Reklama

Reklama

Panenka M3GAN je zázrak umělé inteligence, dokonale naprogramovaný stroj, který může být pro dítě tím nejlepším kamarádem, a co je možná ještě důležitější, dokonalým spojencem jeho rodičů. Jeho autorkou je Gemma (Allison Williams), brilantní technička, která panenku vyvíjí pro přední hračkářskou společnost. Když její sestra s manželem zahynou při autonehodě, vpadne do života Gemmy její osmiletá neteř Cady (Violet McGraw), která bouračku přežila jen s pár škrábanci. Protože Gemma to s dětmi zoufale neumí a traumatizovaná Cady potřebuje nějaké povyražení a hlavně kamarády, stane se přímo ideálním testerem pro prototyp M3GAN. Tohle rozhodnutí bude mít dalekosáhlé následky. Zpočátku se vše vyvíjí přímo skvěle – dívka se ve společnosti nové „kamarádky“ rychle zotaví a pro Gemmu je vědomí, že existuje bytost, která na Gemmu dohlédne, bude jí radit a vychovávat, ideálním řešením. Bohužel, prototypy se vyznačují tím, že bývají technicky nedokonalé a leccos se u nich může zvrtnout. Zvlášť v případě M3GAN, která je v naplnění svého klíčového poslání, tedy v ochraně Cady, ochotná udělat cokoliv. Třeba jít přes mrtvoly. (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer 7

Recenze (342)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Rutinní kopírka nedávného remaku Dětské hry, nenápaditá, nenapínavá, nestrašidelná. Lekl jsem se jednou, když v nečekanou chvíli zaštěkal pes. Fajn herci a místy ok emocionální momenty, jinak ale velmi béčkový a dost hloupý horor na již klasické téma šíření iracionálního strachu z moderních technologií u lidí, kteří nemají tušení, jak funguje umělá inteligence. Ty nadšené zahraniční ohlasy nechápu. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Panenka M3GAN je humanoidní robot, prototyp, který je teprve ve fázi testování. Má se stát revoluční hračkou nové generace. Vynálezkyně (Allison Williams) pro hračkářskou společnost, která panence vdechla život, nikterak neotálí a přiřazuje ji své osiřelé neteři (Violet McGraw), aby jí dělala společnost. A přehnané ochranitelské sklony M3GAN mají za následek odsun nepohodlných osob a jednoho domácího mazlíčka do věčných lovišť. James Wan panenkám rozumí. Nebudeme si nic nalhávat, samo sebou, že film, jehož je producentem a vypracoval pro něj námět, operuje s neobjevným námětem a ze spřízněných filmů si vypůjčuje různé známé prvky, které zajímavým způsobem přetváří až mírně inovuje. A tím, že panenku hraje herečka (Amie Donald), pochopitelně za pomocí různých složitých technických úprav zevnějšku a animatronických udělátek, je její výsledný design velmi působivý. M3GAN by si mohla klidně potřást rukou s ničemou jménem Chucky, kterému je její naturel i hračkový původ, ostatně i film nezapře evokaci této hororové série, nejblíže. Najdou se však dva zásadní rozdíly. M3GAN má lepší produkční zázemí, než všechny díly Chuckyho dohromady. A celá série Chucky má vražd, kterých je tolik, že se ani nedají spočítat. A v tomhle ohledu panenka silně zaostává. A za tento nedostatek může přístupný rating. Gerard Johnstone je talentovaný režisér a umí navodit působivé až znepokojivé záběry. Když přijde na řadu nějaká vražda, tak to má skvělou stupnici gradace. Explicitnost ovšem absentuje ve větší míře, i když je pravdou, že režisér dělal hodně pro to, aby každá taková scéna vypadala dobře a i nějak originálně. Ačkoliv zabití není přehršel, byl jsem s nimi spokojen. Herecky je film na kvalitní úrovni. Allison Williams je sympatická dáma, co už je v hororech etablovaná. Její podstatně mladší kolegyně Violet McGraw také nebyla úplně nezajímavá. A všechnu slávu si odnesla debutující Amie Donald, která je ve svém ztvárnění zabijácké panenky nepřekonatelná. Film nezůstal bez divácké odezvy a už se chystá pokračování. Námět o zpočátku dobromyslné panence, která své chování postupem času změní na vražedné, nepředstavuje vskutku něco originálního. A i míra předvídatelnosti událostí je celkem vysoká. Zhostí-li se ovšem námětu schopný produkční tým, jsou obavy z ohraného námětu zažehnány. 8/10 ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Když se software zjančí, panenka vám tančí." Jakožto zdejší loutkový expert, se zajímavou sbírkou přítulných exemplářů s osobností, jsem vyhověl žádosti Gerarda Johnstone (který, na rozdíl od Alexe Garlanda, režiséra filmu Men, zapomněl konzultovat nejvhodnější režisérský přístup k dané problematice s uživatelem Psychor), o otestování prototypu M3GAN při plzeňské předpremiéře 31. prosince. Výsledek testu zde. Design: lolitkovská fuchtle, jak ze stránek pro dospělé, tag Real Sex Doll. Pohyblivost a flexibilita kloubů: Jennifer Beals z Flashdance by mohla závidět. Morálně volní vlastnosti: nevalné, rebelka se sklony k narcisismu, přesvědčená o své genialitě, Ex Machina Ava je proti ní skromný, submisivní beránek. Projevování citů: od strojově strojeného, přes animální (scéna s uchem v lese a "vlčí" lov zlobivého chlapce) až po hluboce lidské, protože prachsprostě sobecké. Laik se diví, odborník žasne, dětské psycholožky hořce pláčou. Použitelnost: zejména do disfunkčních rodin, vhodná k dětem, domácím zvířatům i zpruzeným sousedkám. Coby dárek pro otce rodin netestována, těsně před večerním testem ji začala "hrozně bolet hlava". I přes tuto nepříjemnou softwarovou chybu (vývojářka Gemma prý napraví) nákup doporučujeme. Cena: 4,5 hvězdičky. Pozn.: M3GAN lze reklamovat pouze zabalenou v původní krabici a jen s jejím souhlasem! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Asi nechejme stranou, že „někoho“ s ksichtem M3gan, jejím výrazem, dětskou postavou a rozumbradovým povídáním, by si člověk (ne)vzal do auta, natož aby dělal blízkého kamaráda osmiletému dítěti a každý večer sledoval, jak dítko usíná… Právě takovou robotickou panenku zkonstruovala sympatická brunetka (letití vývojáři kdesi z Japonska se můžou jít bodnout), která má po tragické nehodě své sestry vychovávat malou neteř. Není zrovna „rodičem roku“, tudíž si traumatizovanou dívku zkusí získat pomocí umělé inteligence. Ovšem pryč jde nějaká morálka, M3gan si má s dívkou nejen hrát či ji upozorňovat na nespláchnutou toaletu, ale začne ji rovněž bránit proti okolí. A klidně někoho vytahá za ucho. Doslova. S expozicí děje si film dává hodně na čas, potíž je ale i s druhou polovinou. Zatímco dřív žánr sahal po jiných tématech, nyní se tu a tam otře o moderní vynálezy a umělou inteligenci, které s sebou pořád nesou řadu nezodpovězených otázek. Tudíž vedle legendárního Chuckyho či novodobější Annabelle posedlou zlým duchem tu máme znepokojivou mrchu, u které se ale tvůrci nesnaží vysvětlit její nestandardní chování i ztrátu možnosti ji ovládat. Každopádně pár nápaditých a efektních momentů tu je, když ale tvůrci něco načnou, mají to i dokončit. A fakt se přímo nabízelo surové krvavé finále, ovšem je to jen takový popíček, který si M3gan tu a tam brouká. A tak je to prakticky po celou dobu: furt přešlapujeme mezi pomrkáváním na diváka (záměrně přehnané scény) a tím, že to tvůrci pořádně rozbalí a vykašlou se na teenagery v kině, kteří si myslí, že John Carpenter je youtuber. Navíc témata, která snímek otevře, nijak zvlášť nerozvine. Nenáročná jednohubka s nevyužitým potenciálem. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

No nebudu lhát, film se mi mně získal hned v úvodu a to tím satiristickým Mogawi-tamagoči-furry cosi. co furt buzeruje dokuď nedosáhne svého, škoda že už později ve filmu nejsou. Ale jinak je film, přesně tak akorát hloupý a děsivý, aby to hezky utíkalo a nikde to nezdržovalo. Jediný problém, tak tkví v hlavní hrdince a v její neteři, nejsou to žádné výrazné postavy a nemají čím zaujmout. Na druhou stranu, je tady Amie Donald aka M3GAN která si krade, celý film pro sebe a je sní fakt zábava. Ty bláho a Bruce to ke konci, solidně zandal. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (16)

  • Akonáhle sa prvý trailer stal virálnym na TikToku medzi tínedžermi, Universal Studios nechalo film prerobiť tak, aby sa zameral na mladšie publikum. (Arsenal83)
  • Jeden z prvých hollywoodskych filmov za posledných 45 rokov, ktorý bol uvedený do kín v prvý januárový piatok a získal čerstvé skóre na Rotten Tomatoes. Tradične filmy uvedené v prvý januárový piatok, najmä horory, získavali od kritikov väčšinou negatívne hodnotenia. (molcan2)

Související novinky

Úspěch M3GAN znamená rychlý sequel

Úspěch M3GAN znamená rychlý sequel

08.01.2023

Ačkoliv kina už měsíc drtí druhý Avatar, našel producent Jason Blum přece jen zase jednou skulinku k úspěchu. Hororová M3GAN o panence s umělou inteligencí, která se vydá na dráhu dalšího Chuckyho,… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Reklama

Reklama