Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Recenze (217)

Kloktaldo 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších válečných filmů, co jsem viděl. Dokumentární charakter díla nám poodhalí pozadí příprav a průběh prvního dne invaze spojenců v Normandii. Kdo se aspoň trochu zajímá o historii 20. století, toho nemůže toto dílko plné napětí a dechberoucích masových scén nudit ani vteřinku, přestože je film téměř tři hodiny dlouhý. ()

Ajay 

všechny recenze uživatele

Den D z pohledu spojenců nabitý hvězdami. Několik nezapomenutelných scén například s Henry Fondou na pláži Omaha, jak s hůlkou (nemám na mysli Daniela) poskakuje od jednoho železného kříže ke druhému napříč pláží. Dále irská jednotka s dudákem, no nářez... určitě doporučuju alespoň jednou v životě vidět. ()

Slaviator 

všechny recenze uživatele

Celkem realistická rekonstrukce dne D se spoustou hvězd a na podobný film s minimem laciné glorifikace vojáků. Němci mluví německy, Francouzi francouzsky, Němečtí vojáci a generálové tu nejsou vylíčeni jako retardi. Pár naivních nebo unreal scén už se dá vzhledem k roku vzniku odpustit. A pak, že to nejde bez starýho pantáty kterej hraje systematicky na city u hrobu jinýho pána co hrál na city celý film (Špílberg). ()

SNCF 

všechny recenze uživatele

Ne, nejdelší den, ale nejdelší film! :D Dobře propracovaná filmová epopej, která i navzdory času zůstává skvělou. ()

Bercovicz 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém se setkaly tehdejší herecké hvězdy, a který zobrazuje Den D (a období jemu předcházející) nejen z pohledu "obyčejných" vojáků, ale i z hlediska celkové strategie generálních štábů hlavních akterů (tento druhý moment mi v mnoha novodobých válečných filmech chybí, protože ty jsou často zaměřeny na individuální osudy hlavní - často smyšlené - postavy - a to mě opravdu u válečných filmů nezajímá, a i proto Zachraňte vojína Ryana z mého pohledu za Nejdelším dnem značně pokulhává). Nejdelší den je poctivá filmařina, žádné digitální technologie, ale pěkně nahnat komparzisty na plac a vyrobit si modely letadel. Nejlepší válečný film všech dob. ()

tomino28 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm zobrazující historickou událost. V době natáčení snímku byly události ze Dne D ještě poměrně čerstvé a o to více oceňuji snahu o objektivitu a šetření s americkým patriotismem, se kterým si spousta podobně zaměřených děl tyká. Jedná se ale o film, který by měl bezpochyby vidět každý, aby se na události, které rozhodovaly o výsledku 2. světové války, nikdy nezapomnělo, protože pamětníků rychle ubývá. Ostatně za pár dní už to bude 70 let... ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Od vylodění v Normandii bych očekával tak trochu více akce (vlastně spíš o dost více), krve, nečekaných úmrtí, napětí, krizových situací atd. Bohužel v tomhle filmu je válka popisována vlastně tak nějak nekonfliktně. Samozřejmě je tam jisté množství zabitých, aby taky ne!! Jenže nikomu to nevezme půlku hlavy, všichni lehají po zásahu do břicha s takovou samozřejmostí až se vám chce smát. Věřím, že novější zpracování by filmu dost pomohlo, tohle je točeno pro jiné než současné diváky. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Klady: i přes dlouhou stopáž zajímavé; davové scény; herecké obsazeni; výprava a kamera. Zápory: hodně proamerické, z francouzských domorodců udělali šašky; kolorovaná verze. ()

buchannon 

všechny recenze uživatele

Celkem nudný, nezáživný a nadhodnocený film. Může se líbit snad jen zarytým fanouškům válečných snímků. Bez pořádného děje. Za mě maximálně 3 hvězdy. Vůbec se nemůže rovnat dvěma nejlepším válečných filmům: Zachraňte vojína Ryana a Schindlerův seznam, náhodou oba od Spielberga. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Osobně nejsem příznivec některých tak dlouhých bojových scén, hlavně v noci, a klidně jsem je někdy přetočil.....toť jediné minus... některé scény, jak akční, tak hlavně dialogové, jsou tak dokonalé! Vypiplané! Němci jsou zobrazeni tak, jak jsem je ještě nikdy neviděl...vtipně a zároveň děsivě. Opravdová pocta obyčejným vojákům. Dojemné. Plus - nemilujte film, kde má Bourvil s Connerym jen štěk. Škoda dabingu nic moc...ještě že němci mají title. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre natočený klasický vojnový film. Snaží sa zahnúť všetky okolnosti a udalosti súvisiace s dňom D, preto je aj taký dlhý. Hercom nemožno nič vyčítať, obsadená bola elita vtedajšej britskej a americkej hereckej scény. Krvi a detailov je menej ako v súčasných adaptáciách. Niektoré trikové scény však už poznali zub času, ale inak je všetko tak ako má byť - nacisti dostanú na frak. ()

Stuart6 

všechny recenze uživatele

Nebýt tam John Wayne, americký Meresjev, dal bych možná tři. Jak spojenci válčili s úsměvem na rtech, vtipem a nesmrtelným dudákem. Ach jooo.... ()

xander 

všechny recenze uživatele

Plejáda hviezd ktorého sila nieje v hereckých výkonoch ale v bojových scénach. Vylodenie je jednoznačne vrcholom filmu. Snímok nemá jedného hlavného hrdinu, ale každý je hlavný hrdina, čo spôsobuje pri takom počte hviezd že väčšina nemá čo hrať a poväčšinou ich pôsobenie vo filme nepresahuje 5 v lepšom prípade 10 minút. V žánri vojnového filmu ide určite o nadpriemerné dielko, pri ktorom som sa príliš nenudil. Len toho humoru tam bolo až príliš, niekedy sa snímok podobal na parodiu, vojna predsa nieje strnda, aj kedˇ aj tu platí pravidlo že bez humoru sa prežiť nedá, no niekedy to bolo až príliš na hrane. ()

ujo_chmel 

všechny recenze uživatele

Perfektný film s hviezdnym obsadením ukazujúci divákom všetky udalosti predchádzajúce vylodeniu spojencov v Normandii, ako aj samotnu inváziu. Napätie a dramatično popretkávané naozaj podarenými smiešnymi vsuvkami na uvoľnenie atmosféry (napr. Sean Connery je úplný smieško) človeka drží od začiatku až po koniec. Tri hodiny je však naozaj príliš dlho a americký heroizmus je samozrejme preháňaný. ()

surprise 

všechny recenze uživatele

Nejdelší den je asi nejdelší válečný film, co jsem kdy viděl. Vzhledem k době vzniku mu nelze nic vyčíst, spíše obdivovat nápaditost a velkorysost s jakou byl natočen. Potěší i chvilkové zapojení "Jamese Bonda" s blembákem na hlavě a typickým úsměvem. Takže se rád na tento dobový velkofilm znovu podívám. ()

Agnostik 

všechny recenze uživatele

V podstatě černobílej tatínek Vojína Ryana,a velmi působivý i přesto že film je už nějaký ten pátek na světě.Velmi dobře a poutavě natočené válečné drama popisující všechny přípravy až k vylodění v Normandii,tedy Dni D.Vynikající obsazení hereckých legend tehdejšího stříbrného plátna 60-tých let.Film je natočen v oboustraném úhlu pohledu obou znepřátelených stran což je jěště zajímavější.Tedy Spojenců kontra německé armády-Wehrmachtu ve službách tehdejší nechvalně proslulé Třetí říše.Na svou dobu taktéž vynikající až megalomanské bojové scény.Jistě jeden z těch nejlepších válečných filmů ze staršího data 90% ()

A.D.1959 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepšie urobených veľkofilmov s tak obrovskou stafážou, to vyžadovalo špičkovú pilotáž. Klobúk dole pred réžiou a štábom. Napriek dĺžke filmu to má stále primeraný spád a film nenudí. Celé to vyžaduje maličkosť, mať nadštandardný vzťah k tak pohnutej etape histórie ako bola II. WW. Samozrejme "farebnosť" filmu dodáva najmä vysoká koncentrácia filmových hviezd tej tak dávno minulej doby. ()

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama