Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román známého amerického autora Johna Irvinga Modlitba za Owena Meanyho (1989, česky 1994) vypráví neobyčejný příběh mladíka, který přes výrazný tělesný handicap (porucha růstu) nepřestává hledat duchovní rozměr svého bytí a ve jménu nalezené víry dokáže obětovat vlastní život. Americký scenárista a režisér Mark Steven Johnson (nar. 1964), který se uvedl scénářem k úspěšné komedii Dej si pohov, kámoši (1993), v níž navzdory svému mládí projevil vzácné pochopení pro soupeření dvou staříků v podání Jacka Lemmona a Waltera Matthaua, však objemnou knihu natolik redukoval a pozměnil, že byl nucen vyhovět přání autora a změnit jméno hlavního hrdiny a tedy i název filmu. Příběh malého Simona Birche (Ian Michael Smith, trpící vzácným Morquiovým syndromem) je vyprávěn z pohledu jeho nejlepšího kamaráda Joea (Joseph Mazzello), který žije s milující matkou a nejvíc trpí tím, že je mu zatajováno jméno jeho skutečného otce. Pátrání po otcově identitě tvoří páteř snímku, zvláště po tom, když Joeova matka přijde při bizarní nehodě o život. Johnson vytvořil pozoruhodné dílo, jež vedle sugestivního portrétu maloměstského života v 60. letech vykresluje i dětský svět plný tužeb a fantazie. Oba chlapci podávají přesvědčivé výkony a v rolích dospělých bodují zejména Ashley Juddová (Joeova matka Rebecca), Oliver Platt (její nápadník Ben) a David Strathairn (reverend Russell). V úloze dospělého Joea-vypravěče se překvapivě objevuje známý komik Jim Carrey. Přes svoji „nevěrnost“ předloze se Simon Birch řadí vedle Pravidel moštárny režiséra Lasseho Hallströma k nejlepším irvingovským adaptacím. (Česká televize)

(více)

Recenze (112)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Simon Birch a jeho příběh je přesně ten typ příběhů, který z diváka vycucne veškeré možné i nemožné emoce. Vypráví vlastně velice originální příběh jednoho človíčka, který se narodil s jistým účelem. Alespoň on tomu tak věřil. A ten příběh plyne a člověk se mu do srdíčka dostává blíž a blíž až je konec filmu. Nemá smysl zmiňovat z tohoto filmu ani jednu scénu, tenhle film se musí vidět a pokud v sobě máte cosi, co se nazývá city, tak se Vám film bude zaručeně líbit. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $18,253,415Tržby Celosvetovo $-║ Mark Steven Johnson v celku prekvapil aj keď to nie je dokonalé má to čosi do seba. Tie decká ovládli film, Ashley Judd čarovná a je to dojemní príbeh. /60%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Filmová adaptace Irvingova románu s pro něj tak typickými dějovými zvraty a peripetiemi. Forrest Gump v dětském a navíc regionálním vydání nebo možná v parafrázi na Irvingův slavnější titul Svět podle Simona Birche... Už to zní možná jako klišé, ale i přesto musím napsat, že Simon Birch je docela lidsky hřejivý film... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Pán Birch bol veľkým zástancom žuly. Skoro všetko v ich dome bolo z kameňa. Vrátane pána Bircha.“ Ťažko povedať, aký by bol môj vzťah k tomuto prekrásnemu nostalgickému chlapčenskému filmu, keby som čítal románovú predlohu ceneného Johna Irvinga. Každopádne film sa napriek hŕstke (ale skutočne len hŕstke) mínusov (finále s autobusom mi pripadalo zbytočne vycucané z prsta) vydaril na chvályhodnú. Režisér Mark Steven Johnson (pred DAREDEVILOM a GHOST RIDEROM) výborne buduje „stratenú atmosféru“, herci sú bez výnimky skvelí (okrem Iana Michaela Smitha, na ktorého maličkých pleciach zostala najťažšia váha, podáva sústredený výkon určite ešte i Joseph „Tim z JURSKÉHO PARKU“ Mazzello, rozkošný Oliver Platt, cnostný kňaz David Strathairn a odvážna Ashley Juddová... a cameo Jima Carreyho riadne poteší), výprava či hudba detto, dialógy vtipné, scény, ktoré majú rozosmiať rozosmejú a dojímavé scény dojímajú. A celé to má zvláštnu poetickú atmosféru o detských huncútstvach a všetkom, čo k nim patrí (smrť, sexualita). Ak sa vám páčilo toto, toto, toto, toto, toto, toto, toto alebo toto, bude i mainský SIMON BIRCH. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Průzračně čistý film o malém, ale přitom v srdci vekém, sympatickém človíčku Simonovi, který si na svůj osud nestěžuje, ale hledá v něm nějaký smysl. Docela by mě zajímalo, jaký je životní úděl Iana Michaela Smithe dnes, ale věřím, že ho žije zrovna tak plnohodnotně, jak se o to snažil i Simon Birch. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Asi jako kdyby z vaší nejoblíbenější knihy vyrvali několik stran a jejich obsah použili jako inspiraci k natočení filmu. Není to špatné, ale Irving je o hodně moc příček výš. Jo a zajímalo by mě, kolik Jim Carrey dostal za svůj "velký" výkon zde... ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

"... Billy překonal ji sám, Billy překonal ji sám, jednou i on překonal svoji malou výšku sám. ..." Z větší části dramatický, z té menší humorný příběh mi připomněl slova písničky kterou nazpívali Rangers - Plavci. Akorát tady se hlavní hrdina jmenuje Simon, v písni se mu říká Billy. Dojalo mě krásné přátelství dvou chlapců, které ani nešťastná smrt nedokázala rozdělit. Ty darované kartičky po pohřbu mi zamlžily zrak ... Čekala jsem, že to tak nějak dopadne, protože se to až moc podobalo zmíněné skladbě a jsem si jistá, že autoři čerpali právě z Irvingovy knihy. Opravdu moc milý a ve své podstatě smutný film, jehož Shaimanova hudba dokázala mimořádně skvěle podbarvit. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

John Irving se mi nečte moc dobře. Připadá mi zbytečně rozvláčný a vulgární, ale snažila jsem se dát Simonovi šanci. Příběh měl být dojemný a měl být hrdinský - přesně to, co nemám na americkýh filmech ráda. Takže jsem to přežila, ale repete si nedám. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Nějakej cenťák sem, nějakej cenťák tam, pro mě je důležitý, jestli ten člověk je svůj a originální. A to Simon bezesporu byl a taky, že to dával hlasitě najevo! Možná až moc naivní, ale totálně upřímnej. Ze všeho nejvíc jsem se bál, že Markova prvotina se bude snažit divákovi nakázat: " A teď breč.", což bytostně nesnáším, zvlášť když vím, že někdy to člověk ani nepotřebuje a je lepší, když odchází s dobrý pocitem, než s urousaným kapesníkem. Tady ten pocit nemám. 8O% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Nečetla jsem Irvingovu předlohu a "Simona Birche" jsem na HBO viděla tak dávno, že si z něj pamatuji jen tolik, že se mi hodně líbil - děj velmi hrubě, žádné detaily. Třeba se mi to podaří někde sehnat a oživit si zážitek... a snad nebude o moc horší. No a potom se asi poohlédnu po knize a možná si tak filmovou adaptaci dokonale znechutím:-). Zatím 75% za první dojem z dob mého mládí. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Smutný příběh o velkém přátelství, kde handicap ani strasti toto pouto nedokáže roztrhnout. Nesnažte se přijít na to, kdo je Joeův skutečný otec, nakonec stejně možná budete překvapeni kdo to je. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Simon Birch je ľudsky hrejivý film, pritom nie je typicky vtieravý, nevzbudzuje ľútosť, skôr napĺňa obdivom k malému chlapcovi a dodáva divákom vnútornú silu. Film sa odohráva na začiatku 60.rokov. Malý Simon bol autentický a ťahal celý film. Joseph Mazzello tiež výborný výkon, ten hral v mladosti vždy dobre. Ashley Judd nádherná. Dojemné scény striedajú na odľahčenie tie komediálne a tak to plynie až k očakávanému koncu, keď neviete v ktorej chvíli - ale viete, že to príde. Výborný film o dvoch kamarátoch a hľadaní otca. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

HUDBA: Marc Shaiman; Povedený debut Marka Stevena Johnsona, který 5let poté natočil "komiksového" Daredevila a v roce 2007 Ghost Ridera. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Príjemné, hrejivé, nostalgické. Oliver Platt je skvelý ako vždy a cameo Jima Carreyho výdatne poteší. Ale čo sa to preboha potom stalo s Markom Stevenom Johnsonom??? ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Celkem umělecky pojatý film s dobrou nosnou myšlenkou (že i outsaidr může být v Božím plánu velkým) má, bohužel, několik nehezkých pasáží - nevhodných zejména pro děti, jimž je u nás vysílán. Místo lásky se tu u dvanáctiletých dětí mluví o sexu. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Film podľa mojej najobľúbenejšej knihy od najobľúbenejšieho spisovateľa. Modlitba za Owena Meanyho od Johna Irvinga. Podľa veľmi malej časti z nej. Pekný a dojímavý príbeh o silnom priateľstve dvoch chlapcov, ktorý doplnila nádherná muzika. A vy? Ak chcete vedieť ako to naozaj bolo a ako to všetko dopadlo, prečítajte si knihu. Je výborná. ()

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Co k tomuto filmu říct? Vlastně ani nevím. Takový přisprostlý a zčásti parodický film o víře jednoho abnormálně malého chlapce. ()

Reklama

Reklama