitom odnášejí ti, kdo mají největší zásluhu na tom, že úplný rozklad struktur navzdory přívalu krizí ještě nenastal. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

CO TADY JEŠTĚ DĚLÁTE? NEMĚL JSTE BÝT UŽ ŠEST HODIN DOMA?… “  Jak říkal můj kamarád, patolog – „cesta za zdravím je složitá“... V obyčejným životě pacienta asi ne tak plná sarkastickýho a cynickýho humoru, jako to předvádí doktor Kay, ale vlastně na ní ve finále není vůbec nic k smíchu. Ani pro jednoho. Tady mě moc nebere ten osobní život, ale „nemocniční“ svět mně to vynahrazuje. A když dojde na srovnání soukromý a státní ambulance, čumím jak sněhulák na kaluž! Nebejt těch zbytečně dlouhejch „osobních“ věcí, bylo by to dokonalý…   /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Seriál je natočen podle autobiografické knihy „This is Going to Hurt: Secret Diaries of a Junior Doctor“, kterou napsal v roce 2017 Adam Kay. Ten také napsal scénář k sérii. 2.) Seriál tzv. prolamuje čtvrtou zeď. Postavy často (jakože) komunikují s diváky.  3.) Thx za titule „Václav Patera“. ///                         PŘÍBĚH  *****  HUMOR  **  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ** ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nějak mi to vzdor všeobecné chvále nesedlo. Jako by se serikál nemohl rozhodnout, jestli má být komediální, anebo kritcký. Stejně jsem se já nemohl rozhodnout, jestli se mám bavit, anebo zamýšlet. Chvílemi jsem se nudil. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Po všech směrech perfektní. Spíš smutné, než veselé a místy i hodně depresivní. A Ben Whishaw tomu všemu dává, ten správný, herecký šmrnc. Spolu a Ambikou Mod a příběhem opravdu jak ze života, to nejlepší, co nám tenhle výborný seriál dokázal nabídnout. Vřele doporučuju všem! ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Řádně černohumorný i dramatický pohled do života obyčejného gyndaře. Jak je u britských seriálů zvykem, ani zde nechybí bourání čtvrté stěny a časté zatahování samotného diváka do děje a v tomto případě i skvělí herci a odvážný až nechutný pohled do nemocničního prostředí. Trochu osekat by asi nevadilo, ale bavil jsem se až překvapivě dobře. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Zdráhám se říci, že je tato minisérie komediální. Je tíživá, ubíjející, bezvýchodisková a humor obsahuje čistě proto, aby se na ni dalo koukat. Doslova: "Náš vztah je to jediné, co jsem ve svém životě nepodělal. A i tím si přestávám být jistý." Adam mi zvláštním způsobem nesedl. Ne proto, že je gay, ale proto, že se uzavírá do sebe a nehovoří o svých starostech, které nakonec stejně v ještě horší podobě vybublají na povrch (bohužel lidé, u kterých starosti nevybublají, dopadnou ještě hůř). Britské veřejné zdravotnictví je prostě podfinancované a nad hladinou ho drží primárně entusiastičtí a sedření lékaři (což mi připomíná, jak jsem nedávno slyšel od doktorky svých dětí, jak toho má moc). Dejme ale ruku na srdce - největší stres způsobujeme lékařům my. V porovnání s generacemi před námi jsme rozmazlení, přecitlivělí, chováme se agresivně. K tomu současná hyperkorektní společnost nutí lékaře chovat se ke "klientům" maximálně korektně, čímž na ně ještě víc zvyšuje tlak. Žijeme v časech, které lékařům nepřejí. ■ Maximální hodnocení, protože poselství seriálu šlo jen těžko předat líp. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Rozpačité dojmy, pretože v niektorých sekvenciách seriál nemá chybu. Napríklad tie vtipné vsuvky, ironické frky, proste britský humor, ako má byť. A potom je skvelo poukázané na britský zdravotnícky systém. Kto osobne zažil, vie, že si u nás nemá na čo sťažovať. Máte zdurené vajce, dáme vám paracetamol. Objaví sa Parkinson - jednoznačne paracetamol. Nádor na mozgu? Paracetamol. Je to totiž na ostrovoch zázračný všeliek, ktorý vylieči všetky neduhy a keby aj nie, tak ste brali nesprávne dávkovanie, treba tri krabičky denne, hlavne pri HIV. Seriál zároveň dobre ukazuje, že na tie kliniky chodia všelijakí pacienti a to pacienti aj na hlavu, pretože ako gynekológ našiel náš lekár v hlavnej úlohe v ženskej vagíne naozaj čokoľvek a neboli to len tradičné fľašky alebo banány. No a potom je tu jeho osobná rovina, ktorú som toleroval, pretože mi je jedno, že je homosexuál a je to podľa jeho knihy, ale tak tá explicitnosť sa tu stále viac stupňovala. Najprv leb bošteky, potom už bozky, zrazu lizáky, naraz vidíte dvoch spotených samcov kĺzať sa v kvapkách potu po sebe v opare semena, no a ku koncu už reálne ukázali ako nejaký brigádnik z Bombaja nakladá nášho doktůrka do s určitosťou neosprchovanej riti. Tak to som si už povedal, že pŕŕŕŕ. A po otretí si žaludočného výmetku som si len povedal, že aká škoda. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Britská záležitosť, ktorá do úplnej nahoty vyzlieka pôrodnícke oddelenie v štátnej nemocnici. Ukazuje, že aj briti majú podobné problémy v zdravotníctve ako my... Postava Adama Kaya je odzbrojujúca svojim prístupom, suchým humorom, vysvetlivkami do kamery a úplnou prepracovanosťou. Skvelý a odvážny seriál. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Sliboval jsem si od seriálu více, než mi nakonec dal. Postavy se chovají divně, nesnášenlivě, občas vtipný moment na to nestačí. Poslední epizoda to trochu napravila, celkový dojem ze seriálu mám ale nevalný. V každém případě souhlasím s poselstvím, že britské zdravotnictví je to poslední, po čem toužím. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Veselá depka po anglicku z lékařského prostředí. 1)  This Is Going to Hurt odsunují používané sarkasmy a ironická nadsázka do hájemství menšinových žánrů, a to ne kvůli faktu, že hlavní hrdina je homosexuál, ale zejména kvůli nemilosrdnému zobrazení poměrů v britském státním zdravotnictví - National Health Service. Z pochmurně veselých zážitků v deníku lékaře se autorovi (knihy i scénáře) podařilo vytáhnout kompaktní pohled na stav britského zdravotnictví a na postavení lékaře v systému. Ze zoufale frustrujícího prostředí veřejné nemocnice pro všechny se později dostaneme do soukromé kliniky, která poskytuje všechny možné báječné služby kromě jediné - kvalifikované lékařské péče._____ 2)  Adam Richard Kay, narozený 1980, lékař - porodník, britský televizní scenárista a spisovatel, vyrůstal v židovské domácnosti se třemi sourozenci. Během studií začal 18letý Kay vystupovat v představeních na lékařské fakultě, založil hudební komediální skupinu Amateur Transplants a psal pro BBC Radio 4. Během své lékařské praxe psal i učebnice o porodnictví._____ 3)  5. 12. 2010 začal Kay provádět císařský řez u pacientky, u níž nebyla diagnostikována placenta praevia, stav kdy se placenta uchytí uvnitř dělohy, ale v poloze blízko nebo nad děložním hrdlem. Kay nejprve porodil placentu a poté dítě, které bylo mrtvé a nebylo možné ho resuscitovat. Odloučená placenta způsobila silné krvácení; Kayovi ani jeho starším kolegům přivolaným na sál se nepodařilo krvácení zastavit a po dvou hodinách a 12 l krevní ztráty byla provedena hysterektomie. Matku převezli na jednotku intenzivní péče a Kayovi bylo řečeno, aby počítal s nejhorším. Po této události Kay propadl depresi. Přestože postupoval podle osvědčených postupů a přehlédnutá placenta praevia měla být nalezena při předchozích snímcích, Kay byl posedlý tím, že mohl zabránit smrti dítěte a ohrožení života matky, kdyby placentu praevia nějak diagnostikoval před porodem. Několik měsíců po této události Kay svou šestiletou lékařskou praxi v porodnictví a gynekologii opustil._____   4)  Svou první knihu This Is Going to Hurt napsal podle svých deníkových zápisků ze své lékařské praxe pod National Health Service. Knížka vyšla v nakladatelství Picador v září 2017 a okamžitě se stala bestsellerem. Prodalo se jí přes 2,5 miliónu výtisků a stala se knihou roku 2018 v britské soutěži National Book Awards a získala mnoho dalších ocenění. Tehdy druhá nejprodávanější kniha ve Velké Británii byla přeložena zatím do 28 jazyků._____ Stala se i podkladem pro stejnojmenný seriál - Kay napsal scénář a působil i jako výkonný producent._____ 5)  Úspěšný všestranný umělec má za sebou mj. šest let vyprodaných představení na Edinburském festivalu (největší světový festival performativního umění Edinburgh Festival Fringe), vyprodaná celostátní turné po Velké Británii či cenu za nejlepší hudební varietní vystoupení na London Cabaret Awards 2014._____  6)  Kay je v žebříčku 50 nejvlivnějších LGBT uživatelů Twitteru Pink News. V roce 2018 se oženil s Jamesem Farrellem a společně mají dvě děti z náhradního mateřství, což oznámil v červnu 2023. Žije s rodinou v Oxfordshire._____ 7)  41letý gay Ben Whishaw (Adam) je jen o několik měsíců starší, než autor knižní předlohy. Své role se zhostil na výbornou stejně jako i ostatní účinkující. Do mnoha vedlejších rolí obsadili tvůrci skutečný personál nemocnice, což podle producentů bylo snazší než herce učit, jak se v prostředí chovat.._____ 8)  Seriál byl natočen v obvodní nemocnici v Ealingu (západní Londýn) v roce 2021._____ 9)  10.7.2023 - právě jsem dočetl knižní předlohu. Je jiná, než seriál, ale rovněž velice působivá. Doporučuji. () (méně) (více)

grogodil 

všechny recenze uživatele

Napichnite sa na infúzku a cucnite si poriadny objem až krutého cynizmu, ktorý vám tu pumpuje do žíl hlavný hrdina, búrajúci štvrtú stenu, aby ste mali spolu s ním dosť psychickej odolnosti, keď vám ten úsmev vzápätí zmrzne a všetko sa preklopí v intenzívnu depresiu. Strmá emotívna húsenková dráha podaná ako každodenná lekarska rutina. Pohľad očami nijak zvlášť idealizovaného hrdinu, nastavujúci nelichotivé zrkadlo preťaženému zdravotníckemu systému, ktorý nakladá stále viac na ešte viac preťažený personál a skúša, koľko ešte fyzicky a psychicky zvládnu uniesť. A vo mne to lietalo od smiechu pri nekorektných hláškach, až k zovretému vyschnutému hrdlu. Skvelý Whishaw v skvelom počine, z ktorého cítiť, že to je pravdopodobne podľa naozaj skvelej knižky (ktorá bude zhrnutím nie až tak skvelých osobných zážitkov). ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

This is Going to Hurt od Adama Kaye jsem četl, ale vůbec jsem nevěděl, že se chystá seriálová verze na BBC a zjistil jsem to vlastně až v týden premiéry. Knížka dobře kombinuje britský humor a nepřiklášluje situaci v NHS, což každého, kdo na britský zdravotnický systém spoléhá, donutí k tomu, aby ji ocenil ještě více.   Ben Whishaw je úplně perfektní volba na hlavní roli. On mě baví snad v každé roli a nejinak je tomu i tady. Úplně v klidu to utáhne sám a umí skvěle podat vtipné komentáře, které autor zakomponoval do knížky. Líbí se mi i to, že se Adama nesnaží dělat víc sympatického, ale vykreslují ho takového, jaký je v knize (a nejspíš i realitě, když je to Kayův příběh).   Fakt, že je seriál zasazený do roku 2006, tedy do doby před Covidem a před Brexitem, musí každého donutit k zamyšlení nad tím, jak to asi v NHS vypadá nyní, v době mnohem větší krize. Přepracování, nedostatek personálu a také zásob je na denním pořádku a každý, kdo v tom systému pracuje si zaslouží obdiv. Navíc nikdo nemůže vytýkat to, že to není reálné, protože je to založené na skutečném příběhu.   Myslím, že seriál na mě měl ještě o něco větší dopad než knížka. Ta, i díky tomu, že je v ní množství humorných chvilek, působí o něco víc odlehčeným dojmem. I když směřuje ke stejnému závěru. Zatímco seriál se zaměřuje na hlavní problém a zasekává do nepříjemných pocitů cestou ke svému finále. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Seriálové adaptaci autobiografické knihy This Is Going to Hurt nelze upřít velkou dávku originality, neotřelý styl a snahu něco důležitého sdělit. Musím říct, že tvůrce Adam Kay je pro mě zjevením v tom nejlepším slova smyslu. Prostřednictvím sarkastického humoru na ploše sedmi epizod divákům předkládá nelichotivý obraz britského státního zdravotnictví. Tahle nepěkná sonda je bolestná, sžíravá, vtipně ironická a zároveň v určitých momentech až nečekaně otevřená a brutálně upřímná. Zvláště chci vyzdvihnout strhující herecký výkon Bena Whishawa a naprosto úžasný soundtrack. (90%) ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Celkem drsné a hodně cynické a kritické drama z prostředí porodnice, které za pomoci černého humoru dává nahlédnout pod pokličku načančaných seriálů ve stylu "Jé, miminko!" Adam je hezké jméno, stejně jako Adolf, když na to přijde. Státní nemocnice je ale pořád jen mašina, která požírá a vysává vé děti. Seriál má pár nedostatků, které bych jinde přijala jen těžko, např. hygienu u lékařů, tady mi to ale nevadilo. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zlé, občas som sa bavila. Toto asi nemá byť seriál na smiech, až vás brucho bolí. Je plný sarkazmu, čierneho humoru, ide až za hranicu „vkusu“. No, nebudem sa tajiť, nesadla mi hlavná postava Adama, ani Shruti. Príbeh a myšlienka systému, ktorý vás dostane až na dno síl, je však dobrá. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Britský vhled do medicinského prostředí se špetkou sarkasmu a hrstí deprese. Výborní herci, kousavé poznatky a zejména krásně představené postavy, kde byste polovinu nejraději odpravili, páč jsou a příliš věrnou ukázkou povah, které denně potkáváte. Fanoušci Bojacka Horsemana by mohli zpozornět, tohle se nese v podobném duchu. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Nečekaně rapidní, dynamický a svižný projekt, který dokázal pobavit a až nečekaně chytnout za srdce od prvního dílu. Britský dialekt až nečekaně hraje jednu z hlavních rolí, který dobře napomáhá atmosféře. Původně vyzdvihováno, pak zapomenuto je nyní ambicí roku. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si myslela, že tohle bude počin na více hvězd, zaujal mě vtip, sarkasmus, promluvy do kamery, britská angličtina i to prostředí, ve kterém se minisérie odehrává. Postupně ale některých z vyjmenovaných atributů začalo ubývat, jiných naopak přebývat, až se měnily v něco, co už mi tolik nevyhovovalo. Připadalo mi, že se hlavní postava Adam už až moc utápí v těch svých menších či větších marasmech, měla jsem čím dál větší problém se na něj napojit a prožívat jeho osudy s ním. To už mi byla sympatičtější Shruti, která ač (právě proto že?) věci nakonec "vyřešila", jak vyřešila, na mě působila opravdověji, s větší hloubkou. Také jsem asi čekala, že poměry v britském státním zdravotnickém systému budou, ač s notnou dávkou nadsázky, zobrazeny trochu realističtěji, tohle mi připadalo už přehnaně přestřelené. Ale kdo ví, možná to takto na britských gynekologických odděleních fakt vypadá a to pak tedy doufám, že s nimi nebudu mít nikdy tu čest... Tři hvězdy dávám zejména za dobré herecké výkony a hudbu. 60 %. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama