Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lukrécie Borgia a její slavný tragický příběh se v průběhu staletí dočkaly řady zpracování v různých uměleckých sférách. Francouzský spisovatel Victor Hugo napsal v roce 1833 divadelní hru Lucréce Borgia a tento kus se na světových jevištích dodnes s úspěchem uvádí. Z divadelní předlohy vyšla i četná filmová zpracování, poprvé to bylo již v roce 1909 ve Francii, několik zfilmovaných verzí pak vzniklo v Itálii.
Významný francouzský režisér Christian-Jaque se od počátků své tvorby věnoval historickým kostýmním filmům a zvláště po sňatku s herečkou Martine Carol dal několik takových příležitostí právě své manželce. Martince Carol byla hlavní hvězdou filmu LUKRÉCIE BORGIA, který byl natočen ve francouzsko-italské koprodukci. Roli Césara Borgii ztvárnil mexický herec Pedro Armendáriz. Natáčení probíhalo od listopadu 1952 do února 1953 a výsledkem byl velkoryse koncipovaný barevný film, který především díky obnažené scéně s hlavní hrdinkou vzbudil značný zájem. Ve Francii měl film premiéru 23. října 1953, italská premiéra následovala o měsíc později. V roce 1953 to byl devátý francouzský film co do návštěvnosti a mohl se pyšnit více než třemi a půl milióny diváků. (argenson)

(více)

Recenze (4)

raroh 

všechny recenze uživatele

Filmový romantismus podepřený adekvátní hudbou, obrazově založený na pozdně renesanční klasicizující ikonografii. Tudíž nahá ženská těla jsou spíše v tradici akademické malby, nikoliv Snídaně v trávě. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Napriek slušnému rozpočtu a atraktívnemu technicoloru ide v podaní zručného režisérskeho remeselníka len o priemernú záležitosť. Film sa nevyvážené tempo, ktoré zachraňuje druhá polovica a hoci sa môže pýšiť obnaženými ženskými telami, určite to nestačí. Pritom život Lucrécie Borgia má v sebe silný potenciál. Siedme hodnotenie, tretí komentár. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PREUKAZUJTE ÚCTU ARMÁDE A KU*VÁM." __ Lucréce Borgia je pozoruhodným a nie až tak všedným filmárskym počinom, ktorý by som aj napriek mojim len 3* hviezdičkám vedel rozhodne doporučiť na pozretie. Zaujímavou je už samotná forma. Na jednej strane očarí pôvabná vizuálna stránka s kúzelným modelom mesta ako z rozprávky a zároveň prekvapí, že na rok ´53 je tu bez akéhokoľvek ostychu zobrazená ženská nahota. Dejové rozprávanie je netradične prerušené obsiahlym 20 minútovým intermezzom v polovici filmu a tragický záver, idúci mimo zaužívaných postupov dáva tušiť, že námet bol prevzatý z kvalitnej literárnej predlohy. (3. hodnotenie, 1. komentár k filmu) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Výpravný farebný historický film, ktorý zaujme predovšetkym svojou odvahou v ukazovaní nahoty. Síce majú herečky to podstatné zakryté a ukážu sa hlavne z boku a zo zadu, prípadne po úroveň bradaviek, aj tak na 50. roky je to veľmi odvážne. Nepoznám iný film z toho obdobia, ktorý by sa v tomto mohol rovnať. Druhým zaujímavým prvkom je akcia, väčšinou súboje s dýkami a mečmi, ktoré takmer vždy končia smrťou. Akčných scén je vzhľadom na žáner kostýmová historická dráma dosť. Vďaka nim sa vo filme neustále niečo deje a film má slušné tempo. Tie najzaujímavejšie scény sú útok v kúpeloch, kde zámerom ale nebolo ukazáť boj ako skôr nahé ženské telá a druhá scéna, ktorá sa odohráva za noci a v daždi a ktorá je veľmi vydarená. Škoda ale, že rôzne komploty, intrigy sú na druhej strane nedotiahnuté alebo len tak rýchlo odoznejú. Keď sa povie historická postava Lucrecia Borgia, každého hneď napadne slovo travička, vo filme však Lucrecia paradoxne nikoho neotrávi. ()

Reklama

Reklama