Reklama

Reklama

Umma

Trailer 1

Mrazivý horor sleduje Amandu (Sandra Ohová) a její dospělou dceru (Fivel Stewartová), které žijí poklidným životem na americkém venkově. Jednoho dne však Amandu navštíví muž z rodné Koreje, aby jí předal matčiny ostatky. Zoufalá žena se je zdráhá přijmout. Má totiž jednu zásadu. Za žádnou cenu se nechce své odcizené matce podobat... (HBO Max)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (27)

Psychor 

všechny recenze uživatele

Od Sama Raimiho, který na tvorbu snímku dohlížel z pozice producenta, bych rozhodně očekával vyšší míru angažovanosti. Existuje nepsané pravidlo, že ikona hororového žánru zároveň zastává i funkci mentora, který se snaží debutujícím režisérům předat své znalosti, zkušenosti a pomoci jim s volbou správných řešení. V případě Iris K. Shim by se však nejspíše jednalo o ztrátu času, jelikož mi připomíná vyjukanou studentku prvního ročníku oboru režie na FAMU. Tohle není horor, nýbrž reklama na ustrašenost. Jakožto zdejší hororový expert bych všem začínajícím tvůrcům rád vzkázal jednu věc: pokud hodláte točit horory, které nemají absolutně žádný ofenzivní potenciál a působí jako obyčejné filmové cvičení, tak raději změňte profesi. Snímku Umma uděluji jednu silnější hvězdu a k projekci ho v žádném případě nedoporučuji. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Sandra Oh si po seriálovom úspechu Killing Eve zmyslela, že dokáže utiahnuť aj film/horor pre kiná ... nuž nedokáže. Umma síce čerpá z kórejských mýtov, legiend a tradícií, ale čo z toho, keď ako horor vôbec nefunguje. Nie je sa tu čoho báť, byť znepokojený alebo aspoň málo napätý. Navyše to je celé od prvej do poslednej minúty maximálne predvídateľné, nijako objavné a v závere na scénu ešte nebehne otrasné CGI. Že sa okolo tohto motal v roli producenta Sam Raimi mi ostane najväčšou záhadou, toto muselo už aj na papieri vyzerať neskutočne slabo. Pustiť Ummu do kín tak dvadsať rokov dozadu, keď bola po Kruhu v móde ázijská hororová vlna, budiž. V roku 2022? Viac ako zbytočné. CELKOVO: 3/10 ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Zde je další důkaz toho, že Sony Pictures  by měla dát od hororového žánru ruce pryč. V roce 2022 moc u diváků nezabodoval ani Morbius a Umma na tom nebyla o nic lépe. A to přitom byl pod produkcí podepsán sám Sam Raimi. Nejde sice o vyložený propadák, ale do kvalitní duchařiny má tento kousek sakra daleko. Snad kdyby se jednalo o mysteriózní drama a nefiguroval u toho hororový žánr, dalo by se ještě přimhouřit oko, ale hororových prvků (těch kvalitních) tu bylo jako šafránu.    Celé to působilo spíše jako jakýsi americký pokus o korejský folklor a přiblížení jejich propletených rodinných pout, úcty a vazeb matky a dcery, okořeněné o digitálního mýtického kumiho. Jenomže jako celek to v mých očích moc nefungovalo. Atmosféra místy dost stagnovala, hluchých a nezajímavých míst tu byla celá hromada, opravdu povedených pasáží minimum a jediné co to drželo nad vodou, byl herecký výkon obou hlavních protagonistek. Jak Sandra Oh tak Fivel Stewart si nevedly vůbec špatně.    Trochu mě mrzelo, že se tu více nerozvinula minulost Amandy a její útrapy s panovačnou a zlobou pohlcenou matkou. Pár náznaků tu je díky vzpomínkovým zábleskům a i ona Amanda nám něco povypráví, ale jen velice okrajově. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Znesiteľné, ale strašne slabé, a to som čakal poriadny duchársky hororový nárez. Namiesto toho som sa dočkal vzťahovej drámy medzi matkou a dcérou - matka ju chce silou mocou udržať doma, dcéra chce odísť na univerzitu, a tak sa do toho pripletie duch prísnej a krutej babičky, ktorá má záujem svoju ignorantskú vnučku prevychovať prostredníctvom tela jej matky. Nie je sa tu čoho zľaknúť ani báť, atmosféra je minimálna, po hereckej stránke je to vyložene priemerné, a vlastne som tam nezaznamenal dokopy nič zaujímavé. Možno len tá zmutovaná líška na konci za niečo stála. Zabudnuteľná pásová výroba. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Možno v tomto prípade kratšia minutáž, paradoxne zrazila film na kolená. Ako by tu chýbali celé scény a tých strašidelných tu bolo po hriechu málo. Sam Raimi je skvelý režisér, ale slabší producent, musíme uznať. Jeho prstíky poberú i menej kvalitné dielka pod svoju ochranu. Vždy sa nejak očakáva, že ich namočí nejako prakticky aj do réžie. Na drzovku voči pôvodnému tvorcovi. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama