Reklama

Reklama

Nové pěsti

  • Hongkong Xin jing wu men (více)

Obsahy(1)

Príbeh sa odohráva na Taiwane, kam utekajú Číňania pred Japoncami, ktorí ich utláčajú. Tang-Lung (Jackie Chan) bol obyčajný chlapec, ktorý sa nechcel učiť Kung-Fu. Avšak jedného dňa Japonci chcú ovládnuť tunajšie čínske školy kung-fu násilím. Tang-Lung sa rozhodne, že sa bude učiť kung-fu v škole Jing Wu, kým z neho nebude dobrý bojovník a spolu s jeho priateľmi zo školy Jing Wu sa postavia Japoncom, ktorým dajú najavo svoj nesúhlas proti neustálemu utláčaniu. (hefoo)

(více)

Recenze (15)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný kung-fu film s Jackie Chanom, ktorý patrí do jeho slabšieho priemeru a je priamym pokračovaním kultového filmu s Brucom Leem, Päsť plná hnevu. Má dosť dobrý príbeh, ktorý pokračuje presne tam, kde pôvodný film skončil, kvôli japonským utlačovateľom musia čínski členovia školy bojových umení uniknúť na Taiwan, kde to ale nie je o moc lepšie a krutý japonský veliteľ chce všetky tamojšie školy ovládnuť, no tie sú proti. A škola chce k sebe prijať aj obyčajného zlodejíčka s bojovým potenciálom, no ten je proti, až kým sa nestretne so skutočným japonským útlakom. Spracovanie nie je najhoršie, ale určite mohlo byť aj lepšie. Film je zbytočne dlhý, kvôli čomu má dosť pomalé tempo a pritom celú prvú polovicu sa takmer nič dôležité neudeje, ale zase pozerať sa na to aj vtedy dá. No od druhej polovice sa to už slušne rozbehne, dej konečne začne byť zaujímavejší, a Jackie Chan sa stane výborným bojovníkom nielen v bojovom umení, ale aj za čínske práva. Akcie tu nie je až tak moc, ale aspoň tá je celkom slušná. Za väčšinu filmu sa nájde iba pár maličkostí a jeden väčší súboj, čo je dosť málo, ale v poslednej tretine filmu sa už konečne Jackie Chan naučí kung-fu, predvedie slušnú tréningovú akciu s ostatnými žiakmi svojej školy, no hlavne príde záverečná dvadsaťminútovka s niekoľkými vydarenými súbojmi s dobrou choreografiou a dokonca nechýbajú ani polámané končatiny. Herecké obsadenie je celkom dobré, svojou úlohou ma prekvapil Jackie Chan, miesto jasne hlavnej úlohy je prvé dve tretiny filmu takmer úplne zbytočný a pre dej nedôležitý, až potom sa už dostane do popredia a okrem neho potešia hlavne zvyšné postavy z predchádzajúceho filmu na čele s Nora Miao a ani hlavný záporák nie je zlý. Réžia a technická stránka sú o niečo horšie ako v predchádzajúcom filme, ale od tohto režiséra je to aj tak nadpriemer. Škoda tej zbytočne dlhej prvej polovice, keby bola o polovicu skrátená, s čím by nebol žiadny problém, tak by bol film vyrovnanejší a dynamickejší, ale aj takto je to jeden z tých lepších filmov, ktoré Jackie Chan natočil vo svojom počiatočnom období. Objektívna kvalita filmu- 61%, film sa páči mne na 63%. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jestli se chtěl Jackie "Novou pěstí" spíše svézt na vlně popularity Bruce Lee, udělat si jméno a nebo prostě jen vydělat prachy, každopádně ale natočil přímé pokračování kultovního Bruceova filmu a udělal to hodně po svém. Jako jakési lepidlo mezi původním filmem a Jackieho pokračováním slouží několik postav (hrají je většinou ti stejní herci), kteří přežili první film a teď se utíkají ukrýt na Tchaiwan, protože Japonci jsou tady pořád ještě ty největší svině a další čas strávený v jejich rodné Šhangaji by je po Bruceových antijapan eskapádách z prvního dílu mohl vyjít hodně draho. Klíčovou postavou je tady bývalá Bruceova snoubenka, jejíž dědeček je vedoucím jedné z Tchaiwanských Kung fu škol a i on musí odolávat tlaku Japonců, kteří chtějí veškéré školy na Tchaiwanu sjednotit pod svou správu. Jackieho úloha je tady tak veskrze podřadná. Místo toho, aby už od začátku filmu hrdě hájil čest utlačovaných Číňanů, nechává se tu jako potulný zlodějíček odmítající učit se kung fu mlátit od koho to jen jde a pokud už nikdo takový na place není, postará se o to svým typickým komediálním způsobem sám, když se bije pomocí ukradených Bruceových nunčaků. Výraznější roli v příběhu dostává až na konci filmu, kdy se z něj během několikadenního tréniku stane ten největší bosák, který zkope do kuličky i hlavního záporáka, ale který u toho prostě vůbec nevypadá cool, jelikož nejde o Bruce nebo Jeta ale jen o šaška Jackieho s jeho typickým rozpláclým nosem. Pokud bych měl ještě něco vytknout, byla by to dozajista nepřiměřená stopáž, protože 120 minut je na podobný scénář opravdu moc a nezachrání to ani sebelepší bitky nebo pěkná tvářička hlavní hrdinky. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli to je verzí, kterou jsem viděl, ale ve filmu bylo hodně málo soubojů. Za zmínku stojí pouze posledních 20 minut filmu a z toho si 10 pro sebe vzal Jackie Chan. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Mňa dvakrát neuchvátila ani jednotka s Bruceom. V dvojke sa nič nezmenilo. Japonci sú stále zákerní parchanti. Číňania trpia jak zvieratá. A namiesto bitiek tu máme nekonečne veľa dialógov v ktorých sa riešia nejaké politické intrigy. Keď už dôjde na bitky, tak to nie je žiadna sláva. Hlavne Jackie štylizovaný do ultradrsnej polohy Brucea Lee vrátane chvatov v bitkách, mi vôbec nesedí. Možnože by si to objektívne aj zaslúžilo 2 hviezdičky, keďže technická stránka nie je zlá a vidno, že to nebolo lacné, ale je to tak strašne nudné, že viac ako jednu hviezdičku tomu nedám. 3/10. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tang - Lung (Jackie Chan) prchá z okupované Šanghaje do Tchaj-wanu a snaží se zachránit školu bojových umění před japonským mistrem kung-fu, který se rozhodl ji zničit... Scénář : Wei Lo a Lei Pan. Kamera : Yung Shu Chen, Chui Yung Chen a Chung Yuan Chen. Hudba : Yung-Yu Chen. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Po pravdě řečeno jsem od příběhu očekávala něco úplně jiného. Ta stopáž mě málem přivedla do hrobu, protože jsem nudou mohla ukousat. Na druhou stranu bylo dobré vidět, jak Jackie Chan začínal. ()

AD P 

všechny recenze uživatele

Verzia ktoru som videl mala asi 80min. Mozno preto to bolo take cudne zostrihane a ani subojov tam nebolo akosi dost ! ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Keď som to videl ani som nevedel, že je to pokračovanie filmu kde hrá hlavnú úlohu Bruce Lee. Ako je to fajn, len súboje trvajú až niekedy moc dlho. 6/10 ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Je to vlastně Lo Weiův pokus o sequel k Pěsti plné hněvu, jen místo již mrtvého Bruce Lee je tu Jackie Chan ve své první velké roli v široké distribuci. Pochopitelně se ho Lo Wei snaží stylizovat jako nového Bruce Lee, a v závěrečném souboji se mu to i docela daří. Problémem jsou choreografie, které nejsou moc propracované, a často sklouzávají do prosté "přes držkovačky". Existují dvě verze - ta první z roku 1976 má dvě hodiny, a měla to být velkolepá historie Wing chun. Když Chan konečně prorazil, sestříhal Lo Wei film v roce 1980 na 83 minut, a v této podobě ho vydal u nás i Vapet. A to je štěstí protože všechny ty melodramatické motivy spadly pod stůl (Chanova japonská matka a tak), a celý ten typický Lo Weiův amatérismus se dá bez bez problémů přežít. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Anglický název filmu je výstižnější, jelikož se vlastně jedná o rádoby pokračování Pěsti hněvu s Brucem Lee. Jenže to je kámen úrazu, jelikož zhruba polovinu filmu se nic neděje, pak během pikosekundy je z Chana přeborník v kung fu a pak závěr, který je téměř totožný se zmiňovaným Leeho filmem. ()

Filmaris 

všechny recenze uživatele

Po pravde mi toto pokračovanie filmu Pěst plná hněvu (1972) prišlo celkom v pohode. Samozrejme, že na pôvodný film sa to nechytá, a to aj hlavne preto, že film neprináša skoro nič originálne a skôr kopíruje pôvodný film s Bruce Leem. Teraz je tu Jackie Chan, ktorý v tomto filme nevtipkuje a k bojovým umeniam sa dostane až neskôr v príbehu. Ďalej sa ukáže Nora Miao, ktorá hrá rovnakú postavu ako v jednotke a dokonca niekoľko krát spomenie zosnulého Chena, ktorého hral Bruce Lee v prvom filme a je tu aj zopár pekných odkazov. Bojové choreografie sú fajn, ale miestami ich kazí čudný strih. Príbeh sa točí naďalej okolo konfliktu medzi Číňanmi a Japoncami a ich rivalitou medzi školami bojových umení. Ak by film nekopíroval jednotku možno by to bolo o čosi lepšie. Každopádne aj napriek tomu ide o fajn film, ktorý podľa mňa zabaví, ak máte teda radi takýto typ filmu. ()

HKstars 

všechny recenze uživatele

Jak název napovídá, tohle je film, který chce být následníkem legendární Fist of Fury s Bruce Leem. Lo Wei se po úmrtí modly kung-fu filmů snažil ždímat diváky značně nešetrně - sehnal nového talentovaného bijce (Jackie Chan se jmenuje ;) a rozhodl se natočit zaručený hit. A jak to dopadlo? New Fist of Fury měl velké ambice, které tu a tam problesknou v několika scénách. Mohl to být velkofilm na který mohli číňané vzpomínat s klidem v duši. Tedy mohl... Kdyby ho natočil někdo jiný, někdy jindy a s někým jiným. Hlavním hrdinou po převážnou část stopáže není Jackie Chan, ale Nora Miao (ženská akční hvězda sedmdesátých let) v roli mladé dívky, která po smrti svého bratra Chen Zhena (hrdina původní Fist of Fury) prchá na Tchajwan. I zde musí trpět pod krutou nadvládou japonců (kteří pomalu ale jistě roztahují svá chapadla po místních školách kung-fu), ale i zde se najdou hrdí číňané, kteří mají vlastenectví na rozdávání. Jedním z nich je i žebrák a dobrosrdečný zloděj Ah Lung (Jackie), který se odmítá naučit kung-fu, ale všechny japonce by nejraději srovnal do latě a poslal je nejbližším autobusem zpátky do Tokya. Jak už jsem podotkl, film mohl být velkým dílem, pokud by se ve scénáři neobjevovaly tuny patriotismů a zbytečného mentorování. Chápu, že Čína byla na své hrdiny pyšná, ale hlášky typu "Celý život jsem nic neudělal, ale jsem číňan, pomohu vám", dokáží zvednout z křesla i nekritického obdivovatele filmového Pearl Harboru. Navíc Lo Wei zřejmě v několika scénách zaimprovizoval a tak se dočkáme takových perliček jako prostřihů na fotky Bruce Leeho nebo plánovaného infarktu uprostřed divadelního představení. Skutečně mi místy zůstával rozum stát. I když se Jackie drží stranou, o souboje není nouze - představovačka japonského pohlavára v lázních, úvodní boj Nory Miao i převrácená scéna v dojo (tentokrát dostává na budku hlavní hrdina a "karatisti" mají převahu) - stačí si jen vybrat. Bohužel kvantita vyhrává nad kvalitou a všechny souboje do jednoho jsou odfláknuté (a krátké) až hanba. Nezachrání to ani závěrečná bitka, po dvouhodinové nudě už je zkrátka na vylepšování dojmů pozdě. Lo Wei je smolař - měl všechny potřebné ingredience: nastupující hvězdu (Jackie), pojistku v podobě Nory Miao, scénář zalidněný solidními postavami (hezky záporácký generál, jeho sadistická dceruška, moudrý mistr, moudrý Ah Lungův dědeček...) a příběh, kterým mohl navázat na předchozí úspěchy Bruce Leeho... Nepovedlo se mu zhola nic - dvě hodiny v jeho bezbarvé režii trvají tak dlouho, že si budete připadat jako při sledování čtyřhodinové antické tragédie. Jackie nepředvede nic co by stálo byť za jedinou větu a když už jsem si pomyslel, že je skutečně "na odstřel", scénárista mé přání vyplnil... Inu, alespoň něco. Doufám že ti japonští vojáci trefili i pár lidí ze štábu ;). p.s. Deset procent navrch, protože jsem viděl šílený ořez na 4:3 ve kterém není vidět vůbec nic (jak v bojových, tak v dialogových scénách). Asi bych to podle "novácké" verze (ve které se "povedl" i dabing) vůbec neměl hodnotit, ale přirozená intuice mi napovídá, že ani v originále to nebude o moc lepší. Tomuhle kousku se vyhněte, chcete-li si o Jackiem udržet dobré mínění... 30% () (méně) (více)

Maverick 

všechny recenze uživatele

Film Nové pěsti je doslova filmem, který se snaží vzkřísit slávu Bruce Leeho. Ze začátku se zdá že by film mohl mít celkem dobrý příběh, potom ale jako by zaniká a nastupují hádky a potyčky. Ve filmu se mi hlavně nelíbí dialogy, které jsou příšerné. O hudbě ani nemluvím. Co se týče závěrečných bojů v dojo japonského mistra, tak ty jsou celkem dobré. Potom, ale přijde nečekaný zvrat a po opuštění budovy jsou všichni "kladní" bojovníci postříleni do jednoho japonskými vojáky, které zavolal spřátelený mistr. Uprostřed tohoto masakru přijde střih a je vše vyřešeno nápisem THE END. Film je jednoduše řečeno nevydařeným kouskem režséra Lo Weie. ()

Vonter 

všechny recenze uživatele

Film by se měl spíše jmenovat "Nové uřvané držky", neboť jakmile dojde k boji, všichni u toho řvou jak hyeny. Vrcholem je dceruška japonského velitele, která byla tak strašně oječená, že jsem si ke konci velice oddechl, když jí Jackie konečně zavřel klapačku. Kromě toho je film velice nesourodý a šaškárny Jackieho, které jsou jinde skvělé, k tomuto "vážnému" tématu vůbec nesedí. No a ten závěr! Ten by si zasloužil jednu mlaskavou a pořádně uječenou facku. Nebo radši dvě. ()

Reklama

Reklama