Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vdovec a farmář Larry má tři dcery. Dvě z nich se provdaly a žijí se svými rodinami na farmách nedaleko otce, ale benjamínek Caroline, ke které cítil Larry vždy největší náklonost, se odstěhovala do velkého města, aby se zde věnovala právničině. A právě těmto třem dcerám rozdělí Larry ve své závěti farmu a tím rozpoutá kolotoč zádrhelů a zvratů, na jehož konci čeká všechny velké překvapení. (Bonton Home Video)

(více)

Recenze (28)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Král Lear na americké farmě a dost odlišné vysvětlení napjatých vztahů v rodině, než je popsal Shakespeare. Ale tak nudně, sentimentálně a ublíženecky až je to protivné. V knize to možná funguje, ale ve filmu komentáře hlaní hrdinky působí nevěrohodně pateticky. KOUSEK DĚJE A její mikrovztah s C. Firthem (kterému to mimochodem velice sluší) je naprosto zbytečný, nadbytečná příběhová slepá ulička. Vůbec jeho postava je tam navíc a místo, aby posouvala nebo obohacoval děj, tak překáží. Tento snímek je vydřidišská hra s divákem, která nemá v rukou vůbec žádné trumfy. Snad jen herecké obsazení, ale to je spíš na škodu, když si divák uvědomí, v jak nanicovatém snímku utápějí svůj talent. /18. 12. 11./ ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nádherný příběh s obdobnou hloubkou jako Pán přílivu. A není divu, Jane Smiley svým stejnojmenným románem vydaným v roce 1992 natolik zabodovala, že za něj dostala Pulitzera. Mě osobně jen docela zklamala inspirace v Králi Learovi, nic takového bych v tom nehledala - protože jsem až skoro doufala v určitou autobiografičnost. Nicméně filmová verze žádnou chybičku nemá, jedná se o strhující herecké koncerty Jessicy Lange a Michelle Pfeiffer se skvostnou kamerou a pachutí nezvratného osudu, která přetrvá ještě dlouho po závěrečných titulcích. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama, parafrázující >Learovské< téma vztahu otce a dcer, drama o narušených rodiných vztazích, temných stránkách lidské duše a šanci nejmladší generace, která nezatížená minulostí má novou naději... Film, u kterého se sice nebudete takzvaně >bavit< , ale který vás vtáhne do děje tak, že jen fascinovaně sledujete gradaci děje, kerý od téměř bukolické idyly rodinného života na velké mnohogenerační farmě mění se v dusný příběh plný bolesti, zasutých vzpomínek, citového strádání a zraňování, domělých i skutečných křivd, zloby, nenávisti a rodinného rozvratu, příběh, který nakonec vyústí ve zkázu práce mnoha generací, ale přesto očištěním a nadějí na nový život. Brilantní filmařina, zasazená do prostředí širých lánů Iowy, s excelentními hereckými výkony (Jessicy Langeové obzvláště), ze které je cítit věci prospěšný ženský vliv, daný jak předlohou, tak i scénářem a režií. Čtyři a půl hvězdičky za film, za tu J.L. zaokrouhleno bez rozpaků nahoru... ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Téměř divadelní, konverzační drama, Jessica a Michelle excelují, natočeno podle výtečné předlohy, koncept mladšího diváka asi příliš neosloví, ovšem pro nás, kteří máme rádi staré, velké filmy, to může představovat silný zážitek. Pomalé, smutné, syrové, ženská záležitost, při níž člověku často pění krev v žilách. Rodinné tajemství, hnus, špína. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dobrý námet, škoda že scenár nedokázal využiť všetok ten potenciál. Dejová linka na mňa zapôsobila len priemerne a tak akosi "televízne". Veľa scénok je uťahaných a tie, ktoré vyžadujú dramatický náboj sa prejdú ako z rýchlika. Veľkou mierou k tomu prispela aj emotívna chudoba jednotlivých dramatických situácií. Jediné hodné pochvaly sú výborné herecké výkony. Čistý priemer. 60/100 ()

Galerie (40)

Zajímavosti (5)

  • Michelle Pfeiffer, která film produkovala, chtěl do role patriarchy Larryho Cooka Paula Newmana, ale ten roli odmítl. (..Lucas..)
  • Aby se dodrželo alespoň něco motivů hry "Král Lear", byly ponechána počáteční písmena sester Ginny (Jessica Lange), Rose (Michelle Pfeiffer) a Caroline (Jennifer Jason Leigh), tedy stejné jako Learovy dcery Goneril, Regan a Cordelia. (..Lucas..)
  • Ve scéně, kdy se Rose (Michelle Pfeiffer) ptá své sestry, jestli její prso váží libru a následně říká, že je její libra masa, odkazuje tím na další hru Williama Shakespeara "Kupec benátský", ve které kupec, který nesplatí svůj dluh, má zaplatit Židovi librou svého masa. (Ganka)

Reklama

Reklama