Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Recenze (217)

Falko 

všechny recenze uživatele

Opät jeden z najlepsich filmov z 2. svetovej vojny tentokrat z bojov v Normandii. Samozrejme, ze so Spielbergovym Ryanom sa to neda porovnavat, ale na rok 1962 je to natocene s megalomanskou vypravou s obrovskym poctom hercov i nehercov bez trikoveho rozmnozovania tak, ako sa to podarilo Scottovmu GLADIATOROVI (2000) alebo Petersenovej TROJI (2004), kde taktiez prichadzali desiatky lodi, len v tomto filme to trik nebol a preto si ho vazim o to viac. Ak by som mohol rozdelit tento film na 2 casti, tak prvych 90 minut by som skratil tak na 45 minut, pretoze tam sa iba rozhodovalo o tom, ci zautocit a kedy a potom tam boli len tie nocne skoky s padakmi , ale druhu cast by som nechal nedotknutu. Nezabudnutelne zabery su z vtacej perspektivy, kde Nemci strielaju z lietadiel po beziacich vojakoch a este lepsia scena, kde asi 90 sekund nonstop bez strihu berie kamera taktiez z vtacej perspektivy utekajucich vojakoch a pritom sa stale vsade striela a vybuchuju granaty. Laicky divak si to mozno ani nevsimne a neuvedomi si, ze ake tazke bolo natocit na rok 1962 takyto zaber a preto si myslim, ze si dvoch Oscarov za kameru a specialne efekty tento film urcite zasluzil. Okrem toho bol nominovany aj za najlepsi film roka, avsak Oscara mu v tejto kategorii vyfukol iny vypravny film LAWRENCE Z ARABIE (1962)... 24.07.2010 _______ Robert Mitchum - (Brigádny generál Norman Cota) +++ Henry Fonda - (Brigádny generál Theodore Roosevelt Jr.) +++ Richard Burton - (Letecký důstojník David Campbell) +++ Sean Connery - (Pvt. Flanagan) +++ Rod Steiger - (Velitel torpédobroce) +++ Robert Wagner - (U.S. Army Ranger) +++ John Wayne - (Plukovník Benjamin Vandervoort) +++ Peter Lawford - (Lord Lovat) +++ Robert Ryan - (Brigádny generál James M. Gavin) +++ Hudba: Maurice Jarre +++ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších válečných filmů plný hvězd (a pruhů), který je ovšem nutné vidět v původním čb provedení. Kolorovaná verze atmosféru až prapodivně sráží.__P.S. Taky jste se pořád nemohli zbavit té písničky? ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Vojnový veľkofilm o vylodení v Normandii,ktorý ponúka trošku širší a podrobnejší pohľad na celú udalosť.Tento je takmer trojhodinový a ukazuje niekoľko minipríbehov, ale hlavne pohľad tak z pohľadu spojencov ako aj nemcov. Mnoho bojových scén tu niet, ale ak už nejaká príde, je to na dobu vzniku filmu slušná akcia. Nepochybujem, že sa Spielberg trošku inšpiroval, aj keď Ryan rozpráva trošku iný príbeh. Scéna, v ktorej sa američan po zastrelení vzdávajúceho sa nemca pýta kamaráta, čo znamená "bitte, bitte..."...mi hneď pripomenula scénu z Ryana:" Look, I wash my hands for the supper". 80%. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Videl som tu kolorovanú verziu s tv prima, ktorá bola dokonca rozdelená na dve časti, ale vlastne mi to ani neprekážalo, pretože The Longest Day je skratka super film. Obzvlášť záver, ktorý je čo sa výpravy týka, fakt neskutočne dobovo premakaný, dráhy, výborne akčný s hromadou komparzu a davových scén, akých nikde inde neuvidíte. Úvod filmu sa trošku ťažšie a dlhšie rozbieha, ale hneď ako sa vymysli stratégia ma film výborný spád. Ako som už spomenul akčná stránka je na rok výroby skutočne delikátna a kludne môže konkurovať aj Spielbergovmu vylodeniu. Plusom je aj výborná kamera, ktorá priehľadná, zasadená priamo do stredu bojov a zároveň ponúkne aj lahodné dlhé zábery s vrchu, kde si môžme spraviť obraz o celom bojisku a tým pádom sa vo filme nestratíme a neprídu scény, kde nevieme, kto kam strieľa. Príbeh je známy, výborný, akčná stránka super, herci tiež len problém je v tom, že vo filme je taká hromada postav, že nie každý ma priestor a tým pádom si tu k nikomu nevytvoríme žiadne puto a v podstate je tu jedno s kým tiahneme do boja. Každopádne je to dosť dobre, až tak, že som mal chuť pokračovať až do Berlína. 85% - 4* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Nejdelší film o nejdelším dnu uteče jako voda. Scénář našel totiž dokonalý balanc mezi spojeneckou a německou perspektivou, mezi civilními dialogy a seznamováním s vojenskými strategiemi, mezi epickými scénami s desítkami komparzistů a vyplňujícími pasážemi v interiérech. Záplava slavných tváří tentokráte není od věci, protože divák se díky nim lépe orientuje, kterou dopředu plánovanou dějovou linii vlastně sleduje. K absolutní dokonalosti schází paradoxně trochu vyhrocenější osobní příběhy a potlačování osudovosti na úkor ironického pomrkávání k historii, která již byla napsána (kolikrát jen zaznělo "Byli by blázni, kdyby podnikli invazi v tomhle počasí / na tomhle místě?"). Z pozice vytyčených vyprávěcích měřítek a komunikativnosti vůči divákovi však dílo v podstatě bezchybné... 85% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Skutočne dlhý - až natoľko, že som si miestami takmer nevedel spomenúť, ako začínal. Film bombarduje diváka menami a časovými údajmi kadenciou guľometu, čo je paradoxne dobre, pretože i keď sa v tom miestami môže strácať, k menám si a) ľahko priradí výrazné tváre a za b) je to svojou audiovizualizovanou faktografickou výpovednou hodnotou prosto lepšie než hocktorý výukový program alebo hodina dejepisu. A zábavnejšie. Rozpočet je obdobne veľkorysý ako dĺžka a koprodukcia (neviem, z akého titulu tu figuruje len USA), kde Američanov hrajú Američania, Francúzov Francúzi, Britov Briti, Írov Íri a Nemcov Nemci, takže nás nerušia žiadne podivné prízvuky ani preložené piesne a pod. (platí samozrejme len pre orig. znenie). Pridanou hodnotou je obsadenie, v ktorom sa na jednom mieste stretávajú mená ako John Wayne, Robert Mitchum, Henry Fonda, Sean Connery, Bourvil, Robert Wagner a ďalší. Pre každého, kto chce vedieť, ako to skutočne vyzeralo na pláži Omaha (a nielen tam) povinnosť. 85% P.S.: Ani sa nedivím, že si Spielberg ukradol (ne)jednu scénu do Saving Private Ryan. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

To byla opravdu šílená invaze spojenců, výborně natočená, nebyl k tomu potřeba ani roztřepaný T.Hanks. Jeden z nejdůležitějších dnů Druhé světové války (Den D) sledujeme jak ze strany útočníku, tak ze strany obránců, kteří to podcenili. Conneryho vedlejšák byl úplně mazaný. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Komplexní pohled na Den D se vším všudy. Zakomponované jsou všechny stěžejní body této významné válečené události, což považuju za velký klad. Pořeší také spousta (tehdy ještě málo) známých tváří. Malým mínusem budiž tradiční dělání hňupů z Němců, ale v tomto případě to není tak markantní. Poctivý velkofilm. 85% je akurátních. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Souhlasim s tim, ze Nejdelsi den je konzistentnejsi nez Prilis vzdaleny most, ale filmove i celkovou atmsoferou je mi prave ten druhy jmenovany blizsi. Nicmene Nejdelsi den je stale vice nez vynikajici pocin. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Za velké pozitivum lze zajisté považovat absenci patosu, dále to, že američtí vojáci nebyli pohádkové bytosti a jejich protivníci se jimi nenechali s prostoduchostí sobě vlastní pobít jen tak pro radost. Za negativum bych považovala to, co vyčítám i filmu Hoří v Paříži? Přehršel hereckých hvězd je zajímavá v nějaké estrádě, ve filmu ztrácí význam, pokud všechny dostanou takřka zanedbatelnou roli, aby nedocházelo mezi slavnými umělci ke zbytečným třenicím. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Velice přehledný monumentální válečný kolos, který věrohodně vylíčil Den - D. V tomto ohledu se má Steven Spielberg ještě co učit. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

6.6.1944. Troufám si rozhodně tvrdit (doufat :-), že není na světě moc „dříve narozených“, kterým by toto datum alespoň něco málo neříkalo. Snímek Nejdelší den přináší velmi věrnou rekonstrukci událostí právě tohoto dne, tj. dne, kdy se spojenci vylodili ve Francii (Normandii) a obrátili tím nadobro kormidlo dějin (2. sv. války) na stranu spojenců. Příběh vyprávěný z perspektivy obou znepřátelených stran a hvězdné herecké obsazení, to jsou hlavní devíza (resp.lákadla) tohoto snímku. Popravdě přiznávám, mám s tímto snímkem pouze jeden (za to zásadní problém) spojený právě s tím hvězdným obsazením. Je to právě ono, které mi paradoxně bránilo si jej nerušeně užít a vždy mě v určitých scénách (příklad za všechny: voják při vylodění ztrácí svou zbraň, nechce se mu (pod neustálou palbou) zpět pro ni a R. Mitchum resp. generál Norman Cota s doutníkem v ústech pronáší do kamery „je skoro jisté, že ji dneš budeš potřebovat hochu“…). Podobné je to i v případě (cíleně?) přehrávajícího J. Waynea, S. Conneryho apod... ANO, chápu, co tím tvůrci chtěli (nám divákům) sdělit (ukázat (vypíchnout) typické vlastnosti jednotlivých národů, přes hrdost, jistý sklon k patetismu, vlastenectví…) ale troufám si jednoznačně tvrdit, že o poznání více bych si jej užíval v případě „bezejmennosti“, kdy by to dotyčné nesvádělo k hrdinským pózám, kdy je navíc divák má přiřazeny do určitých „škatulek“ (charakterových rolí) a tudíž to několikrát vypadá jako (ne)chtěná (sebe)parodie. Teď nemám na mysli Bourvila, ten skutečně pobavil :-) Na druhou stranu chápu, že „u toho“ chtěli dotyční být, stejně jako mám pochopení pro samotné režiséry. Odmítněte takovým personám, když vám přislíbí účast. I přes výše zmíněné výtky (mi) nezbývá než souhlasit s přirovnáním resp. závěrečným konstatováním uživ. DaViD´82 už pouze za takovou „maličkost“, kdy je skutečně příjemným zjištěním, že tu neochvějně nevládne jeden jazyk (ryzí angličtina), ale všichni (frantíci, náckové, britové, amíci, irové, skoti..) mluví „jak jim zobák narost“. Stejné slova chvály a uznání mám i pro samotné válečné scény, kdy se „mluví pouze obrazem“. Takové vylodění na Omaha beach je bez jakýchkoliv výhrad a takhle bych mohl pokračovat celý (nejdelší) den…..takže musím nakonec konstatovat, že pro ty místní veskrze pozitivní ohlasy mám pochopení. V neposlední řadě je třeba vzít v potaz i přidanou hodnotu snímku v podobě samotné historické důležitosti 80% ()

InJo 

všechny recenze uživatele

To, co tady sledujeme tři hodiny, zvládl o 36 let později Spielberg odvyprávět v Ryanovi za necelou úvodní půlhodinu. A mnohem působivěji... Pro tyhle klasické hollywoodské válečné velkofilmy se superhvězdným obsazením (viz Příliš vzdálený most), rekonstruující stežejní události druhé světové války, zkrátka asi nemám buňky, abych si je dokázal adekvátně užít i desítky let po jejich vzniku. Daný žánr se od té doby vyvinul několika různými směry a tenhle styl výpravných a produkčně obdivuhodných, ale současně dost uniformních a hlavně “beznázorových” epik mě holt ze všech oslovuje asi nejméně. 65 % ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pokud jste zapřísáhlý fanoušek války a válčení všeho druhu, tak vaše srdíčko jistě zaplesá. Film popisuje jeden z nejkrásnějších dnů na planetě Zemi vskutku nádherným způsobem. Začne pozvolna u válečných příprav, a to na obou stranách. Přičemž na straně německé si Dolfík vybere nejhorší možný den ke spánku, čímž výrazně ovlivní chod a výsledek následujícíh momentů. Na obou stranách jsou naprosto vybroušené dialogy. Všechno je krásně zahrané a naprosto mi sedl styl vyprávění. Stáří filmu si vůbec nevšímejte. Rok 1962 se na filmu projeví pouze tím, že ho budete sledovat v odstínech šedi. Bez speciálních efektů působí mnohem přirozeněji, než mnoho filmů současných. Nelekněte se stopáže, protože ta utíká velmi rychle. Film si na nic nehraje a vystihuje atmosféru války, dle mého názoru, mnohem lépe než kupa filmů ostatních. Dávám 4* a dovolím si zakončit komentář slovy někoho jiného. „Kam jsem jen dohlédl, na pláži vládl chaos. Výsadková plavidla přistávala v dorážejícím příboji, zmítala se ve vlnách a vyhazovala mužstvo i výstroj do vody. Vojáci bezcílně bloudili, beznadějně ztraceni volali na sebe i nadávali jeden na druhého i nazdařbůh. Nikde na pláži ani na pobřeží nebylo vidět jediný útvar. Byl jsem prochladlý ... byl jsem osamocený ... Gen. L. K. Truscott ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Ne vojín Ryan. TOHLE je nejlepší válečný film. Je zde dost vidět, že to dělalo více režisérů. Německé scény - super. Americké scény - průměr. Bojové scény - super. Francouzské scény - dobré. Vyskytuje se zde jedna menší vada na kráse a to jsou hodně bizardní pokusy o vtip. To prostě do válečných filmů nepatří! Herci jsou super. Od Alberta až po Johna Wayna zde nenajdeme špatné herce. I podobnost se skutečnými postavami se povedla (Eisenhower). Co se týče historické přesnosti, tak zde se jedná asi o nejpřesnější rekonstrukci všech dob. Veškerá technika autentická (lepší žádné tanky než napodobeniny).Celkově si teda myslím, že kdo tomuto filmu udělí z různých důvodů špatné hodnocení, nemůže rozumět historii. Maršál Žukov by měl tvrdě pykat za hodnocení, které filmu udělil ve svých pamětech (napsal jsem to do zajímavostí). ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pri tomto filme som si uvedomil, aké je ťažké nakrútiť film o vojnovej operácii tak, aby vynikla jej mohutnosť a súčasne aby sa poskladali desiatky drobných mozaikovitých príbehov do jedného celku. Ako nakrútiť masové bojové scény bez počítačovej techniky. Ako zapojiť množstvo slávnych hercov do deja tak, aby v ňom nevytŕčali upozorňujúc na svoju dôležitosť. Ako dosiahnuť anonymitu a súlad štyroch režisérov. Ako zabezpečiť nutnú opisnosť udalostí, ilustratívnosť epizód a vierohodnosť akcií tak, aby divák nevnímal, že sleduje trojhodinový film. To všetko sa podarilo na veľmi slušnej úrovni a ostalo dlho neprekonaným vrcholom filmov tohto žánru. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších válečných filmů co jsem viděl. Skvělí herci, výborné bitevní scény, dokonalá kamera. Vše co se od válečného velkofilmu očekává. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Díky výborným bojovým scénám, absenci zbytečného patosu a hvězdnému hereckému obsazení je tento film spolu s "Příliš vzdáleným mostem" patrně nejlepší velkoprodukcí, jaká byla o 2. světové válce natočena. ()

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama