Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životní cesta vojáka Philipa Caputa, do nedávna idealistického a nadšeného vysokoškolského studena, zavede až do Vietnamské války. Válečné zkušenosti z něj udělají cynického a hlavně zahořklého námořníka. Horlivě se snaží o důstojnické místo a nemůže se dočkat boje. Jenom v první linii to nevypadá tak, jak si idealisticky představoval. Na místo toho se setká s brutalitou a vražděním. Smrt přítele a brutalita vlastní jednotky jej strhne do víru násilí a vede ke smrti civilistů. Caputo se setkává s realitou a s brutální nesmyslností války. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Netušíte, jak brutální umí být mladý devátenáctiletý Američan. '' --- Myslel jsem, že co se týče Vietnamu, mám už nakoukáno vše co stálo za vidění. A přeci, po nedávném překvapení Obléhání základny Gloria se dostavilo další s tímto snímkem jejž vlastním na 2 DVD. Co vás ihned udeří natvrdo do očí je příšerný obraz a uši zasáhne strašný český dabing, který bohužel nešel vypnout. Ten zrnitý obraz má však řadu nesporných výhod, protože vkládané dokumentarní barevné záběry z bojiště v něm připadají velmi přirozeně a jako součást filmu. První díl nás seznamuje s mladým mužem Philipem Caputem, který teprve hledá své místo na slunci. Je rok 1965, JFK je po smrti a mladí mužové často rebelující synkové z dobrých rodin neví pořádně co s životem. Náš hrdina je frustrovaný, rodiče jej mají stále za chlapce co u nich bydlí, jeho dívka je rodině nesympatická a tak se rozhodne dokázat sobě i rodině čest vstupem do US. MARINES. Po tvrdém výcviku odlétá coby poddůstojník se svojí četou do Vietnamu. V roce 1965 jsou jednou z prvních jednotek, která přišla bránit demokracii. Vojáci se k smrti nudí, kopou palposty, zákopy a už by si chtěli krapet zastřílet na toho nepřítele. Veteráni co pamatují boje s Japíkama a Koreu nad tím jen nevěřícně kroutí hlavou... V tomto duchu se nese první díl a přiznám se, že i já se chvilkami nudil. Jenže on měl jen uvést diváka postupně do šílenství, které se z té nudy postupně začalo roztáčet. Ačkoliv jednotka nepřítele pořádně nikdy neviděla, měla týden co týden další mrtvé kamarády. Tu mina, tu sniper vzali mladý život... Frustrace rostla nejen z neustálých facek od nepřítele, ale často i debilního velení. Mladé muže v přípravce naučili zabíjet, bojovat, přežít v džungli. Nenaučili je však přestat myslet. Jejich mysl neschopná uvyknout zvěrstvům všedních dní počala chřadnout a z vycvičených disciplinovaných vojáků se postupně stávala zabijácká monstra. O tom je druhý díl a za ten já dávám 4 hvězdy. Mělo to sílu a řadím tento snímek regulérně mezi mé oblíbence z Vietnamu a to včetně po boku Čety a jí podobných. Jedná se však spíše o psychologické drama než ryze válečný film. Na TV film byla výprava velkolepá a divák si přijde na své. Je pravda, že bojů je tam poskrovnu a VC skoro neuvidíte, ale tak to bylo i ve skutečnosti. Tohle byl boj v džungli. V hustém zeleném, vlhkém, jedovatém pekle. Dávám čtyři zásobníky do karabiny M1. * * * * ! ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

No nevím jak ostatní ale já byl spokojen. Parádní příběh podpořený opravdu dobrýma hercema. Nečekal jsem že se budu u filmu který má přes 3hodiny tak dobře bavit. Keach, Davis, O´keefe hrají opravdu skvěle na to že to jsou herci o kterých jsem skoro nikdy neslyšel.(kromě KEache samozřejmě). Film staví prakticky na vyprávění jedný postavy ale ta prožila tolik že se člověk nenudí, a nenudí se ani když tu není nějak moc akčních pasáží, celý se to vleče spíše k psychologii ale ta byla povedená. Celej tenhle film byl povedenej a za pozornost rozhodně stojí. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jako nápad a příběh to vůbec není špatný. Člověk by řekl, že to v některých věcech a scénách kopíruje Četu, jenže ta byla natočený až o pět let později... Brad Davis hraje dobře a je škoda, že si nezahrál pak ve filmech víc. Jediná slabina je délka. Ten příběh není až tak složitý, aby nešel zkrátit lehce pod dvě hodiny. 190 minut je moc, zvlášť když se tam dost scén opakuje a nemá žádnou zásadní výpovědní hodnotu. Dokoukal jsem to, líbilo se mi to, ale určitě znám lepší válečné filmy s lepším zpracováním i atmosférou. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Velmi zdlhavy film a zbytocne. Pocas celeho filmu sa skoro nic nedialo a Vienamcov ani poriadne neukazali. Sem tam padol nejaky vybuch a strelba Amikov do neznama nenasvedcuje, aby tento film patril medzi dobre z oblasti Vietnamskej vojny. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Na TV sérii excelentní. Dle veteránů se jedná o jeden z nejautentičtějších počinů z Vietnamu. Nejpůsobivěji vyznívá úpadek a rozložení charakteru hlavní postavy a závěrečný pochod "zombie". Zkazit někomu zážitek může snad jen Dennehy, který se vydával za vietnamského veterána, ačkoliv nikdy ve Vietnamu nasazen nebyl a nikdy ani nebojoval! Velká ostuda. Když se podíváte na jméno režiséra zjistíte, že zrežíroval i skvělý výpravný film Francouzská revoluce ()

Reklama

Reklama