Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden pašerák se zlatem, jeden zabiják s buřinkou, tři ženy s grácií. Protřepat, nemíchat... Sean Connery v hlavní roli britského filmu oceněného Oscarem. Ve třetím akčním dobrodružství se britský agent 007 James Bond (Sean Connery) dostává do křížku s bohatým pašerákem zlata Auricem Goldfingerem (Gert Fröbe). Ten maskuje svou činnost legálním obchodováním, avšak ve skutečnosti připravuje svéráznou krádež světového formátu. Hodlá se vloupat do nejstřeženějšího sejfu na Zemi, do pevnosti Fort Knox, kde je uskladněn státní poklad USA. Tamní tuny zlata však Goldfinger nechce ukrást, nýbrž zamořit s pomocí malé atomové bomby. Jeho vlastní zásoby drahého kovu tak na trhu zdesetinásobí svou hodnotu. James Bond se s Goldfingerem seznámí na golfu; a od začátku je každému z nich zřejmé, že jejich setkání znamená začátek nesmiřitelného boje. Agent 007 v něm bude odkázán na několik tajných zbraní od zbrojíře Q, na své schopnosti a v neposlední řadě i na svůj osobní šarm... Goldfinger je v bondovské filmografii považován za jeden z nejzdařilejších a nejtypičtějších dílů, který se stal vzorem pro všechna další pokračování. Obsahuje řadu ikonických obrazů bondovského mýtu, které byly později – nejen v bondovkách – mnohokrát citovány a variovány (mj. mrtvá milenka, potřená od hlavy po paty zlatem, padouchova záliba v nekalém sportovním soutěžení, Bondovo auto Aston Martin DB5, roztomile komplikované technické vymoženosti, oddělení vývoje tajných zbraní atd.). „Uzákonilo" se zde i pravidlo předtitulkové akční sekvence, která nemá s dalším dějem přímou souvislost. S pomocí nevídané reklamní kampaně, zahrnující mimo jiné i sérii bondovských hraček, dosáhl Goldfinger mimořádně příznivé návštěvnosti. Kladně jej však přijala i kritika. Právě s Goldfingerem se tak naplno rozběhla bondovská mašinérie, která během neuvěřitelných padesáti let od svého vzniku získala miliardy (!) diváků. Zvukař Norman Wanstall byl oceněn Oscarem za zvukové efekty. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (554)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Bondova potřeba provětrat každou sukni, kterou uvidí, ho tady vede z jednoho maléru do druhého. Začíná taky konečně brutálně hláškovat. Povedené hrátky s Moneypenny si začínají říkat o větší prostor. Goldfinger i jeho kloboučník jsou pro 007 zdatní soupeři. Má to tedy jedinou chybu. Překvapivě absentují atraktivní ženy. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Goldfinger na mě působí jako taková první "nabušená" bondovka. Je v ní: Vyvedená automobilová honička, hromada přenádherných žen, pamětihodný padouch, zlodušské pasti a špionážní hračičky. Především je ale film krasojízdou charismatického Seana Conneryho, který s klidem svádí ženy i boj s nepřáteli. Kombinace erotického dusna a stylové akce. Třetí Bond je spíš o tom, že si 007 a Goldfinger dělají naschvály, což vyeskaluje v pokus o vykradení největší zásobárny zlata na světě. A upřímně řečeno, James se tu spoléhá spíš na štěstí než na své dovednosti. I tenhle Bond je každopádně (a možná jaký není?) sprominutím taková hloupoučká fantazie pro muže. Goldfingerovi však nemůžu upřít styl a správně slizkého padoucha. (8/10) ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Sean Connery je nejlepší Bond a to mi nikdo nevyvrátí, Pierce Brosnan sice taky neni špatnej, ale Connery byl prostě první a to už mu nikdo nevezme a ještě je parádně stylovej, jen hlášky má Brosnan lepší, ale to už je spíš věc scénáře než herce. Akorát se na první Bondovce už projevuje, že už je to přece jen 40 let starý, ale tady to ani nevadí, že ty vychytávky už jsou dost staromódní a že v dalších bondovkách je víc akce a lepší triky, tady to všechno nahrazuje výbornej příběh a absolutně dokonalej padouch Gert Fröbe, kterej fakt nemá chybu a myslim že je i nejlepší padouch ze všech bondovek, tohle je jedna z nej bondovek, možná úplně nejlepší ()

woody 

všechny recenze uživatele

3. bondovka - Vše co stovřilo Bonda nepřinesl Young, ale Hamilton. Skvělá píseň, nadsázka, Q a jeho sespetičky jako součást děje a arcilotři. Kupodivu se neobjevuje organizace SPECTRE, což je jen dobře. Auric Goldfinger je sólista a jeho dokonalý plán pochaválí i Bond. No a pak je tu němý Oddjob a jeho ostrý klobouk, který dá Jamesovi ještě co zabrat. Humorná scéna na golfovém hřišti, první použití laseru k nevědeckým účelům a samotné přepadení Fort Knoxu - to vše činí Zlatý prst nezapomenutelným filmem. Zamrzí jen padouchův konec. Nedůstojný, jářku nedůstojný. Ale za ostatní děkujeme Guyi. Škoda že se toho nedožil Ian. Určitě by umíral s lepším pocitem než které si odnesl z rozporuplných předcházejících dílů. A mimochodem. Song nazpívala Shirley Bassey. Snad nejnádhernější hlas, který v bondovkách zazněl. Poté se ještě vrátil v Diamantech a v Moonrakerovi. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Opravdu mě fascinuje kadence, s jakou první Bondovky vycházely. Přesto, že je Goldfinger považován za jednu z těch něj, mě příliš nenadchnul. Možná je to i tím, že se z mnohých věcí staly klišé, například scéna s laserem. To samé se dá říct o technických vychytávkách, ke kterým patří i auto, jenž dnes už asi také nikoho neoslní. Samotný nápad s ozářením zlata je dost originální a Goldfinger bude jistě patřit mezi nejlepší záporáky. "Kde je lokaj? Šel vyhodit pojistky." :D ()

Galerie (332)

Zajímavosti (149)

  • Pozlacená Shirley Eaton (Jill Masterson) z filmu se v listopadu 1964 objevila na obálce časopisu Life. (džanik)
  • Keď prichádza Oddjob (Harold Sakata) na vrakovisko, na zadnom sedadle leží zastrelený Goldfingerov spoločník. Po vystúpení Oddjoba z auta však v ďalšom zábere, kedy žeriav berie k zošrotovaniu automobil, chýba mŕtvola. (Biopler)
  • Při golfovém utkání Goldfinger (Gert Fröbe) po odpalu míčku do trávy podvádí. Bondův (Sean Connery) caddy Hawker (Gerry Duggan) na to agentovi 007 říká: „Jestli je to ten míček, tak jsem Arnold Palmer.“ Naráží tím na jméno jednoho z nejslavnějších profesionálních golfistů (1929–2016), vítěze mnoha turnajů PGA Tour a první televizní superstar v této sportovní disciplíně. V době jeho největší slávy se mu říkalo „King“. (Robbi)

Související novinky

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (více)

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

20.12.2011

Je to docela překvapení. Během nejrůznějších průtahů mezi rozpačitě přijatým Quantum of Solace a právě natáčeným Skyfall se objevily spekulace, že třetím dílem Craigova služba Jejímu Veličenstvu… (více)

Reklama

Reklama