Reklama

Reklama

Hodně štěstí!

(festivalový název)
  • Indie Badhaai Do
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Policista Shardul (Rajkummar Rao) je již ve věku, kdy by měl být správný indický muž dávno ženatý a jeho matka se mu proto neustále snaží dohodit nevěstu. Shardul svým blízkým ovšem nedokáže sdělit, že o žádnou nemá zájem, jelikož je gay. Místo toho se dohodne s lesbickou učitelkou Sumi (Bhumi Pednekar), která je v obdobné situaci, aby spolu uzavřeli formální sňatek a měli tak od nátlaku rodinných příslušníků konečně pokoj. Věci si ovšem zkomplikují, když se do jejich bytu nastěhuje Suminina nová přítelkyně Rimjhim (Chum Darang) a vtíraví příbuzní začnou větřit, že je cosi v nepořádku. (Festival indického filmu)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

tomeš 

všechny recenze uživatele

Taškařice s přesahem, která mě bavila (nejen díky tomu, že jsem jí zabil třetinu cesty letadlem). Je to takový indicky prdlý, barevný, ale zároveň poctivá kinematografie Bolywoodu. A hlavně to řeší LGBT témata, který jsou dodneška bohužel aktuální nejen v Indii, i když tam to má svá kulturná špecifika. Nesamozřejmá pecka! ()

marrjaana 

všechny recenze uživatele

Daly se jejich problémy vyřešit jinak? Asi ne. Jen vzpomeňme, u nás před ještě cca třicetilety se to nedělalo jinak (a sice se tito lidé nemusí už u nás skrývat, ale pokud chtějí rodinu musí pořád hrát heteráče či se porůznu domlouvat s kamarády). Jako upozornění na to, čím si lidé nespadající do škatulek normálnosti musejí procházet (a nejen v indii, ale i u nás díky pár extrémistů a lidem s "tradičním" myšlením) se mi to líbilo. Trochu mě štval Shardul, který byl místy opravdu na ranu a většinu filmu strašně sobeckej. To Sumi a "sestřenice" naproti němu byly strašný zlatíčka. O co víc ony byly milejší o to víc byl on na ranu. Co jediné bych tomu ubrala, tak minuty. Minimálně třicet, ale možná i více, protože díky stopáži se to neskutečně motalo v kruhu. ()

Reklama

coulismoulis 

všechny recenze uživatele

Ve vývoji můžeme jít jako společnost dopředu, nebo taky dozadu. Badhaai do nám nabízí ještě další možnost – úkrok stranou. Film přináší zajímavé řešení, tak zvaný přizdisráč s hlavou v písku (za poslední dekádu velmi populární nejen v Indii). Dva cizí lidé jsou kvůli rodině ochotní se vzít, žít spolu, hrát divadýlko, nechat se násilím kontrolovat na plodnost, mít děti atd. atd., jenom proto aby maa neplakala, aunti-ji nekřičela a paa nikoho nefackoval. Do takového urážejícího řešení jde mladá lesba a gay, kteří jsou oba finančně zajištění, žijí ve velkoměstě, mají svobodu rozhodování a nejsou na rodině nijak závislí. Proč? Kdo ví. Snad proto, že se předpokládá, že to uspokojí všechny zúčastněné. Snad proto, že s hetero maskou na tváři homosexualita nikomu nevadí. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dobře ty, Indie, že aspoň ve filmu nabádáš k pochopení pro sexuální menšiny, když ve skutečném životě to nezvládáš. Příběh homosexuála a lesby a jejich zastíracího sňatku je vcelku fajn, sem tam i trochu odlehčený, akorát ta stopáž mohla být kratší. Vcelku chápu svatbu kvůli rodině: v konzervativní společnosti je to cesta, když se člověk nechce navždy zříct svých rodinných vazeb. Nechápu ale, jaké hnutí mysli dovedlo příbuzné k přesvědčení, že mladému páru pomůže s otěhotněním přítomnost matky/tchýně u nich v bytě. Tyhle humorně (?) pojaté scénky ale zase dobře ilustrovaly vtíravost rodinných příslušníků a jejich přesvědčení, že mají právo mladším členům rodiny diktovat, co je správné a co ne. Sice závěrečné všeobecné přijetí a pochopení bylo trochu z říše pohádek, ale proč aspoň filmem nepřinést trochu naděje a neukázat vlídnou tvář. Celý příběh ale pohádkový není, máme tu několik i dost reálných scén o /ne/přijímání homosexuality, ať už jde o sexuálního vyděrače nebo otcova zoufalost, když zjistí, že dcera není na kluky. ()

Reklama

Reklama