Reklama

Reklama

Epizody(10)

Obsahy(1)

Střelecký útok na brněnské střední škole dramaticky mění životy několika mladých lidí... První hraný seriál, který byl natočen pro web České televize, vypráví o hledání hranic v bolestném světě dospívání a manipulativních sociálních sítích. V deseti epizodách líčí, jak nezdařený střelecký útok navždy ovlivní životy několika studentů jedné brněnské střední školy. Co všechno změní v kolektivu, kde dosud krutá pravidla určovali kluci z florbalového mužstva a jejich obdivovatelky – dívčí parta, která sama sebe nazývá Bitchez? Dívčími hrdinkami vyprávění, které střídá perspektivy postav, jsou aktivistická Mája, jež se díky živému streamu o střeleckém útoku mění z outsiderky ve školní hvězdu, a její spolužačka Nessa, jejíž vysoký sociální kredit naopak utrpí vinou jejího nevlastního bratra – dlouhodobě šikanovaného Tondy. Z klukovských hrdinů je největší pozornost věnována traumatizovanému Lukymu, jehož bezpečný svět rozvrátí problémy s vlastní sexuální identitou, a jeho dlouholetému kamarádovi Pavlovi, jenž se po útoku stává ve florbalovém týmu přirozenou autoritou... TBH se obrací k teenagerům a jejich rodičům s citlivými tématy šikany a definování vlastní sexuální identity. Vyprávění sleduje události z různých pohledů hlavních hrdinů po dobu jednoho měsíce po střeleckém útoku. Vrací se ovšem i do doby před útokem, aby postupně vysledovalo příčiny dramatických změn v jejich životech. Postavy bezradných a manipulativních dospělých jsou záměrně ponechány stranou a do vyprávění zasahují jen okrajově. Teenagerovská optika totiž zrcadlí i selhání dospělých autorit, na které se mladiství hrdinové nemohou se svými problémy a pocity obrátit... Tvůrci přisoudili velkou roli sociálním sítím a moderním technologiím. Bez nich by byl věrohodný obraz současné generace náctiletých neúplný. Řadu informací divák získává prostřednictvím streamů a chatových konverzací. Hrdinové tráví – jako většina jejich vrstevníků – čas s mobilem v ruce. Virtuální svět je pro ně únikem anebo představuje prostředek přepjaté seberealizace. Název využívá zkratky TBH, která i v českém online slangu zastupuje frázi „to be honest“ – „upřímně“. Používá se však často právě naopak: ve chvíli, kdy chce mluvčí zamaskovat lež či upravit pravdu. V souladu s tím nesou ironické názvy i jednotlivé díly. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

kubilov 

všechny recenze uživatele

Dobrej nápad ve vážně mizerném provedení. Herecké výkony dosti nevalné, postsynchrony v roce 2022 v takovémto projektu netoleruji a kulturní apropriace ve formě brněnských florbalistů nahrazujících americké fotbalisty a třídní dívky jako jakési roztleskávačky naprosto nefunguje. A to na mnoha úrovních, ne jen na tom, že je florbal totálně uncool sport. Vzhledem ke stopáži se ukoukat dá, ale leda na 2* ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Nápad přiblížit se vším všudy svět dnešních teenagerů jistě dobrý (i když třeba konverzace ze sociálních sítí, co se divákovi promítají přímo na obrazovce, už po Marty is dead a dalších počinech propojených s kyberprostorem, přece jen dnes už také nezaujmou tolik). V mladých neokoukaných hercích bych viděla velký potenciál. Ale někdo by jim musel napsat dialogy, kterým by se dalo věřit, v příběhu, kterému by se dalo věřit. Tohle na mě působilo hrozně překombinovaně, nuceně. A fakt si nemyslím, že by to bylo jen tím, že jsem jiná generace (občas s nějakým teenagerem jako do styku i přijdu :D). Ač rádoby to mělo být asi celé hrozně přirozené, ono asi není potřeba (a právě nepomáhá té věrohodnosti) narvat do jedné školy mezi pár mladých lidí veškeré myslitelné problémy dospívajících dneška od šikany, přes coming outy až po ekologický aktivismus a do toho to okořenit opravdu velmi pravděpodobným střeleckým útokem (a to ty problémy rozhodně nechci jakkoli zlehčovat, pouze vyjadřuji, že když se všechny koncentrují na jedno místo, stává se z toho možná spíš trochu parodie)). Nevím, možná by to právě třeba s těmi lépe napsanými dialogy a chytřejším scénářem prošlo, takto toho ale bylo prostě nějak moc a málo (vzhledem např. k takovému rozplizlejšímu rozuzlení) zároveň. Trochu blbé také je, když nedokážete jako divák sympatizovat s žádnou postavou a vlastně vás tam jeden vedle druhého více či méně štvou nebo vám jsou jedno. Je to asi z různých důvodů, zejména ale proto, že se k sobě prostě chovají, až na světlé výjimky, hnusně a značně to už podle mě překračuje nějaké meze "obyčejných" výstřelků mladých lidí, co neví, co se sebou. A také působí hrozně neuvěřitelně tím, jak se v příběhu několikrát dle potřeby se svými postoji, charaktery atp. otáčejí o 180 (nebo klidně i 360) stupňů. Co vám pak vlastně v té minisérii k tomu dívání zbývá? Po pravdě moc nechápu ty superlativy, co se okolo toho vyrojily, podle mě to prostě není moc dobré a své dvě hvězdy dávám za přece jen do značné míry originální nápad a talentované herce (bez nichž by to bylo možná úplně nedívatelné). 40 %. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Původně jsem to nechtěl hrotit, ale když jsem si přečetl, že seriál byl vytvořen ve spolupráci s mladými a je inspirován i některými jejich skutečnými příběhy a naproti tomu zde někteří píšou, že je znají z aplikací a kdo dřív vyfakuje nějaký krindžfest, nepřestávám se divit. Nejlepší je totiž děti mít, nebo se aspoň pohybovat v jejich společnosti. Směju se spíš tomu, jak si někdo od zeleného stolu myslí, že některá skupina lidí kompletně něco odmítne, že v ní nejsou třeba různé názorové proudy. Prostě zajímavé uvažování, fakt. ()

Petra321 

všechny recenze uživatele

Netuším, ako som sa k tomuto dostala, ale neľutujem. Keďže sú epizódy naozaj kratučké, pozrela som si ich všetky naraz ako jeden film. Niektoré postavy boli naozaj nesympatické, ale v priebehu deja ukázali svoju pravú tvár a niektoré aj dôvod, prečo sa správali tak ako sa správali. Udivuje ma vzťah Lukyho a Pavla, pretože niečo takého by som od našich českých susedov nečakala, ale som úprimne rada a verím, že Slováci si v dohľadnej dobe vezmú príklad a posunú sa vpred. Jeden hlúpy žartík spôsobil naozaj veľa problémov, ale takisto pomohol v riešení iných, ktoré tu boli už dávno predtým. Je to naozaj pekný príbeh a rozhodne odporúčam jeho pozretie. Nie všetky herecké výkony sú dokonalé, ale čo čakáte od mladých ľudí? Majú šancu na zlepšenie a ja verím, že im bude poskytnutá. ()

Garson odpad!

všechny recenze uživatele

Ten kdo napsal scénář k TBH tak ten si dal asi něco co obsahovalo THC.Pustil jsem si všech 10 dílů za sebou, vždyť to před pár dny ta neznámá režisérka v České televizi tak vychvalovala,říkal jsem si.Osudy několika školních tragédů se ve všech dílech protínají a nejvíce tu "září" Tonda,Mája,Nessa,Lukáš a Pavel.Tonda si naběhne sám když masturbuje ve florbalové šatně a spoluhráči ho natočí na video.Toníka nenapadne nic jiného než si vzít atrapu pistole a jít z pomsty vystřílet školu.Plán se zvrtne když jeden žák vyskočí z okna a skončí na vozíku a Tonda tak už není nikdy oblíbený,ale to on ani nikdy nebyl.Nejdebilnější postavou je tmavovlasá Mája,která mě děsně štvala s tím svým genderovým slovníkem kterému jsem nerozuměl a ani jsem rozumět nechtěl,děsně otravná holka něco jako Andrea ze seriálu Beverly Hills 90210.Další kontroverzní,ale vyrovnanější postavou je Nessa,nevlastní sestra Tondy,která chvíli chodí s Lukášem než se Lukáš zamiluje do Pavla,ano čtete správně,kolem vztahu Lukáše a Pavla se točí celý 6.a 7.díl a až do konce seriálu ta přiteplená atmosféra nezmizí,nekoukalo se mi na to jako heterosexuálovi zrovna nejlíp.Občas mi to připadalo,že při rozmluvách florbalistů v šatně chce někdo kopírovat seriál Okresní přebor,ale bohudík seriál s Vetchým je této postmoderní slátanině na míle vzdálený.Odpad si tento "moderní" seriál TBH zaslouží za herectví,hlavně za dialogy,no prostě za všechno. ()

Galerie (31)

Reklama

Reklama