Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během velké hospodářské krize se ulicemi Düsseldorfu potuluje sériový vrah mladých dívek Peter Kürten, který po každé vraždě kontaktuje policii. (Netflix)

Recenze (3)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Skutočný príbeh sériového vraha Petra Kurtena, ktorý v období rastúcej politickej popularity Adolfa Hitlera, zavraždil 9 osôb. Presne viem, ktorému užívateľovi sadne tento film ako riť na šerbel. Tak snáď si ho užije, lebo mňa osobne na prekvapenie celkom bavil napriek tomu, že identita vraha je známa takmer hneď od počiatku. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Tento film je remaké nemeckého filmu z roku 1931 a sú tu určité rozdielnosti. V staršom filme nebol prológ taký dlhý a nebol zameraný na brutalitu nastupujúceho nacizmu a tento film zase sa vymedzil bližšie k fikcii, ako k reálnej tragédii. Film začína archívnymi zábermi a diskusiou o vzostupe národného socializmu. V skutočnosti v roku 1930 začínal byť Hitler skutočnou politickou silou v Nemecku a získal v Reichstagu v septembri 1930 107 miest. Ďalej sme svedkami štrajkov za prácu a chlieb, vidíme nepokoje aj streľbu do robotníkov a násilné ničenie obchodov z knihami a ich pálenie. Kürten je reprezentant ducha doby. Film hľadá paralely medzi - Kürtenom a nacistami, aj jeden aj druhí sa oháňajú hrubou silou, aj jeden aj druhí sú pekne v inteligentnom čiernom oblečení. Všetky činy v určitom zmysle u Kürtena predstavujú zákon, dodržovanie práv a poriadku (časová presnosť neustále sleduje čas). Aj druhí sa vyznačovali tými istými spoločenskými črtami. Vrah napíše polícii list v ktorom zosmiešňuje ich postupy a pokusy ho chytiť, ktorý skryje vo vnútru knihy Hitlerovho Mein Kampf; skrýva zlo vnútri zla. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Spíše než krimi je to psychoogický film, neb vraha známe takřka od začátku, a zde sledujeme jeho propadání se do temnoty. Pozadím je sklonek Výmarské republiky s již nastupujícím nacismem. Snad není náhodou, že film je situovám do r. 1930, roku vzniku Modrého anděla, jisté paralely tu jsou. Neblahý hrdina zde vylíčen jako člověk dvojím tváře - ve dne obyčejný a šedivý dělník, v noci korektně oblečený bonviván (tedy vlastně jakýsi Kristián). Je to sociální invalida, zajímá se jen o sebe, okolí víceméně ignoruje (což je ukázáno i na jeho nezájmu o zločiny nacistických bojůvek, jichž je svědkem). Nemá bližního jen idol svého obdivu - svou Lolu (Annu), ke které se umí přiblížit jen tak, že vraždí dívky - její zástupkyně. Pochmurná atmosféra podzimu, kontrastující s laciným pozlátkem šantánů, a černobílý materiál přispívají k depresivní atmosféře filmu. Slabé čtyři *. ()

Reklama

Reklama