Reklama

Reklama

Vymývání mozku: Pohlaví-kamera-moc

(festivalový název)
  • USA Brainwashed: Sex-Camera-Power (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ačkoliv od vydání stati „Vizuální rozkoš a narativní film“ uběhlo už 47 let, její závěry zůstávají stále aktuální. Americká teoretička Laura Mulvey tehdy revolučním způsobem rozčísla vody filmové teorie, když nekompromisně odhalila neviditelné mechanismy klasického hollywoodského filmu, přispívající k genderové nerovnosti. Nezávislá režisérka Nina Menkes pokračuje v jejím odkazu a pomocí necelé dvoustovky filmových ukázek obnažuje postupy, které mužům a ženám ve filmovém univerzu připisují rozdílné pozice a práva. Výsledkem je zábavný úvod do kritické filmové teorie i filmové praxe, po jehož absolvování se na známé filmy už nikdy nebudete dívat jako předtím. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (7)

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Průkopnice filmového feminismu a ikona americké nezávislé scény Nina Menkes na 175 ukázkách ze snímků vybraných napříč dějinami demonstruje, jakým způsobem se kinematografie podílí na vytváření vadných společenských normativů, které znevýhodňují postavení žen a které utvrzují zhoubnou kulturu znásilnění. MUST SE. NEED TO SEE. Více v mém textu na 25fps. Link v Externích recenzích. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Vymývání mozku přináší dobré postřehy, zajímavé rozbory a pár věcí k zamyšlení, ale když paní režisérka jako příklad „jak to dělat správně“ uvádí jen svá vlastní díla, působí to jak plácání po vlastních zádech. [KVIFF 2022] ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Poněkud jednostranný výklad Niny Menkes a žen-režisérek o zobrazování žen ve filmu doprovázený ukázkami. ()

G3orgig 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu mám lehce rozporuplné pocity. Nejsem si jist, zdali byla naplněna samotná podstata dokumentu a to objektivita. Všichni tázaní speakeři i samotná autorka mají jasný názor, který považují za dogma. Netvrdím, že nemají pravdu, ale bylo by zajímavé nechat mluvit i někoho jiného z odborného prostředí, kdo se dané problematice věnuje a zároveň může mít trochu odlišný názor. Např. Jordan Peterson nebo Slavoj Žižek by byli skvělí respondenti :) Nechci zpochybňovat, že ženy a muži jsou ve filmech zobrazovány rozdílně, ale nejsem zcela přesvědčen, že je to zkrátka špatně a že to má nějakou spojitost s nerovnoprávností žen na trhu práce a dalších oblastech, což ale autorka víceméně bez důkazů tvrdí. ()

LEFTFLANK 

všechny recenze uživatele

NEBRAŤ!! feministický žvást jeho cieľom je okydať všetkých bielych mužov na režisérskej stoličke, lebo len tých pár žien, čo sa vyskytli v dokumente vie presne ako točiť aby sa ženská dušička neurazila. Ja som ten posledný, ktorý by chcel brojiť a utláčať ženské práva, ale všetko je otázkou miery. A tu sa tak nechutne ohýba pravda scénami často vytrhnutými z kontextu, až je z toho na grc. Vytiahnem si scénku z legendárneho filmu kde je trocha ženskej nahoty a potom napľujem síru na ten film. Takto sa to proste nerobí. A je až úsmevné, že za poradný orgán si niekto pozve režisérku Twilith ságy, čo je synonymom brakovosti. Dokonca bolo zábavné vidieť ako sa obúvajú do Petty Jenkins a jej WW, že je moc sexy a že je to zbytočné pri jej superschopnostiach. Tu zjavne niekomu uniká pointa. ()

Reklama

Reklama