Reklama

Reklama

Clark: Hvězdný zločinec

(seriál)
  • Švédsko Clark
Trailer 2
Švédsko, 2022, 6 h 6 min (Minutáž: 55–70 min)

Režie:

Jonas Åkerlund

Hrají:

Bill Skarsgård, Alicia Agneson, Vilhelm Blomgren, Hanna Björn, Peter Viitanen, Lukas Wetterberg, Agnes Lindström Bolmgren, Isabelle Grill, Adam Lundgren (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Neuvěřitelný příběh Clarka Olofssona – nejznámějšího švédského gangstera, jehož nechvalně proslulé zločiny daly vzniknout pojmu „Stockholmský syndrom“. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (38)

zsn 

všechny recenze uživatele

A já, že teda mrknu na jeden díl, jak si vede Bill, protože tuhle kauzu nemusím... No čumím na to celý den a jsem totálně odvařená ze Skarsgårda. Tenhle klan má fakt talent. Každý z rodiny se hodí na jiný typ hereckých postav. Naprostá švédská bomba od samého začátku, ale co jsem pochybovala - severská tvorba je vždy excelentní. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Bez potlesku. Plusy: Krásné retro a dobře zahraná role. Mínusy: Nejsem moc příznivcem vyprávěných příběhů, i když výjimka se najde. Dále postava, která jde 6 hodin na nervy. Já vím, za to nemůže film, to ten Clark. Ale je tak úporný, že i film působí jako oslava jeho osoby. Tolik k seriálu. Ke Clarkovi jen to, že to je sebestředný a neuvěřitelný kretén, kterému nějakým řízením osudu pořád všechno vycházelo. Malinkatý tupý mozeček zděděný zřejmě po rodičích, kteří byli také super kreténi. To dětství jsem mu teda nepřál. Za tu dospělost si ovšem zasloužil, aby ho někdo někdy odpravil. Jo, a taky měl schopnost potkávat samé extrémě hloupé slepice. Existuje spousta filmů, kde divák fandí zločinci, ať už plně, nebo částečně, nebo dočasně. Ale tady? Taky jsem zde nenašel odkaz, že existuje film o události s vyloupením Centrální stockholmské banky "Stockholm", případně "Stockholmský syndrom" z roku 2018. ()

Reklama

ER 

všechny recenze uživatele

Velmi zábavným, až klipovitým způsobem podaný příběh, který se zakládá na pravdě, jen to, jak se co stalo je někdy lež. Co taky čekat od sebestředného a narcisního člověka, který napíše autobiografii. Nakonec to i několikrát zazní, když si Clark vynucuje po spisovatelce, která o něm píše knihu, aby poslouchala jen jeho verzi, ne od jiných. A právě ta část, která nemusí pravdě odpovídat je příležitost pro tvůrce, být kreativně "plodnými" jako sám Clark (mimochodem zplodil 4 děti). Některé scény jsou tak až parodické a humor je všudypřítomný, tudíž nechápu, proč toto žánrové zařazení chybí. Dramatická linka je tu o poznání menší a je hlavně o výchově v dětství a jeho otci, který měl svůj vliv na Clarka-gangstera. A otec byl pěkný parchant, nakonec matka Clarka se musela léčit na psychiatrické klinice. Provázání těchto skutečností s dějem zvládli tvůrci na jedničku a kdyby trochu ubrali z té přepálenosti některých scén, které pak v závěrečných 2 epizodách byly jak přes kopirák, tak mohlo jít hodnocení na plný počet. ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Švédsku produkciu mám čoraz radšej a Skarsgård už je akosi zárukou kvality. Ako sa píše už na začiatku každého dielu, je založený "na pravde a na lži". Neviem síce, v akom pomere a pri excentrickom a oportunistickom hlavnom hrdinovi som si tú otázku kládol viackrát, pozeralo sa na to ale dobre. Postavy boli uveriteľné a výkony zahrané dobre; hlavný hrdina s nimi však zaobchádzal ako s kusom oblečenia - použil ich pre svoju potrebu a až mu prestali vyhovovať, odhodil ich a pokračoval ďalej. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Zločinecká dráha je jedním ze způsobů, jak se stát legendou. V minulosti nejčastěji díky ústnímu podání, později se jim začal věnovat tisk a dnes z nich žijí a tyjí všechna existující masmédia, přičemž Netflix se na tuhle oblast vysloveně specializuje. Nikdo mi nevymluví, že všichni ti heroizovaní darebáci neinspirují mladé lidi k páchání zločinu. Protože příkladně Clarkův život á la tenhle seroš je určitě milionkrát zajímavější, než to, čím jsou lidé obecně zpravidla obklopení. Takže tu máte kritika tohohle žánru, kterej je ale současně coby divák jeho milovníkem (jasně, tluče se to, ale co už…). Ten paradox je o to horší, že se mi Hvězdný zločinec líbil víc, dokud byl Clark hvězdný zločinec. Jak postupně slábl jeho svit a sex appeal, tak sláblo i moje nadšení (a myslím, že i snaha tvůrců- kam se například vytratily animace a žánrové vložky?). Na 4 pecky to ale ještě pořád spolehlivě vydá. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (1)

  • V seriálu je uvedeno, že pojem „Stockholmský syndrom“ vznikl podle Clarka Olofssona (Bill Skarsgård). Ve skutečnosti „Stockholmský syndrom“ vychází z případu přepadení banky v centru švédské metropole z 23. srpna 1973. Do pobočky Kreditbanky na náměstí Norrmalmstorg vtrhl dvaatřicetiletý Jan-Erik Olsson a zajal čtyři zaměstnance. Jedna z rukojmích, třiadvacetiletá Kristin Enmarková, si během šesti dnů v zajetí utvořila s jedním z kriminálníků silné pouto. Později uvedla: „Hledat v takové situaci vzájemné porozumění není zas až tak divné, je to strategie přežití. Několikrát jsme se sešli. Poznala jsem jeho rodinu a on moji.“ (cmenda)

Reklama

Reklama