Reklama

Reklama

Hodně štěstí, pane Veliký

  • Velká Británie Good Luck to You, Leo Grande (více)
Trailer 1
Velká Británie, 2022, 97 min (Alternativní 93 min)

Nancy (Emma Thompson) za celý svůj život spala jen s vlastním mužem, který navíc v posteli nestál za nic. Když zůstane sama, uvědomí si, že vlastně vůbec netuší, co je dobrý sex. Namísto čtení ženských časopisů a studování odborné literatury se rozhodne pro podstatně rychlejší a jednodušší formu vzdělávání v tomto oboru a objedná si služby zkušeného profesionála. Jenže přesvědčit samu sebe je ta nejtěžší věc na světě, a proto první setkání s panem Velikým v hotelovém pokoji dopadne trochu jinak, než Nancy očekávala. Přesto je jasné, že chce tohoto neskutečně přitažlivého mladého muže vidět znovu, protože si u něj začíná věřit a přestává pochybovat o svých touhách a pocitech. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (209)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jedno z príjemných prekvapení minuloročnej ponuky našich kín (aspoň podľa ohlasov) je citlivo nakrútená dramedy s výbornými hercami a netradičnou témou. Avšak iba máločo ma vo filme prekvapilo, išlo sa v podstate v jedinej možnej stope, akú príbeh ponúkal a nakoniec je to asi dobre. Nevýhoda je v tom, že ak by ste urobili experiment, pozreli si film bez zvuku a sami doplňovali, o čom sa asi tak postavy rozprávajú, tak by ste sa zrejme častokrát trafili. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Leo Grande má nejspíš k jeho reálným pracovním kolegům stejně daleko jako k dělníkům na ropné plošině. Ale co už, příběhu jeho profese dává více vtipu, současně však i hloubky a nakonec třeba studuje psychologii. Každopádně se snaží být v každé chvíli profesionálem, nechce se nechat zatáhnout do konverzace mimo práci, což se mu občas nedaří a potom je tu úplně jiný Leo. Obyčejný rozhovor dvou lidí tím několikrát pozvolna změní žánr filmu a ten tak nemá čas nudit, je to opravdu výborně napsané. A zahrané, obzvlášť Nancy tu logicky prochází velkou, snad přímo životní proměnou, což Emma Thompson umí dát najevo. Divadelní dialogovka s příjemně nenápadnou hudbou a vlastně mnoha životními pravdami. 80% ()

Reklama

Anet21 

všechny recenze uživatele

⚪Celý film pôsobí ako televízny záznam činohry, celý koncept ,,konverzačky" je vždy lepšie pochopiteľný aj uchopiteľný v divadle, vo filme sa postupne (v 99% prípadov) začne strácať dynamika a scény začnú pôsobiť repetetívne. Ako aj v tomto prípade. V krátkom minifilme by premisa obstála, no v klasicky dlhom snímku, v ktorom sa naviac nič hlbšie ako klasické vzťahové medziľudské problémy neriešia je to scenáristická samovražda. Zase raz.⚪Celkovo nie je ani jasné, čo zamýšľal scenárista s premisou a či vôbec plánoval takto dlhý snímok, keďže množstvo dialógov je nadstavovaných umelo, postavy sa v nich (znova strašne činoherne) vracajú k tomu, čo už hovorili, na čo už sa pýtali, čo už im bolo zodpovedané, len aby nebolo ticho, aby sa nejaký dialóg odohral a snáď niekam aj dej posunul.⚪Ďalší bod je samotný druhý významový plán, v ktorom nielenže padajú múdra, že je sex najdôležitejší, ak hrdinka nezažila orál, tak to sa jej skoro ani neoplatilo žiť a iné sexuálne konzumné narážky, ale zároveň sa v závere divák dostane k woke pointe, v ktorej sú všetci konzervatívci netolerantní, eskort a prostitúcia by sa mala normalizovať, lebo je to ,,normálna" práca (ehmmm) a matka, ktorá našla svojho syna nahého váľať sa na kope s inými nahými mužmi pri bohviečom a bola z toho zdesená je netolerantná zlá a spiatočnícka a hrdina z nej má traumu. On z nej. Aha.⚪V priebehu deju sa vyskytujú narážky (na náboženstvo a pod.), z ktorých možno tieto záverečné farebné perly odtušiť, ale že celý dej skĺzne k tejto liberálnej pointe som naozaj nečakala. Rovnako ani to, že uvidím 60-ročnú Thompson s nohavičkami pri členkoch, ako si dáva robiť orál, s nahými prsiami, opretú nahú o stenu či úplne nahú pred zrkadlom. Zaujímalo by ma, čo si týmto chcela herečka dokázať, ešte v tomto veku.⚪Každopádne, očividne už aj konverzačky sa v tejto dekáde nezaobídu bez toho všetkého nutného balastu, v ktorom sa plnia kvóty na rasu, sexualitu, názory atď. Tak, snáď cieľovke dobre padlo.⚪ ()

Othello 

všechny recenze uživatele

V jedné letošní debatě jsem byl se svým názorem ohledně potřeby oddiskreditování a zdostupnění sexuálních služeb přeargumentován tím, že by jejich rozšíření vedlo k prohloubení frustrace mnohých jejich klientů v důsledku nenaplnění svých romantických představ. Ale i když jsem to nakonec odkýval, ve výsledku stojím stále spíše na straně tohoto filmu. Jeho problémy jsou totiž někde trochu jinde. Je totiž samozřejmě naprosto v pořádku, když má film v nějaké otázce ujasněnou pozici, kterou se snaží propagovat, má to však dělat prostřednictvím svého příběhu, způsobu vyprávění a skrze postavy. Zde se v závěru nevyhneme tomu, aby nám bylo v monologu zaobaleno to o čem film vlastně celou to dobu je, kdyby to náhodou nějakému truhlíkovi doposud nedošlo. Pak se z filmu stane jenom typický sebedůležitý, encouraging YouTube video. Za druhé mám problém s tou pozicí, že všichni jsme inherentně krásní, která zní jak prostě špatná terapie. Podívejte se na poslední filmy s šedesátiletou Emmou Thompson. Ta ženská je neskutečně sexy jenom v tom jak pracuje s jazykem, postojem těla, pohledy, nakolik z ní jde cítit ta distinkce a vkus. Že film ji v závěru redukuje na "šokující" scénu full frontalu ve jménu nějaké univerzální lidské krásy, je ve výsledku laciné gesto a vůči ní vlastně ponižující. PS: skvělý, že na film odehrávající se o dvou postavách v jednom pokoji můžu jít do kina a nový Andrew Dominik jde zatím akorát rovnou do televize ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Milé a stydlivé - což byla asi jediná emoce, do níž se dalo vžít, to ostatní bylo spíš takové čítankové mravoučné klišé, ale zato velmi obratně zpracované. Osobně mi sice trochu vadilo, že mi ten chlapec nepřišel ani trochu sexy (což být předpokládám měl), ale to je samozřejmě jen můj problém. A patrně by se na to neměl dívat nikdo pod 40. Možná pod 50.😀 ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • V postelové scéně, když Leo Grande (Daryl McCormack) sundává Nancy (Emma Thompson) bílé krajkové kalhotky, tak je vidět, že pod nimi má ještě tělové kalhotky. (MMXIII)
  • Nahé tělo ve filmu skutečně patří Emmě Thompson (Nancy), nejedná se o žádný CGI trick nebo dubléra. Emma otevřeně prohlásila, že se tím snaží zažehnout jiskru v boji proti nereálným představám o ženském těle ve filmovém průmyslu. (sh3riff)
  • Emma Thompson (Nancy) a Daryl McCormack (Leo) nepotřebovali koordinátory intimity pro jejich postelové scény. Místo toho spolu po 4 týdny intenzivně trávili veškerý čas, aby se lépe poznali a zvykli si na sebe. Dokonce spolu chodili domů, kde společně jedli, povídali si a pak šli spát. (Detektiv-2)

Související novinky

Startuje týden nejúspěšnějších filmů

Startuje týden nejúspěšnějších filmů

14.12.2022

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 15. do 21. prosince tohoto roku BestFilmFest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Reklama

Reklama