Reklama

Reklama

Backrooms

Krátkometrážní / Horor
USA, 2022, 9 min

Režie:

Kane Parsons

Kamera:

Kane Parsons
(další profese)

Obsahy(1)

Pokud nejste opatrní a dostanete se z reality do špatných míst, skončíte v Backrooms, přibližně šesti stovkách milionů mil čtverečních náhodně segmentovaných prázdných místností. Doufejte, že neuslyšíte něco, co kolem vás prochází, protože pokud ano, tak si buďte jistí, že ono to slyšelo vás. Mladý Youtuber Kane Parsons sám vytvořil na motivy creepypasty Backrooms sérii videí odhalujících temná zákoutí těchto nekonečných místností. (Hyperbolic)

(více)

Recenze (24)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Creepypastu neznám, takže je tohle pro mě novinka, ale docela zajímavý. Nekonečné bludiště působí stísněně a místy nepříjemně, entita působí docela divně, ale má to něco do sebe.  FF formu nemusím a je to na můj vkus zbytečně dlouhé, ale za atmosféru a prostředí 6/10 v pohodě. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Toulat se tísnivými nekonečnými žlutozelenými backrooms osobně by se mi líbilo, naprosto ten fenomén chápu. Filmu bych dal jedničku za výpravu, ale nějakou filmařskou rafinovaností nevyniká. Snadno si to dokážu představit výrazně atmosféričtější i napínavější a méně nesmyslnou práci s formátem found footage (kdybych si procházel tím čím hrdina, rozhodně si to celou dobu takhle klidně netočím - i kdybych byl filmař jako on). A vykašlal bych se na všechny nežlutozelené backrooms, ty mě rušily. Fajn plakát. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Chápu, že formát FF je na tohle asi nejlepší, ale klidně by to šlo natočit i normálně. Nekonečné bloudění bez překvapení, kreatura směšná. Jde o amatérské dílo, dobře, pak bych se nesnažil za každou cenu vytvořit nějakou bytost, stačila by jen hra stínů. Pointa nepřekvapující, což zamrzelo nejvíce. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Nechápu jak tohle může být v červených číslech. Jak zpívali punkový H.N.F  - Co to je ? Co to je ? Co to je ? Co se to děje ? To svět se posral. To svět se asi posral... ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Až si říkám, jestli jsme koukali na stejný film...? 27 mil zhlédnutí na yt je celkem působivé, ale o to větší zklamání mě čekalo, když jsem místo hororového short FF dostal 9minutové bloudění po místnostech, které kromě jedné lekačky nenabídlo nic, kvůli čeho bych měl být vzrušený. Thats enough internet for today. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tady půjdu proti proudu, protože si myslím, že tohle nemá v červených číslech co dělat. Amatérské video a bloudění po prázdných místnostech by mi ani tolik nevadilo, kdyby to mělo nějaký pořádný náboj, kromě jedné lekačky nic extra k vidění – na tu báječnou tíživou atmosféru jsem taky moc nenarazil (asi jsem za ty roky, co sleduju hororové filmy a shorty už moc náročný), FF subžánr taky moc nemusím, takže v mých očích podprůměrná záležitost, ale proti gustu… ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

V současnosti se už jedná o celou sérii videí, které mytologii Backrooms dále budují a rozšiřují. Ale minimálně tenhle úvodní kraťas je čistě ve smyslu strachu daleko lépe vystavěný horor, než drtivá většina současné komerční hororové produkce. Z jednoho prostého důvodu: naprosto znamenitě tu skutečně funguje onen pověstný strach z neznáma. Stačí jen zajímavý nápad a dobře budované napětí. Ale nakonec, i to explicitně se objevivší monstrum je ve finále creepy af. Na to, že se jedná o podomácku vytvořený CGI render 17-letého kluka, fakt skvělá práce. Kane Parsons má dobře nakročeno a těším se na další projekty. ()

William_ 

všechny recenze uživatele

Marnotrapní boomeři se tady v komentářích snaží najít pointu a hledat v 9 minutovém videu od 17 letého youtubera nové "Vykoupení z věznice Shawshank". Vtipné. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

S rozvinutím a načrtnutím celej mytológie okolo a v pozadí v niekoľkých ďalších kraťasoch vysvitne ešte ďaleko vynikajúcejší koncept než to, čo vyzerá ako možno až trochu samoúčelné potulovanie sa prázdnymi žltými kulisami v tomto filme. Inak spúšťač zaujímavého internetového fenoménu, ktorého všetky následky, vývody, odvodeniny, pokračovania a paródie je už po šiestich týždňoch existencie namáhavé dosledovať... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Chytré, působivé, krátké a s drtivou pointou. O tomhle světě bych si rád přečetl nějakou knihu a od Parsonse bych rád viděl nějaký film. ()

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé co mladíček Kane Parsons ve svých 17 letech natočil. Tento klučina se zaměřuje na VFX a odvedl fakt dobrou práci. Hlavní postava, který je kameraman se najednou propadne do jiné dimenze nebo co to sakra je, a prochází místnostmi, které jsou na první pohled znepokojivé. Musíte být potichu, jinak vás něco uslyší. Je to atmosférické, napětí tam bylo ke konci super a ta věc, co se tam objeví byla creepy a pěkně zpracovaná. Můj problém je ale ten, že hlavní postava skoro vůbec nemluví (jako já bych vole panikařil) a při posledním momentu místo toho aby běžel, tak jde pomalu a ještě se dokonce zastaví. Ale je to fajn věcička a jsem hodně zvědaví, co Kane Pesons udělá s celovečerním filmem. Je mu 17 let a už má na starost režii celovečerního filmu. Hodně štěstí. Těším se. :-) ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Dňa 7. 1. 2022 nahral na svoj YouTube kanál päťnásťročný Kane Parsons (známy skôr pod prezývkou Kane Pixels) pár minútový horor na motívy komunitnej creepypasty, ktorá pred nedávnou dobou zaplavila internet. Narozdiel od svojich rovesníkov neprišiel, ale so skromným fanúšikovským projektom, ktorého amatérizmus by dýchal na míle ďaleko. Miesto toho si podmanil divákom niečim čím si doteraz držia svoje renomé spisovatelia ako King alebo Lovecraft. Strachom z neznáma. Na pár minútovej stopáži vás autor dokáže presvedčiť, ako dokáže byť desivá, prostá, nekonečná hala so zeleno-žltými tapetami, vlhkým kobercom a bzučiacimi svetlami. Nie jedenkrát začnete pochybovať o tom, čo je reálne a čo nie. Tento pocit je dopĺňaný faktom, že až na úvodnú sekvenciu je všetko ostatné robené digitálne. Kraťas spĺňa všetky atribúty skvelého hororu či už sa jedná o také maličkosti ako pohyb kamery až po audiovizuálnu stránku. Ak ste projekt nevideli, alebo ste až doteraz nepočuli, čo sú vlastne tie Backrooms zač, môžem jedine odporučiť zhliadnuť tu: https://www.youtube.com/watch?v=H4dGpz6cnHo. Nič nedokáže byť desivejšie ako zistenie, že nie ste tak úplne sami. Na svoj vek dokázal autor prekvapiť viac, než by kto čakal. Na záver sem ešte priložím citát, ktorý celú legendu započal: “If you’re not careful and you noclip out of reality in the wrong areas you’ll end up in the Backrooms, where it’s nothing but the stink of old moist carpet, the madness of mono-yellow, the endless background noise of fluorescent lights at maximum hum-buzz, and approximately six hundred million square miles of randomly segmented empty rooms to be trapped in. God save you if you hear something wandering around nearby, because it sure as hell has heard you.”.. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Originálny nápad a v prvých 3-4 minútach fungujúca atmosféra tajomna a strachu z neznámeho. Keď som však zbadal, čo brázdi kanceláriami a ohrozuje kameramana tak všetok strach odišiel. Na amatérsku prácu neznámeho teenagera fajn a osobne som vcelku zvedavý ako svoj nápad Kane Parsons rozvinie na dĺžku celovečerného filmu pod taktovkou Blumhousu. 55% ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Film je úplně o ničem, ale kdyby se ten prostor, co se tam ukazuje, zaplnil regály, mohla by z toho být pěkná knihovna a archiv. Část bych též využil jako obrazovou galerii. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

V takovém prostředí bych se nerad zjevil. Každou noc se bojím zamhouřit oči, abych neusnul a neprobudil se v nesmyslném a komplexu budov, z nějž není cesty ven. A v bdělém stavu se za sebou bojím zavírat dveře -  Člověk nikdy neví, co se za nimi nachází a jestli se bude moci projít zase zpět. Právě prostředí samo je tím, co by mělo znepokojovat. Nikoli ta entita, co tam pobíhá. Naštěstí je to pojato dobře. Esteticky to skvěle vystihuje fenomén backrooms, avšak pochopí převážně Generace Z - respektive lidi, co občas zavítají na 4chan. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Ten Parsonův kluk je opravdu talent a jestli mu to vydrží, čeká ho zářná budoucnost! Creepypasty fenomén Backrooms jsem objevil vlastně ve chvíli, kdy jsem objevil tuhle sérii na YT. Je to prosté, minimalistické ale úderné a díky fanouškovské základně, která neustále přispívá dalším a dalším obsahem, může být tohle téma zásobárnou opravdu kvalitních nápadů, které se následně mohou objevit v dalších kraťasech. Podle posledních zpráv se A24 dokonce chystá na celovečerák. ()

Hyperbolic 

všechny recenze uživatele

Shit tohle přesně mě děsí. Tleskám tvůrcům, nemyslím si, že měli nějaký extra budget a stejně to je strašidělnější než většina Hollywoodských hororů. (15. hodnocení) ()

Dukekuky 

všechny recenze uživatele

Nikdy mě Backrooms nebavilo a zde se nic nemění, musím říct že to působilo strašidelné ale nijak nezaujmulo. 4/10 ()

Související novinky

Youtubeový horor míří na velká plátna

Youtubeový horor míří na velká plátna

08.02.2023

Studio A24, spoluautor Stranger Things Shawn Levy a produkční společnost Atomic Monster Jamese Wana nyní spojí síly, aby přivedli na velká plátna populární youtubeovou hororovou sérii zvanou The… (více)

Reklama

Reklama