Reklama

Reklama

Umma

Trailer 1

Mrazivý horor sleduje Amandu (Sandra Ohová) a její dospělou dceru (Fivel Stewartová), které žijí poklidným životem na americkém venkově. Jednoho dne však Amandu navštíví muž z rodné Koreje, aby jí předal matčiny ostatky. Zoufalá žena se je zdráhá přijmout. Má totiž jednu zásadu. Za žádnou cenu se nechce své odcizené matce podobat... (HBO Max)

(více)

Recenze (27)

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Znesiteľné, ale strašne slabé, a to som čakal poriadny duchársky hororový nárez. Namiesto toho som sa dočkal vzťahovej drámy medzi matkou a dcérou - matka ju chce silou mocou udržať doma, dcéra chce odísť na univerzitu, a tak sa do toho pripletie duch prísnej a krutej babičky, ktorá má záujem svoju ignorantskú vnučku prevychovať prostredníctvom tela jej matky. Nie je sa tu čoho zľaknúť ani báť, atmosféra je minimálna, po hereckej stránke je to vyložene priemerné, a vlastne som tam nezaznamenal dokopy nič zaujímavé. Možno len tá zmutovaná líška na konci za niečo stála. Zabudnuteľná pásová výroba. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Na Ummu som sa tešil a v detailoch sa mi to páčilo (najmä výprava osamelého vidieka so sliepkami, kohútmi a včelami), ale značne ma to nudilo. Nezachránila to ani krátka stopáž (cca hodina dvadsať aj s titulkami). Ale zas nemôžem povedať, že by ma to vyložene otrávilo. Naopak, spracované to bolo pekne, pokorne a pietne. Bola vidieť snaha venovať sa postavám. Problém driemal v tom, že postavy ma nejak extra nezaujímali. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Od Sama Raimiho, který na tvorbu snímku dohlížel z pozice producenta, bych rozhodně očekával vyšší míru angažovanosti. Existuje nepsané pravidlo, že ikona hororového žánru zároveň zastává i funkci mentora, který se snaží debutujícím režisérům předat své znalosti, zkušenosti a pomoci jim s volbou správných řešení. V případě Iris K. Shim by se však nejspíše jednalo o ztrátu času, jelikož mi připomíná vyjukanou studentku prvního ročníku oboru režie na FAMU. Tohle není horor, nýbrž reklama na ustrašenost. Jakožto zdejší hororový expert bych všem začínajícím tvůrcům rád vzkázal jednu věc: pokud hodláte točit horory, které nemají absolutně žádný ofenzivní potenciál a působí jako obyčejné filmové cvičení, tak raději změňte profesi. Snímku Umma uděluji jednu silnější hvězdu a k projekci ho v žádném případě nedoporučuji. ()

pornogrind odpad!

všechny recenze uživatele

Filmu Umma chybí patřičná atmosféra a postrádá jakýkoliv náznak napětí. Příběh je tak triviální až to bolí. Za mě to prostě bylo 83 těžké nudy. A ta liška ? WTF ? Snažil jsem se najít alespoň nějaký pozitiva ale marně. Chtě nechtě letí Umma do odpadu jelikož jako horor je absolutně nefunkční. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Tak toto je celkom smutné. Úprimne som veril, že od "Umma" sa dočkám zaujímavého ducharského hororu. Hoci podľa reakcií ostatných som už tomu veril trošku menej, mal som pocit, že Sandra Oh môže priniesť do tohto projektu niečo zaujímavé. Bohužiaľ to bol jeden obrovský omyl a žiadny zázrak sa s týmto filmom nekoná. Dokonca by sa dalo povedať, že sa tu vlastne ani žiadny horor reálne nekoná. "Umma" je viac rodinnou drámou o nevypovedaných trápeniach a bolestiach, ktoré boli následne generáciami ventilované na ďalších členoch rodiny, nakoľko ako jediní zostávali. A je to teda kolosálna nuda. Je pravda, že Sandra Oh sa snaží tomu niečo pridať a občas sa tu objaví momentka, ktorá možno celkom stojí za to... ale nemá to ani atmosféru, ani zaujímavý príbeh a dokonca to ani nie je strašidelné. A to je úprimne dosť zlá kombinácia. Okrem toho som mal ku koncu ešte pocit, že mnohé zábery boli neskutočne pretmavené a potom skoro nie je nič vidieť. Nemôžem povedať, že by ma film vyslovene naštval, ale rozhodne som od toho pôvodne čakal oveľa viac. Toto je fakt slabota. Hodnotenie: D+ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Sandra Oh si zaslúži hrať v hororoch, má na to vizáž, to hovorím od vtedy, ako som ju prvýkrát uvidel v seriáli Na mušce. Horšie však je, keď jej vizáž je tým najstrašidelnejším, čo vo filme uvidíme, ani strašidlo z hrobu sa jej nevyrovnalo. Takže veľmi rozpačitý dojem. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Umma je korejske slovo pro "matka". Provokativni tema zneuzivani v detstvi se moc neprozkoumalo. Reziser misto toho spoleha na psychologicky teror, ktery ma nedostatecne napeti a neucinne bafani na divaky. Lici se asijska a americka kultura. Par zajimavych casti tu je, ale vse je smontovane do banality.  Je tu plno klise vztahu postav a hororovych prvku. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Zde je další důkaz toho, že Sony Pictures  by měla dát od hororového žánru ruce pryč. V roce 2022 moc u diváků nezabodoval ani Morbius a Umma na tom nebyla o nic lépe. A to přitom byl pod produkcí podepsán sám Sam Raimi. Nejde sice o vyložený propadák, ale do kvalitní duchařiny má tento kousek sakra daleko. Snad kdyby se jednalo o mysteriózní drama a nefiguroval u toho hororový žánr, dalo by se ještě přimhouřit oko, ale hororových prvků (těch kvalitních) tu bylo jako šafránu.    Celé to působilo spíše jako jakýsi americký pokus o korejský folklor a přiblížení jejich propletených rodinných pout, úcty a vazeb matky a dcery, okořeněné o digitálního mýtického kumiho. Jenomže jako celek to v mých očích moc nefungovalo. Atmosféra místy dost stagnovala, hluchých a nezajímavých míst tu byla celá hromada, opravdu povedených pasáží minimum a jediné co to drželo nad vodou, byl herecký výkon obou hlavních protagonistek. Jak Sandra Oh tak Fivel Stewart si nevedly vůbec špatně.    Trochu mě mrzelo, že se tu více nerozvinula minulost Amandy a její útrapy s panovačnou a zlobou pohlcenou matkou. Pár náznaků tu je díky vzpomínkovým zábleskům a i ona Amanda nám něco povypráví, ale jen velice okrajově. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Strašidlo-babička chce prostřednictvím své dcery vštípit vnučce něco tradiční korejské výchovy. Nuda po všech stránkách. Bubák je mizerný, jeho nástupy nudné, lekačku aby člověk pohledal a o atmosféře se nedá mluvit vůbec. Aby toho nebylo málo, tak nevýrazní jsou i herci s příšernou Sandrou Oh na čele. 10% za lišku, která sem podle všeho zabloudila z nějakého jiného filmu. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Možno v tomto prípade kratšia minutáž, paradoxne zrazila film na kolená. Ako by tu chýbali celé scény a tých strašidelných tu bolo po hriechu málo. Sam Raimi je skvelý režisér, ale slabší producent, musíme uznať. Jeho prstíky poberú i menej kvalitné dielka pod svoju ochranu. Vždy sa nejak očakáva, že ich namočí nejako prakticky aj do réžie. Na drzovku voči pôvodnému tvorcovi. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Sandra Oh si po seriálovom úspechu Killing Eve zmyslela, že dokáže utiahnuť aj film/horor pre kiná ... nuž nedokáže. Umma síce čerpá z kórejských mýtov, legiend a tradícií, ale čo z toho, keď ako horor vôbec nefunguje. Nie je sa tu čoho báť, byť znepokojený alebo aspoň málo napätý. Navyše to je celé od prvej do poslednej minúty maximálne predvídateľné, nijako objavné a v závere na scénu ešte nebehne otrasné CGI. Že sa okolo tohto motal v roli producenta Sam Raimi mi ostane najväčšou záhadou, toto muselo už aj na papieri vyzerať neskutočne slabo. Pustiť Ummu do kín tak dvadsať rokov dozadu, keď bola po Kruhu v móde ázijská hororová vlna, budiž. V roku 2022? Viac ako zbytočné. CELKOVO: 3/10 ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele

Povedený hororový snímek, který pracuje s vnitřní neklidem, ne s hektolitry krve. Přeci jen, celý tenhle film je zároveň jedna velká metafora. Zároveň zpracovává vzniklá traumata z dětství přenesená do dospělosti, rodinný odkaz, vazby, tradice, vyrovnání se s minulostí a postarání se o přerušení kruhu. Umma je moc fajn film, který možná není úplně děsivý, přestože se v něm najdete hned několik příjemně bubu momentů, ale má především skvělou atmosféru. Největším mínusem je stopáž. Být to o trochu delší, asi bych byla spokojenější. Přestože by to asi bylo na úkor udernosti. Sandra Oh byla neskutečná. Ty momenty, kdy se měnila a bojovala, to bylo vážně děsivý. Jenom škoda, že se nešlo hlouběji. Ale beru, že tohle je první zásek Iris K. Shim, tak se na příští setkání vlastně docela těším. Protože po technické stránce je Umma povedený film. Jenom ne úplně dotáhnutý k mojí spokojenosti. A trochu to mrzí  :( PS: jak se může někdo podivovat nad tím, co byla ta liška? Nechápu. Pokud nevím, tak si to alespoň vygooglim  ;)  není chyba filmu, pokud divák něco neví...mě teda zrovna tohle přijde jako poměrně známá věc... ()

Johnny.ARN odpad!

všechny recenze uživatele

Polka filmu po kórejsky bez tituliek. Druhá, už zrozumiteľná ale bola taká nezáživná píčovina, že to bolo problém dopozerať. ODPAD! ()

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Timon a Umma není velké terno, co si budem.. a nechte trochu Raimiho dýchat, film jen producíroval, a stejně pořád to je jeho práce, kterou občas musíš semtam a párkrát dělat, abys měl doláče, a potom i koláče. Umme jen pomáhá krátká stopáž, ach bože, kéžby se točili krátké filmy a dalo se do nich jen to zajímavý.. ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Prvotina režiséra takže prižmúrim troška oči. Originálne ani strašidelné to nie je síce vôbec, ale natočené je to pekne a chvalabohu je to krátke. Herecky fajn, príbeh je o mŕtvej matke, ktorá sa snaží posadnúť svoju dcéru aby vychovala svoju neter. Znie to možno dobre alebo komicky, výsledok je však nudný. Hororová stránka je snaživá ale lakačky, masky nula bodov. Tu si to pýtalo nejaké lepšie masky a mohlo sa veselo strašiť. Koniec slabota ako celý film. 2* dám ale určite nedoporučujem. Báť sa teda nebudete. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Cajicek, ktory mal len obcas fungujucu atmosferu. Lakacky uz len povinna jazda. Zabity cas. Neodporucam. 30% Rola ale Sandre sadla, mnohi by sme sa pri tom strnulom pohlade v noci vylakali tak-ci-tak. :) ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Debut režisérky Iris K. Shim nedopadlo podľa predstáv. Jej hororový snímok operuje s klasickými prvkami daného žánru a ani herecky, ani technicky nedosiahne priemernejších kvalít. Jasne predpovedateľný vývoj s tuctovými riešeniami a výsledkami. Osobné hodnotenie: 62% (**) ()

Daiker 

všechny recenze uživatele

Je to dobře natočené, ale nemá to atmosféru, jako horor to vůbec nefunguje ..... Příběh by byl zajímavý námět na duchařinu, ale zpracování je nudné a nezajímavé..... Opět nevyužitý potenciál.... ()

Reklama

Reklama