Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V úvodní černobílé scéně se rozhovory s vojáky léčenými z psychického traumatu (úryvky z poválečného dokumentu Johna Hustona) prolnou s výpovědí Ivana, který touží dostat se domů. Trýznění v japonském zajateckém táboře přežil díky vzpomínkám na Marii, půvabnou dívku ze sousedství, z níž si vytvořil idol. Po návratu mezi jugoslávskou menšinu v americkém maloměstě je obdivován jako hrdina, ale s obtížemi se začleňuje do nového života. Zejména jeho vztah k Marii, kterou si vzal za ženu, je poznamenán trýzní nenaplněné tělesné lásky. (Příliš dlouho jsi o ní snil. Ona žije v tvých snech, ale ne v tvém těle.) První americký film Andreje Končalovského vyrůstá z jeho ruských kořenů - projevuje se to v mentalitě hrdinů i kresbě prostředí. Dílo plné rozjitřených citů i nostalgických reflexí přerůstá erotický rozměr a stává se existenciálním dramatem také díky mimořádným hereckým výkonům Johna Savage a Nastassji Kinské. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Příběh o hluboké a absolutní lásce, která dokáže překonat všechno. Z režie je sice strašně cítit "Amerika" (Končalovskij si ji snad nechal nastřelit přímo do žíly), ale přesto tam občas nějaký záblesk toho "ruského cítění" je. Hlavní herecká dvojice a pár vcelku působivých scén dělají z filmu lehce nadprůměrný zážitek. (3,5*) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

První americký film Andreje Končalovského se odehrává těsně po skončení druhé světové války. Jedná se o love story z amerického maloměsta, opírá se hlavně o vynikající herecké výkony Nastassji Kinské, Johna Savageho a Roberta Mitchuma a celé je to odlehčeno nezanedbatelnou porcí jemného humoru. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Rusky rozvláčně, s velkým zaměřením na rozbolavělou hlubokou duši hlavních představitelů. Vysněné manželství s dívkou, na kterou celou dobu myslel v zajateckém táboře, se pro navrátilce z války stane peklem, když se nedokáže své ženě intimně přiblížit. A pak nastává to drásání duší a prožívání muk. Hlavně ve finále už jsem snímku nevěřila ani zbla. Například volba náhodného partnera byla střelou tak vedle, že by se jí nedopustila za střízliva snad vůbec žádná žena. KOUSEK DĚJE Mrákotné vidiny s ožižláváním krysy mě rozesmály a konec, kdy konečně manželem osouložená manželka vítězně vykřikne: „Teď si můžeme pořídit svoje vlastní dítě!“ už byl čirý hnus. To jako to předešlé vyhodí? Kdepak, tenhle snímek stojí na hysterii a přehrávání. P. S. I když Nastěnka Kinská byla přenádherná. /25. 5. 15./ ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím co je ten Končalovskij zač - jestli jen šikovný řemeslník anebo co... Asja Kljačina se tolik liší od prvních dílů Sibiriády, které se tolik liší od posledních, které se totálně liší od Mariiných milenců a Slepičky Rjaby a Pošťáka Trjapicina. Co zůstává je výtvarnost, lyričnost. Záběr na řeku z kopce. Na konci Sibiriády Končalovskij bez mrknutí oka vyhověl brežněvovské zakázce a v Mariiných milencích se bez problémů přizpůsobil americkému vidění: Mariini milenci jsou americky naivní, obrazové metafory jsou hloupoučké, milostné scény jsou tak akorát pornografické, aby to Amíci unesli, scénky s jugoslávskými komparzisty jsou náležitě toporné. Roční období se správně střídají od filmového sněhu po filmový déšť, filmový vlak přijíždí v tu správnou chvíli (hezký trik, když "odhrne" novou scénu) samotné postavy mají často tupě šablonovité motivace a film se občas dokonce vleče scénu od scény. Robert Mitchum skvělý, zrovna tak Carradine i Savage. A Kinski krásná. Asi mi to stačilo. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Z ŽENSKÉ STRÁNKY: Michel Shocked zpívá v jedné písni (název se dá uhádnout): "Kdyby láska byla vlak, jela bych tím nejdelším a nejpomalejším". Někdy to ale není tak snadné. Z MUŽSKÉ STRÁNKY: Vystřihl jsem si vtip (Punch) o několka obrázcích: Muž, jehož končetiny nejsou jaksi na správném místě, si objedná panáka. Když ho do sebe kopne, končetiny se vrátí na správné místo, a on jen dodá: "Tak to mě zrovnalo." Někdy to ale není tak snadné.... krásná Nastassja Kinski (Marie) je přelétavá, výborný John Savage (Ivan) byl ve válce, oba však od samého začátku vědí, co je to osudová láska... Také o tom něco vím. ()

Tygrys 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý film ruského režiséra o osudech jugoslávských přistěhovalců v americe po druhé světové válce. Ale nemohoucnost Ivana (John Savage) přefiknout Marii (Nastassja Kinski) se mi zdála trochu přitažená za vlasy. Myslím, že každý chlap by tu "obrovskou lásku" nějak překousnul a šel do ní. Song který zazpíval Marii Clarence Butts (Keith Carradine) by zaručeně uchvátil každou ženskou. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Prvy americky film Koncalovskeho /Tango a Cash, Uvnitr kruhu/ s Nastasjou Kinski /Tess 1979, Kocici Lide/ a Johnom Savage /Salvador, Kmotr 3/ v hlavnych ulohach, pricom vo filme este citit vplyv ruskej mentality. Avsak kvalitnych hercov sa tu objavilo dostatok , ako Robert Mitchum /Big Steal, El Dorado, Lovcova Noc/ a Anita Morris a slusny Keith Carradine /Thieves Like us, Emperor of the North/. Plus este vyrovnavanie sa so skusenostami z japonskeho zajateckeho tabora a este su tu pritomne aj problemy so zaclenovanim sa spat do spolocnosti. 88 % ()

NALBERTik 

všechny recenze uživatele

No nesouhlasim s Tygrysem ze to mel nak prekousnout.... mávat na svou milou přirozením a řvát při tom "Tak mi ho teda ufikni" či položit ruku na rožhavenou plotýnku mi nepřišly jako chabé pokusy o překousnutí... Moc té romantiky či love story tam taky nebylo, ale to je možná jen ku prospěchu věcí.... Píseň "When I look into your eyes" je opavdu dokonalá, škoda že neumím hrat na kytaru... ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Velmi dobří hlavní hrdinové v zajímavém příběhu, který mě chvílemi dojímal, ale také byl narušován častými scénáristickými skoky vpřed. Jistě, člověk se vždycky dovtípil, co se zrovna stalo, ale mě osobně to rušilo. A taky si nemyslím, že by zrovna balkánec měl problém dýl jak týden nemoct nepomilovat svojí milovanou - možná tak amík, co chodí k psychonalatikovi, ale kluci jugoslávský s tímhle přece nikdy problémy neměli...:-) ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Občas velmi dojímavé momenty,ale celkově jaksi chaotické.Zřejmě málo promyšlené.Jednotlivé postavy dobře nastíněné, ale nezapadají do příběhu. ()

Reklama

Reklama