Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V průběhu léta 2014 se venkovská usedlost ve Starých Hamrech proměnila ve statek z doby před sedmdesáti lety. Novými obyvateli této usedlosti se po dobu dvou měsíců stala sedmičlenná rodina, která si idylické staré časy užila jen několik hodin. Již po prvním probuzení se totiž dozvídá, že je právě 15. března 1939 a nastávají zlé a chmurné časy. Tak začíná děj unikátního televizního experimentu s názvem Dovolená v protektorátu, který vznikl v ostravském televizním studiu České televize.
Dovolená v protektorátu je dokumentární reality show. Přenáší protagonisty do životních podmínek, jaké panovaly v českých zemích v letech existence Protektorátu Böhmen und Mähren (1939-1945). Projekt je volně inspirován obdobnými zahraničními formáty (např. Schwarzwaldhaus 1902, Wartime Farm a další). Cílem projektu bylo ověřit, zda současná česká rodina dokáže obstát v situacích, které byli nuceni zakoušet naši prarodiče.
Vybraná rodina vzešlá z divácké výzvy a důkladného castingu byla skutečně vystavena výrazné zátěži každodenní života ve venkovské usedlosti. Byla nucena pečovat o svěřené hospodářství s domácím zvířectvem, ale zároveň čelila specifickým obtížím protektorátní doby. Potýkala se s přídělovým systémem potravin a základních potřeb, život ji ztrpčovaly vyhlášky a nejrůznější nařízení. I poslech zahraničního rádia znamenal sankce. Stejně jako jejich předci před sedmdesáti lety, také oni žili ve strachu z Gestapa a udavačů a jejich nejistá budoucnost je skličovala. Na rozdíl od předků měla však účinkující rodina výhodu – nikdo neusiloval o její fyzickou likvidaci. Navíc ji hnala vpřed jistota, že pokud zdárně dvouměsíční natáčení vydrží do samého konce, získá slíbenou hodnotnou výhru.
Seriál Dovolená v protektorátu vznikal pod dohledem historiků a architekta, kteří dbali na dějinnou věrohodnost celého projektu. Expertní tým byl doplněn o psychologa, jenž je odborným garantem castingu i případným rádcem rodiny v nenadále krizové situaci.
Tvůrci se snažili, aby situace, do nichž se účinkující rodina v průběhu realizace seriálu dostává, odrážela skutečné dění v beskydské vsi v letech 1939-45. I samotná obec Staré Hamry na Frýdecko-Místecku, kde se natáčelo, byla v letech druhé světové války svědkem nejrůznějších útrap místního obyvatelstva, které plynuly jednak z chudých horských poměrů, jednak z intenzivního partyzánského hnutí a následného řádění německých pořádkových sil. Svědectví o tom dodnes přežívá v místních kronikách i ve vzpomínkách pamětníků, což bylo pro televizní projekt Dovolená v protektorátu jednou z cenných inspirací. (Česká televize)

(více)

Recenze (131)

castor 

všechny recenze uživatele

Výsledek jde kapku mimo mě. Prvotní myšlenka asi zajímavá, ale zoufale nedomyšlená a pro někoho i provokativní. Ochotnická rodinka na venkovské samotě zkouší přežít v protektorátní době, jenže ten skopčák je pořád jenom herec a v těch zbraních určitě není ostrá munice. Prostě v té aranžovanosti nehrozí „reálné“ nebezpečí. V jiných podobných reality show, které navíc měli takřka jasnou cílovou skupinu, hrdinové něco nezvládli, tak jim to dal štáb sežrat. Třeba tím, že jim zabavil alkohol, nějakým úkolem nebo je nepustil ven. Tady nám o postavy nejde, nemáme svého favorita, jsou nám lhostejní. Větší reklamu projektu udělal zahraniční zájem, který řeší „kontroverzní“ téma. A vzdělávací účel úplně nevidím, je to stejně ploché jak školní dějepis, když ho učitel přednáší dvacet let stejně. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jako pardon, ale reality show, ve který rodinka hraje o milion ve zlatě, a když jí zadají úkol, komentuje to děda slovy "zatracenej Hitler" a cítí se jako odbojář, považuju za urážku. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od amerických a izraelských mediálních mrdek mi nijak nevadí téma pořadu, naopak v rukou schopnějších tvůrců by to mohlo být velmi zajímavé. Samozřejmě je jasné, že když soutěžící vědí, že se jim nemůže nic stát a mohou si hrát na hrdiny a smát se gestapákům do ksichtu, nemůže být o autenticitě ani řeči, přesto mě ten mediální humbuk přiměl seriál rozkoukat, a doufal jsem, že mě to bude bavit. To by ho ovšem nesměla vytvářet ČT. Po dvou a půl dílech, byv málem unuděn k smrti, jsem to vzdal. Vybraná rodina má charisma jako domovnice z ubytovny a tempo by uspalo i insomniaka. Až příliš pozdě mi došlo, že cílovkou pořadu jsou důchodci, kteří Protektorát sami zažili:( ()

Psema odpad!

všechny recenze uživatele

Ono by to možná i fungovalo, jenže to by tam první noc muselo vtrhnout Gestapo, klukovi zlámat ruce, chlapům vyrazit chrupy a ženský třikrát znásilnit. Jenže to samozřejmě nejde, takže se jen opakovaně čumí na amatérský hraní si na vojáčky. K posrání a hlavně nuda. ()

paascha odpad!

všechny recenze uživatele

Hraní si na hrůzu v podání ovarů a mediálních sraček působí značně odpudivě. Cílem bylo zjevně ukázat čecháčkům, že za tý války to zasejc nebylo tak špatný, že jo, jak ty starý geronti furt melou. No, já měl dva dědy v koncentráku, strejdu v Rudý armádě a nějakou tu přízeň na nucených pracích v Reichu, takž jsem na téma jak nám bylo v Říši fajn poměrně dost háklivej. Kdyby to šlo, každému, kdo tenhle hnůj stvořil, bych osobně nakopal prdel a dopřál roční pobyt v Dachau, aby si to užil. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zatím počkám jak se to vyvine. Jako člověka, který se o válku zajímá mne samozřejmě koncept zaujal. Je to celkem originální námět, který by mohl i lecos z té doby divákovi přiblížit. Samozřejme je to reality show a tak jde o prachy a sledovanost o tom žádná. Obyvatelé usedlosti budou postupem času deptáni úkoly při nichž občas vypění což má divák rád. idilické soužití na statku nebude nikdo sledovat. A jelikož je těžko sebere gestapo, nebo budou jen stěží zastřeleni v Kobylisích...můžou jim tvůrci znepříjemňovat život akorát tak nedostatkem potravin. (Paradoxně lidé z venkova toto mohli mnohem lépe kompenzovat z vlastních zdrojů než lidé ve městech.) V tom vidím hlavní slabinu pořadu. Je to prostě jen a jen jako. Těžko věřit u rozhlasových zpráv, kdy se obyvatelé statku z kapličky dozvídají o vzniku protentokrátu jejich špatně hrané ,,proboha! ''. Jsem zvědav, jak to mají tvůrci vymyšleno dále. Jistě se tam brzo objeví nějaký ten partyzán, či snad para výsadek z Anglie? :-) . Nebyl by špatný atentát na místního velitele SS či vyhození do povětří muničního vlaku :-))) --- Mně by se účast na tom projektu líbila čistě soukromě z čistě vzdělávacího hlediska a jsem si jist, že bych si řadu věcí ,,vychutnal'' mnohem více než ti ,,herci'' obsazení do rolí rodinky z usedlosti, z nichž některé to už teď evidentně moc nebaví. Ale uvidíme, válka začne teprve ve druhém dílu a i když na samoty doléhala pomalu, nakonec přišla i tam. a nutila lidi dělat vážná, někdy i osoudová rozhodnutí... * * * ()

S.Quentin QUALE odpad!

všechny recenze uživatele

Po deseti minutách po skončení mého prvního dílu jsem nabyl vědomí a jsem si jistý, že tohle je omyl, na který nemá cenu plýtvat úderama do klávesnice. Lup ho tam! ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nevím, co si o tom myslet. Slůvko "Dovolená" je - vzhledem k tématu - hodně nevhodné, "Dva měsíce v Protektorátu" (nebo jak dlouho se pořad natáčel) by zněly určitě lépe. A když už ne lépe, nebudily by alespoň pohoršení u lidí, kteří tuto těžkou dobu zažili (viz. moje prababička). Dle paní režisérky má tato "dokumentární reality show", jak to někdo inteligentní nazval, cituji, přenést protagonisty do životních podmínek, jaké panovaly v českých zemích v letech existence Protektorátu Böhmen und Mähren, přesto má rodina ve svém stavení kdesi uprostřed lesů zavedenou elektřinu a příslušníky Gestapa div nevykopává ze dveří (a to nejsou jediné do očí bijící odchylky od reality, jsou jich mraky). Tento konkrétní "problém" byl sveden na hasiče, kteří používání svíček a petrolejek při natáčení z důvodu bezpečnosti zakázali, a na rádio. To jako vážně? Smutné je, že jsem vlastně nepochopila ani význam celého projektu. Opět použiji slova paní Cejnkové. Ano, někdy reagují (jednotliví členové rodiny) tak, jak by to za války nešlo, ale pak si to uvědomí. A o to jde, oni nemají "hrát", ale vyzkoušet si, jak dnešní člověk přivyklý značné svobodě bude v sobě zpracovávat vědomí totální nesvobody. A já se ptám. Je kvůli podobnému "výzkumu", či jak to nazvat, skutečně zapotřebí tyátr ve formě Protektorátu? Je to "originální" nápad a bude se o tom psát / mluvit, o to ostatně v dnešní zvrácené době jde, ale co ta vzdělávací složka? Neříkám, že jsem se nedozvěděla žádnou novou informaci, dozvěděla (např. natírání žárovek na fialovo), ale téměř vše, co zde padlo, už padlo v daleko serióznějších dokumentech. Tím se dostávám k poslední věci, která by mě upřímně zajímala, a tou je cílové publikum. Děti? Těžko. Teenageři? Ty podobné téma v drtivé většině nezajímá, ti raději skutečné reality show, tzn. "Super Star", "Vyvolené" a podobné komerční a inteligenci urážející sra*ky. Produktivní věk? Možná, ale tito lidé zase většinou vědí, jak to v Protektorátu chodilo - ať už ze školy nebo od rodičů. Pamětníci? Dle mého nejrizikovější skupina, u níž hrozí jak pohoršení, tak zbytečná (ano, zbytečná) připomínka nehezké minulosti. No, hlavně, že dostane rodina milion.;-) ()

Peytl

všechny recenze uživatele

Až prošutrujou všechno žrádlo, Heydrich jim uhrane krávu a obrýlený adolescent s několikanásobnou mrtvicí se přizabije na nedodělaných schodech, tak poté se produkce rozhodne rodinu přesídlit na sever do Dolního Saska? Do campu? Bude pak název téhle zhovadilosti znít "Dovolená v Bergen-Belsenu?" Čétéčko, vy jste opravdu neuvěřitelná banda diletantů. ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Zavřete mě sem taky a je to. Tolik bych si přál poznat lásku mužů. Hlavně válečný zločinec v zadku, to muselo být něco. Himmler, Goring a já nevím, jaký ještě zrůdičky by usilovaly o můj zadek. A bude to všechno kašírované, takže v prdeli nebudu mít masovou rolku, ale plastikového HimmlerKena. A pak by mě ztrestali. Jůůůů, já chci být ztrestaný od vůdce. To byl vždycky můj sen mít se po pěti. Ale jak jsem tak koukal na tuhle nebevzdušnou píčovinu, tak rodince, která do toho "pekla" šla, nic nehrozilo. Kdo to zase vymyslel tuhle zmrdlou a nefunkční hovadinu. Sobotní večer má být optimisticky laděný, ale divák dostal rádoby depkoidní show, která vyústila v trapnost, která tady dlouho nebyla. Jsem se úspěšně nudil. Nulové tempo, beze smyslu, bez napětí. Jsem myslel, že tam naběhnou nějací náckové a dají těm soutěžícím záhul. Jestli k tomu došlo, to už se nedozvím. Po půl hodině nic nedění, žvanění a hovnopičování jsem to vypnul. Tohle že někoho může bavit.?! Znělo to zajímavě, když jsem před vysíláním něco málo o tom zaslechl, námět byl originální, ale výsledek je táhlá nuda, u které si divák zdřímne. Těšil jsem se na stres, pocit nebezpečí, ale nic takového se mně nedostalo. Pevně doufám, že až tenhle reality kec zase bude pokračovat, tak už beze mě. Pokud ano, budu mít pocit, že se na programovém vedení ČT asi zbláznili. A o vymrdání válečnými zločinci už nechci ani slyšet. 0% ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Poučné, zajímavé a (po shlédnutí prvních dvou dílů) vcelku originální počin ČT, který podle mého názoru nijak neznevažuje naše dějiny. Naopak je vkusně vykresluje. Rodina, která v seriálu účinkuje je sympatická, prostředí Starých Hamrů trefné a komentář Norberta Lichého příjemný. ()

triatlet odpad!

všechny recenze uživatele

Důmyslně promyšlená reklama. Autentičnost v 1. díle nulová. Účast pražského krysaříka zatím nefunkční :-) Začátek 2. dílu rozhodl - i když jsme očekával, že nejhorší byl 1. díl, pokračování "dovolené" (jetelíček pro králíčky, učení v době, kdy si synáček myslel, že bude mít tříměsíční volno:-)...) je nudné i dobově nepřesvědčivé. Nejzajímavější je mluvený komentář vypravěče. Předstírat, že se cítím jak v protektorátu, když vím, že za dva měsíce budu ve vlastní posteli, je hloupost. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Zatím rozhodně příjemné překvapení, nicméně na Kavkách se opět báli, a tak ten rozdíl mezi originálem BBC a typicky českou verzí, což se však zdá sympatické, je poměrně velký.. Dovolená v protektorátu tak určitě nikoho nemůže urážet, těm dlouhým uplakaným diskuzím navzdory, ani otravovat, ačkoliv si vůbec není jistá, čím přesně chce vlastně být.. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Oproti jiným reality show je tato miliónová!!!! Skvělý nápad, zajímavé připomenout si jak těžká doba to musela být! ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Není to nic nepřekonatelně odporného, co bych musela vypnout po několika minutách. Vlastně by si člověk řekl, že oproti jiným reality show je tato naprosto snesitelná. Kdyby se ovšem jednalo o reality show. Tohle je prostě paskvil. Chvíli je to reality show, pak se to tváří jako hraný film, a aby toho nebylo málo, dáme tam nějaký archivní záběr s hajlujícím Hitlerem. Body nahoru tomu přidává fakt, že rodina vypadá úplně normálně, až se mi skoro nechce věřit, že takoví lidé vlezli za milion do telky. Ačkoliv by tomu neškodil nějaký ten rebel. Docela by mě zajímalo, co by jim udělali, kdyby si začali vyskakovat. Vsázím na to, že by jim akorát odvedli krávu. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Kdo by se bál gestapa, když je to pouhá soutěž a kolem vás jsou kamery?? Je trapné když si jedna rodinka hraje na chvilku před kamerou na Protektorát a dostane za to milion. Chtěl bych vidět jak by se rodinna se svým přístupem uživila v opravdové válce. Ale ten milion si záááslouží, že milá ČT?? ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Jako exkurze do doby tragicky proslulé to mohlo být velmi zajímavé. Ale mnohem víc mi dá vyprávění mé babičky nebo dědy, kteří dobu Protektorátu zažili na vlastní kůži a skutečně v ní museli žít a přežít. Tohle je v podstatě o ničem. Atmosféra je nulová. Jediné, čím jím mohou uškudít, je nedostatek jídla a odvlečením dobytka. Že by jim hrozilo zastřelení nebo krutý vyslech, tak to tedy ne. Vždyť i jakýkoliv televizní dokument, film či kniha nebo pouhé popovídání si o 2. sv. válce člověka obohatí daleko víc, než toto dílo.Jednu hvězdu dávám za nápad, který zazářil jako kometa a odfičel do nenávratna a za mojí čirou ženskou zvědavost, která se patrně nikdy nepoučí. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

S výhradami hra pro základní školy, pro některé pobuřující, pro skoro všechny ostatní mimořádně blbé. 1) Vystupují zde hrdinný 81letý dědeček, který se nebojí vmést fašistům do tváře, co si o nich myslí, mudrlantská 78letá babička, která co neví, to nepoví, vychcaný podnikatel 36letý Honza - chlápek, který nechce nikomu pomáhat, ale zato na konci by kolaboranty střílel, 41letý dlouhovlasý tlustý kapoun bez vlastního názoru na cokoli, 50letá zodpovědná učitelka - matka, která chrání své děti, přemoudřelý 16letý Marek, jenž při fašistickém řádění nedokáže potlačit úsměv a konečně nejmladší 10letý synek, který se asi dost nudí, ale statečně to nedává najevo. Rodina si dělá legraci z úkolů i navozených situací, což je trapné. Pozvedněte číši, sejdeme se v Říši. Ještě trapnější jsou okamžiky, které rodina bere vážně. Ve mně by se, sousedko, krve nedořezal..._____ 2) But if you thought reality television had reached the boundaries of imagination and good taste, a show that went on the air in the Czech Republic this month has opened up a whole new frontier, píše Rick Lyman v nytimes.com. Lépe bych to neřekl. ()

Reklama

Reklama