Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden pašerák se zlatem, jeden zabiják s buřinkou, tři ženy s grácií. Protřepat, nemíchat... Sean Connery v hlavní roli britského filmu oceněného Oscarem. Ve třetím akčním dobrodružství se britský agent 007 James Bond (Sean Connery) dostává do křížku s bohatým pašerákem zlata Auricem Goldfingerem (Gert Fröbe). Ten maskuje svou činnost legálním obchodováním, avšak ve skutečnosti připravuje svéráznou krádež světového formátu. Hodlá se vloupat do nejstřeženějšího sejfu na Zemi, do pevnosti Fort Knox, kde je uskladněn státní poklad USA. Tamní tuny zlata však Goldfinger nechce ukrást, nýbrž zamořit s pomocí malé atomové bomby. Jeho vlastní zásoby drahého kovu tak na trhu zdesetinásobí svou hodnotu. James Bond se s Goldfingerem seznámí na golfu; a od začátku je každému z nich zřejmé, že jejich setkání znamená začátek nesmiřitelného boje. Agent 007 v něm bude odkázán na několik tajných zbraní od zbrojíře Q, na své schopnosti a v neposlední řadě i na svůj osobní šarm... Goldfinger je v bondovské filmografii považován za jeden z nejzdařilejších a nejtypičtějších dílů, který se stal vzorem pro všechna další pokračování. Obsahuje řadu ikonických obrazů bondovského mýtu, které byly později – nejen v bondovkách – mnohokrát citovány a variovány (mj. mrtvá milenka, potřená od hlavy po paty zlatem, padouchova záliba v nekalém sportovním soutěžení, Bondovo auto Aston Martin DB5, roztomile komplikované technické vymoženosti, oddělení vývoje tajných zbraní atd.). „Uzákonilo" se zde i pravidlo předtitulkové akční sekvence, která nemá s dalším dějem přímou souvislost. S pomocí nevídané reklamní kampaně, zahrnující mimo jiné i sérii bondovských hraček, dosáhl Goldfinger mimořádně příznivé návštěvnosti. Kladně jej však přijala i kritika. Právě s Goldfingerem se tak naplno rozběhla bondovská mašinérie, která během neuvěřitelných padesáti let od svého vzniku získala miliardy (!) diváků. Zvukař Norman Wanstall byl oceněn Oscarem za zvukové efekty. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (554)

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Z prvních tří Bondů zdaleka ten nejlepší – děj není předem čitelný, Bond má svůj humor, přibylo akce. Líbí se mi záporák – normální reálný člověk. Bohužel má pár chvilek, které jsou z dnešního pohledu technicky/dějově úsměvné. Přesto určitě spokojenost. # [viděno: monitor, 5.1] # příběh 7 | hudba 7 | humor 1 | akce 7 | napětí 3 | pustil bych si znovu 7 ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Do třetice všeho... nejlepšího. Nejbondovštější bondovka ze všech a vskutku gloriózní (a nepřekonaný) vstup Guye Hamiltona do série 007. Co je na téhle bondovce tak extrovního? Čistota stylu, vybroušený scénář, spojující všechny dosavadní atributy Flemmingova superagenta do chutné a vyvážené směsi humoru, akce, napětí a vizuální atraktivity. Sean Connery předvádí hotový koncert s dokonale vyladěnými instrumenty – šarmem, cynismem a tradiční ostrostí. Protihráč Auric Goldfinger (Gert Fröbe) je na první pohled ňouma, ale o to lepší je jeho "rozkvět" v jeden z největších kriminálních mozků všech dob... Oddjob? Nepřekonatelný padouch s nepřekonatelnou bouřkou na hlavě. Příběh sice není nijak osvětový, ale jak již bylo řečeno, je skvěle dotažený, rozvržený i natočený. Hamilton dodal zejména do akčních sekvencí mnohem více dynamiky než výtečný (a trochu ortodoxní) stylista Young a etabloval tak novou podobu Jamese Bonda, podobu, ze které vycházejí tvůrci dodnes. Nestárnoucí klasika! ___ Pár zajímavůstek: Gert Fröbe byl vybrán na základě role, ve které hrál pederasta. Neuměl ani slovo anglicky, ačkoli to bylo produkci slíbeno, tudíž během hraní drmolil neurčitým jazykem a byl později předabován. Interiér Fort Knox je čirou architektonickou fikcí, která vychází z Hamiltonovy představy "chrámu zlata". Exteriéry největší světové pokladnice byly nátáčeny v londýnský studiích Pinewood. ___ Bond song: "Goldfinger" (Shirley Bassey) ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Prostě asi ta nejlepší bondovka s Connerym. Vím, že názory na tohle téma se můžou hodně lišit, ale jen málo jich má tolik kultovních hlášek jako tahle. Hlavně to Bondovo známé: "Do you expect me to talk?" a záporákova odpověď: "No, mr. Bond. I expect you to die." Scénářově to sice není tak propracovaný jako třeba Srdečné pozdravy z Ruska, na druhou stranu je to dotažené ve všech ohledech, takže se člověk skutečně ani chvíli nenudí. Hlavnímu padouchovi tentokrát ani nejde o to ovládnout svět, chce si jen prostě trochu přilepšit vyloupením jedné banky :-)) A Desmond Lellewelyn konečně dostává větší prostor, čímž bondovky získávají na dalším, vtipném rozměru :-) Dnes už si ani neumím představit, že by tam Q nebyl... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

007__č.3__Hlavní výhru bych viděl v obsazení Goldfingera (výborný švýcar Gert Frobe) a jeho poskoka Oddjoba v podání wrestlera Harolda Sakaty. Ten jeho zabijácký cylindr jen tak nezapomenu. Hlavní záporák, coby jeden ze členů zločinecké organizace SPECTRE, která bondovky provázela od Dr.No až po YOU ONLY LIVE TWICE, tu netouží ovládnout svět, ale díky geniálnímu plánu "jen" co nejvíc zbohatnout, čímž celý příběh nabývá uvěřitelnějšího rozměru. Některé scény sice už zestárly, ale jinak spokojenost. Ale jako "nejlepší bondovku" bych to rozhodně neviděl. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Není divu, že si spousta lidí pod slovem "bondovka" vybaví právě Goldfingera (ačkoliv o tom možná ani nevědí). Není to nejlepší Conneryho příspěvek do série, ale bezchybný, to určitě je. Chcete humor? Je tu. Chcete napětí, chcete akční scény, špionáž? Máte je mít. To všechno podáno v doslova zlatém kabátu s jedním z nejlepších padouchů, který má jeden z nejzajímavějších (a zároveň i nejjednodušších) plánů ze všech. John Barry (jak jinak) opět exceluje a hudba šlape jako hodinky. Jo a to nemluvím o Pussy Galore, jedné z mých nejoblíbenějších bondgirl. Nejlepší scény: Předtitulková rvačka, Bondovo "naladění se" na Goldfingerovy vlny, celý úsek v Ženevě a samozřejmě finále u Fort Knox. ()

Galerie (332)

Zajímavosti (149)

  • Auric Goldfinger (Gert Fröbe) byl zařazen Americkým filmovým institutem v žebříčku nejzápornějších postav dějin amerického filmu na 49. pozici. (TheDude)

Související novinky

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (více)

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

20.12.2011

Je to docela překvapení. Během nejrůznějších průtahů mezi rozpačitě přijatým Quantum of Solace a právě natáčeným Skyfall se objevily spekulace, že třetím dílem Craigova služba Jejímu Veličenstvu… (více)

Reklama

Reklama