Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vdovec a farmář Larry má tři dcery. Dvě z nich se provdaly a žijí se svými rodinami na farmách nedaleko otce, ale benjamínek Caroline, ke které cítil Larry vždy největší náklonost, se odstěhovala do velkého města, aby se zde věnovala právničině. A právě těmto třem dcerám rozdělí Larry ve své závěti farmu a tím rozpoutá kolotoč zádrhelů a zvratů, na jehož konci čeká všechny velké překvapení. (Bonton Home Video)

(více)

Recenze (28)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama, parafrázující >Learovské< téma vztahu otce a dcer, drama o narušených rodiných vztazích, temných stránkách lidské duše a šanci nejmladší generace, která nezatížená minulostí má novou naději... Film, u kterého se sice nebudete takzvaně >bavit< , ale který vás vtáhne do děje tak, že jen fascinovaně sledujete gradaci děje, kerý od téměř bukolické idyly rodinného života na velké mnohogenerační farmě mění se v dusný příběh plný bolesti, zasutých vzpomínek, citového strádání a zraňování, domělých i skutečných křivd, zloby, nenávisti a rodinného rozvratu, příběh, který nakonec vyústí ve zkázu práce mnoha generací, ale přesto očištěním a nadějí na nový život. Brilantní filmařina, zasazená do prostředí širých lánů Iowy, s excelentními hereckými výkony (Jessicy Langeové obzvláště), ze které je cítit věci prospěšný ženský vliv, daný jak předlohou, tak i scénářem a režií. Čtyři a půl hvězdičky za film, za tu J.L. zaokrouhleno bez rozpaků nahoru... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nádherný příběh s obdobnou hloubkou jako Pán přílivu. A není divu, Jane Smiley svým stejnojmenným románem vydaným v roce 1992 natolik zabodovala, že za něj dostala Pulitzera. Mě osobně jen docela zklamala inspirace v Králi Learovi, nic takového bych v tom nehledala - protože jsem až skoro doufala v určitou autobiografičnost. Nicméně filmová verze žádnou chybičku nemá, jedná se o strhující herecké koncerty Jessicy Lange a Michelle Pfeiffer se skvostnou kamerou a pachutí nezvratného osudu, která přetrvá ještě dlouho po závěrečných titulcích. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Perfektně obsazené rodinné drámo, od kterého nečekejte víc než vyhrocené vztahy a rozlehlé lány kukuřice. Holt senilita, zděděný majetek a šoustání nesprávných osob, to je vždycky problém... Nenudila jsem se (neusnula jsem navzdory pokročilé noční hodině!), emoce úřadovaly, jakkoliv na ně nebylo tlačeno nadbytečným patosem a třebaže ta čtvrtá hvězdička jen nedomrle poblikává, za sebe můžu vyjádřit s "Prokletou farmou" spokojenost. 70% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Propletenec vztahů ve velmi dobře obsazeném dramatu. Skvělý panovačný Robards v roli otce a velkofarmáře, který nechce uznat konec života a odchod na odpočinek a jeho tři dcery, jež mají tajemství z nejkrutějších ve vztahu právě k otci... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dobrý námet, škoda že scenár nedokázal využiť všetok ten potenciál. Dejová linka na mňa zapôsobila len priemerne a tak akosi "televízne". Veľa scénok je uťahaných a tie, ktoré vyžadujú dramatický náboj sa prejdú ako z rýchlika. Veľkou mierou k tomu prispela aj emotívna chudoba jednotlivých dramatických situácií. Jediné hodné pochvaly sú výborné herecké výkony. Čistý priemer. 60/100 ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Téměř divadelní, konverzační drama, Jessica a Michelle excelují, natočeno podle výtečné předlohy, koncept mladšího diváka asi příliš neosloví, ovšem pro nás, kteří máme rádi staré, velké filmy, to může představovat silný zážitek. Pomalé, smutné, syrové, ženská záležitost, při níž člověku často pění krev v žilách. Rodinné tajemství, hnus, špína. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Král Lear na americké farmě a dost odlišné vysvětlení napjatých vztahů v rodině, než je popsal Shakespeare. Ale tak nudně, sentimentálně a ublíženecky až je to protivné. V knize to možná funguje, ale ve filmu komentáře hlaní hrdinky působí nevěrohodně pateticky. KOUSEK DĚJE A její mikrovztah s C. Firthem (kterému to mimochodem velice sluší) je naprosto zbytečný, nadbytečná příběhová slepá ulička. Vůbec jeho postava je tam navíc a místo, aby posouvala nebo obohacoval děj, tak překáží. Tento snímek je vydřidišská hra s divákem, která nemá v rukou vůbec žádné trumfy. Snad jen herecké obsazení, ale to je spíš na škodu, když si divák uvědomí, v jak nanicovatém snímku utápějí svůj talent. /18. 12. 11./ ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Je mi na počudovanie, že takto priamočiary a ničím neprekvapujúci príbeh, sa v knižnej podobe dočkal Pulitzerovej ceny. Ale zrejme bude kniha iná káva, ako toto filmové spracovanie. Celkom dobrá výplň na večerný pobyt pri TV. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Na začátku jsem si říkala, že půjde o nějaký poetický film. Po chvíli jsem ale vyšla z omylu. Během té chvíle se z poetiky stalo parádní drama o rozvratu jedné farmářské rodiny. Za tím rozvratem stál samozřejmě majetek a jak jde o majetek, tak se zákonitě musí objevit i problémy, které se budou řešit třeba před soudem. Kolikrát se stane, že vše se vyřeší až smrtí jednoho člena rodiny, kdy si všichni všechno pěkně vyříkají, vyčistí si hlavu a usmíří se. ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Slušné drama s výbornou hudbou a hereckými výkony Jessicy Lange a Michelle Pfeiffer. Trochu mě iritovala Jennifer Jason Leigh, ale nejspíš to bylo jen tou rolí :) ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

55 % - Průměrné drama, ze kterého na mě dýchala televiznost. Scénář dost haproval, postavy byly tak nějak zvláštně prokreslené, že i když se tvůrci snažili vymačkat z nich maximum emocí, nedařilo se mi do nich vůbec vžít. Ony samotné glycerinové slzy k tomu nestačí... ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Slušné rodinné drama s temným tajemstvím. Je těžké po tolika letech, kdy si někdo vydobí u spoluobčanů takovou úctu, díky mnohaleté generaci a pracovitosti tu pověst rozbít, i když se zrovna jednalo o tak závažné téma, je škoda, že o tom obě sestry tak dlouho mlčeli. Obsazení je jedna z nejsilnějších částí filmu, všechny sestry spolu skvělé fungují, škoda, že se Jennifer objevuje jen ve vedlejší roli, ale Jessica i Michelle to zvládají na jedničku. Potěšila mě také přítomnost Colina Firtha, bylo to příjemné osvěžení amerického obsazení. Příběhově je to místy trochu utahanější a táhlejší, navíc žádný velký zvrat se tam nekoná. Jako drama to ale funguje skvěle a dokáže hrát i na city, pár slz mi díky tomu ukáplo. ()

TO 

všechny recenze uživatele

Sága farmářského rodu na motivy románu Jane Smileyové oceněného Pulitzerovou cenou je především záležitostí dámských hereckých partů. Dojemné ženské drama, příběhově velice výživné, krásné scény, silné momenty. Trochu jiná předělávka Krále Leara než Kurusawův Ran. ()

Reklama

Reklama