Slunce

(festivalový název)
Trailer

Dospívající Yesmin a její kamarádky se baví stejně jako jejich vrstevnice. Natáčí krátká videa, která sdílí na sociálních sítích, experimentují s make-upem i alkoholem, občas si půjčí něco z mámina šatníku. Jenže když si dívky obléknou hidžáb, aby zpívaly a pózovaly do písně „Losing My Religion“, vznikne virální hit, který stávající rodinné a kamarádské vztahy začne naleptávat. Debutující autorka se v částečně autobiografickém příběhu vrací ke stále palčivým tématům – nejasné identitě druhé generace imigrantů, dvojímu metru muslimských domácností a složitému dívčímu dospívání uprostřed striktních náboženských pravidel. Do známé kombinace navíc přináší neobvyklou formu, charismatickou hlavní hrdinku a odzbrojující upřímnost. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

mh91 odpad!

všechny recenze uživatele

Nejhorší filmový zážitek  z KVIFF 56 (asi i celého roku). Příběh to nemá žádný. Všechny postavy velmi nesympatické až mě odporné (a to včetně malých rolí). Velmi nereálné chování postav. A ty střihy na instagramové stories jsou nepochopitelně odporné. Nevím jestli by tvůrci měli ještě dále tvořit. Nejlepší na tom filmu je jeho délka. 10%. [KVIFF 2022] ()

lamps

všechny recenze uživatele

Šíleně otravná, pozérská a nesoustředěná filmařina, která v úvodu slibuje hutné generační coming of age drama z perspektivy etnické menšiny a vyvine se v repetitivní střelu do prázdna. Instagramové střípky jsou nekoherentní, s klasickou filmovou inscenací se střídají nahodile a příběh vlastně nikam neposouvají. Proč tam vůbec byla ta píseň od R.E.M., to mi hlava nakonec vůbec nebrala. A to platí skoro o každé scéně, jediný tatínek pohodář si získal sympatie. ()

JenYu

všechny recenze uživatele

MFF KV 2022: Z letošního ročníku jeden z těch slabších filmů, ale když si zpětně pročítám anotaci, tak film přesně naplňoval vše zmíněné. A jak jinak zachytit nejasnou identitu druhé generace imigrantů než filmem, který vlastně hledá sám sebe skrze tápající hlavní hrdinku a její ještě více tápající kamarádky? Nejvíc mi vadila nemastnost a neslanost v ústřední rodině, ze které pramenilo jak chování syna tak dcery. Já mám prostě radši více švihu a více energie (viz Papicha z ročníku 2019). ()

freddy

všechny recenze uživatele

I mladá muslimka ve střední Evropě má právo žít jako její vrstevnice. Točit videa, zpívat, malovat se, pít alkohol. Tak proč to nezkusit? Asi o tom měl být primárně tento film z Rakouska, který nenabízí žádný ucelený děj a neřeší nic konkrétního, ale prostě si jen plyne a my sledujeme život pohledem hlavní hrdinky. Občas je to život nevzrušivý, jindy zamotaný a jindy zmatený. Jako vhled do života současné multikulturní mládeže v Rakousku to pro mě je rozhodně velmi zajímavá exkurze. Překvapilo mě, že film nabízí i prostor pro zasmání, kdy obzvlášť cool taťka boduje. Já si to užíval, já se nenudil příjemně to uteklo a to je asi u filmu to podstatné. A závěr přesně odpovídal tomu, že film nic neřeší. Kdo ve filmu nehledá nutně nějaký konflikt a katarzi, ten bude spokojený. Protože tohle byla milá filmová jednohubka. [29. Art Film Fest Košice] ()

Swannie

všechny recenze uživatele

Málokedy sa filmom podarí zachytiť súčasnú mládež tak autenticky, ako tuto v Sonne. Dokonca bez zbytočného pozlátka, rovno formátom tiktokov a iných videí zo sociálnych sietí. A riešiť touto formou tému islamu a moslimskej kultúry u mládeži v súčasnej multikultúrnej Viedni, to je ozaj zaujímavé. Veľmi dobre vykreslená realita, uveriteľné a autentické postavy od mladých dievčať až po komických rodičov. Pozerať na tie videá je občas utrpenie, ale ono je to presne tak aj v skutočnosti, takže oceňujem :D Trochu ma mrzí záver do stratena, s niekoľkými neukončenými dejovými líniami, pretože dejový oblúk tam po celý čas kdesi bol, preto je škoda, že mu nedali koniec. No tento, z môjho pohľadu nedostatok, beztak vyvážil zbytok filmu a mnohé podnetné otázky na zamyslenie. Pozor, Sonne však nie je o veľkých témach typu, či medzi nami moslimskí imigranti majú miesto, ako by sme riešili my na Slovensku. Vo Viedni sú už podstatne ďalej a riešia omnoho menšie a civilnejšie problémy. (Art Film Fest Košice) ()