Reklama

Reklama

Chlap

(seriál)
  • Česko DOC (pracovní název)
Česko, 2022, 15 h 36 min (Minutáž: 55–60 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Tomáš Maštalír, Jitka Ježková, Andrea Růžičková, Ivan Lupták, Jiří Dvořák, Valér Mbila, Jenovéfa Boková, Jan Nedbal, Elizaveta Maximová, Eva Leinweberová (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(16)

Obsahy(1)

MUDr. Ondřej Frank je úspěšným lékařem, primářem oddělení speciální diagnostiky v prestižní Nemocnici Centrum. Je spolehlivý, je bezchybný, je striktně racionální. Oplývá neotřesitelnou sebejistotou. Všichni ho respektují jako špičkového experta, ale jen málokomu je sympatický. Jeho život se však náhle zcela změní. Kvůli zranění hlavy přijde o část svých vzpomínek. Frank se probouzí v realitě, kterou vůbec nezná. Musí postupně objevit a pochopit okolní svět, ale zejména svou vlastní osobnost. A jak se s proměnou svého bývalého primáře vyrovnají jeho kolegové? Pracovní i osobní vztahy najednou získaly zcela jinou dynamiku. Seriál je inspirován skutečným pravdivým příběhem lékaře Pierdante Piccioniho, primáře velké nemocnice v severní Itálii, který popsal ve svých autobiografických románech "Minus dvanáct" a "První pomoc". (TV Nova)

(více)

Recenze (36)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Dlouhé týdny tomu nemohl nikdo věřit a možná i nyní se z toho šoku leckdo oklepává, ale opravdu se povedlo na našem území a dokonce v rukou Novy vytvořit seriál, co si na poli 16 dílů dokázal udržet smysluplnou linku, dobře napsané postavy a neutichající touhu diváků pustit se do každé další epizody. V těch prvních jsem měl několikrát dokonce i na krajíčku a přitom šlo o poněkud banální seriál z nemocničního prostředí, v němž u nás vznikají tucty těch nejtuctovějších výplodů. [viděno na Voyo] ()

b.dragonfly 

všechny recenze uživatele

Nevím, podle čeho někteří soudí, že jde o napodobeninu Dr. House, snad jen, že je to z lékařského prostředí. Seriál je inspirován skutečným příběhem lékaře Pierdante Piccioniho, primáře velké nemocnice v severní Itálii, který kvůli svému zranění přišel o 12 let vzpomínek ze svého života. Na toto téma v Itálii vznikl seriál Návrat do života a u sousedů zase Druhá šanca. Všechny tři seriály mají naprosto stejnou předlohu i dialogy a také pokus o typově stejného hlavního protagonistu, tedy sympatického doktora. A musím říct, že ze všech tří dílek je právě Chlap a Tomáš Maštalíř za mě top. Naprosto jsem mu propadla a oproti Koleníkovi (ač také Slovák) má prostě v sobě úžasnou uvěřitelnost a charisma. Nikdy bych nevěřila, že budu někdy vychvalovat český seriál, ale světe div se, tohle se vážně povedlo. 4* ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na Novu překvapivě dobré a kultivované, na českou současnou seriálovou produkci celkem dobré, ve srovnání s evropskou konkurencí podprůměrné. Použitelné jsou ty díly, v nichž se neřeší sexuální tenze mezi náhodně skompletovanou dvojicí. Maštalírův Frank je velký sympaťák a velice dobře se na něj kouká. Od Dvořákova primáře by se lecčemus mohlo přiučit i křivítko. Dámy jsou půvabné a až na Růžičkovou velmi dobře hrají. Jako obvykle patří k nejlepším Jenovéfa Boková a zdatně jí sekunduje Elizaveta Maximová. Mezi klady seriálu nemohu nezmínit poměrně detailní prokreslení vedlejších postav. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem od toho nic nečekala a ejhle ono je to více než dobré. Ne, Chlap není jen český plagiát Dr. House, sice tam občas řeší dosti bizarní zdravotní věci, ale hlavní fokus je na osazenstvu nemocnice a jejich životních peripetiích. Hodně mě bavilo, jak se jejich příběhy postupně otvíraly a vybarvovaly, obvykle přes nějakou tu zdravotní pátračku, vlastně jsem už dlouho u českého seriálu neviděla tak dobře napsané a komplexní postavy, byť jejich příběhy jsou hodně nadnesené, záměrně proto nepíšu snadno uvěřitelné. Zaujala mě zásadní změna dynamiky celého týmu, od chladně výkonného (super chytří, namachrovaní a arogatní) až k empaticky racionálnímu (super chytří, pokorní a spravedliví). Do toho trošku hodili vidle dva skoro zbyteční záporáci, kteří byli už hodně přes čáru a jejich motivy byly redukovány jen na prachy a kariéru, konkrétně na smrtící tanec s farmagigantem. Adaptace Franka, který je mínus 12 let, je zajímavá, je fajn, že tvůrci ho nechají dělat chyby a naznačí rozpor mezi empaticky kontaktním přístupem k pacientům a racionálně faktografickým přístupem, který je založen pouze na empirických zkoumáních. To mi přijde fakt hodně dobrý a vlastně i nevídaný. K tomu všemu přičtu pro mě neokoukané obsazení, vtipně vybrané lokace a fajn hudba (byť tedy po osmé hraná Billie s Khalidem je pak už trošku moc :). Hlavně si přeji, aby nebyla druhá série, páč závěr je docela sympaticky civilní! PS: Hodně by mě zajímalo, do jaké míry dokáže výslednou kvalitu seriálu ovlivnit překoupený formát. A ne, na slovenskou ani italskou verzi se nechystám! ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Velmi nečekané představení od TV Nova, která snad poprvé ve své historii vyprodukovalo něco kvalitnějšího i z objektivního hlediska. Jasně, co si budeme povídat, je to tak trochu Dr. House, akorát víc empatický. Naopak asi mnohem více citově zabarvený, nicméně najet na vlnu toho, že jsou mi hlavní postavy sympatické bylo více než jednoduché. K tomu je taky fakt, že v rámci originality je seriál evidentně předělávka jiného, ale na to už si člověk v českém kontextu zvykl. Alespoň, že se to nepojebalo. Vlastně naopak. Nepamatuji si obecně seriál, který by dokázal takto bavit a měl bych touhu ho co nejdřív dokoukat. Asi dlouho ve mně zůstane pocit prvního dílu, který mě emočně strhl, jako bych na seriál koukal několik let. To, co bylo později otravnější byl overused různých písniček, čemuž se dalo dost jednoduše vyhnout. Voyo umí docela konkurovat kvalitní zábavě a pokud to takhle půjde dál, budu za tu konkurenci jen rád. Zde bych si klidně přál druhou sérii. ()

Galerie (219)

Zajímavosti (2)

  • Když Frank (Tomáš Maštalír) a ostatní doktoři sedí v hospodě na pivu, tak v pozadí hraje skladba „Rolling In The Deep“ od zpěvačky Adele. (hrumsrt)
  • Premiéru epizody sledovalo 839 tisíc diváků starších 15 let. (rublik05)

Reklama

Reklama