Reklama

Reklama

Divoké rákosí

(festivalový název)
  • Francie Les Roseaux sauvages (více)

Obsahy(1)

Příběh, který se odehrává v městečku na jihozápadě Francie, se vrací do začátku 60. let, kdy je země ve válce s Alžírskem. Tento fakt není jen vnějším údajem, ale jitřivě se promítá do života a vztahů místních lyceistů. Serge se stydí za bratra, který se pokusil vyhnout narukování do války, Henri je naopak silně proti nezávislosti Alžíru, jelikož jeho rodiče patří mezi tam usazené Francouze, Maité je zase dcera komunistické učitelky, jež zásadně odsuzuje francouzskou koloniální politiku. I na Françoise, který chodí do stejné třídy jako Serge a Henri, doléhá atmosféra napětí, názorových konfliktů a vzájemné nevraživosti. To jen zvyšuje zmatky jeho dospívání, vnitřní nejistotu, jež ho odvádí od dobrosrdečné Maité a na čas ho vhání do homosexuálního objetí mužně rozhodného Serge. Film zaujme přesvědčivými studiemi charakterů dospívající mládeže, v nejcitlivějším věku zasažené vážnou společenskou krizí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Disk 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejslavnější snímek Andrého Techinéa. Půvabné retro vyprávění o dospívání ve Francii v období končící francouzsko-alžírské války, jejímž důsledkem bylo vyhlášení nezávislosti Alžírska. Techiné si dává načas a velkou část filmu věnuje vykreslení charakteru všech čtyř hlavních postav. Tomu pomáhá doslova poetická kamera a výborní mladí herci, jejich výkony mají velmi blízko k mladým představitelům ve filmech Francoise Truffauta. Epizodické vyprávění bez použití patosu nakonec vytvoří velmi působivý film, jenž by si zasloužil mnohem větší pozornost. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Výborně vykreslené charaktery hlavních postav ve filmu, který je studený jak psí šňupák a tříští se na pominutelné okamžiky. Přitom momenty, kdy je zmiňována válka nebo politika, jsou velmi silné. Jen po zbytek filmu absentuje příběh, takže vlastně není na co koukat. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mládež tráviaca voľný čas v prírode a prirodzeným spôsobom budujúca vzájomné vzťahy? Áno, svet bol kedysi takýto a dokonca ak bol nakrútený v roku 1994, tak takýto spôsob prežitia mladosti nepôsobil na diváka v kine ako výjav z alternatívneho vesmíru. Politika, alebo ak chcete vojna, síce tvorí pozadie príbehov niekoľkých mladých rozorvaných duší, občas sa ale pripomenie priamejším dopadom na hlavné postavy a zároveň formuje ich myslenie a duševný vývin. V centre pozornosti sú ale vzájomne budované vzťahy, objavovanie vlastnej sexuality a všetko s tým súvisiace. Divoké rákosie má v sebe trocha nostalgie, trocha sentimentality, trocha dramatickosti, ale hlavne veľkú dávku autentickosti, či prirodzenosti. A dnes už bohužiaľ bude pôsobiť na mládež ako film z alternatívneho vesmíru. ()

bassator

všechny recenze uživatele

41st KVIFF 2006 - VISIONS OF SEVEN - YOUTH THROUGH THE EYES OF FRENCH FILMMAKERS - Viděno Sedmi - Mládí očima Francouzských tvůrců ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film o dospievaní v časoch vojny Francúzka a Alžírska. Dokonalá kresba postáv ako hlavných tak aj tých vedľajších je skutočne bravúrna. Horšie je to už však s príbehom samotným, ktorý mi vyšumel akosi do prázdna a nezanechal očakávaný dojem. Možno v tom má skutočne prsty tá jeho epizodickosť, ktorú tu v komentároch niektorí užívatelia spomínajú. Ja som si tým taká istá nie som, alebo ako by povedala jedna z postáv filmu: "Máte šťastie, že viete čo je omyl a čo je pravda, čo je dobre a čo je zle. Som za, som proti. Ja to neviem." Takže je to asi na posúdení každého z nás či mu táto forma postačí či nie. Mne nestačila. Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Zatím nejsilnější Techiné pro mě byly Děti noci a Barocco. Divoké rákosí dost ztrácí v lyrizující poslední třetině tempo. Tam se Techiného polystyl a postmoderní fragmentárnost stává pastorální a bez napětí. Na druhou stranu díky bohu, že aspoň francouzské filmy o mladých nemusí být vždy členěny dvěma, třemi mrtvolami s ksichty rozcupovanými údery heveru anebo benzínem podpálenými sídly institucí. Techiné mě vždy překvapuje dokonale do sebe zapadající zkratkou střihové skladby a uhýbáním žánrových klišé. Zde se nicméně občas dostává do blízkosti retro filmů typu Louise Malla, ale i řady opusů našeho Kachyni či v té nižší variantě mladého Svěráka či Hřebejka. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Živě a zajímavě natočený snímek, který ukazuje to, jak politika dovede ovlivňovat jednotlivce a jeho vztahy. Lidé si dělají názory, což je dobře, ale tyto názory je od sebe dovedou odvádět, případně jimi naprosto cloumat. A to jen proto, že mají trochu jiné smýšlení, ale ne proto, že jsou špatní lidé. Tohle je hodně zajímavé nahlédnutí na člověka a jeho utváření. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Charaktery postav su to jedine, preco som film sledoval. Ono to nema dejovu liniu, dialogy su casto len vatovo plane plky a herci prehravaju. Kazdopadne strata casu to nie je, strata casu su chlastacky s chlapciskami v hospode - to je prava strata casu a penazi  : 68 % ()

danoo 

všechny recenze uživatele

Mierne strácajúce sa, epizodické vyznenie je zmiernené vynikajúco prezentovanými charaktermi a konfliktami prebúdzajúcej sa sexuality. Les roseaux sauvages ide tam, kam sa Jules et Jim ešte neodvážili. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5 Hlboký psychologický film, ktorý sa zaoberá najmä problémami dospievajúcej mládeže vo Francúzsku začiatkom 60. rokov. Len málokedy sa filmu podarí ísť tak do hĺbky vo vykreslení charakterov a vzťahov medzi nimi. Štyria mladí hrdinovia riešia problémy náročného veku dospievania, ako hľadanie svojej identity, objavovanie sexuality, či komplikované a často neprehľadné vzťahy k rovesníkom. A akoby toho bolo málo, ešte do toho vstupuje vojna v Alžírsku a s ňou súvisiaca politika, ktorá všetko ešte viac zamotáva, keďže postavy majú na vec odlišné názory (jedna postava je stúpencom ultrapravicovej strany, ďalšia je na strane ľavice). Film nemá nejaký pevný príbeh, je skôr taký poetický, veľmi pôsobivý, má krásnu kameru a všetko v ňom pôsobí veľmi prirodzene. Z jednotlivých scén vyzdvihnem nádhernú scénu kúpania v závere filmu. Hodnotenie u mňa zráža len to, že skoro všetky štyri postavy mi boli dosť nesympatické, výnimkou je iba dievčina Maïté (Élodie Bouchez). ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Kvalitní film a vůbec nevadí, že byl natočen už před tolika, naopak. Kromě těch kluků Gaël Morel (v době natáčení 22 let) a Stéphane Rideau (18), známých i z jiných filmů - Presque Rien, Notre paradis, Le clan, to dobře zahrála i ta holčina Élodie Bouchez i Frédéric Gorny. Na filmu si cením, že se nevěnoval jen jedné dějové lince, ale vykreslil vkusně stav tehdejší doby a dozrávání čtyř dospělců. Přeložil Hadonos, vřelé díky jemu ... 8979 ()

Pat_rick_fan 

všechny recenze uživatele

Uveriteľné, atmosférické a trpko krásne leto na juhu Francúzska. Určite som v živote videl veľa lepších filmov, ale musím uznať, že na poli young adult filmov je toto vysoký nadštandrand pre svoju nenútenú autenticitu a humanizmus. ()

kersten 

všechny recenze uživatele

Vraj jeden z 1001 filmov ktoré musíte vidieť než zomriete. Neviem síce kto tento rebríček zostavoval, ale myslím že keby som tento film nevidela, nič by sa nestalo, určite by som aj s kľudným svedomím mohla zomrieť. ()

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

Tohle dost podivná záležitost, která nicméně stojí za vidění, protože je to opravdu hodně jiné, než cokoliv jiného co jsem kdy viděl a celou dobu to tak podivně poutá pozornost v anticipaci věcí příštích. Je to vlastně velmi silné, byt' ještě nemám úplně jasno v tom, co jsem si z toho přesně odnesl. ()

Korpy22 

všechny recenze uživatele

Nádherně vybavený film odehrávající se v 60.letech ne vesnici. Nádherné barvy, nádherná krajina a celkový vizuál filmu vás pohltí. Úžasné charaktery hlavních postav, které řeší každodenní události života od lásky, až po smrt. Film rozhodně není kýčová romantická komedie, ale naopak lásku vykresluje takovou jaká je. Film si rozhodně zašlouží větší pozornost. ()

Reklama

Reklama