Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Recenze (217)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Co osobně hodně obdivuji na Johnu Waynovi, to je jeho hlas. Je to hlas odhodlaného, silného muže, hlas, který klidně budete poslouchat, protože víte, že to, co říká, je vždycky pravda. Je to hlas, kterému můžete věřit, který vás dokáže pokárat, ale víte, že to s vámi myslí dobře a nadává jen proto, že jste něco nezvládli. Proto se tenhle chlap tak skvěle hodil pro westerny, pro postavy čestných mužů. Není to jen jeho vysoká postava, ale právě také hlas, kterým dokázal rozdělovat příkazy, kterým pronášel věty, které by z úst jiných zněly hloupě a jako zbytečné moralizování. Přiznám se, že jsem doslova čekal na to, až ho zase uslyším. Pro postavu vysokého vojenského velitele se hodí dokonale. Nejen jeho hlas, ale celý John Wayne. Co je američtějšího kromě westernu? Samozřejmě americká armáda. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/03/nejdelsi-den-1962-70.html ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že ve své absolutní komplexnosti se mi tenhle dvoudílný film o vylodění v Normandii líbil daleko více než Zachraňte vojína Ryana, dávám plný počet hvězd. Stará dobrá filmařina a neuvěřitelné množství hereckých es, ti všichni se sešli na písku pod útesy, jenž brzy dostal narůžovělou barvu. Zajímavý pohled do situace německého velení, zkrátka pro milovníky válečných filmů je tohle dílo povinnost. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

K legiím bezvýhradných obdivovatelů tohoto díla se nepřipojím. Ano, připouštím, velkoprodukce je makačka a tady se to nezpackalo. Ale nic víc. --- Kladu si i otázku stran věcné přesnosti. Nejsem fanda do militarií, ale četl jsem, že nasazení spojeneckého letectva bylo tak intenzivní, že Němci se o přesuny za denního světla vůbec nemohli pokoušet. A že posily Němcům nedošly protože Hitler hajal a nikdo ho nechtěl budit, to je určitě legenda. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

To, co se nátáčelo v šedesátých letech za válečné filmy, z toho jsem po každém shlédnutí v údivu. V '57 to byl Most přes řeku Kwai, v '61 to byly prozměnu Děla z Navarone a v '62 byl dokončen Nejdelší den, což každý člověk ví, co znamenalo datum, 6.června 1944 - vylodění v Normandii. Nejdelší den patří určitě k velmi dobrým válečným snímkům, přeci jen parádní bitvy a "rozdělení" filmu na více pasáží (nevyloďovali se jen američané a nebojovali sami se sebou) a tak film vydíme z více úhlů pohledu - německé, americké, britské. Každá z účastněných stran v ten den absolvovala úkoly, které vstoupily do historie a zde to máme vše na jedné hromadě, když už mluvím o hromadě, musím konstatovat, že v některých částech je to velmi chaotické a těžko orientující se. Ale přesto jsem se bavil a poučně sledoval. 90% (mé vysoké hodnocení je zvláště za dobu, ve které tento film vznikl). ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Tento starší kousek se ve třech hodinách zabývá většinou dění kolem invaze v den D – osobnostmi, instruktážemi, propojením s odbojem, akcemi kluzáků na mostech, pargány, vyloděním na plážích, diverzními akcemi a samozřejmě pohledy do německého tábora. Výborná technika, masovost, přesnost a podobnost osobností. Ostatní ale dnes působí obzvlášť komicky. Ať už to jsou dialogy, bojové scény (scéna s Ruperty) a němečtí vojáci vypadají, že neumí do pěti napočítat a ženská jednoho prakticky zvládne holýma rukama. Úplně nejvíc mě dojalo vzájemné míjení těch dvou znepřátelených jednotek kolem zídky. Některé věci si prostě mohli odpustit. John Wayne, Henry Fonda, Paul Anka, Sean Connery? Nezájem. Kvůli první půlce filmu bych to přirovnal k sovětským propagandistickým flákům jako Sokolovo. Tady to aspoň není politické. Ale druhá půlka je o hodně lepší, jako bych sledoval úplně jiný film. Jsem v rozpacích. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Nejdelší den jeden z nejlepších válečných filmů vůbec. Na to, že se jedná o snímek z roku 1962, je i v dnešním digitálním světě vizuálně úžasný. Viděl jsem ho už několikrát, ale až teď jsem se dokopal ke komentáři. Shodou okolností jsem byl před pár dny v Normandii, je to krásné místo, kde historie sálá na kažném rohu. Pak, když jsem viděl tento film, říkal jsem si: tam jsem byl, a tam taky. Nejdelší den se totiž nátáčel na autentických místech skutečného vylodění. Třeba kostel v Ste. Mere Eglise, nebo pozorovatelna baterie Longues mezi Omahou a Goldem, kde major Pluskat uvidí invazní flotilu, ale spousta dalších. Tak to jen ohledně místa, teď ale k filmu. Děj se odehrává jak už je naznačeno, v den před invazí a v samotný D-Day. Ve třech hodinách nám tvurci naservírovali vše podstatné, co se událo v tento den. Možná jen chybí výsádek u baterie Merville, jinak je to ale radost pohledět na všechny ty dlouhé záběry, jako vylodění na Goldu z ptačí perspektivy, záběry na jeden zátah v bitvě o Casino v Ouistrehamu, bitva na pláži Omaha a mnohé další. Krom toho všeho vše umocňuje celá řada filmových hvězd, protože v tomto velkém konceptu se jich sešlo až neuvěřitelně mnoho. To vše dělá z Nejdelšího dne opravdový unikát válečné kinematografie, který je a bude nesmrtelný. 100%. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Musím dát pět hvězdiček, přestože Nejdelší den je velice nevyrovnaný film - naprosto fantastické momenty (chybný seskok nad obsazeným městečkem, samotné vylodění, několik scének s La Resistance nebo Bourvillem, obsazení mostu britskými Commandos) se střídají s opravdu hodně nepovedenými. Za ty pak mohou především překvapivě naivní filmařské postupy a herecké projevy (především někteří američtí a němečtí herci jsou dost dřevění, i ti slavní, Britové bez výjimy super), které mi těžce zaváněly 40. léty a filmy s Oldřichem Novým. Nejsem expert na dějiny filmu, ale řekl bych, že v šesté dekádě 20. století se už točilo moderněji a "reálněji". Hmm. Ovšem obrovským kladem je fakt, že Němci mluví německy a Francouzi francouzsky, což k celkové uvěřitelnosti naopak velmi přispívá. Skutečně, nebýt mnohdy dost umělých, strojených dialogů a hereckých výkonů, možná by si tenhle film i zasloužil označení "velkolepá freska". Přesto je to mimořádně pozoruhodný počin, který by mohl klidně sloužit jako povinné školní promítání (přestože jde o válečný velkofilm, na plátno vyteče jen pár kapek krve), ale na ty nejlepší ze svého oboru (Příliš vzdálený most) nestačí. Slabší pětka. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Nakonec ty čtyři dám, ale že bych to musel ještě někdy vidět, to ne tedy. Je fakt, že čas se na filmu podepsal asi víc, než bychom si přáli. Někdy jsou až zoufale vidět zadní projekce, což vyloženě ruší. Triková práce je ale jinak pořád dost dobrá. Celý ten film je ukázkou staré filmařiny, kdy všechno bylo vekolepější než dnes. Spousta hvězd, které se tu kolikrát jen mihnou, ale jejich účast potěší. Fajn je i poměrně realistické vykreslení celé akce a taky Němců, což je určitě pozitivní. Délka je ale v tomhle případě smrtící. Dvě a čtvrt hodiny by bohatě stačily, takhle se to hooooodně táhne a i kvůli třem odlišným částem film nedrží moc u sebe a působí dost epizodně. Ke škodě je taky velké množství postav a nemožnost si k nějaké vytvořit vztah. Ale už jen z toho důvodu, že dneska by tohle nikdo nenatočil, to stojí za vidění. 70% ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy mám rád, protože mě odjakživa zajímala vojenská historie. Ale tohle byl hodně nepovedený zážitek a opravdu nechápu zdejší vysoké hodnocení. Tohle měl být dobrý film? Scénář i režie viditelně naprosto selhaly, občas to byly docela perly, co padalo hercům z úst. Nic proti Corneliovi Ryanovi, četl jsem některé jeho knihy a ty byly výborné, ale tohle byl opravdu úlet. Režiséři nedokázali jednotlivé části vůbec sladit dohromady. Důkaz toho, že když nemáte kvalitní scénář a režii, nezachrání vás ani velkolepá výprava a plejáda hereckých hvězd, pokud totiž vůbec nedostanou odpovídající prostor. V průběhu filmu bylo představeno více než dvě desítky postav, ale s žádnou není divák seznámen nějak blíže. John Wayne byl na tom vozíku spíše legrační než cokoliv jiného. Ta nažehlená a načesaná francouzská odbojářka, která asi zrovna šla od vizážisty a kadeřníka, byl taky slušný přehmat. Nestálo by to za to ani jako dokumentární film, protože je tam až příliš faktických chyb, což je zarážející s ohledem na to, kolik měli tvůrci k dispozici poradců a konzultantů. Nechci být detailista, ale tohle mi dost vadilo (např. během prvních hodin invaze pršelo, američtí parašutisté z 82. (nikoliv 80.) a 101. výsadkové divize rozhodně nebyli vybaveni zbraněmi, které nosili ve filmu atd.). Bylo pro mě skoro utrpením dívat se až do konce, nesmyslně dlouhá stopáž neměla vůbec žádné opodstatnění. V první hodině se neustále plká o ničem, další dvě hodiny se daly důkladně prostříhat. Film jsem viděl v původní černobílé verzi. Hudba dobrá, ale jelikož ji velmi dobře znám, tak to pro mě nebylo překvapením, natož nějakým objevem. Jediným plusem filmu je, že řada scén byla natáčena na autentických místech, za to dávám druhou hvězdu. První je za výpravu. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Chápu, že v době vzniku to musela být svým rozmáchlým pojetím pecka. Dneska už to ale zdaleka neohromí. Snad jen plejádou hvězd v nejrůznějších roličkách... A je trochu těžký usledovat jejich "vývoj" v těch několika málo scénách, kdy se objevují. Ale to byl jistě záměr, kterému není co vytknout. Průměrné hodnocení zvedám jen díky režisérskému pojetí scény zteče casina. ()

janek85 

všechny recenze uživatele

Ha, další snímek z války, který mě moc nadchnul. Vylodění v Normandii, nádherný námět na vznik filmu, je jich sice moc, ale tenhle se mimořádně povedl. Oceňuji zbraně, uniformy a hlavně efekty, ty hodně přidaly na dokonalosti filmu. Dále pak i hudba na začátku měla takový bojový rytmus. Většina filmu z války je dobrých, ale tenhle považuji za jeden z nejlepších. 90% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Sfilmované vylodenie Spojencov V Normandii. Vyborne su hlavne bojove sceny. Len o trochu slabsi nez film Bitva o Midway. 84 % ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Vidět tohle je povinnost. 5 hvězdiček a už od poloviny filmu jsem nechtěl dávat nic jiného. Na to v kolika liniích se děj odehrává je divák stále neuvěřitelně v obraze a ví co se děje. Je zde vidět operace v Normandii ze všech stran – od britského velení, po vojáky na pláži, paragány, francouzský odboj, normální lidi, bránící Němce i německé velení. Je zde velmi dobře vylíčena německá rozpolcenost ohledně toho, kdy a kdy dojde k vylodění. Herci jsou vybraní podle národností, takže je zde kromě angličtiny (jak anglické i americké) slyšet také francouzština nebo němčina. Hrají zde snad všechny ikony tehdejší doby – John Wayne, Sean Connery, Richard Burton, Henry Fonda. Za Němce bych chtěl ozblášť pochválit herce, který hrál jednoho z letců. Byť byl jen v několika záběrech, neuvěřitelně mě rozesmál svojí pořádně nasranou němčinou. Z filmu jsem se také dozvěděl mnoho zajímavých věcí, o kterých jsem neměl tušení, například to, že Američani vyhazovali z letadel loutky Ruperty aby zmátli nepřátele. Pobavila mě také hláška "Prohrajeme válku, protože si vůdce vzal prášky na spaní a nesmíme ho vzbudit". Prostě, ať to beru zleva i zprava, tenhle film je vážně jeden z nejlepších o Normandii a o válce obecně. Dokonce ani neukazuje jednu stranu jako bandu magorů a druhou jako ty správné vojáky. Na rozdíl od nových filmů a Zachraňte vojína Ryana (což je také mimochodem skvělý film) se tento nevyžívá tolik v detailním zobrazení palby, krve a utrpení na pláži, což je podle mě ku prospěchu. Jediné, co mi přišlo na filmu zvláštně zpracované byly záběry, kde bylo očivině nějakým způsobem domontované pozadí a jsou zde podivné stíny okolo postav. Ale pak se člověk podívá na to, že film byl natočen v roce 1962 a všechno promine. Vůbec nechápu jak něco takového mohlo být natočeno už před 53 lety. To přece znamená žádné počítačové efekty, všechno muselo být reálné a všechny postavy ve filmu také. Opravdu velký obdiv... ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Nejdelší den je také hodně dlouhý film :-) , ale stojí za to. Sice je to trochu zkreslené, ale kdo z nás tam byl, aby mohl říct : Tak to nebylo ! Černobílý film umocňuje stáří minulosti a velmi se to hodí. Samé stálé i budoucí herecké hvězdy, které postupně proplouvají skrz film. Pěkně vypíchnuté vlastností bojujících národů. Jinak o tzv. CVRČKOVI slyším poprvé a musím říct, že to bylo velmi mazané. ()

Petoss1 

všechny recenze uživatele

6. 6. 1944, Operácia Overlord. Francúzske pobrežie. Omaha, Utah, Gold, Sword, Juno, pieskové pláže nasiaknuté krvou. Na jednej strane nezlomná odvaha, na strane druhej odhodlanie brániť do posledného muža. Aj taký bol Najdlhší deň. 90% ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Monstrózní zobrazení jednoho opravdu dlouhého dnu. Přiznávám, že Spielberg nám ukázal realističtější a naturalističtější vyobrazení vylodění v Normandii. Ale Nejdelší den se tímto dnem zaobírá opravdu do podrobně a hlavně dokonale. Ptačí pohled na útok v malém francouzském městečku je toho důkazem. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Monumentální snímek. Už když se na začátku začne řešit počasí a zpravodajci, je jasný, že si tu dal někdo práci a početl si v učebnicích dějepisu. Film na události nahlíží ze všech zúčastněných stran (a ta Německá mluví německy) a poukazuje na vše, co se nepovedlo podle plánu, až si i historik musí ukroutit hlavu nad tím, jak se vůbec Overlord mohla takhle podařit. Samostatnou kapitolou jsou akční sekvence. 60 let starý film i dnes bere dech, a to hlavně pokaždé, když se kamera odlepí od země - stovky komparzistů, živá akce, dlouhé záběry. Většina novodobých filmů v tomto směru dostává na prdel. Ano, nedosahuje takové úrovně realismu a gore efektů jako například v Saving Private Ryan, ale těchto výjimek je pomálu. Negativa? Žádné přiblížení postav a jejich vnitřních pohnutků, divákovi na nich pak nezáleží. Osobně bych ohodnotil 90 %, zdejší hodnocení je 86 %, takže abych ho přiblížil svému hodnocení, hodnotím 5 *. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Kdybych neviděl Příliš vzdálený most a Most u Remagenu, tak bych bezesporu přidal čtvrtou hvězdičku, protože z hlediska komparzu, bojových akcí a režie je to paráda, ale bohužel ty tři hodiny stopáže byly příliš. Jako pocta Dnu D je to ovšem paráda a Spielberg se s Ryanem nepochybně v mnohém inspiroval. 65% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Nejdelší den, na počátku byla kniha, výsledkem výsadku je velkolepá filmová show. Světový bestseller Nejdelší den vydal novinář Cornelius Ryan roku 1959, položil ho z nespočtu rozhovorů s přímými účastníky a radou důstojnických vysloužilců, Fox a producent Darryl F. Zanuck následovali udaný řád s jasnou ctižádostí. Souhlasit lze s mnohou výtkou, ale i s nejednou obdivnou chválou. Jistě, jde také o propagandu jedné vítězné mocnosti, ale v úměrné míře, nezapomíná sic na oslnivé hrdinství, ale ani s ním neplýtvá, netone v patosu a sentimentu. Občas vesele zašvitoří a prohodí bonmot, valí před sebou masy lidu a bzučící roj války, obrazy pečlivě přizpůsobeny rozkolísané náladě situace, velí velkolepé scenérie a hřmot lítých bojů. Je tak spíše romantickou představou války, působivým představením. Nejdůležitější, tu nejvíce hrdinskou, část filmu připravil Andrew Marton. Američan je příkladným velitelem a voják přináší vysvobození: vrchní velitel, generál Dwight D. Eisenhower (scénograf Henry Grace s hlasem Allena Swifta), náčelník štábu spojeneckých expedičních sil, generálporučík Walter Bedell Smith (Alexander Knox), úspěšný velitel 4. pěší divize, generálmajor Raymond O. Barton (Edmond O'Brien), jeho do výsadku nažhavený zástupce, brigádní generál Theodore Roosevelt, Jr. (hvězda Henry Fonda), zástupce velitele 29. pěší divize, brigádní generál Norman Cota (Robert Mitchum), rozhodný velitel výsadkového praporu, podplukovník Benjamin H. Vandervoort (hvězda John Wayne), a mnoho dalších. Německou část si vzal na starost Bernhard Wicki, Němec ví o nevyhnutelném a snad doufá i v zázrak, ale podstata i funkční spolehlivost Říše je už ve stadiu pokročilejšího rozkladu: polní maršálové Generalfeldmarschall Gerd von Rundstedt (Paul Hartmann) a Erwin Rommel (Werner Hinz), velitel wehrmachtu Generaloberst Alfred Jodl (Wolfgang Lukschy), náčelník armád B, generálporučík Dr. Hans Speidel (Wolfgang Büttner), kulhající stratég, generálporučík Max Pemsel (Wolfgang Preiss), první očitý svědek invaze major Werner Pluskat (Hans Christian Blech), vzteklý pes - pilot, Oberstleutnant Josef Priller (Heinz Reincke). Ken Annakin vhodil hrsti britského nadnesení: osobitý brigádní generál Simon Fraser, lord Lovat (Peter Lawford), velitel kluzákového výsadku, major John Howard (Richard Todd), nešikovný kaplan Wattis (John Gregson), či Lovetův osobní dudák Bill Millin (Leslie de Laspee). Poslední režisér Gerd Oswald přinesl trochu šarmu Francie: starosta cíle parašutistů, městečka Sainte-Mère-Église, Alexandre Renaud (Georges Wilson), na tu slávu připravený starosta města Colleville-sur-Orne (André Bourvil), osvobozující velitel námořního komanda, kapitán Philippe Kieffer (Christian Marquand), počátek invaze vítající kněz Louis Roulland (Jean-Louis Barrault), matka představená Justine (Madeleine Renaud), či půvabná odbojářka Jeanine Boitard (Irina Demick). Nejdelší den je americkým válečným filmem, ctižádostivě kreslí celou synopsi dne D. Slušné podchycení atmosféry, bez sentimentu a s velkorysou šíří. Pobavení, které neurazí. () (méně) (více)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama