Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

Šakal 

všechny recenze uživatele

6.6.1944. Troufám si rozhodně tvrdit (doufat :-), že není na světě moc „dříve narozených“, kterým by toto datum alespoň něco málo neříkalo. Snímek Nejdelší den přináší velmi věrnou rekonstrukci událostí právě tohoto dne, tj. dne, kdy se spojenci vylodili ve Francii (Normandii) a obrátili tím nadobro kormidlo dějin (2. sv. války) na stranu spojenců. Příběh vyprávěný z perspektivy obou znepřátelených stran a hvězdné herecké obsazení, to jsou hlavní devíza (resp.lákadla) tohoto snímku. Popravdě přiznávám, mám s tímto snímkem pouze jeden (za to zásadní problém) spojený právě s tím hvězdným obsazením. Je to právě ono, které mi paradoxně bránilo si jej nerušeně užít a vždy mě v určitých scénách (příklad za všechny: voják při vylodění ztrácí svou zbraň, nechce se mu (pod neustálou palbou) zpět pro ni a R. Mitchum resp. generál Norman Cota s doutníkem v ústech pronáší do kamery „je skoro jisté, že ji dneš budeš potřebovat hochu“…). Podobné je to i v případě (cíleně?) přehrávajícího J. Waynea, S. Conneryho apod... ANO, chápu, co tím tvůrci chtěli (nám divákům) sdělit (ukázat (vypíchnout) typické vlastnosti jednotlivých národů, přes hrdost, jistý sklon k patetismu, vlastenectví…) ale troufám si jednoznačně tvrdit, že o poznání více bych si jej užíval v případě „bezejmennosti“, kdy by to dotyčné nesvádělo k hrdinským pózám, kdy je navíc divák má přiřazeny do určitých „škatulek“ (charakterových rolí) a tudíž to několikrát vypadá jako (ne)chtěná (sebe)parodie. Teď nemám na mysli Bourvila, ten skutečně pobavil :-) Na druhou stranu chápu, že „u toho“ chtěli dotyční být, stejně jako mám pochopení pro samotné režiséry. Odmítněte takovým personám, když vám přislíbí účast. I přes výše zmíněné výtky (mi) nezbývá než souhlasit s přirovnáním resp. závěrečným konstatováním uživ. DaViD´82 už pouze za takovou „maličkost“, kdy je skutečně příjemným zjištěním, že tu neochvějně nevládne jeden jazyk (ryzí angličtina), ale všichni (frantíci, náckové, britové, amíci, irové, skoti..) mluví „jak jim zobák narost“. Stejné slova chvály a uznání mám i pro samotné válečné scény, kdy se „mluví pouze obrazem“. Takové vylodění na Omaha beach je bez jakýchkoliv výhrad a takhle bych mohl pokračovat celý (nejdelší) den…..takže musím nakonec konstatovat, že pro ty místní veskrze pozitivní ohlasy mám pochopení. V neposlední řadě je třeba vzít v potaz i přidanou hodnotu snímku v podobě samotné historické důležitosti 80% ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Vidět tohle je povinnost. 5 hvězdiček a už od poloviny filmu jsem nechtěl dávat nic jiného. Na to v kolika liniích se děj odehrává je divák stále neuvěřitelně v obraze a ví co se děje. Je zde vidět operace v Normandii ze všech stran – od britského velení, po vojáky na pláži, paragány, francouzský odboj, normální lidi, bránící Němce i německé velení. Je zde velmi dobře vylíčena německá rozpolcenost ohledně toho, kdy a kdy dojde k vylodění. Herci jsou vybraní podle národností, takže je zde kromě angličtiny (jak anglické i americké) slyšet také francouzština nebo němčina. Hrají zde snad všechny ikony tehdejší doby – John Wayne, Sean Connery, Richard Burton, Henry Fonda. Za Němce bych chtěl ozblášť pochválit herce, který hrál jednoho z letců. Byť byl jen v několika záběrech, neuvěřitelně mě rozesmál svojí pořádně nasranou němčinou. Z filmu jsem se také dozvěděl mnoho zajímavých věcí, o kterých jsem neměl tušení, například to, že Američani vyhazovali z letadel loutky Ruperty aby zmátli nepřátele. Pobavila mě také hláška "Prohrajeme válku, protože si vůdce vzal prášky na spaní a nesmíme ho vzbudit". Prostě, ať to beru zleva i zprava, tenhle film je vážně jeden z nejlepších o Normandii a o válce obecně. Dokonce ani neukazuje jednu stranu jako bandu magorů a druhou jako ty správné vojáky. Na rozdíl od nových filmů a Zachraňte vojína Ryana (což je také mimochodem skvělý film) se tento nevyžívá tolik v detailním zobrazení palby, krve a utrpení na pláži, což je podle mě ku prospěchu. Jediné, co mi přišlo na filmu zvláštně zpracované byly záběry, kde bylo očivině nějakým způsobem domontované pozadí a jsou zde podivné stíny okolo postav. Ale pak se člověk podívá na to, že film byl natočen v roce 1962 a všechno promine. Vůbec nechápu jak něco takového mohlo být natočeno už před 53 lety. To přece znamená žádné počítačové efekty, všechno muselo být reálné a všechny postavy ve filmu také. Opravdu velký obdiv... ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pri tomto filme som si uvedomil, aké je ťažké nakrútiť film o vojnovej operácii tak, aby vynikla jej mohutnosť a súčasne aby sa poskladali desiatky drobných mozaikovitých príbehov do jedného celku. Ako nakrútiť masové bojové scény bez počítačovej techniky. Ako zapojiť množstvo slávnych hercov do deja tak, aby v ňom nevytŕčali upozorňujúc na svoju dôležitosť. Ako dosiahnuť anonymitu a súlad štyroch režisérov. Ako zabezpečiť nutnú opisnosť udalostí, ilustratívnosť epizód a vierohodnosť akcií tak, aby divák nevnímal, že sleduje trojhodinový film. To všetko sa podarilo na veľmi slušnej úrovni a ostalo dlho neprekonaným vrcholom filmov tohto žánru. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Válečný film z těch, jež se již netočí a pravděpodobně ani točit nebudou! A přitom byly tak krásné! Ta kombinace s přehledem natočené akce pro akci či akce pro dojem z monumentality - samozřejmě bez nechutného rozmazávání a zpomalování podbarveného hnusnou kýčovitou hudbou - jak tomu bývá bohužel dnes stále častěji! Mňam! Naopak - hudební doprovod je nádherně vojensko - optimistický; tak aby tvořil žádoucí protějšek hromadám mrtvých a troskám, které zbyly po té oslavované akci. A především ta nedosažitelná vyrovnanost a "nestrannost". Válka jako kaleidoskop událostí na obou stranách. Válka vyřešená prolnutím válečné náhody a nemilosrdného pragmatismu dějin. Ta britská elegance! To americké vlastenectví v dobrém slova smyslu! Ta francouzská živelnost - a navíc ta nepřeberná spousta německého afektu, jenž vždy tak potěší mou expresionistickou duši! Přistání parašutistů do obsazeného městečka zůstane navždy mezi tím nejlepším, co jsem kdy zhlédl. Nejlepší je ale stejně ten parašutista, který si to namířil rovnou do studny! ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Videl som tu kolorovanú verziu s tv prima, ktorá bola dokonca rozdelená na dve časti, ale vlastne mi to ani neprekážalo, pretože The Longest Day je skratka super film. Obzvlášť záver, ktorý je čo sa výpravy týka, fakt neskutočne dobovo premakaný, dráhy, výborne akčný s hromadou komparzu a davových scén, akých nikde inde neuvidíte. Úvod filmu sa trošku ťažšie a dlhšie rozbieha, ale hneď ako sa vymysli stratégia ma film výborný spád. Ako som už spomenul akčná stránka je na rok výroby skutočne delikátna a kludne môže konkurovať aj Spielbergovmu vylodeniu. Plusom je aj výborná kamera, ktorá priehľadná, zasadená priamo do stredu bojov a zároveň ponúkne aj lahodné dlhé zábery s vrchu, kde si môžme spraviť obraz o celom bojisku a tým pádom sa vo filme nestratíme a neprídu scény, kde nevieme, kto kam strieľa. Príbeh je známy, výborný, akčná stránka super, herci tiež len problém je v tom, že vo filme je taká hromada postav, že nie každý ma priestor a tým pádom si tu k nikomu nevytvoríme žiadne puto a v podstate je tu jedno s kým tiahneme do boja. Každopádne je to dosť dobre, až tak, že som mal chuť pokračovať až do Berlína. 85% - 4* ()

Galerie (61)

Zajímavosti (49)

  • Richard Todd, který hraje majora Johna Howarda, velitele jednotky parašutistů v operaci Pegasus Bridge, sehrál roli ve skutečné operaci ve Dni D. Todd byl požádán, aby zahrál sám sebe, ale odmítl to s tím, že tato role je pro něj moc malá, raději požádal, zda by místo toho nemohl hrát majora Johna Howarda. Krátce poté, co Britové obsadili most Orne ve filmu, jeden z vojáků řekl Toddovi, že všichni musí sedět těsně u sebe a čekat na 7. paradesantní prapor, který jim přijde na pomoc. Voják řekl, že to nemá cenu, že ze 7. oddílu chodí vždycky pozdě. Toto byl osobní vojákův vtip, protože Todd za války sloužil u 7. oddílu a pomáhal osvobodit most. Během scény Todda jako Howarda, který čeká na pláži, je herec vedle něj v baretu ten, který hraje právě Todda. (SeanBean)
  • Generál James Gavin, velitel 82. Vzdušné výsadkové divize, je ztvárněn hercem Robertem Ryanem. Ryanovi bylo v době natáčení filmu 53 let, skutečný generál Gavin byl však mnohem mladší, v době invaze mu nebylo ani 40 let. (liebgott)
  • Richard Burton hraje postavu důstojníka RAF. Burton skutečně za druhé světové války sloužil v RAF. (liebgott)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama