Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová mise, noví nepřátelé, nové milenky! James Bond se vrací... Nečekaný úspěch prvního filmu s Jamesem Bondem (Dr. No z roku 1962) měl za následek takřka okamžité volné pokračování. V příběhu Srdečné pozdravy z Ruska se šarmantní britský agent s číslem 007 (Sean Connery) vydává nikoli do Sovětského svazu, jak by napovídal název, nýbrž do Turecka. V Istanbulu se spojí s pracovnicí ruské ambasády Táňou Romanovovou (Daniela Bianchiová), která chce údajně přeběhnout na Západ a nabízí Britům sovětský šifrovací přístroj Lektor. Bond i jeho nadřízení vědí, že je to past. Avšak zatím netuší, že režii nad událostmi nemá sovětský nepřítel, nýbrž mezinárodní zločinecká organizace, vedená nepolapitelným šéfem Blofeldem. Celou akci pro něj vymyslel a naplánoval geniální československý šachista Kronsteen (Vladek Sheybal), provedením jsou pověřeni zrádná sovětská agentka Klebbová (Lotte Lenyaová) a všehoschopný zabiják Grant (Robert Shaw). Blofeldovým cílem je poštvat obě světové velmoci do války a po jejich vzájemném oslabení se chopit světové nadvlády. A zabít Jamese Bonda... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot

Recenze (478)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další parádní Bondovka s Connerym. Tentokrát se děj přesunul do Evropy, konkrétně do Istanbulu. Bond se zde má setkat s údajnou ruskou zběhlou agentkou, která mu má předat šifrovací zařízení. Nic ale není tak jednoduché, jak se zdá. Za vším má totiž prsty ona záhadná organizace Spectre. Bond musí spolu se zařízením utéct před jejími zabijáky a zároveň se snaží chránit svou novou lásku. Těším se na další díly. Opět nechybí dobré hlášky. "Mají o jednu helikoptéru méně." :D ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tahle bondovka má podle mě nejlepší scénář, minimálně mezi "Conneryovkami". Krásná dvojitá agentka Tanya Romanova (nejkrásnější Bond-Girl šedesátých let - pryč s Ursullou Andress, budiž sláva Danielle Bianchi) nevědomky vedoucí Bonda do pasti nalíčené Blofeldovou organizací SPECTRE, přesně podle plánu vymyšleného agentem SPECTRu číslo 5, geniálním šachistou Kronstenem (podle scénáře Čechoslovák:)) a prováděného pod dohledem nejošklivější ženské, která se kdy v bondovkách objevila, Rozou Klebovou z KGB (SPECTRE číslo 3). Její bota s otráveným vystřelovákem se stala takřka kultovním módním doplňkem:). Ale tím hlavním soupeřem, se kterým se Bond střetne skutečně tváří v tvář, není nikdo jiný než skvělý Robert Shaw coby drobet vyšinutý vrahoun Grant, jak jinak než ve službách SPECTRu. A ještě tu je Ali Kerim, možná ještě zajímavější postava než Žukovskij v Brosnanových bondovkách. A když se přidá ještě zázračný kufřík od pana Q, skládací sniper puška s tehdejší novinkou - IR zaměřovačem, sametová stužka kolem krku krásné Rusky a exkurze do života rumunských cikánů, je zaděláno na super film. From Russia With Love je prostě nadčasová klasika mezi bondovkami. Howgh! ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Druhá Bondovka je o dost jiná než skvělý Goldfinger, plně souhlasím s názorem že Hamilton stanovil pro Bonda standardy, které platí dodnes. Zatímco Terence Young nám nabízí spíše takový thriller. Děj Pozdravů mi nepřišel nikterak zajímavý nebo kvalitní až do momentu kdy na scéně promluví pan Grant v podání Roberta Shawa. Jeho dvacetiminutový duel s Bondem ve vlaku je pastva pro mé oči. Vše je podpořeno závěrečnou skvělou rvačkou. 65% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jestli mám mezi Conneryho bondovkami vybrat jednu nejlepší, jsou to Srdečné pozdravy. Dějově nejzajímavější film ze všech, v němž sice není moc akce, ale když už, stojí za to. Ať už legendární (právem opěvovaná) přesdržková ve vlakovém kupé, naháněčka s helikoptérou nebo přepadení cikánského tábora. Pokaždé stoprocentně odvedená poctivá práce. Co se týče děje, nechybí v něm zajímavé zvraty, ale největší zábava je stejně sledovat vyvíjející se vztah Bonda a Romanovové. Do toho samozřejmě John Barry, Youngova pečlivá režie, která se k tomuto pomalejšímu, ale v každé minutě napínavému dílku hodí víc než k čemukoliv jinému, Blofeld a ježibaba všech ježibab... Jednoduše nejde být nespokojený. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Je vůbec možné, že tenhle film byl natočen v roce 1963? Chytrý scénář, solidní napětí, dobré lokace, velmi dobře využitá hudba. Tentokrát dojde v lokacích na Benátky a Istanbul, což je skvělý výběr, zvláště Konstantinův rezervoár ze 4. století vypadá úchvatně. Kamera vážně kouzlí, kde se dá. Není to trapné, jako moderní thrillery, a rozhodně vše dává smysl, na rozdíl od moderních thrillerů. Přitom tady stačí dva výbuchy, a ne demolování celého města superhrdiny. Návštěva u cikánů se mi rovněž moc líbila, dobré využití tradičních prvků. Vůbec postava Aliho Kerima v určitých chvílích Bonda dokonale zastíní, ty suché hlášky a jeho postoj nad věcí jsou dokonalé. A samozřejmě mne jako našince mrzelo, že Čechoslováka zabili. Ano, pod M pracuje nejlepší československý šachista! Když se nad tím zamyslím, navíc měl pravdu - on vymyslel geniální plán, který fungoval skvěle v několika vrstvách, ale lidi to pokaňhali. Někteří agenti Spectre se dokonce chvílemi chovají jako najatí idioti. Skutečně mistrovsky natočený thriller, který ve scéně nahánění Bonda vrtulníkem dal vzpomenout i Hitchcockova Na sever severozápadní linkou. ()

Galerie (219)

Zajímavosti (60)

  • Inspirací pro Flemingovu knihu byla událost z roku 1950, kdy byl v Orient Expressu komunistickým agentem zabit a následně z vlaku vyhozen námořní atašé USA. (džanik)
  • Natáčelo se ve skutečném Orient Expressu. (džanik)

Související novinky

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

24.02.2020

Jedna z dlouhotrvajících tradic bondovské série jsou jejich otevírací sekvence, resp. prology. První takové intro se objevilo v Srdečných pozdravech z Ruska z roku 1963 a od té doby doprovázelo každý… (více)

Reklama

Reklama