Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Noomi Rapace ve filmu o postapokalyptickém světě, ve kterém musí šest vojáků tajně přepravit záhadný balík přes zamrzlé souostroví. (Netflix)

Recenze (209)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Typická regionální netflixovka. Byl to první celovečerní hraný film pro produkční společnost, režiséra a scenáristu - a budí dojem, že vznikl podle první verze scénáře vystavěné kolem nápadu "co kdyby parta ztroskotanců musela bruslit sto mil napříč nepřátelským územím, aby doručila nejvíc nejdůležitější... MacGuffin," a napsané během víkendové pařby na základě vzpomínek na jiné filmy, navíc dost různé a ne nutně dobré. Natáčení nemohlo trvat o moc déle. Je úplně jedno, jak dobří jsou a nejsou herci, protože nemají co hrát, každá postava je notně omšelým schématem z úplně jiného válečného filmu a inscenování střídá dlouhé velké celky bruslících v protisvětlu s mechanickými záběry/protizáběry. Kdykoli je třeba posunout se v čase, přijde flashback, který stále dokola odhaluje, co bylo zjevné už z první minuty. Že já se občas nechám napálit a s těmi jejich direct-to-video béčky zabiji čas, kdy jsem se mohl podívat na skutečný film. (Hvězdičku navíc dávám za ten bruslící nápad, škoda všeho kolem něj.) Zabít Netflix. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Film především pro ty, kteří xmrti rádi čumí na to, jak Sábliková otravně sáhodlouze a na chlup stejně obkružuje ovál, načež těsně před cílem hodí těžkou držku a medaile po vší té prudě v hajzlu. I nynější hlavní závodnice, Ňouma Rampičová, je neméně přitažlivá mužena, čili je zjevné, že má odborná, filmově teoretická komparace tohoto unylého rychlobruslení s plytce retardovaným dějem a pateticky přitroublou pointou opět sedí jako pitkáče na disproporčně mastodontních stehnech libovolné očepelované larvy s brýlemi. A ne, milí zdejší falešně altruističtí šulínci, už je jaro, tudíž se na Ukrajině fuckt nebruslí. Stejně jako se třeba v Iráku neběhalo po džungli, když dávali Avatara, a nikdo tu procítěně neskučel. Navíc Švédsko se na přirozenou solidaritu s Ukrajinou připravovalo už od 16. století, kdy si schválně načmáralo modrožlutou státní vlajku, tudíž demonstrativní patetické cajdáky opravdu točit nemusí. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Definice klasického netflixovského snímku. Nosný základní nápad zpracovaný zcela zaměnitelným způsobem, který ve výsledku nestrhne, nezaujme, nevyvolá jedinou diváckou emoci. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film má nejen velmi kvalitní atmosféru, ale i takovou paranodiní náladu, zejména první část je vysloveně vymazlené, včetně záběrů na bruslící vojáky. Bohužel jak mě bavila první část, tak poslední třetina, mě z nadšení ubírala poměrně dost, přesto budou u filmu parkovat moje solidní tři hvězdice. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Švédové se po vzoru Norska rozhodli natočit něco postapokalypticky epického a vlastně jim to docela vyšlo. Noomi Rapace, na kterou jsem se teda hodně těšil, tu úplně nevypadá nejkoukatelněji, ale zase z ní je chladný voják, který chystá splnit úkol. První polovina filmu má navíc řadu nápadů na ledu, které se ale do druhé poloviny přetaví v trošičku nudu, ze které Vás probudí až závěr. Ztráta času to každopádně nebyla, jen se tyto vědomě béčková témata těžce hodnotí. A to i přesto, že filmařsky působí poměrně obstojně. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

V nějakém komentáři jsem četl, že film má horrorovou atmosféru. Proto jsem se na film díval. Ale akční válečné drama bohužel nemusím. Ke konci jsem už usínal. Přesto, docela dobře natočené. 50%. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Noomi Rapace v Postapo-Thrilleru, který nevyužívá svého potenciálu naplno, ale jako neurážející jednohubka na mne fungovala. Film začne docela hutným realistickým úvodem, kde celá atmosféra je docela aktuální a klidně za pár týdnů podobný scénař můžem prožívat sami, takže díky tomu je film rozhodně poutavý a bavil mě. Jde vidět, že začínající režisér Adam Berg nemá moc zkušeností, ale rozhodně talent má. Moc se o samotné válce nedozvíme, jde se rovnou na věc-Operace Black crab, kde skupina vojáků má za úkol přenést záhadný balík přes zamrzlé souostroví a pokud mise uspěje, mohou ukončit válku. Z herců bez debat kraluje Noomi Rapace a Dar Salim, potěší fajn kamera, vizuál i hudba a pár dějových překvapení s docela šokujícím twistem a né úplně typickým závěrem. Akce je málo a moc nestrhne, ale o tu tu zde naštěstí nešlo. Vojáci na bruslích super a zamrzlý hřbitov nejspíš nejatmosféričtější scéna filmu. Kdo očekával akční řežbu bude zklamaný, ale jako atmosférické postapo-Drama s tím problém nemám, bavilo mě to. Příběh 3/5, Akce 3/5, Humor 0/5, Násilí 2/5, Zábavnost 3/5 Hudba 4/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 2/5, Emoce 3/5, Herci 4/5. 65%. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Vzhledem k válce na Ukrajině se na to dá koukat i na jako docela syrový pohled do blízké budoucnosti, jenže od válečného pnutí a několika nádherných záběrů na noční bruslaře na zamrzlém jezeře se rychle přejde k béčkovému vyústění do ztracena, které z Kraba bohužel dělá spíš další film s nevyužitým potenciálem než solidní přídavek do žánru, který bude brzo opět populární. 6/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Fakt jen marně přemýšlím, proč a jak by si tenhle nudný, doslova i pomyslně nekonečně šedivý film měl někdo nějak užít. High concept o cestování po ledě je rozveden tím nejfádnějším způsobem je to jako odškrtávání si věcí ze seznamu. Nuda. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

SVART KRABBA má velmi slibný úvod a parádní ponurou, norsky zamrzlou, atmosféru. Skvělý vizuál i hudba. Úkol... dovézt dárkový balík nepříteli přes 100 mil po zamrzlém ledu a banda bruslařů jedoucí na sebevražednou misi. Noomi je většinu času velmi fajn a zbytek týmu taky. Čím blíže jsme závěru, tím horší scénář je. Na konci už jde bohužel jen o čistokrevné béčko s divným prozřením i celkovým vyústěním. Přitom stačilo zakončit u koní a hned by bylo o hvězdičku víc. Nemá někdo alternativní verzi? ()

castor 

všechny recenze uživatele

Docela dost blbé načasování. Každopádně to začne poměrně nadějně. Noomi Rappace s malou dcerou uvízne v zácpě, záhy zjistí, že za to nemůže hustý provoz, ale ozbrojení muži v kuklách. Brzy cestuje ponurými kulisami v nákladním vlaku. Bez dcerky, ale s bouchačkou v ruce. Vzápětí se stává součástí tajné mise, kdy má přes zamrzlé vody dopravit zařízení, které může válku ukončit. Po několika dekádách je totiž souostroví mezi pevninou a otevřeným mořem pokryto ledem. Vojenskou techniku neunese, vojáky na bruslích ano. A právě led měl být hlavním lákadlem tohohle thrilleru. Jenže osudy vojáků klouzajících se po nestabilním ledu na nepřátelském území mohly mít o dost silnější atmosféru i nápaditější akční momenty (do poloviny to platilo). Válečný konflikt není jasně definovaný – jak to všechno začalo, co se stalo, kdo vlastně bojuje? Tvůrci sice vytvoří pocity strachu a zoufalství, ale postupem děje o ně přicházejí. A samotné finále pak „úplně“ změní prostředí a ztratí dramatičnost a napětí. Přitom červená na bílém sněhu vždycky vypadá úžasně. Nakonec jen další pásovka z Netflixu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistý, do jaké míry se jedná o postapo (to by mělo být asi po zničující válce, ne?), ovšem jako alegorie jde o temnější film, než možná tvůrci zamýšleli. Jedna z nejnepříjemnějších scén byla pro mne ta, kdy Caroline je s dcerou v bytě a začne bombardování. Snímek má skvělou vizuální stránku (ano, reklamy a klipy jsou výborná cvičení, což by jistě potvrdil i R. Scott), chvílemi strašidelnou hudbu (Dead People) a solidní herecké výkony, které stojí na Rapaceové (to utrpení jsem jí fakt věřil a chvílemi měl pocit, že ji pro film zmlátili a zmrzačili, jak působila opravdově) a Salimovi. Filmu přitížila zbytečná délka. Rovněž rozhodování se, zda rozbalím akci naplno, nebo se raději více ponořím do artových vod, taky moc nepomohlo. A když je řeč o vodě, tak podvodní scény byly mrazivé až na kost. Na jednu stranu jsem tak nějak spokojen, na druhou jsem čekal něco víc... ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Opravdu originální způsob přepravy dvou balíčků, které mají zvrátit příběh kruté války. Jak současné.. kdo ví, kolik takových skupin teď na Východě "bruslí" o život nejen svůj... ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film, ktorý sa odohráva v neďalekej budúcnosti post-apokalyptického sveta. Švédske obsadenie na čele s Noomi Rapace v pohode, prostredie mrazivej prírody zaujalo, príbeh tiež nie je zlý, ale je v ňom iba zopár zaujímavejších pasáží a nie po celý čas je to pútavé, akcie je tiež pomenej, čo je ale logické vzhľadom na príbeh, keďže toto je skôr zakradačka ako akčný film. Finále slušné, určite patrí k tým lepší momentom. Ako celkom fajn jednohubka, zo zaujímavým prostredím. 60% - 3* ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Žiadny normálny dej, žiadne vysvetlenie čo sa to tam vlastne deje a kto proti komu bojuje. Ide čisto iba o účel predostrieť divákovi pekné akčné scény a napätie. To sa celkom podarilo, ale videl som už aj lepšie. Na slabší priemer to stačí. 55/100 ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[30%] Jsem typ bláznivého diváka, co si filmy dopředu vyhledává. Na březen jsem se těšil od netflixu na Projekt Adam a na tento Černý krab. Ani jeden z těchto filmů mi nesedl (resp. dopadl nejhůře, než jsem čekal). Noomi Rapace je zárukou kvality – jenže zde to bohužel neplatí. Její postava mě zde nebavila, i když uznávám, že se ta herečka snad aspoň trochu snažila. K tomu ta obstojná technická stránka filmu + pár dobrých přestřelek a to je celé. Víc to bohužel vyzdvihnout nemůžu. Fakt se nedá nic dělat, když mě to celé nebavilo. Atmosféra, kterou tu někteří chválí, mi přišla totálně prázdná a námět či příběh? Vůbec mě nezaujal a furt jsem si říkal, o čem to sakra je, včetně nulové pointy. No, chtěl jsem dát původně jen 1*, ale se silným sebezapřením jsem tu druhou nakonec dal. Znám horší braky, ale i tak jsem zklamán, čekal jsem více. Holt netflix je poslední dobou spíše dobrý na seriály (to zase jo, netflix mám rád). Takže asi tak. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Postapo scifi blízké švédské budoucnosti, kdy armáda těžce prohrává, ale jedna mise možná může ještě válku zvrátit... Ve filmu mě zaujalo nejen perfektní technické zpracování, ale především depresivní atmosféra. Postupné rozvinutí hlavního charakteru Caroline, která bojuje ze všech sil, aby dosáhla svého cíle. Akční scény na slušné úrovni, film si postupně buduje napětí, a když jakoby zdánlivě končí znova režisér popožene spřežení a umí připravit vypjaté finále s nádherně poetickou scénu v závěru. Režiséra Adama Berga budu rozhodně sledovat. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Ránu ti obvážu, krvácení zastavíme? Fakáč ti ukážu, ty obvazy ušetříme!" To si nedělám prdel, náš do břicha střelený a jako prase krvácející holohlavec, co vypadal jak čečenský hrdlořez na bruslích, fakt řekl: "Nechci to obvázat, šetři obvazy na potom." Načež se, neošetřený, neobvázaný, vtipně motal po ledu jak ožralej mužik a spolubojovníky tím "drobátko" zdržoval. A další a další bejkoviny, kdy jediný důvod k imbecilnímu chování postav bylo to, že je to napsané ve scénáři. Nakonec už jednoho z hrdinů vlastní neprůstřelnost srala natolik, že zalehl granát, což mě rozsekalo (jeho kupodivu ne :-)). Blbounký scénář dal vyniknout zejména drsné Noomi, co ani na průstřel břicha nedbala a dál divoce bruslila, jak Sáblíková, jedoucí si pro medaili. Ostatně i na ty medaile došlo, rozdávala je zakrslá hlavní velitelka, kterou hrála Putinova sestra (jasná podoba). Btw, soucitný Darkrobyk "utrpení Rapaceové fakt věřil". Ale co moje utrpení? A že jsem u toho trpěl jako zvíře! Naštěstí to mělo happy end, kdy Noomi odvážným skokem definitivně rozhodla válku, bohužel v neprospěch svého národa :-), čímž udělala radost nejen nepříteli a domácím pacifistům, ale i mě. ()

Reklama

Reklama