Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jmenuje se Bond. James Bond. A vyráží do své první akce. Tři zabijáci, maskovaní za neškodné slepé žebráky, zavraždí na Jamajce agenta britské tajné služby i jeho sekretářku. Londýnská centrála MI6, vedená odměřeným šéfem M, pošle na Jamajku jednoho z nejlepších agentů s povolením zabíjet – Jamese Bonda. Jde totiž o mnohem víc než o zmizelého spolupracovníka; z oblasti Jamajky podle všeho pochází rádiové rušení, které má za následek vychylování amerických raket z jejich původního kurzu. James Bond neboli agent 007 se hned cestou z letiště musí vypořádat s útočníkem, který se vydává za řidiče z britského konzulátu. Zanedlouho se v centru jeho pozornosti ocitne nenápadný ostrůvek Crab Key, který je ve vlastnictví bohatého čínského podnikatele jménem Dr. No. Ten na Crab Key údajně těží bauxit. Bond však zjistí, že je zde tajná jaderná základna, s jejíž pomocí chce šílený Dr. No ovládnout západní i východní mocnosti... První filmová adaptace literárních předloh Iana Fleminga, natočená s relativně nízkým rozpočtem, odstartovala jednu z komerčně nejúspěšnějších filmových sérii v dějinách kinematografie. Snímek, jemuž za svou hvězdnou kariéru vděčí charismatický představitel Jamese Bonda, skotský herec Sean Connery, vznikl v roce 1962. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (585)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je pro mě nepochopitelné, jak moc si tenhle film uvědomuje sám sebe. Copak Young věděl, jaký kult rozpoutá, že s postavou Bonda jedná jako s ikonou první vteřinu, kdy se objeví? Věděl Barry, že hudební motiv se stane jedním z nejznámějších vůbec, že ho používá jako trademark od úplného začátku? Není to dokonalá jízda, ve skutečnosti lze mít dost námitek - hlavně co se tempa týče, ale musí se nechat, že všichni pochopili potenciál, jaký mají v rukou. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Rok 1962 se pro českého fanouška agenta 007 může měřit klidně s roky 1918, 1945 a 1989. V tento rok totiž na filmovém plátně poprvé zaznělo " Bond.......... James Bond" . A já se tak seznámil z nejlepším filmovým hrdinou v dějinách filmu. A každé poprvé může mít své mouchy, méně humoru, méně akce, žádná hračka, ale slůvko "poprvé" to vše vyrovnalo. Holky jedna prosba asi za všechny kluky, zkuste se vynořovat z moře tak svůdně jak Ursula Andress, my vás za to budeme mít moc rádi . ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Bond je pojem. Jak jako knížka, tak jako film. Už když jsem sledoval jeho exemplární veřejnou popravu v progresivistickém Není čas zemřít mne napadla taková hříšná myšlénka. Dát si postupně v přesně daném chronologickém pořadí znovu všechny díly. Zajímá mne můj aktuální názor mnohdy po mnohých letech a pak je možné, že jsem něco ani z toho neviděl. Hlavně kousky s Moorem a Daltonem. A jelikož Bond zaujal i omladinu, pustili jsme se s radostí do prvního dílu. Hned v úvodu si člověk už jen z módy uvědomí, že ten rok dvaašedesát byl už opravdu dávno. Není to jen díky auťákům s ploutvemi, ale i díky módě. Samozřejmě, zde se ještě nikomu ani nesnilo o korektních dobách a tak v klubu hraje černá kapela, černí číšníci obsluhují bílé Brity a Bond se chová jak by dnes řekly feministky jako machistické prase. Jenže to je ten pravý Bond. Takového ho máme rádi. A stačí jen pouhé flirtování s MoneyPenny a jak to bylo fajn! Co zaujme ihned je hudba i krásné tropické lokace. Možná jsem čekal trochu více akce, ale beru to jen jako rozjezd. Hlášek tu moc nezazní, ale nějaká se tam přeci objeví. Connery byl jako Bond fajn. Zkrátka první díl, první popsaný list... Dávám za 4 mušle. * * * * ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dr. No svým hodnocením atakuje 80% hranici popularity a má na svém kontě řadu spokojených komentářů ve stylu ještě to není úplně ono, ale je tam všechno, co Bonda dělá Bondem, jen nedotažené. Z mého pohledu je Dr. No film, který se do filmové historie zapsal jen jako počátek úspěšné kultovní série o neprůstřelném agentovi 007, nikoliv pro své objektivní kvality. Dr. No totiž nevyčnívá ani z dobové žánrové produkce, natož pak z tehdejší kinematografie jako celku. A už vůbec nemá smysl ho porovnávat se stylovou akční podívanou pozdějších bondovek. Má spoustu chyb. Jde o toporný neohrabaný snímek, kde je leccos jen kouzlem nechtěného. Kupříkladu to trestuhodně odbyté finále, kde je vítězství nad zlosynem tak bolestně snadné a rychlé, zamrzí. Půvaby Ursuly jsou sice nepopiratelné, ale řada bondgirl dokázala skloubit fyzickou přitažlivost s mnohem větší dávkou hereckého talentu. Celkový dojem: 40 %. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[80%] Filmově první bondovka, která byla natočená. Přitom Ian Fleming napsal jako první Casino Royale, ale o tom později … Dr. No je filmovou prvotinou, takže tu máme pomalejší rozjezd, méně akce a ještě minimum klasických prvků o Jamesi Bandovi. Ale to mi nevadí. Vloni jsem si dal na podzim všechny bondovky jako repete. No a nyní se do toho pouštím znovu. Sem tam nějaké trochu v hodnocení upravím. Tento Dr. No nepatří rozhodně mezi ty horší části o tajném agentovi. Právě, že žánrem je to zde opravdu na tu dobu čistokrevně špionážní. A především tu jasně máme ztvárněného Bonda jako figuru jak má asi tak vypadat. Sean Connery zde působí jako tajný agent se vším všudy. Má zde i solidní hlavní bondgirl. Ostatní herci jsou rovněž v pohodě, včetně úhlavního nepřítele, v podobě doktora, který zde má málo prostoru, ale respekt ve finále určitě vzbudí.  Akce je zde málo a působí nízkorozpočtově, ale to mi vůbec nepřekáží, je to počátek bondovské éry. To charisma v postavě Bonda a jeho konverzací mi vystačí bohatě. I ústřední hudební motiv je zde víc než solidní. Děj není až tak světoborný, ale co víc si od počátku téhle série přát? ()

Galerie (203)

Zajímavosti (130)

  • Role Sylvie Trench byla nejprve nabídnuta Lois Maxwell, která pak hrála Moneypenny. (džanik)
  • Když leží Bond (Sean Connery) v posteli (čas 41:50) a leze po něm pavouk, je vidět při pohledu shora, že mezi Bondem a pavoukem je sklo – Bond se mírně pohne, pavouk zůstává na místě, i když by se měl pohnout s Bondem. O cca 1–2 vteřiny později je vidět, jak se Bondovo rameno zespodu nalepilo na sklo a rozpláclo se na něm. Kromě toho je vidět, jak pavouk došlápl na sklo v místě, kde už Bondovo rameno skončilo a – z hlediska pavouka – noha stojí na skle nad „propastí“ Bondovy klíční kostí, na kterou vrhá dlouhý stín. Nejlépe je trik se sklem patrný v okamžiku těsně před výskokem Bonda z postele. V tomto záběru už pavouk slézá z Bondova ramene a je perfektně vidět stíny čtyř levých pavoučích nohou na Bondově tváři. Pavouk by se musel svalit doleva, kdyby nestál na skle, protože žádný pavouk neumí stát jen na pravých nohách. (pjotri)
  • Producent Harry Saltzman chtěl původně do filmu obsadit Rogera Moorea. Ten byl ale momentálně vytížený, a tak Saltzmanova žena zmínila Seana Conneryho. Líbil se jí v nějaké roli a zaujal ji. Saltzman pozval Conneryho na konkurz a ihned ho obsadil. [Zdroj: prochlapy.cz] (Duoscop)

Související novinky

Na Amazon dorazí celá bondovská kolekce

Na Amazon dorazí celá bondovská kolekce

08.04.2022

Chtěli jste si někdy dát kompletní bondovskou sérii z pohodlí domova, bez toho, abyste utráceli za blu-ray kolekci, nebo museli sahat po nelegálním stahování? Pak pro vás má streamovací služba Amazon… (více)

Bude studio MGM na prodej?

Bude studio MGM na prodej?

23.12.2020

Zatímco studio MGM zoufale vyhlíží premiéru další bondovky, jeho finanční situace se zdá být den ode dne kritičtější. Nyní jsme se tak dozvěděli, že už se společnost obrátila na několik známých bank,… (více)

Zemřel Sean Connery

Zemřel Sean Connery

31.10.2020

Letošní Halloween se pro filmové fanoušky ponese spíše ve velmi smutném duchu, z Velké Británie totiž dorazila zpráva o úmrtí legendárního skotského herce a prvního představitele agenta 007, Sira… (více)

Jonny Quest jako akční velkofilm?

Jonny Quest jako akční velkofilm?

18.03.2009

První zmínka o plánech na hranou adaptaci kresleného seriálu z dílny Hanna-Barbera Jonny Quest prosákla ze studia Warner Bros. už někdy v létě 2007. Pak se na ní tak trochu zapomnělo. Těžko ale najít… (více)

Reklama

Reklama